Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland.


Dagbok Jan - Apr 2008.  Dagbok Maj - Aug 2008.

Sep - Dec 2008

Måndag 1 Sep: Nu är det en ny månad! I dag var det svårt att få in fåren, trilska och listiga var dom. Troligen är dom sura för att jag inte gick till källan och knäckte nötter. Vem vet, vanans makt även hos får. Vi kom senare än vanligt i väg till kambos Ireon för en del små jobb. Några träd ansades och grenar till fåren. Till Vathy, Samoasstad är målet för dagen. Vi ska köpa en ny gasolspis. Vi gick en runda på affärsgatan och fönstershoppade. På torget åt vi en Pita Gyro med tillbehör. Filio gick förbi, hon hade varit på en läkarkontroll. Det ständiga frågan var "När ska du slakta fåren?" Mitt svar är som vanligt dom ska få träffa en snygg gumse. Vi mellanlandade i Potokaki för att bada på hemvägen. När jag kopplat i hop spisen med gasoltuben lagade vi mat. Det fungerar bra och vi åt maten sittande på altanen.

Birgitta inviger vår nyköpta gasolspis.     Vår nya gasolspis.

Vår ny inköpta gasolspis, med vidhängande kock. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 2 Sep: Morgonrundan med fåren som vanligt. Vi for sedan ner till Kambos för att vattna och rensade ett par rader. Jag beskar några träd i grönsaks delen. Medan vi jobbade ringde Åsa och ville att vi skulle hitta på något. Dom promenerade mot Kambos så att vi kunde jobba klart. Åsa ville se Drakei den västliga delen av ön och där slutar även farbar väg. Vi gick runt en stund och sedan bjöd Marco på mat på en taverna. Det var prästen som serverade iklädd svartkappan. Det var en gammal genuin taverna, den gamla skylten satt kvar. Det tog tid innan maten kom på bordet, men det var det värt, det smakade gott och inga halvfabrikat där inte. Mätta och nöjda for vi till Pythagorio med Åsa och Marco. Vi for hem till Pagondas och fåren. Meze på altanen och några glas vin får avsluta en trevlig dag.

Promenad i Drakei     Det gäller att freda tomten mot turister.     En vacker lilja i en trädgård i Drakei.     En gammal genuin taverna i Drakei.     Här åt vi välsignad mat! Severad av prästen i byn.  

Några bilder från Drakei, den västliga sidan av Samos ö. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 3 Sep: Efter frukost och fårskötsel hämtade vi Åsa och Marco för att åka till någon bra strand för snorkling. Vi for mot västra delen av Samos till Limnionas. Där var trångt, mycket folk så vi fortsatte. I Plaka träffade vi på en man som visade oss en lite grusväg som leder ner till en strand, Kendro. Vägen dit var nog mer jeep väg! Men Seat klarade av det. Det gick höga vågor så endast Birgitta var sugen på ett dopp. Hon for omkring som ett nötskal, men det var det folktomt så ingen mer än Marco och jag skrattade gott åt Åsa och Birgittas landstigning. På hemvägen åt vi på en lätt lunch, då Birgitta bjuder på middag hemma i Pagonda. Potatisgratäng och Lokaniko, friterade aubergin och paprika. Åsa och Marco följde med på får promenaden och på kvällen tittade vi på bilder och små video snuttar. Ahlstrand Taxi tog dom hem till Pythagorio.

Paparazzi bild på Spiceåsa och Spicebirgitta. Foto: Bengt Ahlstrand     Åsa njuter av solen och havet. Foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta vadar i vågorna och Åsa njuter vidare. Foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta leker "nötskal" bland vågor! Foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från Kendro på Samos västkusten. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 4 Sep: I dag gratulerar vi Gerth-Olof S på födelsedagen, ha en bra dag och Lillemor fixar något gott åt dig. Brigitte försökte, ofrivilligt ge mig en blåtira i dag. Vid nöt knäppning så körde hon upp huvudet så att mina glasögon for av. Vi for till Kambos för att rensa och vattna. En ovanligt lång arbetsdag vi var klara vid ettiden. Då vi var hungriga åkte vi in till Pythagorio och Spiros strandtaverna, där Åsa och Marco brukar bada. Så även i dag. Vi beställde Greksallad och öl. Efter 15 minuter upptäckte dom att vi var där. Det var bestämt att vi ska åka på en dagsutflykt till Fourni i morgon. Det blir ingen resa i år heller! Det är slut åkt för denna säsongen. Birgitta letade resa åt I-M, som ska hem i vinter. På kvällen njöt vi av mat och några glas vin ute på altan. 

Fredag 5 Sep: Morgon runda med fåren, Brigitte löpt i rask takt direkt till källan, hon vände sig om då och då för att se om jag och Beba hängde med. Tyvärr är det snart slut på hasselnötter, som nog är det som lockar. Jag hittade några som jag kunde knäcka och båda står på stenen som jag knäcker nötter på, så ivriga är dom. I-M kom hit för att beställa resa till Sverige, via Internet. Birgitta och jag ska rensa oliverna som ligger insaltade. Sortera ut skämda potatisar. Städa förrådet från glaskross sedan blåsten. Jag var på väg till brunnen för att hämta vatten när jag mötte Dino (Fittipaldi). Vi "pratade" lite med varandra, då jag såg Maria, som bor i Australien, men är här och renoverar barndomshemmet. Jag ropade på henne, "Kom och tolka". Dino hade massor av undringar och var ängslig för att vi kostade på huset, som vi hyr. Men andemeningen var att han och frun tycker så bra om oss. Han sa till Maria att vi var så tysta och försynta. Undrade hur länge vi skulle stanna, troligen är det tillsalu skylten som sitter på förrådet vi disponerar. Åsa ringde och undrade om vi ville guida i morgon, det är norra delen som gäller. Kvällen avslutade vi som brukligt på altan, 29 grader. 

Lördag 6 Sep: Man måste borsta tänderna innan man går ut med fåren! Jag glömde det, tänkte fixa det efter frukosten. Jag hittade några hasselnötter och efter som fåren var så ivriga så tänkte jag att i rättvisans namn måste jag dela lika. Jag bet i sär sista nöten. Dom nosade på sina halvor och vände sedan rumpan till, nöten var inte ätbar....hustrun tröstar "Dom kanske inte vill ha färdigtuggad mat!" Vi hämtade sedan Åsa och Marco för en guidad tur. Vi for via Mytilinii till Kokari där damerna rusade runt bland butiker. Åsa sa att Bengt har namnsdag...så Birgitta köpte en snygg "vad det nu var" som hon kan ha på stranden. Marco och jag fick trösta oss med en amstel på en taverna med havsutsikt. Vi blev kvar där någon timma flickorna drack ett glas vitt vin, och vi njöt även av 50 tals musik, med lagom volym. Vi for upp till tavernan i Vourliotes, som är en av våra favoriter. I Karlovasi tog vi vägen upp mot bergsbyn Leka och Kastania en härlig utsikt över bergen och dalarna. Nästa anhalt var Marathokambos nu är vi på väg mot öns södra sida. Hemresan gick via Pyrgos och Pagonda till Pythagorio. En trevlig dag med många skratt. På kvällen tittade jag och Birgitta på Doobidoo.

Vi äter lunch i Vourliotes, vår favorit tavverna. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Åsa njuter av utsikten mot Samiopoula. © foto: Bengt Ahlstrand

Lunch i Vourliotes.  Birgitta och Åsa.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 7 Sep: Morgonen ägnade jag fåren. Sedan for vi ner till kambos Ireon för att rensa ogräs, skörda och vattna. Vid ett tiden var vi klara och då var det havet som gällde. I Potokaki träffade vi på Terna och Kostas. Vi pratade en stund om hus och annat. Dom tyckte det var synd att vi for hem på Stavros Fiesta. "Ni får fira Stavro på lördag" tyckte Kostas. Birgitta lagade sin goda kalla tomatsoppa. Därefter ägnade hon några timmar och tvätt och grönsaks rensning. Resterna får lammen till kvällsmat. Emmanouel, som lånat vår stege kom med den och två öl. Vi satt på altan en stund och språkade om ditt och datt. Han och frun, Maria kommer att flytta hit från Australien om två år. Hans P via Skype telefon så även Lasse R. Birgitta busade med Beba, sedan var hon i gång, Beba alltså med fyrsprång och andra krumbukter. Brigitte hängde på av bara farten. Konstigt att jag fick in dom i fårhuset, för kvällsvard. Köttfärsbiffar och Birgittas special mos mumsade vi i oss. En stund på altan innan läggdags.

Emmanouel och jag avnjuter en öl. © foto: Birgitta Ahlstrand

Bengt och Emmanouel på altanen.

© foto: Birgitta Ahlstrand

Måndag 8 Sep: Denna morgon blir det en kort volta med fåren. Vi ska hinna vattna på Kambos Ireon innan vi hämtar Åsa och Marco för färd till stora eller lilla Laka, på öns östra sida, för att snorkla. Jag låg dålig till hos fåren, dom blev rätt besvikna att behöva gå in. Vattningen gick fort så vi var i Pythagorio redan vid 10 tiden. Först gällde Samos stad och försäkringsbolaget. Dags för att förnya bilförsäkringen. Mellanlandade i livsmedelsbutik för att införskaffa fyra Amstel till smörgåsarna som Birgitta fixade på morgonen. Det finns ingen taverna dit vi skall för att snorkla. Först for vi till Kerveli sedan vidare till Posidonio och sedan till målet för dagen Mourtia. Vi snorklade och även något solande, för en del av oss. Mackan och ölen smakade. En sjöstjärna och en trasig flaska och tomma snäckskal var det som bjöds under vattnet. Vi var nu hungriga och i Kamara hittade vi en taverna, Kriton. Ägarinnan var Danska och har bott här på Samos i 25 år. God mat bjöd hon oss på och även ett tipps på en vacker utsiktspunkt. Det var ett nunnekloster, Zoodochou Pigis. Smal och slingrig väg upp till klostret, men vilka vyer. Trötta och nöjda ställde vi näsorna mot hemmen. Fåren fick en längre runda nu på kvällen.

Åsa, Birgitta och Marco i Mourtia där vi snorklade. © foto: Bengt Ahlstrand    Mourita med grotta och vacker natur. © foto: Bengt Ahlstrand    Mourtia, utsikt från vägen mot nunneklostret. © foto: Bengt Ahlstrand    Taverna Kriton i Kamara. Med Dansk ägarinna. © foto: Bengt Ahlstrand    Nunnekloster Zoodochou Pigis. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från Mourtia där vi snorklade. Taverna Kriton Kamara och Nunnekloster.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 9 Sep: Vaknade tidigt i dag, men lyckades somna om. Fåren fick en lång volta på morgonen. Jag plockade Åsna godis och fåren mumsade också på godiset. Sedan gav jag mig på "ogrästrädet" utmed vägen. Långa revlar har invaderat rosor och stenmuren. Det är en vilodag i dag! Men vi fixade vidskyddet utomhus för gasolspisen. I-M kom med elräkning och hon och Birgitta gick brandtorns rundan. Jag förberedde kvällsmaten. Meta ringde via Skype telefon. Maten avnjöt vi som vanligt på altan, 29,7 grader klockan 20.30.

Onsdag 10 Sep: Vanlig volta med fåren, sedan ner till Kambos Ireon för att beskära en del olivträd. Stavro var också där och han berättade om en tandläkare, som äger en stor farm kommer till Kambos för att prata om sin farm. När han såg oss så sa han till Stavro att vi kunde bo där och sköta om hus och mark. Ingen bevattning i dag så vi åkte in till Pythagorio och stranden dit Åsa och Marco, har som favoritstrand. Där är ofta lite folk och god mat. Jag gjorde ett försök att valla Beba och Brigitte till farmen. Men det var inget vidare, tyckte fåren och slog till alla fyra bromsarna. Jag är tvungen att ha koppel på dom, genom byn upp till grusvägen ovanför vårt hus. Vi fick åka till farmen utan får, vi ska fira Stavros Fiesta. Julia fick då hjälp med att klämma fikon, att torka i solen. Stavro berättade att tandläkaren ringt till Stavro och sagt att vi var "goda människor" och på fredag skall vi gemensamt åka ner till farmen. Tandläkaren bor i Aten och har även hus här i Pagonda, nära Maria Vliamos. Vi har en trevlig kväll hos Julia och Stavro med goda mat och många skratt. På kvällen lockade jag en kattuggla till ett träd nära altan. Alltid lika spännande om det går.

Torsdag 11 Sep: Beba och Brigitte har förlåtet mitt omilda försök att valla dom till farmen i går. Medan jag knäckte några nötter så öppnade Beba min vattenflaska som jag har i en benficka, med lagom lutning mot marken så lapade hon vattnet som rann ur. Finurlig dam vill jag lova. Vattningen på kambos var en plåga, mest sten i jorden som man skall stänga och öppna fårorna för vattnet. När jag skrapade tillbaks jorden så spolades det bort med en gång. Jag blev arg! Vad lite man kan göra mot naturkrafter. Men med hjälp av en sopsäck lyckades jag bli klar, tre och en halv timma tar det att vattna. Birgitta betalade vår och Stavros elräkning sedan for vi till Pythagorio och Åsas och Marcos favoritställe. Samma människor i samma solstolar som i går. Åsa berättade att Nika, som här hustru till ägaren Thasos varje dag hängde en handduk på de stolar som Åsa och Marco har. Vi åt carbonara sufflé i dag, smaskens. Vi blir bjudna på öl och annat gott. I dag kom han med en liten strut, det var någon form av sprit. Jag gissade på ouzo men det var det inte. I går kom Nika med en sockerkaka med citronsmak, till mamma Birgitta. Nu har även jag fått favörer av Thasos, jag hämtar min öl själv. Han skojar friskt med oss, gick till Birgitta med ett glas hemmagjord likör och sa att Birgitta inte skulle säga något till mig om det. Han visade mig glaset före han gav henne det. Hem och ut med brudarna och en stund på altanen innan det var dags att krypa till kojs.

Fredag 12 Sep: Beba gjorde om bravaden, att öppna vattenflaskan i dag. Dom var så kelsjuka i dag. Beba sov på min for och Brigitte på min arm. Känns tufft att lämna dom på farmen. Men dom får ju träffa en snygg bagge! Stavro hämtade oss för färd till Samiopoula och titta på tandläkaren, Vasili hus och mark. Där var både stort och brett. Huset förstördes år 2000 av den stora branden på Samos. Där är mycket jobb, huset ska byggas upp och all mark ska städas och planterade olivträd ska ansas. Sedan var det dags att flytta flickorna till farmen. Det var inte så kul, dom stretade emot på alla sätt och vis. Beba kastade sig på sida och Brigitte gick ner på knä. Men upp på flaket kom dom. Jag städade upp inne i fårhuset och runt om så det är snyggt när dom återvänder hem i november. Eftermiddagen ägnade vi åt att plocka undan diverse saker, inför resan till Sverige på Söndag. Jag skördade en del vindruvor. Beate, fick några klasar. Försökte även prångla på Dinos, men han hade egna. Granatäpplen mognar i november och det är bra då vi har gott om sådana. Sharon frukten däremot missar vi tyvärr. På kvällen njöt vi av Peter Carlsson och hans hopp De blå Grodorna.

Stavro ringer till Vasili för att åka till hans farm.     Birgitta och Vasili kollar domänerna, huset i bakgrunden ödelades år 2000.     Vasili beskriver området.     Samiopoula sedd från farmen.     Fika paus behövs när man ska kolla farmen.     Resterna av huset efter den stora branden år 2000.     Vy över apelsinlunden.

Bilder från en farm vid Samiopoula, som vi blivit erbjudna att sköta. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 13 Sep: Sovmorgon i dag, det kändes konstigt att inte ha några får att pyssla med. Jag funder lite hur dom har det, säkert bra och uppvaktning av någon stilig gumse! I dag ska vi turista som solbadare på stranden hos Nika och Thasos. Men först ska jag vänta in Stavro för att lämna nycklar till huset. Jag ska även lägga in dagens dubbel på ATG. Jag lyckades med bedriften att vistas i solstol, i vattnet och på tavernan i fem timmar. Med en bok går det bra. I kväll ska vi äta hos Georgios på Venetia i Ireon, men först ska vi plocka fram vad som ska ner i resväskorna i morgon. Maten var god och Georgios såg till att vi trivdes. Karin Pol var vi till och sade adjö och hon önskade oss en trevlig resa. Jag skjutsade Åsa och Marco till Pythagorio. Birgitta och jag avslutade kvällen med Peter Carlsson och de Blå Grodorna.

Söndag 14 Sep: Vaknade tidigt, i dag är det hemresa till Sverige som gäller. Frukost på altanen. Vattnade en sista gång och hängde upp cd skivor i fruktträden. Skördade paprika för att ta med till Jonheden. Plockade in utemöbler, stängde av vattnet. Stavro kom förbi och sade adjö, han sköter om bevattning åt oss. Stavro hälsade oss välkomna tillbaka. Jag körde ner Birgitta till flygplatsen och hämtade sedan Åsa och Marco. Planet var försenat som alltid denna sommar. Flygresan hem gick annars bra. Buss till Benstocken och sedan bil till Falun via Gävle. Vår Saab fanns i Falun och tog oss hem till Jonheden, dock med problem med ett broms ok som låg an, men det avhjälptes med tips från Janne i Sågmyra. Bromsa några gånge så släpper det, var tipset och det fungerade. Nu är det vår svenska dagbok som gäller fram till 2 november då vi återvänder till Samos igen.

Birgitta äter frukost på altan före hemresa. © foto: Bengt Ahlstrand                Åsa, Birgitta och Marco före hemresan, Samos. © foto: Bengt Ahlstrand

Resdag. Birgitta äter frukost.  Åsa, Birgitta och Marco.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 3 Nov: Vi är tillbaka igen, vi kom i går kväll, till vårt älskade Samos och Pagondas. Julia och Stavro kom och fikade. Vi ska till farmen i kväll. I-M kom förbi och berättade lite vad som hänt medan vi varit borta. Vi var och hälsade på Filio vår granne. Sedan for vi till Pythagorio för att köpa en ny grekflagg och äta en Pita Gyro. En promenad nere i hamnen hann vi med. En kul grej hände i går när vi checkade in på Samos planet, killen som kollade boardingkorten och passen kollade mycket fram och tillbaka. "Något fel", frågade jag. Birgitta gick först med våra kort då jag var fullastad med Laptop, väska och lite mer grejor. Nä sa han till stut, men i Grekland går mannen först (Birgitta är ju kortklippt) med passen och damen, (Jag är ju långhårig, efter 7 veckor utan rakning...) efter med bagaget. Tänk vad fel jag gör. På kambos tog vi med oss ett vitkålshuvud hem. Efter lite pyssel hemma for vi till farmen. Julia och Stavro blev verkligen glada och lite uppspelta av vårt sällskap. Vi åt gott och Penelope var så sprallig. Beba och Brigitta kände nog inte igen mig, det kändes lite trist. Birgitta tröstade med att dom fått mat och det var mer lockande. Senare när Stavro och jag stängde in dom i den mindre fållan och vi båda kallade på henne så såg hon lite undrande ut. Jag våndas nu lite. Dom har det bra i stort hägn men jag vill ju ha dom hos mig. Troligen blir det så att jag tar hit dom och när dom ska lamma, kör vi tillbaka dom till farmen. Birgitta språkade med Meta över Skype telefon. Sedan var det dags att sova.

Stavros farm, får och gethagen. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Julia och Penelope har mycket att prata om. © foto: Bengt Ahlstrand     Kvällsmat, Stavro, Julia och Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Fårhagen    Penelope, Birgitta och Julia    Kvällsmat.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 4 Nov: Det är en vacker morgon soligt med 19.4 grader i skuggan. Sover länge och skönt att sova, är lite trött och det kan bero på allt jobb i Sverige innan vi kom i ordning efter husförsäljningen. På förmiddagen ska vi åka till kambos och rensa runt träd och gamla majslandet då vi ska sätta böner och sallad där senare. Jag har beslutat att inte ta hem Beba och Brigitte, dom har det bättre i flocken. Efter några timmars jobb åker vi till Sinandisi och äter lunch, Tonfisksallad och Amstel. Vår slaktare i Ireon, nä inte von Lidl utan von Georgios har kött som vi beställde i går via Karin P. Vi fick även två korvar av rent nötkött att testa. Jag försökte att få igång nya Laptop mot Internet, men det fungerar dåligt då jag inte kan komma på mitt användarnamn. Tidig i säng.

Nu är många Tavernor parkeringsplats. © foto: Bengt Ahlstrand      Det växer så det knakar. © foto: Bengt Ahlstrand        Birgitta väljer ett vitkålshuvud. © foto: Bengt Ahlstrand

Parkering på Tavernor. Birgitta med pumpa   Vitkålslandet

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 5 Nov: Vaknade tidigt men somnade om, det var skönt. Upptäckte ett par blåsor på armen, inte så kul. Birgitta och I-M ska promenera ner till mig på kambos via Hora. Jag var ner till kambos och skar vildskott. Damerna anlände pigga men varma och ville bada. Vi for till mot Ireon och Birgitta och Inga-May badade. Det var 20 grader i vattnet. Vi åt en linssoppa till lunch och inspekterade sedan vatten källan och frukt och olivträd. Pratade med Folke N och Lasse R via trepartssamtal på Skype, det hörs så bra nu. Även Anders S på Jungfruberget kontaktade via Skype. Vi tittade på en Dvd film, "Min store tjocke far" med Rolf Lassgård. Sedan pratade Birgitta en stund med Åsa S via Skype. God Natt!

Nöjda och varma efter 11 km. © foto: Bengt Ahlstrand     Bäst att stötta varandra på slippriga stenar. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta skördar Sharonfrukt. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta och Inga-May  Kambos och bad. Birgitta skördar Sharonfrukt.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 6 Nov: Vaknade av att Stavro ropade "Ben, Ben", han vill fylla på vatten i sin tunna på bilen. Det är bra för vi har så mycket vatten i vår källa. Efter frukost åker jag och Birgitta ner till Kambos för att rensa vildskott och ogräs. Med ilfart till havet, Birgitta vill bada. Jag vaktade bilen och kläderna. Det var folk där så jag ville inte bada då jag inte hade badbyxor med. Till Ireon och fiskehamnen, det var en båt på väg in så vi stannade och tittade på skådespelet. Handlade mat och for sedan hem. Filio kom med vindruvor och frågade om hjälp i morgon, troligen vedsågning. Efter maten satte vi i gång och montera ihop det skrivbord vi köpte i somras. Sedan var det dags att komma i säng.

Inte bara människor som väntar på fiskebåten. © foto: Bengt Ahlstrand     Även måsarna vill ha sin beskärda del av fångsten. © foto: Bengt Ahlstrand     Nu är det kommers på färsk fisk. © foto: Bengt Ahlstrand

Katterna, Måsarna och även folket väntar på färsk fisk.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 7 Nov: Frukost ute vid köksingången i solen, skönt. Lars R och jag pratade w-lan och antenner på Skype. Birgitta byter sängkläder och städar medan jag jobbar med att få min nya Laptop att fungera mot Internet. I dag var läkaren i Pagondas, det var att köa i två och en halv timma. En ung läkare som tyckte att Uppsala har Europas främsta läkarutbildning. Han frågade om man måste kunna Svenska för att jobba där. Är det någon som vet? Blev mina blåsor fler eller större skulle jag åka till Samos stad där finns specialist. Det är gratis att gå till läkaren, även sjukhuset i Vathy, Samos stad. Privata läkare kan ta upp till 50€. Filio vill ha hjälp med att montera i hop Stamati motorsåg. Birgitta lagade en god Kycklinggryta med mycket egna grönsaker i. Kycklingen har vi köpt hos vår slaktare von Georgios i Ireon. När vi skulle handla fick vi vänta en dag för att han ville att vi skulle få fräscht kött. Här hos von Georgios märks inga köttvaror om. I-M och Birgitta gick sin sista promenad, för denna gång då I-M åker till Sverige i morgon. Chattade med Åsa en stund, Filmtime .....någon Dvd blir det, "Undergången Hitler och tredje rikets fall".

Lördag 8 Nov: Stavro kom och tankade vatten till farmen. Han frågade om vi ska åka till Sparthari på Fiesta i dag, visst vill vi det. Det var en annorlunda Fiesta än den vi var på för några år sedan. Nu var det katolsk mässa och sedan mat på torget, det är kikärts puré med lammkött. Nu var det första gången en man kom fram till oss och visade var det fanns två platser vid ett bord. Vi har platser vid Stavros bord men hade inte hunnit sätta oss, så vi tackade för omtanken, han frågade var vi var ifrån och sa några ord på Danska. Detta har tyvärr aldrig hänt här i Pagonda när vi vandrat ner till torget på någon festlighet, jo en gång när Terna kom och visade oss var hon, Kostas, Stavro och Julia satt. Filio vill att vi fyra åker till Samos stad på Måndag eller Tisdag, för att laga motorsågen, hon vill ogärna köra i Vathy, det är en hektisk trafikrytm där. På kvällen njöt vi av Lokaniko, dvd och lite chatt med några vänner.

Fiesta i Spartari, kikärtspurre bärs ut till folket. © foto: Bengt Ahlstrand     Fiesta på torget i Spartari. © foto: Bengt Ahlstrand     Även underhållning av ungdomsorkester på Fiestan.

Fiesta i Sparthari. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 9 Nov: En skön morgon, med lite soldis. Vi skall ner till Kambos och rensa vildskott på olivträden. Sedan for vi till Marinopoulos för att handla. På eftermiddagen fick jag igång min nya Laptop mot Internet. Uppdaterade Nod32 och chattade med Lars J och Lars R. Lars R var ett bra bollplank vid funderingar varför min nya Laptop inte fungerade. Men det finns mer problem att lösa. Jag kan inte se på SVT med hel skärm. Får labba vidare och läsa ner en del programvaror. 

Måndag 10 Nov: Stavro kom tidigt för att få vattentanken fylld. Birgitta handlade fasoladha och tomater av "vår" grönsakshandlare. Senare var vi ner i byn och köpte lite av livets nödtorft. Plockade ned några granatäpplen. Jag jobbade med nya Laptop, läste ner program fixade med säkerhet m.m. Vi tittade på en serie "Hemliga svenska rum" verkligen spännande. På kvällen Video chattade vi med Barbro och Lasse i Knutsgårdarna. Birgitta chattade även med Meta, en stund innan det var dags att gå till sängs.

Tisdag 11 Nov: Snabbt in i duschen för att försköna sitt yttre, vi skall till Vathy, Samos stad med Filio och Stamati. Stamati skall få sin motorsåg lagad. Vi som chaufför och sällskap. Motorsågen lagad och Stamati köpte en liten lätt, 1,5 kg för att såga grenar. Vi fikade några gånger medan vi väntade. Jag fick en lektion i hur säkerhetsbromsen i motorsågar fungerar. Filio bjöd på en chokladask och ägg som tack för skjuts. Jag har tur att Hans P har minne! Tack för det Hans. Läst in FrontPage i min nya LapTop. Vi gick en promenad genom byn för att se vad som hänt med de byggen vi följt sedan start. Birgitta lagade en härlig middag, köttfärsbiffar med puré, smaskens tycker jag, vi delade en flaska rött till maten. En Dvd innan sängen kallar. Lite kyligt på kvällarna nu. En brasa i öppna spisen på kvällen, det är skönt.

Tror han på regn i år? © foto: Bengt Ahlstrand        En glad och nöjd Kock. © foto: Bengt Ahlstrand

Nu går skam på torra land! En glad Kock.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 12 Nov: I dag är det utlovat regna, fan trot. Vi rensade den vildvuxna busken utmed gatan och landen. Sedan målade vi med fuktspärr över badrumstaket, aqua stopp. I övrigt har det varit en lugn dag, jag mår väl inte så jättebra. Kanske är det hudsjukdomen som stör. Men det blir säkert bättre. Vi ska kolla på "Drömkåken" med Björn Skifs, innan vi går till sängs.

Torsdag 13 Nov: Startade dagen med att göra rent och köra i gång maskinparken, allt fungerade bra utom motorsågen som trilskas som vanligt. Men till slut startade motorsågen också. Vid middagstid for vi ner till Ireon för att handla. Vi beslutade att gå till Faros Taverna i Pythagorio för att äta lunch. Tyvärr var Faros stängd så vi åt på Ambrosia vid hamnpromenaden, det kostade därefter. Maten smakade bra och Tavernan kan varmt rekommenderas. Efter en promenad for vi hem hem. Chattade med Lars och Barbro samt Åsa S. Nu är det dags att elda i spisen för värme och för att värma vatten till två sköna fotbad... Kvällen förflöt med lite datorjobb och en Dvd fick avsluta även denna dag.

Bara fiskebåtar i hamnen i Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Taverna Ambrosia serverade en god middag. © foto: Bengt Ahlstrand    Paradise Beach öde och tom nu i november. © foto: Bengt Ahlstrand     Ingen Amstel att beställa så långt ögat når. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta och jag på rundvandring.         Åsa och Marco,s favorit beach

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 14 Nov: I dag ska vi till Kambos och jag ska beskära olivträd, Birgitta skörda grönsaker. Det var några timmars arbete innan vi for hem igen. Jag gav mig på "ogräset" utmed gatan medels motorsågen med långt skaft. Målade sedan taket på toaletten en andra gång. Vi gick en runda med grönsaker till Maria V och till Maritsa och Dimitri samt till Filio. Jag har nu fått mer blåsor på knä och underarmen, några blodfyllda. Vi punkterar och tvättar med sprit. Får nog besöka sjukhuset i Samos stad på måndag. Svägerskan Solweig ringde och förhörde sig om min hälsa, det värmde gott. På tal om värme så eldar vi nu mer i spisen för att hålla fukten utomhus. Birgitta chattade med Lena S och jag med Lars R och Barbro. Kvällen slutade med gapskratt! (Förlåt, Birgitta. Hon hade somnat). Jag började läsa "Hoppsan jag är död" av Arto Paasilinna den är som hans övriga alster hel tokig.

Lördag 15 Nov: Jag lagade frukosten i dag, ingen gröt så långt man såg... men leverpastej mackor och kaffe bjöds hustrun på, när hon slog upp sina ljusblå. Vi gick en promenad till Dimitris fällt för att kolla vildsvinens härjningar. Det är nog snarare så att det är vatten som fattas för grönsaksodling. Inga tecken på vildsvinstrynen som plöjt upp grönsaksland. Vi fick en kasse med äpplen och några apelsiner, sura som bara den enligt Dimitri. Birgitta och jag är nu delägare i en travhäst! "Arslet" enligt Åsa som har skött inhandlingen. Ska bli spännande, återkommer med mer information senare. Det blir en egen webbsida så snart vi vet vilket "arsle" vi köpt.

Dimitri selar av Åsnan. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Dimitri. © foto: Bengt Ahlstrand

Vi promenerade till ett av Dimitris fällt.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 16 Nov: Nu har jag lagt över webbsidan i min nya LapTop och hoppas att det skall fungera. Förmiddagen ägnade jag åt "ogräset" rensning mot gatan och muren. Birgitta tvättar kläder och gör äppelkompott, på äpplen vi fick i går av Dimitri. Lasse R och jag laborerade med Timbuktu, Connection datorer. Birgitta och Meta chattade på kvällen. Vi avslutade kvällen med att skratta gott åt "Två ägg i högklackat!" av Krister Classon, en dvd skiva inspelad på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg. Det vankades en lätt kvällsvard och därefter till sängs med Arto Paasilinna, ja med boken alltså!

Måndag 17 Nov: Nu är jag klar med olivträden nere på Kambos. Det var en hård förmiddag, men det är skönt att förberedelsen inför skörden är klar. Vi firade med en PitaGyro i Pythagorio. En rundvandring i hamnen är numer obligatorisk. På eftermiddagen chattade jag med Lars R, vi testade ett program där vi kunde logga in på respektive pc, Det finns mycket spännande att labba med. På kvällen kollade vi dvd inspelningar som vi haft med från Sverige. Vi njöt även av Lars Rydéns Samosfilm som vi fått på en dvd. Det är så kul att se oss Turista omkring på vår ö. Innan det var dags att inta sängen med "Hoppsan jag är död" så njöt vi av ett skönt fotbad. Jubel... det regnar.

Tisdag 18 Nov: Vaknade till en vacker morgon. När jag läste av regnmätaren visade den 12 mm, det är tacksamt men vi behöver mycket mer av den varan. Vi snyggade till oss, ska åka till Vathy och handla och uträtta ärenden. Vi lunchade utmed  hamnpromenaden mycket gott och rostade bröd med olivolja och timjan bjöds vi också på. Vi var så mätta och belåtna att vi tackade nej till sweet. Vi for över bergen tillbaka via Kambos för att hämta grönsaker. Chattade med Barbro och Lars en stund. Labbar vidare med min ADSL koppling i min nya LapTop. bad om en ny installations cd i dag men dom tycker det är bättre att någon kommer hit,,,jag avböjer och labbar vidare, Kostar nog en del att få hjälp den vägen. Det blir säkert samma cirkus som förra gången. Meta och Birgitta chattade en stund på kvällen. Ett fantastiskt åskväder rullade in under sena kvällen. Vi bänkade oss på altanen och satt där någon timma och njöt av skådespelet. Även regnet föll ymnigt. En smäll var rakt ovanför huset vilket orsakade att ett billarm på vägen nedanför utlöstes.

Onsdag 19 Nov: Vaknade även denna morgon till en solig dag. Nu är det som vi alltid skojat om, regn på natten och sol på dagen. Det föll 86 millimeter i natt. Åskvädret avtog på morgonkulan. Birgitta hotade med indragen Amstel om jag inte följde med på en promenad. Vad gör man inte för husfriden? Jag följde naturligtvis med på en två timmars promenad. Uppe på höjden såg vi "snö" men det var hagel som låg i en driva sedan nattens regnande. I den vackra bergskyrkan tände vi ljus för nära och kära. En bild på vårt hus med olivlund fotad med teleobjektiv. Birgitta bjöd sedan på Stuvad blomkål, ost gratinerad. Chattade med Lars R om w-lan och annat roligt, ganska festligt att sitta och labba via Skype och webbkamera, med 510 mils avstånd ifrån varandra.

En vacker kyrka ovanför Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand     Vårt hus i cenntrum av bilden med olivlund t.v © foto: Bengt Ahlstrand    En vy ner mot Ireon och havet. © foto: Bengt Ahlstrand    Skidåkning? Undrar vad hon tänker om hagel sedan i natt. © foto: Bengt Ahlstrand

Några bilder från eftermiddagens promenad. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 20 Nov: Det faller regn nu på förmiddagen, sex millimeter. Vi kollar nyheter och slappar hela förmiddagen. Hustrun har nu fått kläm på vilken magi det ligger i ordet "annars ingen Amstel". Det blev en promenad även i dag när solen tittade fram mellan molntapparna. Filio och Stamati önskade oss en god tur. Vi gick en ganska lång volta. Sedan smakade maten toppen. Kvällen avslutade vi med att se på Peter Carlsson på DVD och Lars-Erik Larsson och Hjalmar Gullbergs "Förklädd Gud" med recitation av Stina Ekblad, Jag har en vinylskiva av "Förklädd Gud" där Lars Ekborg reciterar. Meta ringde och tackade för blommorna.

Alltid glada och vänliga, Filio och Stamati. © foto: Bengt Ahlstrand     Många olivodlare lägger ut nät under träden. © foto: Bengt Ahlstrand     Pythagorio t.v och Turkiet rakt fram. © foto: Bengt Ahlstrand     Cyklamen till Meta. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår fina Bergskyrka sed från vägen. © foto: Bengt Ahlstrand

Filio och Stamati.           Oliv nät.            Vy mot Turkiet.         Cyklamen till Meta.     Bergskyrkan.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 21 Nov: I dag blir det arbete bland rabatter och olivträd i trädgården. Jag ansade rosenbuskar, där fanns en ny knopp och en nästan utslagen. (se bild). Vi plockade oliver för inläggning, men träden med lämpliga oliver är så vidväxta så det är svårt att nå dom. Chattade med Bosse i Thailand, han har råkat ut för svinkoppor. Om det nu inte är samma som jag råkat ut för. På eftermiddagen slappade vi och såg på Tv via Internet och sedan en dålig Dvd, tycker jag, "Bang bang orangutang". Kortspel med hustrun avslutade kvällen.

Ännu blommar rosorna i trädgården. © foto: Bengt Ahlstrand

En nyutslagen ros. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 22 Nov: Vaknade i natt av att fönsterluckorna väsnades, det blåser hårda vindar och molnen seglar tungt runt bergstopparna. Det blir en innesittare dag. Nu kan vi se Doobidoo och Robins i vänta på bättre väder. I morgon åker vi nog till Kamara och taverna Kriton, ägarinnan är Danska. Åsa, Marco, Birgitta och jag var där och åt middag i september, ägarinnan berättade, på vintern är tavernan endast öppen på Söndagar och då är mest stamgäster som kommer på besök, vi är välkomna det är många skandinaver som träffas. Chattar med Lasse R om Skype och olika abonnemang som Skype har. Det blåser kraftigt hela dagen. Så många saker blir inte uträttade men vi är ju pensionärer så varför fundera på det! Vi måste lära oss att ta det lugnt utan att få dåligt samvete. På  kvällen åt vi brisol och Birgittas goda potatissallad. Jag fick äran att hacka lök, göra en dressing och steka brisol. Det skulle nog vara skönt att sova nu, klockan är 22.10! Men vad händer, jo hustrun frostar av kyl och frys vilket orsakar en mindre brusande älv rinner genom köket ner mot rummet. Ja kanske lite överdrivet!! Men jag tycker det brusar.

Söndag 23 Nov: Vad dator livet kan vara jobbigt, gav mig på att skapa ett lokalt nätverk i stugan. Det slutade med att jag under några timmar fick försöka återställa Internet anslutningen i min nya LapTop. På väg till taverna Kriton i Kamara började bilen hack, går på inte rent. Vi funderade starkt på att återvända hem. Efter som vi nästan var framme, så chansade vi på att bilen ska ta oss hem även om vi körde vidare. Det var öppet på Kriton och vi åt bläckfisk. Ulla heter danskan som är gift med ägaren sedan 25 år. Kriton  heter hennes man. Vi var själva där så dom kom och satte sig med oss och pratade. Senare kom en engelsman och satte sig även han vid vårat bord. Vi satt och pratade och trivdes i tre timmar innan vi begav oss hem. Ulla erbjöd oss att sova över om vi inte fick fart på bilen. Vi for via Ireon och Karin P för diverse inköp. Birgitta pratade med Åsa en stund om läget på postfronten. Tidigt i säng.

Måndag 24 Nov: Vi är på väg för att skörda oliver, det har regnat 7 millimeter i natt. Birgitta och jag fick leta en stund innan vi hittade var Julia var och jobbade. Julia hörde när jag förgäves ropade efter Beba och Brigitte. Stavro var i Vathy till klockan 14 så efter lunch for jag och Stavro och skördade färdigt medan damerna fixade kvällsmaten. Stavro och jag matade djuren. Beba och Brigitte bryr sig inte om mig, är det för att dom är på smällen? Skall ha kilhattar i februari. Stavro har 11 små killingar nu, 9 av dem rusade runt och busade, provade även hur det var att sätta på varandra, ingen dålig uppväxt där inte. God mat fick vi innan vi vandrade hemåt på kvällskvisten. Penelope, hunden följde oss upp till bilen. Stupade trötta men nöjda i säng.

Tisdag 25 Nov: Efter en snabb frukost far vi till Farmen för att skörda oliver. Vi fick sju och en halv säck, kanske 400 kg. Stavro hystar upp en säck och knallar i väg ner till bilen. Jag föreslog att vi ska köpa en Gaidaro, åsna. Jag är en Gaidaro svarade Stavro och slängde upp en ny säck på ryggen. Ja det är ju billigare med en Stavro än en Gaidaro. Efter fyra och en halv timmes idogt arbete gick vi hem för att äta mat. Vi är trötta Birgitta och jag så vi avböjde middag och gick hem. Birgitta har lärt sig en massa bra tipps om pickels. Så nu kan vi förädla grönsakerna från Kambos. Väl hemma var det raskt ner med fossingarna i ett hett fotbad. Chattade med Lasse R vi testade att Editera webbsida. Sedan var det dags att sova.

     Fikapaus i olivlunden. © foto: Bengt Ahlstrand     Penelope, vill kela. © foto: Bengt Ahlstrand     Söta små killingar två veckor gamla. © foto: Bengt Ahlstrand

Rast i olivlunden           Penelope          Små killingar   
© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 26 Nov: Efter frukost beger vi oss till Kambos för att skörda. Potatis, Blomkål, Vitkål bland annat. Stavro och  jag åker till Mytilinii och Soteris bilverkstad. Jag för att få Seat lagad och Stavro för en motorsåg. Jag lämnar bilen. Soteris kommer med bilen till Pagondas i eftermiddag och fixar då också Pärlan. Jag fräser upp landet närmast huset då Birgitta har Marouli plantor med från Kambos. På kvällen kämpar jag med Internet koppling till nya LapTop. Det vill inte fungera.

Bengt kör jordfräsen. © foto: Birgitta Ahlstrand     Klart att planera Marouli. © foto: Bengt Ahlstrand     Nyplanterade Marouli. © foto: Bengt Ahlstrand     Det är inga "småpotatis" som växer på Kambos. © foto: Bengt Ahlstrand     Lite av dagens skörd från Kambos. © foto: Bengt Ahlstrand

Jag fräser upp landet för att plantera Marouli. Skördade grönsaker. © foto: Bengt & Birgitta Ahlstrand

Torsdag 27 Nov: I dag gratulerar vid Lars J på Jonheden som fyller år. Jag blir hemma och Birgitta far till Farmen för att skörda oliver. Jag mår inte så bra, så jag tar en vilodag. Ryggläge med Arto Paasilinna och boken "Världens bästa by". Birgitta lägger in pickels på kvällen. Jag labbar vidare med LapTop utan resultat. Är så trött på operativsystem som bestämmer över användaren. I morgon får jag åka till Samos stad för att få tag i en läkare.

Birgittas pikels som kommer att smaka gott i vinter. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas pickels. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 28 Nov: I dag måste jag åka till Samos stad för att uppsöka läkare. Duschade och tvättade "båda" fötterna, man vet ju inte vilken fot doktorn vill se! Vi hittade huvudingången och receptionen. Damen kunde ingen engelska, men såg nog att jag blev vilsekommen, så hon kallade på en sjuksyster. För ynka 3 € får jag träffa en hudläkare. Han läste brevet från Maria Fellke, min läkare i Falun. Cellgift ville han inte sätta in i detta läget utan jag fick salva och tabletter, fick inte klättra i olivträd eller köra bil när jag åt tabletterna. Vi tackade. Läkaren vill att jag ska komma tillbaka om det blir värre, annars om en och en halv månad ska jag göra återbesök. Vi storhandlade på vägen hem på diverse Super Market. Hungern mättade vi med en Pita Gyro i Pythagorio. Vi åkte bort till taverna Faros för att konstatera att den var öppen igen. På lördag och söndag har dom levande musik och vi var välkomna. Soteris kom på eftermiddagen med batteriet och vi startade Pärlan. En bensinslang till var trasig. Men nu går Pärlan (Opel) igen. Meta och Birgitta pratades vid via Skype.

Lördag 29 Nov: Tabletterna jag fick utskrivna i går gjorde att jag sov länge i dag. Smörjning med ny salva, vi får se hur det går. Fick ett värmande e-mail från Solan, tack för kram och omtanke. Stavro kom och vi fyllde vatten till djuren på Farmen. Tankade Pärlan och skall ta den till Farmen i morgon. Vi gick en timmas promenad mot eftermiddagen.

Söndag 30 Nov: Lars J fyllde år i Torsdags, gratulerar hoppas du hade en bra dag. Regnat 50 millimeter i natt. Pärlan tog oss till Farmen för olivskörd. De 16 säckar som tidigare var klara gav 200 kg olivolja. När vi skördat färdigt för dagen åkte vi ner för mat. Sedan plockade jag och Birgitta 11 liter oliver för inläggning. Hem tidigt då jag är ganska trött. Birgitta och Anders S ringde via Skype telefon innan läggdags.

Oliver för att äta, inlagda i salt. © foto: Bengt Ahlstrand

Oliver för att äta, inlagda i salt. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 1 Dec: I dag firar jag Fiesta, Oscar. Här i Grekland är namnsdagarna som gäller. En annan intressant grej är att här räknar man inte hur många år man är utan hur många månader. "Chronia poli" sa damen i supermarket i morse när jag berättade att jag firar Fiesta i dag. Vi gick ner till farmen (Pärlan sprutar bensin på annat ställe nu) för att skördade oliver. Jag blir så trött, troligen av medicinen jag äter kanske åldern också! Så vi följde inte med för att äta utan jag ville gå hem. Vi "vilade middag", det var skönt. Kvällen ägnade jag åt mitt w-lan som fortfarande inte vill fungera. Backade systemet för att få börja om. Tröttnade och gick till sängs.

Tisdag 2 Dec: Vaknade sent om sidor och chattade en stund med Lars R innan vi far ner till farmen för vidare oliv skördande. I dag var det lättvindigare jobb, krypa på knäna och plocka oliver där ingen maskin når. Vi är klara med fälten vid kyrkan, vid tvåtiden. Mat och diverse sysslor. En höna slaktas och Birgitta plockar den, hönan är till oss. Vi travar hem för att jobba med våra oliver för insaltning. Kollar lite dvd skivor och Birgitta pratar med Meta via Skype telefon. Trötta är vi, så vi knallar till sängs med varsin Arto Paasilinna bok.

Julia och Birgitta njuter av "Cigaro time" i olivskörden. © foto: Bengt Ahlstrand                             Birgitta plockar flinkt en höna. © foto: Bengt Ahlstrand

Julia och Birgitta har "Cigáro time". Birgitta plockar en höna som vi fått.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 3 Dec: Sov länge i dag, vi är lediga från olivskörd. Vi skall uträtta ärenden och handla diverse saker. Det blir med andra ord lite lugnt. Jag sorterade kremidia, gul lök. Birgitta körde tvättmaskinen. Jag bytte ut vår svenska flagga mot en ny, den gamla har tärts av sol och vind. Till middag serverade Birgitta färsk höna, slaktad i går. Hon körde den i tryckkokaren och det smakade så gott. På eftermiddagen uträttade vi en del ärenden, bl.a. till Soteris med Opel problem, bensinen sprutar numer ut via spridarna, tror jag. Sedan till Marinopolos för att handla, ägarinnan hälsade oss med "Hur mår Ni" på klockren svenska och "Tack så mycket" när vi åkte. Då jag har namnsdag, enligt hustrun, så fick jag en present, vet inte riktigt vad det är, men troligen bra att ha. Någon kanske vet vad det är och kan ge mig ett tipps. Solan du vet kanske! (Se bild). Birgitta chattade med Åsa om vårt svenska badrum.

Bengt jobbar med löksortering. © foto: Birgitta Ahlstrand       Mycket lök är det. © foto: Birgitta Ahlstrand                                    Bengts namnsdags present. © foto: Bengt Ahlstrand

Bengt rensar lökarna. © foto: Birgitta Ahlstrand.                                 Present. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 4 Dec: Svar och förslag på min present har börjat droppa in: "Jag gissar på nån slags cittra för reumatiker. Ha det bra och hälsa faster. Mvh Mats W."  Tack Mats, jag får se om jag vågar ta ton. Nu är det dags att skörda oliver här hemma. I dag har vi plockat för hand då min "maskin" var kvar på Farmen. Stavro tar med den hit i morgon när han åker till olivfabriken med mer olivsäckar. De oliver Birgitta och jag handplockade ger en mycket bra olivolja, då vi endast plockat fina oskadade oliver. Soteris kom i dag och lagade vår Opel, nu är den ok! Soteris vill att vi kommer till verkstaden för motortvätt och undersökning om det är fler slangar som behöver bytas. Inte fick jag betala något för reparationen, resa fram och åter och en timmas arbete. Vi måste göra något för Soteris. Lars R och vi försökte pratas vid via Skype telefonen, men det går dåligt via gamla Laptop.

Fredag 5 Dec: Det regnade när vi vaknade i dag. Snopet då vi var inställda på att skörda oliver, här hemma. Jag labbade hela dagen med mitt j-a nätverk utan synlig förbättring. Birgitta, envis som vanligt,  kröp omkring bland oliverna och fick i hop 10-15 kilo när det torkat upp efter regnet. Vi var till Hora och köpte ett såll 45€, för att kunna rensa oliver. Stavro kom i dag med vår "Matilda", en maskin för att plocka upp oliver från backen. Bild kommer i morgon på sållet och Matilda. Solan hörde av sig i dag med förslag om min present. Det var något om Lars, källaren och tvätten. Lars gillade tydligen denna present, som var placerad i en källare, han var gladare varje gång han varit nere i källaren.... synd att jag inte har en källare att hänga upp tvätt i. Nu är det sovtime. 

Lördag 6 Dec: Denna morgon är det ett strålande väder. Vi fortsätter olivskördandet i vår egen lund. Jag ångrar att jag inte följde Stavros råd att kratta rent under olivträden i höstas. Men det kändes så hopplöst att försöka städa efter flera års förfall, av både olivträd och jorden. Det blir mycket rensande och tidsödande arbete. Jag vill att vår olivolja ska vara av hög klass. Vi kunde få mer än tredubbelt med olja om vi kört som andra gör. Då jag lovat att lägga ut några bilder på våra arbetsredskap, vill jag ge en enkel förklaring hur denna typ av skörd går till. Ofta när träden är stora så lägger somliga ut nät och somliga kör med "Matilda" (min benämning på detta redskap, det fanns en gång i tider en mattrengörare som kallades Matilda). Matilda samlar upp de flesta oliver från marken samt övrigt skräp, som kvistar, löv m.m. Jag tömmer över det i sållet. á 45 €, och skakar oliverna så rena som möjligt. Alla oliver som "Matilda" ratar får Birgitta krypa om kring och plocka, som det är nu med dålig städning så är hon snabbare än "Matilda". Sedan i säckar för transport till olivfabrik. Birgitta bjöd på en superb broccolilåda efter dagens arbete.

Så har ser det ut under träden, oliver i mängd. © foto: Bengt Ahlstrand     Med "Matilda" samlas de mesta oliver upp, även skräp. © foto: Bengt Ahlstrand    Oliverna töms över i sållet som skakas så att det mesta skräpet avlägsnas. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder på redskap vid olivskörd. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 7 Dec: Det kändes väldigt motigt i dag, vi är ganska möra i kropparna. Jag körde Matilda där det var mycket gamla oliver och annat skräp. Rensningen var inget roligt göra. Jag flyttade över till vår bortre lund och plockade direkt från tre träd som gav en hink. Vid ett tiden gav vi upp. Jag blev friserad i håret och vi vaskade av oss för att åka till Faros taverna i Pythagorio, för att äta något gott. Carbonara frestade mig och svärdfisk åt Birgitta. Det var levande musik, Orgel och Bosoki men vi kunde  inte vända och gå. Det var högt ljud t.o.m. Birgitta tyckte det var jobbigt. Vi får undvika att äta där på helgerna. Mätta blev vi och gott var det i alla fall. Det störtregnade någon timma nere i Pythagorio och 2,5 millimeter i Pagonda. Vi eldade och kollade på "Svensson, Svensson" och "Robin" före sängdags.

Måndag 8 Dec: I dag är det kallt och blåsigt, endast 11-12 grader i skuggan. Vi kämpar vidare med olivskörd här hemma. Vi körde på rätt bra uppe mot vattenkällan, något så när rent under några träd så Matilda fick göra tjänst. Men det tar tid att få ihop en säck. Vi är kanske för noga, men olivoljan blir då så mycket godare i salladen. På eftermiddagen vilade vi och tittade på äldre avsnitt av "Svensson, Svensson" dom är i mitt tycke mycket bättre än de nyinspelade. Meta och Harry ringde på kvällen. Sedan var det dags att krypa till sängs.

Tisdag 9 Dec: I dag gratulerar vi Zassa som fyller 43 år. Vi jobbar vidare med oliverna. Jag har i dag även sågat ner grenar på vild växta olivträd. Birgitta kryper omkring och plockar där vi började i Torsdags, det blåste så hårt i går så många oliver föll till marken. Birgitta har namns dag i dag. Jag bjöd på middag och köpte även en present, Birgitta önskade sig en hylsnyckelsats men jag köpte ett kilo "sardella", för 2€ vet inte vad en hylsnyckelsatts kostar, säkert dyrare än fisken. Jag vet att Birgitta blir glad över sardella, hon kommer att lägga in dom i olja, när hon kommer tillbaka från Nico och postat brev till Bibbi R. Vi eldar nu för fullt i både öppna spisen och i vedspisen. Troligen så startar vintern i dag. På kvällen ringde Anders S och berättade lite om vad som sker i Falun med omnejd. Vi åt bakad potatis på kvällen med vitlökssmör. Sedan var det dags att krypa till kojs då vi skall upp tidigt i morgon.

  Bengt fixar middag åt namnsdagsbarnet Anna. © foto: Birgitta Ahlstrand

Bengt fixar middag åt namnsbarnet Anna.

© foto: Birgitta Ahlstrand

Onsdag 10 Dec: Klockan ställd för väckning i dag. Så trött man är då den ringer! Jag var ner till olivfabriken för att höra mig för när vi kan lämna våra oliver. Det är service på fabriken men vid 12 tiden fick jag komma. Jag har tur, Stavro kom och ville fylla vatten till djuren och lovade att hjälpa mig att köra ner säckarna till fabriken. Jag handlade en 50 liters oljedunk på böndernas affär, för att få hem oljan och klockan 17 kunde jag komma till fabriken. Birgitta och jag gick en runda i olivlunden för att se vad mer vi kan skörda i år. Jag for ner på kvällen och följde processen med vår olja. Jag bjöds på vin, rostat bröd med olja och bakad potatis medan jag väntade. Oljan var bra och smakade gott och 38 liter fick vi med hem när kooperativet fått sin andel. Nu är vi rika. Sedan for vi till Ireon och handlade och besökte Karin P. Hon har saknat oss och var beredd att ringa och höra om vi hade det bra. Vi förklarade att vi legat på alla fyra i olivlunden. Vi firade olivoljeskörden med brisol och klyftpotatis och mycket vitlökssmör. Birgitta chattade med Åsa om någon faktura från Fortum som tydligen återvänt till bolaget.

Olivfabrikens väntrum! Många säckar är det. © foto: Bengt Ahlstrand     Olivfabriken i Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand     En av kunderna före mig. © foto: Bengt Ahlstrand     Här är vår olivolja färdig för analys. © foto: Bengt Ahlstrand     Niko testar oljan, godkänd den var bra. © foto: Bengt Ahlstrand

I dagen var vi var till olivfabriken med våra egna oliver. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 11 Dec: Vaknade tidigt i dag med, skall åka med Iraklis till Samos stad och uträtta en del ärenden. Letade bland annat efter en torkställning till kaminröret. Antikt var svaret. Ingen lust att laga mat så vi for till Sinandisi och åt lunch. På eftermiddagen for vi ner till farmen ock plockade lite oliver. Vi har potatis ner på Kambos som vi måste skörda innan regnet. På Kvällen eldade vi och läste lite nyheter från Sverige. Birgitta trött och sov tidigt. Anders S ringde på kvällen på sin Skype telefonen.

Fredag 12 Dec: Nu är jag tydligen piggare i kroppen, då jag vaknar tidigt om morgonen. I dag är det ihållande regn som faller, himlen är blytung av regnmoln. Vi får ha en skön vilodag med mat och brasor. På förmiddagen var vi på Nobel middag via Svt. Chattade med Lars och Barbro och Anders S på kvällen. Det har kommit 45 millimeter regn under dagen. Så vi tittade på "Pretty Woman". Jag får e-mail från några om nytt farligt virus. Det gäller Internet Explorer 7. Det finns tre sätt att skydda sig enligt IDG.  Lättast är nog att uppgradera Internet Explorer till IE8 Beta. Här Kommer en länk.

<http://co1piltwb.partners.extranet.microsoft.com/mcoeredir/mcoeredirect.aspx?linkId=11031833&s1=ced5f5d6-2430-855a-e9e5-85bff692ba8c>

Lördag 13 Dec: Vädret är i dag bättre ur skörd hänseende. Det är potatis på Kambos som väntar på att grävas upp. Vi ger jorden ett dygn till att torka upp och tittar färdigt på Nobel festligheter. Vår spis behöver nog sotas, varför sotarmästare Birgitta leder detta arbetet i dag. Birgitta och Meta pratades vid via Skype telefon. Lars J ringde upp på Skype telefon, det var bra vi saknar vännerna från Rälta. Vi fick lite nyheter från Rälta. Snöat en halvmeter och kallt. På kvällen tittade vi på "Crocodile Dundee".

Söndag 14 Dec: Det har regnat i natt. Filio ringde på och gav oss apelsiner och citroner. I dag har jag inte mått så bra allergi hoppas jag det är så det är av övergående natur. Jag har legat till sängs av och till. Birgitta har sett på Nobels Fredpris festligheter i Oslo via Internet. Birgitta ringde via Skype telefon till Kerstin S i Järvsö, kostnad ca 2 kronor. Det är en toppen uppfinning detta med Skype telefon. Jag fick Rårakor med bacon och lingonsylt. Det var mumma. På kvällen var jag tidigt i säng.

Måndag 15 Dec: Allergi var det jag "plågades" av i går, det är inte så ofta nu, men desto jäkligare när det inträffar. Vi bestämde oss för att åka ner till Kambos och plocka upp potatisen. Vi laddade med stövlar säck och en plastback. Lerigt blev potatisskördandet, efter det myckna regnande. En säck och en plastback fick vi med hem. I Ireon handlade vi mat i nya Super Market. Även slaktare Georgios fick besök. Hos Karin P printade vi ut lite dokument, då vår skrivare vägrar att samarbeta, torr jäkel inget bläck i patronen. Birgitta bjöd på en god korv och sitt special mos, lök och gröna ärtor. Vi avslutade kvällen med nytt från Meta och Harry via Skype telefon. Sedan i säng med ännu en Arto Paasilinna bok.

Bengt i sin nya hatt.© foto: Birgitta Ahlstrand                                 Roliga former på våra potatis. © foto: Bengt Ahlstrand

Min nya hatt! © foto: Birgitta Ahlstrand   Potatisarna är stora. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 16 Dec: En strålande sol och en klarblå himmel i dag. Trötta ryggar efter gårdagens potatisjobb får en välbehövlig vila, en lätt promenad mellan Myli och Hora. Vi får se om vi hittar någon vacker blomma, att glädja Meta med! Efter tre timmar var vi åter hemma efter en skön dag i solen. Birgitta bjöd på broccoli gratäng med lokaniko. Vi plockade om potatisen i plastbackar. På kvällen tittade vi på Lars Rydéns fina film från deras besök hos oss i våras. Alltid lika mysigt att kolla och minnas.

Birgitta njuter i solen. © foto: Bengt Ahlstrand     En kärvänlig dog, höll oss sällskap. © foto: Bengt Ahlstrand     Vacker ros med en stekel. © foto: Bengt Ahlstrand     Härligt saftiga apelsiner nu. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår huvudleverantör av apelsiner, sedan många år. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta rastar vid bron nära Myli. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta rastar och hunden höll oss sällskap.   Ros till Meta.            Apelsiner och leverantör.       Birgitta rastar igen?!

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 17 Dec: Efter frukosten åker vi till Vathy för diverse ärenden. Det småduggade när vi åt vår Pita Gyro. Ägaren kom ut och vevade ut markisen, han frågade varför vi vill sitta ute när det finns så många bord inne. Gillar inte cigarett rök, svarade vi. Mycket folk att kolla också, det tyckte han var ok. På hemvägen for vi in till Pythagorio för att leta rätt på en gammal man som drev en gammalmodig butik för vi söker en handdukstork som man skruvar runt skorstensröret. Men nu efter att jaga denna tingest samt en veke till en oljelampa åt Lars D, så får vi ge upp. Antikt, är det svar vi får i alla tänkbara butiker. Vi ägnade några timmar till trädgårdsarbete innan kvällens brasa och Dvd film. Robert Wells. Vi pratade med Meta och chattade Nicke H. Sedan i säng med Wodehouse, "Allright, Jeeves!"

Torsdag 18 Dec: Det är mulet i dag. Rena sommarvärmen 18 grader i skuggan, ja det finns ju ingen sol just nu. Vi fortsatte med trädgårdsarbete. Jag trimmade gräs nere i landet och uppe runt vinrankorna. Jag tillstår att det inte hänt att jag trimmat 3 decimeter gräs någon gång tidigare i december månad. Birgitta snyggade till utmed gången och runt vinrankorna. Nikos fick besök i dag av mig, en del räkningar ska betalas. Jag var försedd med varsin Amstel, men inte prutade Nikos på en endaste räkning. Jag fick dock en del julkort med hem. Det tackar vi för. Vi får inte i väg några snigel burna julkort utan endast via e-mail. Stavro och Julia kom och hämtade olivgrenar till djuren, som jag sågat ner. Fick då veta att Beba inte mådde bra, åt inget och ville inte följa med ut på vallning. Må hända är det graviditets besvär. Vi får göra ett sjukbesök. Filio ringde på porten och gav oss en pet flaska med vin som Stamati tillverkat. På kvällen åskade och blixtrade det, 40 millimeter regn föll i Pagondas. Vi chattade med Lasse R på besök i Uppsala. Barbro och Erik R var också med på ett hörn.

Nytrimmat land. © foto: Bengt Ahlstrand

Grästrimmad i december! © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 19 Dec: Molnen seglar lågt i dag, vi ser inte upp till Profeten Elias topp. Lasse R hörde av sig en stund på morgonen, innan värdfolket vaknade. Birgitta städade badrummet och taket som gärna vill bli svart. Jag städade Kyrktaket och mellan väggen och muren, tänkte göra det i samband med trimning av gräset, men Filio bad mig göra det så jag städade upp. Birgitta körde en maskin tvätt och ville låna min namnsdagspresent. Anders S och Meta pratade Birgitta med på kvällen. Någon Dvd film, blev en sängfösare.

Bengts namnsdags present. © foto: Bengt Ahlstrand

 Present. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 20 Dec: Vi vaknar i dag till regn och åska, 25 millimeter vid åttatiden. Nu inser jag att det inte går att fräsa upp landen. Sviktade lite under fötterna i går och nu ytterligare regn ! Men det är bra för olivskörden i jan - feb. Det regnar nu mest hela dagen. Lyssnade på Mälaröjazz på Radio Viking! Härlig musik vi lyssnade även på Sveriges Jazzband på Cd. Birgitta bjöd på sin goda kyckling med bacon, lingon och crema. Det blev mycket tittande på datorn i dag då ingen ville gå ut. Vi fick en pratstund med Bibbi R via Lars R fasta telefon och Skype telefonen. Sedan var det gott att gå till sängs.

Söndag 21 Dec: 46 millimeter regn föll i går och 4 nu på förmiddagen. Sedan klarnade det upp och blev fint väder. Labbade med mina pc w-lan och i dag fick jag snurr på det hela....så länge det varar. Kan nu äntligen chatta med vänner och bekanta via nya laptop och webb kamera. Vi åker till Ulla och Kriton i Kamara för att äta. Det var några trevliga timmar med dom och deras två barn som pluggar i Thessaloniki, sonen läser Kemi och dottern gå en läkarutbildning. Båda pratar  Danska som Ulla. De var här på ferie. Deras problem nu är att skolorna är avstängda på grund av oroligheterna i Grekland. Vi märker inget av oroligheter här på Samos. På hemvägen mellanlandade vi på Basar för diverse inköp. Birgitta chattade med Janne S och med Åsa S. Sedan var det sängen som hägrade.

Måndag 22 Dec: Vaknade tidigt i dag. Du är kanske frisk nu, var hustruns kommentar. Jag tänkte släktforska lite på morgonen men kunde inte logga in på Genline så jag surfade runt och hittade ett klassfoto sedan jag var liten.

Skolfoto Leksberg 1951

1951 Klass 3-4 i Leksbergs skola Första raden fr.v. Kent Eriksson, Åke Möller, Claes Haglind, Per Åke Johansson, Per-Olof Carlen, Göran Backman, Per-Göran Holgersson, Kjell Rosengren
Andra raden fr.v. Tauno Bolin, Gudrun Frisk, Anna Greta Karlsson, Asta Andersson, Bojan Nykvist, Siv Andersson, Solveig Larsson, Inger Herlin, Leif Johansson
Tredje raden fr.v. Anders Åman, Birgitta Björk, Gunvor Gustavsson, Ragnhild Lindblom, Barbro Bergsten, Lillemor Johansson, Ingrid Björk, Anita Johansson, Rolf Johansson
Fjärde raden fr.v Per Strans, Sture Nilsson, Leif Cederman, Bengt Ahlstrand, Leif Herlin, Leif Johansson, Morgan Persson

Blåsigt ute, det gäller att förankra lösa föremål så att dom inte lämnar området!   

Tisdag 23 Dec: Vaknade av att det blåser även i dag. Kallt som bara den, det gäller att elda i dag, för att inte de kalla vindarna kyler ner inomhusvärmen. Försökte få i väg julkort men fick skicka e-mail i stället. Vi for ner till Ireon för att handla och önska några bekanta God Jul. Det låg 10 fartyg på redden mellan Turkiet och Samos för att slippa oväder. Det var skillnad när jag var till sjöss som ung, då kostade det för mycket att ligga i lä för oväder. Vi fick paket i dag, pepparkaka från Bibbi R med våra namn, en jultradition sedan många år. Det tackar vi för och alla andra julkort som vi fått via mail eller snigelpost. Jag tackar för fler julkort som strömmade in via ledningen i dag. Vår tandläkare skickade följande hoppfulla jul önskan, eller är det smygreklam?

SV: God Jul‏
Från: Pär-Olov Östman (per-olov.ostman@holmgatan.se)
Skickat: den 23 december 2008 16:40:38
Till: Bengt Ahlstrand (b_ahlstrand@hotmail.com)

Det samma. Glöm inte att det är extrapris under hela januari på utdragning av framtänder!!!!!!

 Lev och må

Eder tandläkare

Bibbis goda papparkas hjärtan. © foto: Bengt Ahlstrand              Det kan se så här ut när det är åska och regn. © foto: Bengt Ahlstrand

Bibbis pepparkakshjärtan.   Orosmoln över Pagonda.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 24 Dec: Vi önskar Er alla en God Jul från oss på Samos. Han där uppe vill nog inte, att vi ska känna hemlängtan så han ordnade lite snö på bergstopparna. Vackert så länge det varade. Stavro kom och hämtade vatten till djuren. Vi fick en dunk vin av de vindruvor vi skördade i augusti. Vi for in till Samos stad Vathy i en del ärenden. På eftermiddagen bakade Birgitta ett bröd som Nikos gillar och vi gick upp till honom. Även Fakes så att han inte svälter! Vi själva åt Brisol. Kvällen ägnade vi dvd film "Wallander Brandvägg" med Rolf Lassgård bl.a.

Snö på Profeten Elia berg Karvounis. © foto: Bengt Ahlstrand                Stavro hämtar vatten hos oss, till djuren. © foto: Bengt Ahlstrand

Snö på berget Karvounis.  Stavro hämtar vatten till djuren.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 25 Dec: I dag gratulerar vi Sören Forsman som fyller år. Ät något gott. Några bilder från Samos jul och en Lilja av någon sort, som blommar trots kylslaget väder. Meta kanske vet! Det är riktigt kallt nu, och resten av veckan utlovas mer kyla. Julkorten droppar in via e-mail. Tack till Er alla. Camille C ringde från Göteborg och önskade God Jul det var verkligen kul att prata med Camille. Jag pratade med Lars J på Jonheden, där var allt bra och kallt och 3 decimeter snö. En Wallander fick avsluta denna kylslagna dag.

En affärstomte? Delade ut kakor. © foto: Bengt Ahlstrand     Flickan och Tomten. Sjöng och hoade när någon passerade förbi. © foto: Bengt Ahlstrand     Är det månde Tomtens bil? © foto: Bengt Ahlstrand     En blommande Lilja 25 december. © foto: Bengt Ahlstrand

Tomtar, en livs levande och en mekanisk.  Tomtens Bil?  En Lilja som blommar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 26 Dec: Nu på morgonen är det svalt ute, 2 grader och 11,2 inne. Så nu gäller det att elda. Chattade med Lars R på morgonen om kyla, hus och bastuvärme. Dagen använde vi till att packa då vi bokat resa till Sverige. Jag bokade även en taxi till i morgon bitti då varenda parkering och olivlund och vägen till flygplatsen är belamrad av parkerade bilar.

Lördag 27 Dec: Taxin hämtade oss redan klockan sju varför vi var tidiga till flygplatsen. I dag var det en ung tjej som vi checkade in hos. Efter en del försök, att få vårt bagage direkt till Arlanda gav hon upp. Det brukar för det mesta gå bra. resan till Aten avlöpte snabbt och bra. Vi var försenade från Aten på grund av att fyra passagerare inte kom i tid. Åsa hämtade oss på Arlanda och bilresan hem avlöpte smärtfritt. Marco handlade kebab, som smakade bra när vi anlände Falun. Sean var det skönt att åka till vår lägenhet. Via var båda nyfikna på hur vårt nya badrum såg ut. Det var verkligen fint. Tack till Interkakel och under leverantörer. Nu gäller den svenska dagboken några veckor framåt.

 Åter dagboks menyn.  Dagbok Jan - Apr 2008.  Dagbok Maj - Aug 2008.

    


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinandisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2020-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2008 - 2020