Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vår vistelse i Pagonda på ön Samos, Grekland.


Dagbok Jan - Apr 2008.

Maj - Aug 2008

Torsdag 1 maj: Nu återvänder värmen igen till oss här på Samos. Nu på morgonen är det växlande molnighet men min vädergud visar sol. I dag kom vår favorit grönsakshandlare, han har oftast inte mycket på flaket men det är god kvalitet på det som han bjuder ut. Tony den andra favoriten ger oss dubbelt upp mot vad vi handlar, men det mesta får vi slänga på komposten. Det finns ytterligare en handlare med bra grönsaker, det är inte så ofta som vi träffar honom, han har kanske bytt yrke! Fåraherde kanske. Nu är vi på väg ner till Kambos Ireon för att beskära vildskott på olivträden. Tio olivträd hann jag med, många är det som återstår. Men jag får ta några stycken då och då. Grönsaksodlingen kräver mycket tid den med. Stavro och Julia kom förbi och vi snackade om vad som skall göras närmaste tiden. Jag skall mylla och rensa tomatlandet. Med hem har vi spenat så nu vankas det spenatsoppa till lunchmat i dag. Så gott det smakade med alldeles nyskördad spenat som Birgitta lagade soppa på. Jag vallade lammen och Birgitta och I-M plockat sparris på ett av Nikos olivfält. På kvällen chattade vi med Åsa och avslutade med en dvd film "Oss bröder emellan". Den är lika rolig varje gång vi ser den.

Fredag 2 maj: Klockan på ringning i dag, Birgitta och IM skall vandra till Hora där jag skall hämta upp dem med bil. Behövdes ingen klocka, jag vaknar tidigt varje morgon men så lägger vi oss vid tio tiden. Nog om detta. Jag hämtar vandrerskorna vid Hora och vi åker först till handelsträdgården och köper massor av plantor dels till Kambos och några till husets trädgård. Röd och grön paprika och morötter skall vi ha hemma. På middagen åker vi ner till Kambos jag för att plantera tjugo gurkplantor som vi inhandlat i dag. Vi myllar tomat fårorna till jämn jordbädd, de skall senare kupas precis som potatisen. Vid en vilopaus kom det en man förbi och erbjöd oss att hyra ett hus ca 100 meter från vårt fält. Vi sa att vi återkommer. När vi åkte hem kollade vi var huset låg. Det var verkligen ett snyggt hus, där endast övervåningen var i ordning. Stor balkong mot huvudvägen. Birgitta vill att vi ska titta på det och höra vad han vill ha i hyra. Nöjda efter dagens verksamhet åkte vi hem. Jag gick en volta med lammen, och i dag var de nöjda redan efter en och en halv timma, så jag han att vattna rosor, vinrankor, pelargoner och annan växtlighet. I och med att jag beskar rosorna hårt i år så fick vi fina buskar med en massa knoppar. Spenatstuvning och fisk till middagsmat, om än en sen middag, smakade mums. Trötta så gick vi tidigt till sängs. 

Lördag 3 maj: Vi vaknar till en solig och varm morgon. Ärtorna börjar gro i landet, nu är det bara att hoppas att katterna håller sig undan. Vattnade i går kväll i hopp om att dom inte gillar blöta "toaletter". Sudokukryss.se är ju en av mina favorit sidor. Den webbsidan jag använder fick en ny look, snygg men alldeles för små siffror för gamla ögon. Jag mejlade dit och nu är siffrorna mer läsvänliga. Det kallar jag service. Stavro och jag åker på inköpsrunda. Däck till lastbilen och vi var till Kiklos biluthyrning, men inte för att hyra utan att få kalkon ägg kläckta. Ägaren har en äggkläcknings maskin. Trettio dagar tar det för kalkon ägg och tjugo för hönsägg att kläckas. Vi vattnade på Kambos. Det blir mycket oliver i år och skörden börjar i november. Så jag får satsa på att resa till Sverige i oktober, det får bli en snabbsemester. Birgitta och jag far till vår hovleverantör i Mitilini för att titta på en frys. Det krävs mer än det lilla fack vi har i kylskåpet. Ägarinnan beställer ett från Aten som kostar 300€. Vi for via "von Lidl" utanför Samos stad för att handlade mat. På hemvägen landade vi i Pythagorio för att äta en Pita Gyro då hungern tärde hårt på våra kroppar. Det var trevligt att sitta ute på trottoaren och kolla på killarna som lade sten och kanter på huvudgatan. Det kommer att bli så snygg när dom blir klara. I kväll var Brigitte och Beba på bus humör, stånga fåraherden i knävecken var dagens lek aktivitet mellan tuggorna. Hur kul var det! Jag hämnades på Brigitte och filade på hennes små horn, dom växer mot huvudet så jag måste göra något åt det. Brigitte fann sig i behandlingen som tur var. Fräste upp landet där vi haft sallad och vitkål. Jag planterade paprika röd och grön. Resten av landet skall vi så morötter, men det får bli i morgon. Birgitta har gjort 4,5 liter flädersaft, jättegod och spenat pesto, suveränt gott. Birgitta på hugget att pröva en massa godis. Fasoladha bjuder Birgitta på nu på kvällen. Chattade med Lasse och Barbro via Skype telefon. På kvällen skickade Lena S från Insjön en rolig Las Vegas Show. Suverän illusionist. Vill du se den? Kontakta Ben.

Birgittas senaste rosinköp, 2 år ung. Hårt beskuren.     Detta år blir en kanonskörd, mycket blommor. 

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 4 maj: I dag lovar väderguden regn, fan trot sa kolingen. I och för sig så gäller det fem mils omkrets som väderguden känner av. Det regnade nere på Kambos här om dagen som vi inte märkte av här uppe i Pagonda, endast väderguden visste. I dag har vi haft en skön slappar dag i solen. Shorts väder. Webbsidan låg nere ett par timmar i dag, fel hos leverantören. Vi väntade på att Åsa och Marco, dom for upp till Jonheden och bytte däck på Saaben. Samt kollade posten. Lasse R från Knutsgårdarna var där som en hjälpande hand med Internet anslutning. Men jag har inget trådlöst nätverkskort i den stationära datorn. Får be Lasse R hjälpa hustrun att installera ett trådlöst nätverkskort. När dom kommer tillbaka efter semester. Lasse sände bokföring och deklarationer till mig så jag kan göra det klart innan Birgitta åker till Sverige. Lars J ringde via Skype telefon, så även Meta och Lasse R. Birgitta chattade med Åsa så vi fick lite nyheter. På kvällen ringde Hans P via Skype telefon och vi pratade digitalkameror.

Måndag 5 maj: Stavro lämnade bilen med vattentanken samt en massa små dunkar på flaket och med bilnyckel i låset. Jag backar upp bilen och fyller vatten dunkar från vår källa. Jag lämnar även vår olivoljedunk som nu är tom för påfyllning. Så nu har vi 7 liter olivolja igen. När jag städade i mail boxen så hittade ett de fragmenterings program som jag tog hem och testade, det var nog ett utmärkt program för det tog säkert över fyra timmar att gå igenom hårddisken. Därav den sena uppdatering av webbsidan. I dag blåser det ganska kraftigt igen men skönt i solen. Birgitta städar badrummet grundligt från tak till golv. Mycket svart i taket efter vinterns fuktighet. Med intresse följer vi ett nytt hus projekt nere i byn. Av med gammalt tegel och tak. Damm från många år yrde omkring i vinden. Några av takstolarna var tydligen ok så dom får vara kvar. IM var här med en saboterad läslampa och fick den limmad. En stund i solen före städning av Beba och Brigittes bostad. Jag kalkade även väggar inne och ute. Birgitta, hustrun hoppade in som herdinna under tiden. Sedan volta med lammen. I dag blev det lång tid lammen fick chansen att "äta ute" i tre timmar ungefär. Filade på Brigittes horn, hoppas att det är lika slags pulpa i lammens horn som hos hundarnas klor att den drar sig tillbaka när jag filar ned dom. 

Tisdag 6 maj: Svor över katterna som envisas med att använda ärtlandet som toalett. Tydligen väldigt bekvämt att skita i små diken där ärtorna är sådda och sedan krafsa igen. Efter frukost åkte vi ner till Kambos för några timmars arbete, dels beskära vildskott på olivträd och Birgitta rensade land och plockade spenat. Vi for sedan och tankade bilen, nu har jag fått dubblett nyckeln till Seat, av bilförsäljaren Kostas. Handlade en grill i dag, så vi kan grilla i sommar. När vi for hem blev jag stoppad av polisen. Han ville se på körkortet. Det är så att polisaspiranter praktiserar på Samos under sommaren. Polisaspiranten var trevlig, frågade varifrån vi var. Han tittade noga på alla mina behörigheter och ville rådgöra med handledarna, men dom sa, låt honom åka. Fästingar! Dom oroar brudarna. Brigittes öra var svällt i dag, först såg jag inget. Vid en senare besiktning så fann jag två små illbattingar. Brigitte är numer väldigt timid och finner sig i all slags examination av öron, klövar och päls. Beba däremot är mer självständig och nyckfull. Däremot är hon öppen för nymodigheter inom det kulinariska. Apelsin slinker ner och även kex med pesto. När det är slut så duger det att nagga på fåraherdens örsnibbar. Vattnade i grönsak och rosenträdgården. Birgitta, hustrun alltså, bjöd på en härlig middag, keftedes. Birgitta chattade med Åsa. Senare på kvällen pratade Birgitta med väv tanterna via Skype telefon som var hemma hos Lena S på sallad och kaffe.

Onsdag 7 maj:  Det är en soldisig morgon. Katterna har lyckats förstöra några ärt plantor till i natt eller i gårkväll. Jag for ner till Kambos efter frukost. Gräs trimmen hade jag med mig i dag, för att slå gräset under olivträden. Var ganska slut efter några timmar. Det frestar på den skadade höger tummen att köra trimmen. Men vad offrar man inte för att fly hemmets trygga härd när hustrun är i städ tagen. Hon har städat alla skåp både invändigt och utvändigt. Chattade med Lasse R som kommer ner till Samos på Söndag för två veckors semester. Det skall bli kul att visa Barbro och Lasse vår fina ö. Vi behöver nog lite semester vi också.

Torsdag 8 maj:  Regn är vad Böndernas Väder har lovat vi får väl se om det håller. Även väderguden varslar om regn. Jag har post i dag! Elräkning och deklaration för sista bolaget jag avregistrerat. Vi far till Samos stad för att handla. En Pita Gyro slinker ner på torget. Du märks det att turisterna har kommit. Trångt och många butiker är åter öppna. Det är inte så trångt på vintern! Men kul att titta på folk. Sedan är det Basar som gäller. Mycket gott inhandlar vi, lokaniko till kvällen. Birgitta har gjort pesto och tvättat kläder. Lammen har fått sin promenad. Chattat med Åsa och Lasse R. Korv (Lokaniko) och makaroni till kvällsmat.

Fredag 9 maj:  Regnet som utlovades i går gav inte många droppar. I dag soligt och varmt. Storstädning på gång så jag håller mig undan i trädgården. Senare på dagen åker vi ner till Potokaki, hustrun vill promenera. Jag åker till Ireon, där kommer hustrun att hamna förr eller senare. Vi träffade en man som är svensk och som vi mötte för ett år sedan. Han med grekisk fru bor i Pythagorio. Vi åt lunch på en taverna. Vi besökte Karin för att berätta när hennes gäster från Sverige anländer. Lammen var lite små trötta i dag, gick hem frivilligt. En stund på altanen fick avsluta dagen.

Lördag 10 maj:  I dag gratulerar vi Hans P. En varm och skön morgon, frukost i solen. I går fick Birgitta ett roligt e-mail från Solan H. Stavro hämtade mig för jobb på Kambos, det är bevattning som gäller. Allt nästan, skulle ha vatten i dag. Det var några timmars jobb och då är det inte någon smal slang utan en slang med 6-7 cm i diameter. Måsta vara åtskilliga kubik vatten som vi pytsar ut. Som tur är från egen brunn. Kostnaden är drivmedel till vattenpumpen. Jag fick potatis med mig hem, färsk och om två veckor skall vi gräva upp alltihopa. På hemvägen åker vi in till Terna och Kostas på fika. Han, Kostas har byggt klart för att ta emot Lolålolo med killing. Han hämtade dom i dag och både Terna och Kostas sken som solen i K. Vi var ner till farmen några timmar i dag. Penelope är en ny bekantskap, en hundvalp så söt och busig. Hon var lite rädd från början, men sen var hon i gång och ville leka och busa. Hon visade hur flickorna i Lisboa gör, att bli klia på magen är en höjdare tyckte hon. Det är nu problem med vattnet på farmen, den ena källan har sinat. Stavro kommer i morgon bitti och fyller en mindre tank från vår tank. Vi har som tur är gott om vatten i vår källa. Vi fick med oss hem kronärtskockor till ett helt regemente och stora gröna bönor,  Kokia. Väl hemma så var det volta med Beba och Brigitte och Birgitta (hustrun) spritade bönor och rensade skockor. Hans P skickade en fin panorama bild från Mellsta bryggan via e-mail. 

Söndag 11 maj:  I dag hälsar vi Barbro och Lasse från grannbyn Knutsgårdarna välkomna ner till Samos. Planet var försenat redan från Arlanda. Birgitta och jag tog det lugnt. Jag fyllde Stavros cistern med vatten. Vi handlade en del till kvällens middag med Barbro och Lasse. Turisterna kom, dock fyrtio minuter sent. Vi körde direkt till Karin i Ireon och installerade våra vänner, Karin bjöd på vitt vin så vi blev kvar en stund och pratade. Sedan hem och ut med lammen en andra gång i dag, då resenärerna behövde vila och installera sig. Jag hämtade Barbro och Lasse på kvällen för att dom ska äta mat uppe hos oss i Pagonda. Birgitta bjöd på meze och Pastitsio. Efter några timmars umgänge med många skratt skjutsade jag dem till Karin i Ireon. 

Lite gräs ä rdet!     Birgitta, Barbro och Lasse äter Meze. 

Lite gräs är det!!   Birgitta Barbro och Lasse

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 12 maj:  I dag ska vi åka till Vathy Samos stad, för att visa Barbro och Lasse vilket utbud av varor det finns. Lasse investerade i ett grekiskt mobilnummer i övrigt var det mest titta i skyltfönster. Vi ska även titta till flamingo sjön, bara några ungar var kvar. Vi gjorde även en tur runt badstränderna vid Psili Amos där vi tänkt oss äta lunch. Det var full fart på målning och reparationer av tavernor och hotell. Säsongen för bad har nog inte startat ännu trots att vi sett människor stiga ner i vattnet mer eller mindre hurtigt. Vi beslutade då att äta på Faros i Pythagorio. Först en rundtur utmed hamnen och piren. Lasse och Barbro bjöd oss på lunchen vilket vi tackar för. Personalen är på gott humör på Faros, en av de få tavernor i Pythagorio som även är öppen på vintern. Många grekfamiljer äter där. Vår ordinarie servitris kom till jobbet och hon sa "Där sitter ju Svenskarna". Det var pusskalas när vi lämnade tavernan och vi fick några svenska fraser, som "Tack så mycket" "Välkommen åter" från henne. Brodern bjöd på hembakta skorpor som två äldre damer kom med. Sedan for vi till oss i Pagondas för att få uppleva lammutsläpp. Jag jobbade med lammen medan dom andra fikade och njöt av utsikt och annat gott! Lasse filmade busiga lamm och en tålmodig herde!!!!

Tisdag 13 maj:  Efter de dagliga sysslorna for vi ned till Ireon och lastade in Rälta borna för dagens utflykt. Som i dag gick mot Kokari där vi efter en rundvandring och njutning av havets vågor som rullade in, hamnade vi på en nyöppnad bar. Hög musik hindrade vettiga samtal, åtminstone för mig, men Lasse och jag fick vår efterlängtade Amstel och flickorna iste. Sedan for vi upp Vourliotes för att åter bli bjuden på lunch av Barbro och Lasse. Det är guidens lön sa, Lasse. Vi åkte via Mitilini och Hora hem. Upp till Pagonda för kaffe och lamm promenad. Jag visade Lasse hela olivlunden och jag visade på vår vattenkälla. Vi tittade på Svensk tv och Peter Carlsson på DVD då Lasse inte sett Peter utan bara lyssnat till hans musik. Sena kvällen blev det och trevligt har vi haft, så skjutsade vi ner våra gäster till Ireon. Karin önskade oss Kali Nichta och frågade vad det heter på Svenska.

Stor båt mellan taveror.     Vacker utsikt norra sidan, med Samos stad bakom udden.     Lasse Rydén i filmtagen på Samos semestern.     Barbro Lindeborg på väg till lunch i Vourliotes.     Birgitta, Lasse och Barbro funderar på lunchmat i Vourliotes. 

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 14 maj:  Det är -1 grad i Gagnef i dag klockan 06.12 och det kommer att snöa på fredag, enligt prognosen. I Eskilstuna också 1 minusgrad. Frukost på altan och de dagliga sysselsättningen klarades av. Sedan for vi till Pythagorio och handlade även en Pita Gyro, den avnjöt vi vid stranden i Potokaki. Vid hemkomsten tvättade Birgitta bilen och  jag bistod med glada tillrop. Vattnade rosor och annat, samt vallade lammen innan jag far ner till Ireon för att hämta Barbro och Lasse på mat hos oss. Lasse har fått igång sin bärbara via Karins w-lan. Vi äter gott och har en trevlig kväll tillsammans med mycket skratt.

Torsdag 15 maj:  Stavro kommer och ropar, han har med massor av bra saker, från Big Supermarket. Är det någon som har dött frågar jag. Nej men han är pensionär nu! Bra säger jag. Sedan berättar jag det för hustrun. Jag får saker av en som blir pensionär och jag är ju pensionär. Jag skall vattna på Kambos i dag. Vi åker med Barbro och Lasse runt i bergen med hustrun vi ratten i dag. Lasse bjuder på lunch i Pirgos. Kaffe hos oss på eftermiddagen. Lammen for sin volta och sedan åker jag och Lasse ned till Kambos för att vattna färdigt. I dag är vi alla lite trötta och längtar till sängen.

En trevlig vän, tyckte Barbro och Birgitta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 16 maj:  Startade dagen med att göra bokslut för handelsbolaget, ringrostig är ordet! Men jag har ju mentalt slutat med all redovisnings verksamhet. Stavro kom och ville ha hjälp av min sladdlösa borrmaskin, men det gick inte bra trots full uppladdning senast vi använde den. Batteriet är slut. Jag får investera i en ny skruv dragare. Lasse ringer och berättar att dom går till Pythagorio efter stranden i dag och vi är alla bjudna till Karin och Niko i kväll på grillparty. Jag ansar vinstockar och Birgitta rosor. En av damerna som gick förbi i morse, tycker att vi har så fint med alla våra blommor. Under över alla under jag lyckades att göra all deklaration klar i dag. Så att lammen fick sin dagliga dos av mat/motion runda. Niko har varit ute och dykt efter sjöborrar som han skattade på rom till en meze. Jätte gott med bröd och ouzo. Det blev en trevlig kväll där Barbro och Lasse fick uppleva hur det kan gå till, en taverna ägare kom på sin frus cykel som jag lånade och tog en sväng på. Han drack några ouzo och berömde Niko för sjöborre meze. Senare kom slaktaren med några ko lever skivor och lade på grillen och skar upp i bitar ¨å vi alla fick smaka. Korv och get kotletter grillade Niko och Karin bjöd på vin. Deras butik var öppen så Karin och Niko turades om att slinka in i butiken. Vi njöt verkligen av maten och den härliga stämningen. Birgitta och jag satt en stund och njöt av ett vitt vin som vi fått av Barbro och Lasse "Samena Golden".

Grillfest hod Nikos och Karin, Barbro njuter.     Ben kollar om bilden blev bra. Niko till höger.     Birgitta och Bengt njuter av den goda maten     Niko, Slakataren i Ireo och Barbro.     Sent blev det, men så trevligt. Niko och slaktarern.     Lasse, Birgitta, Bengt och Niko. Karin fick jobba i butiken av och till.

Foto: Barbro och Lasse

Niko förbereder meze, sjöborre rom i olja citron m.m.     Barbro och Lasse njuter av mezen och ouzo.     Niko berättar om meze och Lasse är beredd.     En tavernaägare kom förbi och tog sig en ouzo och skålade med oss.     Karin hann med att njuta med oss mellan varven, butiken är ju öppen.     Niko och slaktaren, som kom med ko lever till grillen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 17 maj: Segt var det allt i morse, men lammen skall ha sin mat. Och Stavro kom tidigare än vanligt för att hämta mig till Kambos och inköpsrunda. Stavro kupade tomaterna och jag började vattna landen. Stavro svavlade tomatplantorna mot ohyra. Vi for sedan iväg för att handla slang till min nya gasolspis som Stavro gav mig i går och bytte ut gasoltuben mot en fylld. På hemvägen besökte vi Terna och Kosta, jag plockade fästingar på Lolålolo. Birgitta och jag for till Hora och Sinandisi för en sallads lunch, där bjöd Georgis på en Amstel till så vi blev kvar där länge för att ner den. Mätta och nöjda for vi hem, via Marinopoulos för att handla mat. Då Birgitta har en av sina många namnsdagar, köpte jag en ny skruv dragare åt henne. Ut med lammen, i dag testade jag med att stänga dem ute medan jag städade fårhuset, för dom vill ju alltid hjälpa till med att försöka välta hinken bita i borsten och annat hyss. Med det gick inte så bra. Lasse ville hjälpa till med bevattningen på kvällen, då jag får bevattna i omgångar. Barbro och Lasse vill bjuda oss på middag, det blev en ny vända till Sinandisi där vi alla åt pizza, Barbro sa att hon aldrig ätit en så god pizza och vi håller med. Sinandisi är ju vida berömd för sin goda pizza. Vi for grusvägen tillbaka genom Myli och Ireon. "Så ska det låta" fick avsluta kvällen.

Söndag 18 maj: Skön morgon soligt och över 20 grader klockan sju. Ny taktik med lammen börjar växa fram. Städar på morgonen då är lammen mer för mat och "käka ute". Så på en knapp timma hinner jag mycket av morgonbestyren. Ägnade lite tid åt att lägga in bilder från grillfesten hos Karin och Niko i fredags. Vi hämtar upp Barbro och Lasse för en turist dag. Den, turist dagen går mot Balos och Koumeika. Vi stannar länge i Koumeika för att avnjuta amstel och iste på torget. Platanos trädet är ju så magnifikt att beskåda. I Balos badade Lasse och Birgitta, dom påstod att vattnet var varmt, ja svalkande som dom senare erkände. Efter badet for vi bort till Stella och Niko för en lunch. Där var det livat som vanligt. Trötta och nöjda for vi hem, somliga för att vila och somliga för att valla får. Lasses och jag for senare ner för att vattna lök och potatis på Kambos.

  Många fina vyer att föreviga, Lasse kör hårt med film och fota.     Persikor i mängd. Koumeika.     Koumeika, torget med det gamla Platanos trädet.     Nikos i högform, Stellas Taverna i Balos.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 19 maj: Dagens målsättning är att fruarna skall angöra Samos alla affärer. Vi skall besöka OTE min leverantör av ADSL. Den trådlösa Router jag fick hit tarvar ett nytt modem. På OTE får jag svaret att vi har ingen router som stöder TP kabel, utan den får jag inhandla i en annan butik. Sagt och gjort, till OfficeArt min hovleverantör av inkpatroner. Fick köpa en med router med inbyggt modem. Lasse och jag for som skållade ekorrar till Pagonda, via Ireon och slaktare Georgios för att inhandla brisol. för att installera, svetten lackade men inget hände. Jag var tvungen att få reda på en del inloggnings data. Tillbaka till Samos stad där fruarna ännu inte hunnit äntra bussen för färd mot Pagonda. Jag fick ett telefonnummer att ringa där jag fick konfirmerat att mitt password var ok. Men, nu startar nya problemen ingen support från OTE får jag köpt router på annat håll!!! Och dom har ingen router att sälja. Vi labbar vidare och jag vallar får och fruarna lagade mat. Lasse var kvällens grillmästare och invigde därmed vår nyinköpta grill. Maten smakade gott och kvällen innehöll många goda skratt och "djupa" diskussioner.

Tisdag 20 maj: Upp och matade lammen, sen lite pyssel innan vi for ned till Ireon och hämtade Barbro och Lasse. I dag går färden mot den östra delen av Samos. I Paleokastro stannade vi för en promenad och fruarna beundrade ett hus med en prunkande trädgård. Ägarinnan plockade blommor och gav till dom. Sen frågade hon om vi ville ha kaffe, vi tackade ja och klev in i hennes trädgård. Det var så svalt och skönt, hon visade oss brunnen med eget vatten. Sedan kom hon med syltad frukt och visade Birgitta hur man gör. När hon fick klart för sig att vi bodde i Pagondas så vill hon att vi skall komma och få frukt och i mars nästa år skott för att få ett härligt grönskande solskydd, av en vinrankas liknade växt. Blir bra till vår blivande pergola på taket. Katina hette hon och var så trevlig att vi blev kvar där en timma. Hennes son med hustru dök upp. Sonhustrun var Helena på OTE som jag nött på i sju månader innan jag fick min telefon. Men hon sa att hon inte var hon!!! Mot amstel och lunch, Lasse bjöd oss på lunch i Kervell, en underbar havsvik och en bra taverna. Man tackar. Mot Pythagorio för inköp. Barbro köper en kokbok om medelhavs mat och en om olivolja i matlagningen. Damerna investerar även i andra ting. Lasse bjuder på amstel och iste, där vi studerar trafiken och birgitta sitter farligt nära, då bussarna rundar hörnet. Vi åker var och en till sig. Jag för volta med lammen och bevattning och Birgitta för matlagning. Chattade med Åsa.

Onsdag 21 maj: Ut med lammen och städade hos dom. Sedan de vanliga morgon sysslorna. Vi hämtar Barbro och Lasse för en tur till Potami och vattenfallet. Nu visar det sig att Lasse har stukat en tå. Den tån, vill ju ingen förorsaka smärta och lidande, så det blev lunch och amstel i Platanos på favorit tavernan Leon (lejonet) istället. Vi åt gott och njöt så gott det gick när en busslast turister anlände. Ett känt folkslag. Vi for hem efter att lämnat av Rälta folket hos Karin i Ireon. Jag vallade lammen och Birgitta förberedde maten för kvällen. Jag hämtade Barbro och Lasse efter siestan. Vi labbade lite med trådlösta w-lanet utan resultat. Vi grillade korv och Birgitta bjöd på Clarys gryta. Trevlig kväll med mycket skratt och glam.

Första hjälpen behövdes! Inte så drastiskt som det ser ut.     Sjuklingen har stöd bade bak och fram.     Birgitta, Bengt (jag), Lasse och Barbro på taverna Leon i Manolates.

              © foto: Bengt Ahlstrand                  Foto: Personal Leon

Torsdag 22 maj: Lite segt var det i dag att stiga upp, men lammen kallar. Dom fick "äta ute" över timman i dag. Dagens mål var bad. Vi for via apoteket i Hora, på grund av Lasses stukade stortå, för att köpa Voltaren. Mykali var stranden där vi skulle bada. Vi hoppades även att vår taverna nu skulle vara öppen, men dom öppnar först nästa vecka. Men Lasse fick tillfälle att bli ompysslad av sjuksystrarna. Då det gick för höga vågor och pålandsvind, ville ingen bada. Vi beslutade därför att besöka den vackra bergsbyn Manolates. Där bjöd sjuklingen på lunch, en sval och lummig taverna högt upp i byn. Damerna lyckades även att bränna pengar i en affär. Nöjda, mätta och trötta for vi hem. Jag för att valla flickorna, svavla tomater och vinstockar. Friserade även vinstockar. Birgitta konserverade en del vinblad för vinterns Dolmades. I-M kom med present till Åsa som tack för snusleverans. Dom, I-M och Birgitta gick brandtornsrundan. Hem kom hon med oregano för torkning och vinterns behov. Vi attackerar sänghalmen tidigt, trötta och belåtna.

  Operativt ingrepp? Nej självhjälp med volataren.     Voltaren ska väl kunna få Lasse på fötter igen.     Nu kommer egna tomater! 

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 23 maj: Lammen fick mumsa grönt nu på morgonen, verkar vara en lämplig tid för vallning. Mer äta än kela. Var ned till böndernas affär och handlade djurfoder. I dag satsar vi på att hyra en jeep och ta oss upp till Profeten Ilias. "Långt var det och besvärligt att fara" men det tyckte inte vi. Vi hyrde en jeep hos Emmanuel på Saves och for i väg. Varmt och skönt med en klarblå himmel. Vi tog tid på oss för att se och njuta, mycken film och fotografering blev det. Längst upp på toppen av berget mötte vi en lastbil, schaktmaskin och väghyvel som förbättrade vägen. Hur tog dom sig upp? Fråga inte mig, men bra blir det. När det ryckte i Amstel tarmen, beslutade vi att åka till Paraskevi för en sen lunch. Vi valde en annan väg ner via Vourliotes, det blev en upplevelse. Tvärstopp på några ställen, då var det bara att återvända för att prova en annan nerfart. Till slut hittade vi på en kille som körde grästrimmer i en vin lund. Han kunde beskriva nerfarten, den var den vi först trott men ratat. Men det var spännande. Till slut hamnade vi i Agia Paraskevi och vi fick vår Amstel och mat på tavernan. Vi tackar och bockar. Väl i Pagondas så går Birgitta och Barbro en volta ner i byn medan Lasse och jag vallar lamm. Jag lämnar till baka Jeepen och kör hem. Bilen före mig är en centimeter från att krocka med en mötande bil vid begravnings kyrkan. Han genar i kurvan. En stund på altan får avsluta dagen, som har varit trevlig och spännande.

Lasse på Profeten Elias bergstopp.     Birgitta och Barbro knatar runt och njuter av utsikten.     Branta vägar,  höga berg och djupa dalar. 

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 24 maj: Jag vaknade tidigt och släppte ut lammen för morgonstädning och utspisning. Sedan bar det av till Kambos där det behövdes bevattning. "Nu är det sommar", sa Stavro. Jag hörde de första Cikadorna så nu är den sköna värmen här. Potatis, rödbeter och spenatblad förde jag med hem. Jag vattnade även våra grönsaksland och blommor. Plommonträden fick en slurk också. Barbro och Lasse bjuder oss på en tack och avskeds middag i Ireon. Vi gick till Georgo på taverna Venetia. Karin P rekommenderade Gyro ala crema. Georgo rekommenderade köttfärs biffar kokade i tomatsås. Vi beställde två av varje och den som ville, delade med sig. Öl och vin, kaffe. Georgo bjöd på mjuk apelsin kaka och fylld gratinerad aubergine. Det var en god och trevlig tillställning som Barbro och Lasse ordnade, mången tack för det. På hemvägen bjöd Karin P på vittvin, vi satt där och njöt i den varma kvällen. Lasse överlät sitt grekiska mobilkort, kan vara bra att låna ut till bekanta och till Lasse nästa gång han kommer ner. Birgitta och jag avslutade kvällen på altanen. Vi lyssnade på musik från torget, det var en Bosoki orkester, fyrverkeri på den turkiska sidan samt Peter Jöback på Svt.

Barbor och Lasse på Taverna Venetia.     Birgitta och jag på Taverna Venetia     Jag och Karin P, hon bjöd oss på vin.     Vi njuter av svalt vitt vin som Karin P bjöd oss på.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 25 maj: Jag storstädade hos lammen i dag på morgonen. Beba och Brigitte höll sig ute för det mesta så det här blir en lätt match att fixa. Men ingalunda, Beba satte igång med fyrfota race och Brigitte hängde på, jag kunde bara skratta åt dem och njuta av deras lek. Det fördröjde städningen ska ni ha klart för er. När vi frukosterade kom Senia och hennes man för att hämta saker. Hon tycker inte om att hennes hus förfaller. Det är ju bra att en av ägarna vill att det åtgärdas. Hon frågade om jag kunde hjälpa henne en dag med att mura igen lite sprickor. I-M kom och önskade Birgitta en trevlig hemresa. Birgitta åker i dag till Sverige för några månader. Barbro och Lasse for också hem i dag. Jag körde ned Birgitta till flyget och Niko körde Barbro och Lasse så jag behövde inte köra två vändor. Handlade på hemvägen mat och öl. Lammen var nöjda redan efter en timma. Vattnade aprikosträdet, det är nog någon vecka till skörd. Birgitta ringde och dom är på Arlanda. Då startar ungkarlslivet. Var är kylskåpet? Nej jag bara skojar. Ska hämta in en lök nu och göra köttfärssås. Mosad nypotatis blev det till köttfärssåsen. Har inte hört vidare om hon kommer till Jonheden i kväll. Jag är trött och skall sova nu. 

Måndag 26 maj: Jag vaknade tidigt, pigg och utsövd. Lammen fick äta ute ganska länge i dag medan jag vattnade aprikosträd och pysslade i allmänhet. Diskade... glömde att nu gäller "Skogshuggare läger" en tid framöver. Säg dock inget till hustrun. Jo föresten, tala om att jag planterat ut hyacintskottet och klippt av utblommade rosor. Vattnade aprikosträdet och vallade lammen. Lammen verkar vara nöjda med morgonpromenaden, inte ute så länge på kvällen. Lasse hjälpte Birgitta igång med Internet så nu är hon i luften. Vi pratades via Skype telefon. Ett stort tack till Lasse R. Kristina och Sören är nu här nere på Samos. 

Tisdag 27 maj: Denna morgon fick lammen "äta ute" länge. Vaknade tidigt varför jag vattnade, städade fårhuset och satt sedan och njöt i solen. Chattade med Lasse R. Vi har bekymmer med vattnet i Jonheden, brunaktigt och smakar "fan" enligt hustrun. I morgon anländer frysskåpet äntligen, Wicki ringde nu på middagen. Birgitta ringde via Skype telefon problem med att få igång gräsklipparen. Mycket bekymmer är det. När jag tog ut fåren för kvällsmat fick jag en smärre chock. Den stenmur Stavro och jag byggde upp har nu rasat och stenarna täckte halva fårhuset. Ett under att inget av lammen skadade sig. Det känns lite tungt just nu. Bekymmer både här och på Jonheden. Birgitta är hos Barbro och Lasse på middag. Jag fick vara med via webcam en stund.

Onsdag 28 maj: Dagen är kommen då vi äntligen får våran nya frysskåp, tror jag. Nu gäller det att städa så att Jannis inte tror att jag varit gräsänkling mer än de tre dagar det rör sig om! Stavro ringer och vill att jag ska komma ner med gödning till Kambos. Missförstånd igen. Skulle köpt det i böndernas affär. Jag åkte till Mitilini och handlade och köpte även bensin. Då jag måste passa Janis så bestämde vi att jag åker ner på kvällen och vattnar löken och potatisen. Janis kom något sen, men vad gör det när jag väntat en månad på leverans. Något med den dyra oljan, var anledningen! Jag fick instruktioner av Janis. Innan jag sätter i gång frysen skall den stå en timma, sedan 24 timmar med infrysning. Efter detta kan jag börja ladda in matvaror. Jag for ned till Kambos och vattnade. Jag inventerade antal olivträd, som är 189 stycken. Jag avslutade kvällen med en Dvd film. Chattade en stund med Lasse R.

Vår nya frys     Blommande granatblomma

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 29 maj: Efter morgonsysslorna skall jag till Samos stad och OTE med mera. Jag ska lösa lite datorstrul och handla kemikalier åt Stavro. Jag åker först till Pythagorio för att ta ut pengar. Jag tar en promenad och tittar på båtar då affären inte öppnar före 10.00. Ser svenskbåten Fina från Stockholm lämna hamnen, legat här länge. Handeln i Samos går fort och jag handlar på Basar för egen del. Hem och jobba lite i landen och ut med lammen. Sen blev det dvd för hela slanten. Pratade en stund med hustrun, allt var bra. Nu får jag tänka på att försöka hyfsa till dessa 189 olivträd på Kambos.

Fredag 30 maj: Hett ute i dag med. Ägnar förmiddagen åt djur och trädgård. Försöker att få igång trådlösa, men ingen lycka. Mitt senaste försök innebar att jag skrev in lösenordet med grekiska bokstäver. Men det fungerade ändå inte. Ute med lammen en stund nu på kvällen. Värmen påverkar även dom, går hellre in och äter. Nu har jag laddat med myggtabletter i sovrum och vardagsrum.

Lördag 31 maj: Ja, då är maj månad till ända. Jag pysslade med de vanliga morgonsysslorna. Medan jag ansade rosenbuskarna gick tankarna till Stella som nu ligger på kyrkogården. Birgitta och jag har pratat om att gå dit med en ros. Jag tänkte också, det var längesedan tre klangen i kyrkan förkunnade att någon i byn avlidit. Stavro kom inte och hämtade mig i dag, som brukligt är på lördagarna. Vid sjutton tiden när jag var ute med lammen så kom tre klangen ifrån vår närmsta kyrka. Manolos och Fotis var med och bar kistan, Stavro och Julia var med nära kistan. Min gissning i dagsläget är att Stavros mor har tagit ner skylten. Lasse R ringde upp mig via Skype telefon. Det blir fest där i kväll, grillad fisk. Birgitta och Lasse J är bjudna.

Söndag 1 jun: Vaknade tidigt och vallade fåren. Känner mig rastlös varför jag åker en sväng med bilen. Jag åker till nya marinan lite norr om Pythagorio, där ligger en tremastad skuta från Danmark. Tittar även på båtar nere i Pythagorio. På hemvägen handlar jag bröd och besöker även Sinandisi för en sallad och öl. Birgitta ringde medan jag vallade lammen, två gånger ringde hon enligt obesvarade samtal. Min mobil har varit i backen så många gånger nu så den ena funktionen efter den andra ger upp. Först var det den lilla displayen, sedan stoppuret med det går att ringa med den. I dag är jag trött jag läste en stund och somnade tidigt.

Måndag 2 jun: Vaknade redan klockan två i natt, jag läste en stund och lyckades somna om. Men det var skönt att komma tidigt i säng i går kväll. Vattnade aprikosträdet och städade åt lammen. I dag slapp jag städhjälp då utelivet var mer hägrande. Föreställ er två stycken som ska bita i borstar, hink och skyffel och inte minst stå framför och vägra att gå åt sidan. Det är ett tufft jobb att städa hos dessa brudar. Kollade nyheter, och på Msn sida fanns följande rubrik: Paris hund Tinkerbell är kär, hur fan lågt får man sjunka i kändis tramset. Jag fick mig i alla fall ett gott skratt. Förmiddagen ägnade jag åt landen närmast huset. När jag rensat bort det gröna som inte vi planterat och katterna gjort resten så var det inte många plantor kvar. Jag får prova att så lite mer ärtor och bönor. Brigitte är dålig i kaggen, jag tror hon äter för mycket aprikoskart som ligger på marken. Birgitta, frun alltså ringde på Skype telefon, hon var hos Meta och Harry. Hoppas att Lars R kan hjälpa henne i gång med Internet i morgon, så hon kan följa mitt gräsänklings liv. Svårt har jag det när jag inte har hustrun att fråga, var grejorna finns och var har vi lagt mina byxor m.m. Sjögren och Töttas med Görans eller vad dom nu heter, kan slänga sig i väggen. Gå in på Svt Musikbyrån och lyssna på programmet om Ella Fitzgerald. Det är stort. Glad att hustrun fick igång Internet.

Tisdag 3 jun: I dag gratulerar vi Barbro Lindeborg i Knutsgårdarna. Vi gick en lång volta i dag, lammen och jag. Vi var bort till källan för att kolla vattenståndet. Källan är fylld till bredden, så jag kan verkligen vattna ordentligt i landen. Ja for ner till Kambos för att jobba med olivträden men fick ett allergi anfall så jag for därifrån. Var till järnaffären i Hora och köpte kranar och delar till svarta pipen. Det för att koppla på pipen från källan till cistern med anslutning till bland annat aprikosträdet som är näst intill klar för skörd. I-M kom förbi för att via Skype telefon prata med Birgitta. Medan lammen funderade ut vad dom skulle ställa till med för bus så kopplade jag slang till aprikosträdet som nu får bevattning i natt. Trött men kan ju lägga mig redan klockan åtta. Får allt försöka hålla mig en stund till.

Onsdag 4 jun: Straffet för att jag somnade tidigt var att jag vaknade klockan 2 i natt och kunde inte somna om, hur jag än läste. I dag ska jag ner till Kambos igen och försöka jobba med olivträden. Skall ägna mig åt vildskott som växer upp runt och på stammen. Det fungerade skapligt men så jobbigt att ligga på knä i konstiga vinklar försöka få bort vild skotten runt stammen, i värmen. Vassa buskar och annat sticker en på armar och händer. Men det är synd att inte klaga... Ett gäng äldre danskar (65-70) stannade till och beundrade grönsakslanden, dom var hurtiga promenerade från Pythagorio till Ireon på asfalten. Hem och lagade mat, Fixade lite i trädgården och vattnade Aprikoserna med min fiffiga bevattnings anordning. Tänkte på Nicke H i dag och si det kom ett mail. Nickes mail handlar om ett bensin krig. Om alla bojkottar de två största bensinbolagen Preem och OKQ8 så tror man att det kan utbryta ett bensinkrig från deras sida för att få tillbaka kunder. Vill du läsa hela brevet kontakta mig så skickar jag en PDF fil. (Obs det är inte Nicke som startat krig.) På kvällen pratade jag via Skype telefon med Birgitta. Hon har mycket att styra med nu.

Torsdag 5 jun: Snabb vallning med lammen denna morgon ca 1½ timme fick räcka, då det är dags att ta upp potatis på Kambos, En säck och en hink skadade fick jag med hem, orkade inte mer i värmen, Jag fortsätter i morgon. Julia vattnade tomaterna och vattnet sinade, troligen på grund av att Stavro kapade av en bit av slangen som var dålig. Vi hivade upp den och mätte längden. Blir troligen en ny slang. Eftermiddagen ägnade jag åt vår trädgård, vattnade och pysslade med de få ärt plantor som ska bindas upp. Ringde till I-M och talade om att vi måste skörda aprikoser i morgon, när jag kommer från Kambos. Lammen var nöjda efter någon timma. Julia har nu börjat arbeta i Potokaki.

Fullt med aprikoser.     Förra året saltvattnades trädgården vid branden, ingen frukt då     Aprikosmarmelad blir det av dessa frukter

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 6 jun: Sveriges nationaldag, men jag flaggar alla dagar som vi är här, i Grekland. Lammen blir allt svårare att locka in efter morgonturen. Nu är jag på väg till Kambos för att hacka upp en säck potatis till. Sedan är all potatisen bärgad, låter som höskörd! I-M kom vid middagstid och vi plockade aprikoser. Med tanke på att vår leverantör av apelsiner, nu tar 3€ för en liten korg med aprikoser, är det mycket pengar som finns bland grenarna. Det märktes inte att vi plockat en stor balja och en kasse. Jag var och handlade öl och smör, nja lite mer blev det. Har tänkt mig ned till Ireon och gå till Georgo på taverna Venetia och äta en Gyro ala crema. Men allergi bröt ut, näsa och tårar rann, inte kul att sitta bland folk då och inte smakar det heller. Får försöka en annan dag. Birgitta ringde via Skype telefon, hon berättade att Barbro L (Uppsala), Lasse R (Knutsgårdarna) och Birgitta hade ett trepartsamtal och dom försökte få med mig också men jag var offline. Skype är ett toppen program för telefoni. Allergin gör mig trött och sömnig varför jag går och lägger mig.

Lördag 7 jun: Vaknade redan klockan fem och läste färdigt Björn Larsson Den keltiska ringen. Städade undan cirka 14 kilo skadade och övermogna aprikoser. Plockade en plastpåse med aprikoser till Filio, som blev så glad så hon tackade på engelska, kanske det enda ord hon kan. Pratade med Lasse R och hustrun via Skype. Ägnade kvällen åt att kolla på Svt program, såg på Solliden på Skansen och en del klipp från Så ska det låta. Sov tidigt.

Söndag 8 jun: Var som vanligt pigg och uppe med tupparna. I går glömde jag stänga av bevattningen av aprikosträdet, varför jag tog med flickorna Brigitte och Beba på en promenad bort till vattenkällan. Den var fortfarande fylld till brädden. Svalar i den delen av lunden varför det fanns mycket att äta för lammen. Mousmoula trädet var inte övermoget, så jag plockade en kasse medan lammen käkade, men det är klart att mitt plockande var mer tilltalande. Åt sedan en frukost och lyssnade på Radio Viking och äntligen musik som tilltalar mig. Mums Rött & Vitt med Bengt Eklöf, Ove Ekström och Mats Otterskog kallades programmet för. Ytterligare 9 liter aprikoser hamnar i komposten i dag. Jag kan inte låta dom ligga kvar för lammen blir lika dåliga i kaggen som vi människor av för mycket aprikos ätande. Trädet måste beskäras hårt i höst, dels på åtkommigheten vid skörd och att rotsystemet krymper, för snart rasar muren. Kollar på Svt, ett bra program om och med Alice Babs naturröstens - hemlighet. Då hustrun har problem med Internet och inte varit uppkopplad på hela dagen så stänger jag och ägnar mig åt en bok.

Måndag 9 jun: Vanliga morgonrutiner utför jag. Vattnar även grönsakslanden. Lammen blir allt svårare att få in i fårhuset efter promenaden. Nu lockas dom inte av maten längre. Vet inte om lammen börjar bli könsmogna och därför rastlösa. Funderar mycket på om jag ska låta para dom. Men fårhuset är inte i det skick så att lammen kan bo där i vinter utan att det åtgärdas. I-M ringde och ville hämta mer aprikoser. Hon plockade två hinkar, handtaget gick sönder på den ena, fick jag höra sedan. Jag var och handlade tre kilo socker som hon behöver för att göra marmelad åt oss. Fick äntligen kontakt med hustrun. Det är något strul med trådlösa w-lanet, medan vi chattade gick det ner ett par gånger. Försökte boka inrikes flyget Athene - Samos i november men något strul med Aegeans webbsida. Trött och till sängen för att sova, tidigt blev det redan 21.30.

Tisdag 10 jun: Det blåste hårt i går kväll och i natt. Men det har mojnat något i dag. En hund sprang omkring i olivlunden, lammen reagerade starkt på faran. Men hunden var mer rädd för oss. Den var vuxen så den hittar säkert ut. Trots diverse åtgärder har en katt lyckats använda ärtlandet som toalett. I dag på förmiddagen har jag kört ett spion och virusprogram och det fanns inga problem. Jag bokade inrikes Aten - Samos, priset ökade med 10 € sedan i går. Men ca 800 SEK är inte så dyrt för två personer. Nu gäller det att hitta en bra resa till Sverige i sep - okt. Blå handduk, ja vit numera, jag har post. Det var från Pernod Rickard Sweden. Det är Heléne T som skickat deras vin tidning Barrel till mig här i Grekland, det var Heléne själv som frågade om hon kunde sända tidningarna då texten på deras webbsida var så liten. Det var strongt, då behöver jag inte försaka tidningen. I-M kom med elva burkar aprikosmarmelad och det är inga små burkar. Hon har lika  många. Jag bär den ena hinken efter den andra till komposten, för att lammen inte ska nagga i sig, blir bara dåliga i kaggen. Trädet är för stort och jag får beskära det kraftigt i höst.

Många kilo aprikoser är det!     Stort och yvigt aprikos träd.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 11 jun: När jag gick med lammen nu på morgonen testade jag med att arbeta med vinterns ved. Inga maskiner utan enbart bära och kasta upp till nästa etage. Det fungerade tidvis bra, tills lammen ville ha närhet. Då kommer dom och kör in huvudena mellan mina ben. Jag går då vidare till en annan ved hög och dom betar vidare. I dag provade jag Aprikos marmeladen som I-M fixade. Den var hur god som helst, i klass med Folke N Citrusmarmelad. Jag försökte att få tag i Jannis på OfficeArt i Samos stad via hjälp av Karin P. Men det kunde inte garantera något i dag så jag får försöka i morgon förmiddag. Vill ha igång den trådlösa routern. Köpte myggtabletter och en ny manick som man sätter i eluttaget. Chattade med hustrun en stund på kvällen.

Torsdag 12 jun: I dag på morgonen vandrade jag och lammen åter mot bortre delen av olivlunden. Dom för att äta och jag för att jobba med veden. Efter ett par timmar gick vi tillbaka lammen nöjda och jag är också nöjd. Känns lite i ryggen sedan gårdagens ved hystning.

Skype är säkraste meddelandetjänsten
Om du är noga med att upprätthålla en hög säkerhet på din dator så gäller det också att du väljer rätt tjänst för snabbmeddelanden. Olika tjänster har nämligen olika säkerhetsnivåer vilket bevisas av webbsajtens Cnets undersökning. Enligt deras rapport är Skype det absolut säkraste alternativet medan Facebook är ett riktigt dåligt val. I undersökningen ingick också Google Talk, ICQ, AOL AIM, IBM Lotus Sametime, Windows Live Messenger och Yahoo Messenger.

Källa: Cnet

Detta fick jag i ett nyhets mail från Snitt, vilket gläder en Skype användare. På kvällen åker jag till Samos stad för att få hjälp med min nya router. Jag lämnar den och får den i morgon. Nu då skall jag väl ändå äta i Ireon hos Georgios. Det var storbildsskärm, fotboll Tyskland med tyskar som tjoade. Jag åt snabbt och for hem. Chattade med Birgitta, vi har nu bokat hemresan till den 14 september. Då får vi en och en halv månad hemma i Sverige, innan det är dags att skörda våra oliver.

Fredag 13 jun: En vacker soluppgång över bergen mot Hora och Pythagorio. Jag fick ett e-mail från Mats W som höll med mig. Jag tänker då vilken mysig "arbetsplats" jag har. Solen går upp vi sextiden samtidigt som jag går utmed lammen. Man kan stå länge och njuta av bergen, havet och de små byarna.

Solen går snabbt upp bortom bergen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Nu på förmiddagen skall jag återvända till OfficeArt för att hämta min trådlösa router. Det blev även en del besök i matvarubutiker. På hemvägen stannade jag till i Pythagorio för en promenad ner till hamnen och kolla lite båtar. På huvudgatan, som snart är klar, åt jag en Pita Gyro och drack en Amstel. Inte fick jag igång routern, får väl labba lite och eventuellt återvända till Vathy. Får ta ett snack med Lasse R. Vattnade trädgården och lagade mat. Sen var det en trött Bengt som bara väntar på att få lägga sig. Får försöka dra ut på tiden, så jag inte vaknar halv fem som i morse.

Lördag 14 jun: Vad hände? Jo jag vaknade halv fem igen. Men det gav mig chansen att rätta till Gagnefs Älvtrafik webbsida. När jag vallade lammen nu på morgonen, så klättrade jag upp i Aprikosträdet för att plocka ned en aprikos som såg frestande ut. Lammen glodde storögt på mig och funderade vad i hela friden tar han sig till? De närmsta fem minuterna var jag inte längre flockledare. En som klättrar i träd och stönar kan man ju inte ha, tänkte dom säkert. Jag arbetade vidare med ved hantering. Lammen som nu säkert har vissa funderingar, om en viss Ahlstrand är att lita på, sökte sig långt bort i lunden. Fördelen med det var att jag kunde jobba mer ostört. Men när lammen inte hörde att jag kastade upp ved, så kom dom för att kolla läget. Ägnade några timmar åt att få igång routern, men är samtidigt livrädd att något skall göra att jag inte kommer in på Internet. Så det är status noll. I-M kom och lämnade tillbaka en hink som hon lånat. Vi fikade och pratade en stund. I dag provade jag att åter igen lyssna på Radio Viking, Mälarö Jazz och Mums Rött & Vitt stod på tablån och det var verkligen skönt att lyss till.

Söndag 15 jun: "Uppe med tuppen" sägs det. Jag är uppe med soluppgången, ja strax före vill säga. Nu är den mesta veden uppburen till den platå där jag skall klyva och såga lämpliga längder. En del av veden kommer att staplas i ett litet förråd på detta plan. Den ved som återstår ligger nere i en ravin varför jag får gillra upp en stega för att komma ner, men det skall väl gå det med. Lammen gör sina små utflykter på egen hand, så då passar jag på. När jag kom hem drog jag upp löken och vitlöken ur landen, den ser fin ut. Kanske för lite gödsling under växtperioden. Men det blev en halv säck och då blir det en säck eller mer från Kambos så vi klarar oss. Vi får dela med oss av lök. Vitlöken var ojämn, en del fina och några mindre fina. Tror att det är gödning även där som felas. Men vi lär oss. Jag nämnde för hustrun att jag behövde gå ner i ravinen för att bärga den sista veden. "Var försiktig" sa hon. Jag var det och fick upp den veden två etage, resterande etage fixar jag och lammen i morgon. Jag uppdaterade min PC till SP3 Windows XP. Chattade med hustrun en stund före läggdags. Hörde av Birgitta att Tiogänget väntar med träff till vi är i Sverige, det är ju så bra. Vi har ju missat några träffar på grund av att vi är i Grekland.

Löken ligger på tork några timmar. En halv säck blev skörden.     Vinklasarna växer bra i värmen. I år får vi några att skörda.

Lök landet och vindruvsklase. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 16 jun: Lagom trött i morse men upp med solen. Lammen var busiga i dag, så det var tur att jag i går eftermiddag plockade upp veden ur ravinen. De övriga etagen gick det bra att hysta upp veden trots en massa lamm runt fötterna. I dag var vi även bort till källan och det droppar som vanligt och källan är fylld till bredden.

Fortfarande välfylld vattenköällare.     Äta bör man och gärna där husse är!     Brigitte är törstig av allt ätande i värmen     Nu är veden samlad påett lämpligt etage. En liten del syns på bilden.

© foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta har haft besök i dag av Cattis Karlsson. Jag var och handlade, vattnade alla landen. Tittade på sommartorpet. Chattade med Lasse R och Birgitta.

Tisdag 17 jun: Varmt i dag på morgonen, 24,8 grader 05,42 som svalast i natt 23,4 grader. I går när jag var och handlade hörde jag en massa cikador som filade i träden. Då är det varmt när man hör cikador. Försökte bära fram veden närmare förrådet, med det är trångt på avsatsen och lammen mest befann sig framför fötterna fick jag lägga ned det projektet. Jag plockade fästingar när dom ville kela. Jag kände att det killade på armen, en fästing pinnade på i rask takt uppför min arm. Stavro kom med en lite grönsaker från Kambos som han skördat nu på morgonen.

Nyskördade grönsaker från Kambos.

© foto: Bengt Ahlstrand

På eftermiddagen jobbade jag med veden någon timma. Röjde lite efter en mur som rasat, det är trångt mellan ett olivträd med en gren som sticker ut. Det blir lättare att transportera fram veden nu. Kapade några olivgrenar från ett vildskott för att lammen ska få äta. I-M kom förbi för att få lite grönsaker. Hon kollade mail och pratade med Birgitta via Skype. Jag har i dag haft en del kontakter med Roger på IT Komponenter angående vår stationära dator i Sverige.  Det gäller antivirusprogrammet NOD32 som vi haft några år och känner stort förtroende för. Antivirus programmet måste förnyas efter midsommar.

Onsdag 18 jun: I dag firar Birgitta och jag vår 31:a bröllops dag, om än på varsitt håll. (Birgitta: Ha det bra och ät något gott i kväll). Vaknade vid tretiden och kunde inte somna om. Jag ägnade några timmar att försöka få igång routern utan resultat. Det får bli en resa in till Vathy igen. Jag törs ju inte riskera att det strular till sig med Internet. Gamla Adsl modemet fungerar. Jag fick in en del ved i förrådet och framburet som skall sågas. Trots lammen som sprang mellan och runt mina ben. Jag kunde inte låta bli att skratta åt lammen, det måste se rätt komiskt ut för en betraktare. Sidan har legat nere en stund, vilket beror på ett strömavbrott i det området där servern är stationerad. Jag har även nu på eftermiddagen laborerat med min router men inte lyckats få kontakt med Internet. Är det någon som har några tipps? Tittade på dvd film samt chattade en stund med hustrun.

Torsdag 19 jun: I dag gratulerar vi Ing-Britt, Birre, Falk som fyller år. Några timmar med lamm och ved arbete som vanligt denna varma sköna morgon, just nu klockan 10 är det 33,5 grader i skuggan. Jag vattnade sedan landen och upptänkte att en grön paprika planta var avbruten, antar att det är vatten slangen som ligger till grund för denna olycka. Birgitta ringde till Birre och Gösta, dom var så pigga och glada. Härligt! Jag räddade dom paprikor som fanns och använde i en köttfärssås. På kvällen hackade jag ogräs i köks landet närmast huset och sådde ärter där katterna ödelagt förra sådden. Jag får önska alla läsare och övriga bekanta en riktig Glad och trevlig midsommar. Jag får agera midsommarstång åt lammen, dom dansar ju jämt runt mig. Chattade en stund med hustrun sedan blev det en dvd film innan sängdags.

Tråkigt att denna blanta gått av men det finns fler på Kambos.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 20 jun: I bland är dom svåra att tass med, bråkiga trilska och samarbetssvåra. Jo det är lammen jag pratar om. För i dag ville dom hjälpa till att städa och när jag senare försökte mig på att kratta skräp på etagen så var dom i vägen även där. Men jag skrattar åt lammen dom är riktigt busiga i bland. Brigitte ville stångas med Beba, Beba avböjde då hon inga horn har. Ja, så var denna morgon, inte helt olik dom andra, Vattnade och skällde över katter som i natt varit och grävt i min nyplantering av ärtor, som jag satte i går kväll. Jag åkte till Supermarket M för att handla mat och andra väsentliga saker, Dijon senap hade bruden som packade upp varor aldrig hört talas om, enligt hennes minspel. Men jag vet att vi har köpt Dijonsenapen här i Grekland. Hustrun kanske minns var, så jag inte får abstinens. Fått lite midsommar hälsningar från några vänner.  Sov tidigt är så trött på kvällarna.

Mad lamm mellan och runt benen, bakifrån, framifrån då blir det inte mycket utfört.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 21 jun: Vaknade redan klockan fyra och var klarvaken. Routern, perfekt att labba med den. Testade olika vägar, men inget fungerade. Jag gjorde då en reset och startade om från början. Nu tar routern inte emot någon form av inloggnings försök. Jag får ge upp. Det var 23 grader ute och 29 inne så jag passade på att öppna dörrarna och lyckades sänka innetemperaturen några grader. Bar hem ved och kapade några sly av olivträd till lammen. I dag var det lång race över hela olivlunden full fart i fyrsprång och i mitt tycke livsfarliga hopp mellan avsatserna. I bland blir dom "tokiga" som Stavro säger. Han kom med en hink grönsaker och han fick en ny nyckel till mitt förråd utmed vägen. Jag har naturligtvis slarvat bort nyckel till hänglåset så jag har köpt ett nytt. Nyckeln satt i en tunn ring i min nyckelknippa. Det blåser kraftigt nu, det är i och för sig skönt, det fläktar. Men saker far om kring här utanför. Jag var ner till förrådet och bytte lås. Samtidigt så beskar jag vinstockarna där, det blir ett gott mål mat åt lammen.

Söndag 22 jun: I dag gratulerar vi Nicke Hedlund på födelsedagen. Kerstin, blir det champagne frukost? I dag på morgonen var det ett härligt väder att jobba i 27 grader och lagom vind som fläktar. Bar hem ved medan lammen betade. Senare tyckte dom nog att jag var bra trist, som inte var med dom. Så då var det till att springa i vägen, ställa sig före och andra tricks, det är dom skickliga på. Jag har gått i väntans tider. Stavro och jag skulle åka och handla foder till våra lamm i dag, men det har väl dykt upp något annat. Chattade med hustru Birgitta via Skype. Kameran äter batterier, åtminstone de jag har med till Grekland. Laddar nu upp laddningsbara som jag hittat i en låda. Får hoppas att det fungerar bättre. Efter 2,5 timmar var batteriet fulladdat och fungerar nu alldeles utmärkt. Jag har vattnat plommonträden och Birgittas rosor, samt släppt ut tjejerna en vända medan jag städade och bytte vatten.

Skärpan på bladet, men ändå mogen tomat. Finner en viss tjusning i bilden ändå. 

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 23 jun: Den vanliga ceremonin på morgonen med lamm och ved transport, blir nog klar till hustrun kommer, svår framkomlighet är tidsödande. Nu skall jag åka via Ireon och handla bland annat en borste till fårhuset. Den gamla borsten "bröt i hop" i går. Pratade då med Niko, Karins man om mitt router problem. Han ska prata med ägaren av företaget, som i övrigt bor här i Pagonda. Jag har kontakt med Internet men inte med webb läsaren. Ja har haft en del kontakter via mail i dag om försäkringar. Chattat med hustrun. Det händer inte så mycket nu, för varmt att jobba varför det blir mest pc "jobb", som Hans P och jag alltid sa "vi forskar". Nu på kvällen hör jag kattugglorna hoa, dom har varit tysta en längre tid.

I år skall det njutas av vindruvor....ser ut att bli fina.     Även plommonen ser fina ut, men törstiga. 

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 24 jun: Äntligen så blev soptunnorna nedanför vårat hus tömda. Jag vet inte vad det kan beror på, men även den timidaste av dem alla, Stamati var upprörd i går över sopberget. Det är många i byn som stannar till med sina sopor, när dom ger sig av till jobbet. Nu är det åter den unga killen som tagit över sophanteringen, den andre kanske var sjuk eller något, vem vet huvudsaken är att soporna kommer bort, luktar inte precis rosor i värmen. Sorterade och bröt barken från ett Pinjeträd som IM kom med i går, blev en full säck av storlek större. Bevattning av en del träd och köksland är av nöden, torrt och hett i solen. Nu på kvällen skulle jag ta ut lammen en sväng, som i går. Men det blev inget av med det. Ut genom grinden jag in med borsten och spaden dom efter. Sedan var cirkusen i full gång. Beba är den som står för konsterna, Brigitte bara åskådare, men en åskådare som ofta är i vägen. Några rejäla last med får spillning och piss han dom med under tiden jag städade. Beba naggade på min arm medan jag städade, saltstenen duger väl inte min arm är väl roligare att gnaga på. Det är svårt att bli irriterad dom är ju så jäkla roliga att se på, Beba tuffingen och Brigitte den försiktiga men söker ofta närkontakt. Ja det blev mycket får nu, men det händer inte så mycket annat.

Onsdag 25 jun: Rensade ogräs runt rosen buskar och vattnade rabatter och plommonträd. Plommonen börjar så sakteligt att mogna. Vad ni än gör, så boxas aldrig med en rosenbuske, i alla fall inte mot stammen närmat jorden. Jag gjorde det, jag satsade mot ogräset, högern är inte bra, värker i knogar och ben. Märkte ni? Inget om lammen. men dom behöver foder så att jag åkte till Hora och köpte en säck majs, det blev en säck krossad maj. Dom hela var slut för dagen. Men det går säkert bra att käka ändå. Var förbi Sotoris i Mitilini för att hör om han glömt av mig och Pärlan, det är nu säkert 2 - 3 månader sedan han var här. Åkte vidare till Pythagorio och gick ner för att kolla båtar. Ingen svenskbåt låg där, trodde jag. Men medan jag tog en öl hos svenskan Lisa så stack det ut en svenskflaggad. Det är dåligt att inte visa flagg när man ligger i hamn. Resan avslutades med att jag var till Marinopoulos för att handla. Där kom jag i samspråk med ägarinnan som undrade hur vi mådde. Jag sade "I miss my wife" hon såg så bedrövad ut. Hon hörde nog "misst my wife". Så jag förklarade varför hustrun var i Sverige och att hon kommer tillbaka. Då försvann sorgen ur hennes ögon. Jobbat med Gagnefs Älvtrafik webbsida och hustrun har uppdaterat NOD32 i stationära datorn. Jag är så trött så jag måste lägga mig och sova, vaknar så tidigt varenda morgon och har då svårt att somna om. Värmen tär nog också.

Nu är dom på gång de små runda plommonen     En Mini Coper med sufflett!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 26 jun: Värmerekord? 28,5 grader klockan 05,45 (04,45 Svensk tid). Det fläktar ändå något. På allmän begäran (hustrun), kommer två bilder på lammen som förnöjt betar i morgon solen.

Beba och Brigitte njuter av morgonmålet?     Messt bara hö kvar på marken.

© foto: Bengt Ahlstrand

Dagen har jag i stort sett använt till jobb för Gagnefs Älvtrafik, boknings rutin. Dels via Turistbyråer och dels via webbsidan. Har du som eventuell beställare av en båttur några synpunkter, på formuläret så hör gärna av dig om förbättringar. Jag bar ved en stund på kvällen för att rensa tankarna, lammen fick givetvis vara med.

Fredag 27 jun: Vanliga morgonrutiner och ved jobb ett par timmar. Skönt att solen var bakom ett moln en stund, då var det skönt att jobba. På tisdag skall vårat hus i Jonheden annonseras ut till försäljning. Det har verkligen inte varit något lätt beslut. Men till sist insåg vi att vi inte orkar med att ha hus i Sverige och tre olivlundar här i Grekland. Med krav att renovera, måla med mera så fort vi kommer hem. Det får bli en lägenhet. Men vi överger inte bygden för det. Meta och Harry har ju fäbod och dit är vi alltid välkomna. Lasse R sade lika till Birgitta, att vi var alltid välkomna och det fanns rum och lägenhet att bo i under tiden. Det värmer. Jonheden är ett av mina paradis på jorden. Var och handlade mat åt mig och flickorna. Dom fick en stor bal med fint gräs, 1€. Min mat var dyrare ,om vi säger så. I går kväll såg jag en jätte spindel, nåja lite jätte ändå, var kanske 5-6 cm i diameter. I dag hittade jag ett spindel bo, det ser ut som ett vitt avlångt getingbo. Borste fram och mot boet. Klämde till för att få med det i borsten. Men tji, 4711 spindel ungar välvde fram över väggen. Det var väl en parfym som hette så, 4711. Men det var inte så många spindlar heller. Ja det är mycket nu. Chattade en stund med hustrun och med Marco på dagen. Alltid kul att någon hör av sig ibland. Lasse R hörde också av sig.

Lammens mat, fint gräs, det passade brudarna!!

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 28 jun: I dag firar vi Mats Weilander som fyller år. Denna morgon sov jag länge, vaknade inte förrän kvart i sju, men det var skönt att sova ut. Lammen där emot var inte av den åsikten. Nu är all ved som jag behöver böja mig för att plocka hemburen, nu återstår det ved som ligger på ett högre etage och där kan jag lasta direkt utan att gymnastisera. Stavro kom och fråga om jag ville ha grönsaker, "Nej jag har så jag klarar mig." Julia kom med en Engelska, som bor i deras hus och presenterade för mig. Stavro plockade lite bladselleri och visade mig hur jag ska beskära sellerin så att det blir mer tillväxt. Jag vattnade rabatter och plommonträden, fem stycken, rikligt med plommon på träden. Skickade ett mail till Emanuel på Frendlys behöver skriva ut några dokument hos honom, då min skrivare somnat om för länge sedan. I morgon kommer det svenskar från Arlanda, bland annat bekanta till Lasse J. Jag får avvakta om dom vill ha lite guidning och umgänge. Kollade lite på SVT och såg reprisen på Landgång om det är en repris. Fick en sån längtan till baka till den tiden jag själv seglade. Men gubben är gammal. Nu på kvällen var det tu i bil hornen och rund körning i Pagonda. Sedan bar det i väg mot Sparthari. Det är bröllop på gång. Hustrun och Åsa är på Dalhalla i kväll, själv får jag stå ut med två bråkiga lamm och 30 grader nu på kvällen, men vem klagar.

Söndag 29 jun: Ingen av dom jag mailat till har hört av sig. Jag får åka ner till Ireon. Måste få fullmakt med mer utskriven och faxad i dag. Nu har jag burit fram all ved till ett av förråden. Nu återstår det att såga upp det i lämplig längd. Vattnar en del träd och grönsaker nu på morgonen. Granatäpplen är nu på gång och fikon. Snabb dusch och sedan ner till Ireon för att jaga printer och fax. Emanuel har ingen printer med tipsade om Alexi som har Internet kaffe i Ireon, men han kunde faxa åt mig. Internet kaffet öppna på kvällen. Så jag knallar bort till Karin P, hon har svarat på mitt mail! Kommer väl så småningom. Niko hjälpt mig att få ut dokumenten och få dom faxade till Sverige. Jag fick inte ersätta Niko, så jag frågade om jag fick bjuda på en öl, eller är det för tidigt? "Aldrig för tidigt", fick jag till svar. Medan vi njöt av den kalla ölen pratade vi segling och båtar. Niko har "seglat" hit en Bavaria26, ingen vind fick gå för motor, han var röd om kroppen, om nu en svartmuskig grek kan bli det. Inköpte mat och for förbi flygplatsen, men så mycket folk så jag vände hem. Bengt L från Gagnefs Älvtrafik har mailat om förslag till ändringar angående bokningar och även en bokning för charter. Så jag ägnade en del av kvällen till webb jobb. Chattade en stund med Birgitta och fick reda på att Janne S och Mikael S var på Jonheden och reparerade altanen och i går var Lars J uppe och klippte gräsmattorna. Ett stort tack till er alla. Även Åsa som stöttar och inte "rör min kompis"!

Paprikan växer bra.     Fikonträdet ger frukt     Snart moget Granatäpple

Paprikaplanta          Fikonträd             Granatäpple

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 30 jun: Ingen ved att bära på medan lammen mumsar i sig mat. Vattnar fikon trädet, så torrt att trädet fäller löven. Jobbat med webbsidan för Gagnefs Älvtrafik, charter bokning. Jag tog en promenad ner till Niko Postmästare för att betala hyra, fick även ett par räkningar med hem. Nu har vårt hus lagts ut till försäljning på Internet. Det känns lite konstigt måste erkännas, när jag ser bilderna, Jag har inte varit hemma på Jonheden sedan i december förra året. På eftermiddagen var det att vattna igen, det är så torrt. När jag skötte om Brudarna nu på kvällen stirrade dom på mig, aha jag har inte bytt om utan kom i avklippta jeans. Jag tyckte dom sa, vilka spiror! Men jag är inte säker. Men mycket nosande var det och Beba naggade lite, det är väl hennes sätt att visa att dom var godkända, spirorna alltså. Sedan var det tok race över två etage, vet inte vad som föll i dom. Men det var högsta växeln som gällde. men när maten serverades var det lugnt. Chattade med hustrun en stund på kvällen.

Tisdag 1 jul: I dag vaknade jag ovanligt tidigt strax före tre. Jag provade att ha fönsterluckorna öppna i natt. Det svalkade lite extra. Jag for ner till Ireon för att ta ut pengar till räkningar. Där var det tyst och öde, klockan fyra på morgonen. Så när det var dags för lammen att komma ut var jag trött. Jag har tvättat två maskiner i dag och det fungerade alldeles utmärkt. Jag höll kurser på Datema, i kunskap om datorer, skärmar och applikationer. Då sa en kvinna till mig, det här är du duktig på, men kan du köra en tvättmaskin, nej blev mitt svar. Men nu kan jag. Chatt med Åsa och hustrun. Tittade på en del program på Svt, bland annat om en ung bonde från Delsbo. Verklige ett nyttigt program om hur olika människor blir behandlade. I dag var det treklang dur moll, någon har avlidit i byn.

Många plommon är det!     Birgittas kläterväxt.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 2 jul: Efter det att lammen fått sin morgonpromenad och städat, for jag ner till böndernas affär. Jag köpte Pitora till lammen och efter som hustrun troligen har namnsdag idag, köpte jag en vattenkanna. Etthundratjugo kronor för en i plast, är inte det dyrt? För att nu vara på den säkra sidan att hustrun inte blir missnöjd med presenten, slog jag till med en bordsfläkt. Den har timer upp till två timmar så man kan somna utan ågren. Det var vår leverantör i Mitilini, av elektriska prylar som jag handlade hos. På hemvägen gick jag en sväng i Pythagorio hamn. Där låg en verkligt stor katamaran. Inga svenskbåtar fanns att se. Jag plockade en kasse med tomater, gurka m.m. på Kambos. Även Karin i Ireon fick ett besök. Hon funderar mycket  på Birgitta, och frågar hur hon mår.

En bra bordsfläkt blev det i dag.     En Katamaran av modell större.     Katamaranen från aktern.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 3 jul: Nu är det en månad kvar till hustru kommer. Var med lammen bort till källan i dag. Jag ville kolla vattennivån då jag glömde stänga av bevattningen av fikonträdet i går kväll. Det syntes ingen skillnad på nivån. Jag hittade tre plommonträd bland de andra träden vid källan. Nu när dom bär frukt är det mycket lättare att se vilken sort av träd som växer där. Chattade med Nicke en stund innan jag begav mig ner till Postmästare Niko. Tur har jag, inte en människa där trots pensionsutbetalning. Kan vara jobbigt att sitta där, i det kakel beklädda  väntrummet, damer som högljutt konverserar allt och alla. Några gamla kommer upp för trappen och travar i till Niko, alla nickar och säger men dom är ju så gamla. Med andra ord kan det ta lång tid att uträtta postärende de första 10 dagarna i månaden. Vattnade grönsaker och buskar och en del träd. Lyssnade på Radio Viking och tänker så här. Det är Flitiga Lisa det är alltså en slinga som går när ingen finns i studion. Det är ok, skvalmusik antar jag. Sedan kom det dansbands musik varför jag stängde av. Min tanke är, "Hur i h-e kan man fördela stimpengar och upphovsmannarätt när alla låter lika? Martin Ljung sade en gång att man fick stjäla tre takter, här är det ju hela låtar man stjäl, bara orden skiljer sig åt, ja det var väl att ta i det är ju, kärlek, ensam, längtan med mera i de flesta låtarna.

Fredag 4 jul: Vaknade vid fyra tiden och funderar på Gagnefs Älvtrafik boknings formulär. Jag har skickat ett mail till Gagnefs Turistbyrå och ber dom testa bokningar då jag inte kan hitta något fel. Under promenaden med lammen passade jag på att röja lite borta vid källan. Mycket klänger växter på marken och på murarna. Friserade en del olivträd från vildskott, det gillar lammen, mumsigt att smaska i sig. Fick ett långt trevligt mail från Nicke. om hans arbetsdag. Chattade lite med hustrun, hon har mycket att stå i har jag kunnat konstaterat, Nu är det en senare lagd 50 års fest för Lars J. Dom har då tur med vädret. Jag hoppas att Murre sköter sig. Något svar från Gagnefs Turistbyrå fick jag inte. Dom kanske har semester, fick jag som en kommentar av en kompis. "Jag är inte bitter" som Tony Rickardsson sa, men ett mail ska besvaras omgående. Det är ju detta mediet är till för. Som tur var så hörde Meta och Harry av sig via Skype telefon. Det var verkligen kul att höra ifrån dom. Jag är ingen vän av långa samtal i telefon, men en halvtimma slank oförmärkt i väg. Önskar att dom får några fina dagar på måndag och framöver.

Lördag 5 jul: Den nyinvesterade fläkten är värd varenda krona. Jag ställde in timern på en timma och somnar gott. I dag rensade jag vidare borta vid källan, upptäckte att det var en stor hassel, som nu visar blomflikar men en nöt i. På hemvägen så såg jag en hasselblomma med nöt, i Beba ragg. Nu såg jag själv denna hassel innan, men tänkte genast på bocken Kåre som kom hem på kvällarna med rödfärgade horn. Chattade med hustrun en stund på dagen, hon ska på fest i kväll. Missade dagens dubbel! Varför det? Tänkte inte på att det var lördag och tidig start. Jag gjorde en dubbel med 1 och 4 i första och 1 och 2 i andra. När jag skulle lägga in DD såg jag resultatet var klart. Ja så kan det gå när alla dagar är lika. Pyssel med Gagnefs Älvtrafik boknings sidor. Sedan tidigt i säng, trött!

En stor vildvuxen Hassel.     Några blivande hasselnöt!     Snart mogen, denna nöt satt i Bebas päls.     Fröställning från en lök, mognar och sätts för att blir smålök till kommand år.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 6 jul: Vaknade pigg vid femtiden. Jobbade vidare med Gagnefs Älvtrafik, men nu hoppas jag dom snart är nöjda. När jag vallade Beba och Brigitte såg jag små gröna mandarinfrukter. Så nu gäller det, att vattna det trädet också. Såg även stora fula djur, skalet alltså, som en vacker fjäril har lämnat. Skalen fanns på mandarinträdet, på grässtrån och i apelsinträdet. Denna morgon är det kav lugnt, så det blir säkert en varm dag. Pratade med hustrun via Skype telefon medan hon var kvar hos Meta och Harry. Nu kan det offentliggöras, jag har badat i havet. Jag erkänner att det var varmt och skönt. Jag vinglade i bland slippriga stenar till vattnet nådde halsen, där blev jag stående tills jag vinglade på samma stenar tillbaka till land. For sedan in till Pythagorio för att kolla segelbåtar. Inga svenskbåtar så jag slank in på Osteria för en Amstel och pratade med bröderna. Mycket roligt får man skåda utmed hamnpromenaden. Diverse inköp på vägen hem. Hämtade vatten och sköljde upp badkläderna. Lyssnade 20 sekunder på Radio Viking, dansbandsmusik det fick bli Rhapsody in Rock the 2005 summer tour på dvd.

Svårt att jobba med levande hinder!     Nya mandariner på gång     Både nytt och gammalt.     Kan det bli något vackert? Ja en fin fjäril.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 7 jul: Vaknade flera gånger i natt av värmen, kav lugnt ute. Då kom fläkten till nytta. Det får väl bli en tur till havet i dag med. Lammen verkade lite loja efter denna varma natt. Nu blåser det kraftiga vindar så det är behagligt ute. Min tanke var nu att köra grästrimmer. Men det blev liv i fårhagen, dom sprang omkring som skållade ekorrar och bräkte. Jag vattnade men efter 10 minuter gav jag upp och släppte ut dom igen. Dom tittade på mig men ilskna blickar, hur kan du göra så här mot oss, ungefär. Jag begav mig ner i den del av olivlunden, som vi beskar i våras för att skära bort vildskott och busk. Det är en smal passage en känga bred, hustrun vet hon nekade att gå där, där fick man passa sig så inget lam kom sättandes i språng, det är rätt djupt och brant. Men det gick bra, sedan är det en smal trappa i muren upp till nästa etage för att slippa gå runt. Beba tittade på mig lyfte ena benet men gillade inte trappen. så jag fick locka dom runt. Chattade med Åke Ollars, som var på väg till Rättvik. Bengt Nilsson från Sjöfartsverket är också på väg upp till Rättvik. Engelbrekt skall bottenbesiktigas i dag. Jag tycker det är trevligt att vi fått tillbaka Bengt N till vår region. Bengt ska även ha uppkörning med de två blivande skeppare till Lisskulla.  I-M kom och fikade och funderade på hur jag har det. Jag körde gräs trimmen på en av platåerna och vattnade plommonträd, rosor och annat. Chattade med hustrun och jobbade en del med Gagnefs Älvtrafik, bokningarna flyter in. Nu är det bara att hoppas att dom blivande skepparna blir godkända.

Tisdag 8 jul: Vindarna rasslade i löven utanför toaletten, jag trodde det regnade. Lammen fick sin promenad och var nöjda efter ett par timmar. I dag skall vårt hus besiktigas, så får vi veta vad som skall, av oss eller den nya ägaren, rättas till. Jag bytte tråd i trimmen och gick bort till källan för att slå gräs, nej hö får man kalla det för så torrt. Men det är viktigt att hålla undan det ifall det brinner. Slog även på en del etager. Man vänjer sig vid värmen, jag har nu 32,3 i skuggan och där jag jobbade var det sol. Men det gick bra, lite svettig på ryggen. När jag kommer hem har jag mail från en glad hustru, besiktnings killen hade inte mycket att klaga på, färg och kitt på fönster. Det var ju glädjande. Nu återstår bara att få en vettig köpare. Eftermiddagen förflöt i Svt arkiv, och Röda Rummet av Strindberg. Somnade vis sju tiden och vaknade halv tio, då var det lika bra att natta huset och sova vidare.

Onsdag 9 jul: Vanlig ceremoni på morgonen, kaffe och macka sedan fylla vatten i dunkar, städa åt brudarna. I dag bar jag 6 vattenkanoner med vatten till mandarinträdet. Måste lägga en slang åt det hållet också, där är sex träd att vattna. Mandarinerna var så torra i våras, beror troligen på vatten brist. Två citronträd är nästan uttorkade. Sedan bar det av upp mot vatten källan, lammen för att äta och jag för att röja lite busk och annat vildvuxet. I dag fick jag en ordentlig kyss i baken av någon av lammen, det kändes, som tur var höll jag mig på benen. Det var säkert ett misstag, då det tok rusar runt så tränger dom varandra och på så sätt fick jag mig en ordentlig knuff. Jag såg på Beba i dag då hon rusade runt att hon kom upp i en imponerande hastighet. Föresten Beba är en mogen brud nu, har fått små antydan till horn. Vid middagstid packade jag ryggsäcken och 5 liter kallt vatten och åkte ner till Kambos olivlunden. Jag fixade vildskott och skott runt roten på 30 olivträd, vattnet gick åt och jag känner mig nöjd med arbetet. Frånsett skavsår i händerna gick allt bra och jag tog med olivgrenar till lammen. Ett fågelbo i ett av träden, det tog tid innan hon lämnade redet, jag var ganska nära. Jag avslutade snabbt och gick till nästa träd. Chattade med hustrun på kvällen och försökte titta på "Så ska det låta", men det var mest buffring.

Torsdag 10 jul: Öm i kroppen efter gårdagens intensiva klippande och sågande på Kambos. Jag plockade och rensade borta vid källan, sekatör handen var inte bra efter gårdagen. Det får bli någon annan verksamhet i dag. Kanske bad, får se om jag får lust att åka ner till havet. Det blåser hårda vindar, 50 km/timma i byarna. Nej ingen lust att åka iväg. Mest slöat och tyckt att det är trist, Chattade en stund med Birgitta. Hon har fullt upp att göra. Lagade mat.

Fredag 11 jul: Svalt och blåsigt i dag, en skön morgon, 26 grader. Åtminstone tre Cikador trodde jag var en bra trädgren, att sitta på och spela. Men ändrade sig som tur var. Chattade med Lars J en stund på morgonen. Fick ett roligt e-mail från Lena S om pojkar. Skickade det till några som jag tror skulle gilla det. Träffade på Stavro, det är inte ofta nu, han jobbar inte längre. Det är lite finurligt ordnat, man jobbar 8 månader och är ledig 4 med en hjälp från staten. Det är dags att skörda löken. Jag var ner till vår olivlund vid Ireon Kambos och friserade ett trettiotal olivträd. Det tar på kroppen och framför allt på högerhanden, som inte är ok. Men det ser bra ut med skörden. Blomningen var ju helt fantastisk och det ser ut att även bli en god skörd. Lammen gillar att jag friserar olivträden, för då har jag med mig olivgrenar hem. Det är smaskens för brudarna. Läste någonstans att det är bra även för lammen med olivblad som innehåller läkande ämnen. Birgitta hörde av sig via sms, hon är hos Kerstin och Nick i hökviken, som gäst kock. Jag vattnade på kvällen innan läggdags.

Det samlas lite skräp som måste eldas senare.     Allt orkar inte lammen äta, så ded blir eldning i samband mer skörd.

Några bilder från dagens arbete. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 12 jul: Invasion av dom blivande fjärilar, se bilden 6 juni. Apelsinträd, grässtrån, stängsel ja överallt sitter det tomma skal. Möjligt kanske att få se en förvandling till fjäril. Under tiden lammen mumsade på stråna så vattnade jag träden på samma våning som tanken. Mandarin, citron, apelsin träd. I dag är det visning på vårt hus. Birgitta har lagt ned all sin energi på att få det snyggt. Birgitta har även plockat bort alla personliga saker. När lammen var mätta, nåja belåtna då, så åt jag en smörgås och for sedan ner till Kambos. Det är löken som skall upp i dag. Julias son och mor var med och hjälpte Julia. Julias mor och son skall vara här i två månader. Stavro berättade hur jag skall lägga löken under ett träd som skuggar bra, där ska den torka i tre veckor därefter rensar man bort lite rötter och torkad blast. Det blir bra med hjälp av hustrun då, om tre veckor. Jag var klar vid tvåtiden, nästan tre stora säckar, jag förstår inte att jag orkade ta upp dom tre sista lökarna, helt slut. Men det var hett i solen. Nu ska det fräsas upp landet och sås bönor och annat gott. I-M kom på kvällen och vi drack ett glas vin och pratade. Det är tydligen något fel på bredbandet i Jonheden, så jag fick ingen kontakt med hustrun och ingen information om dagens visning. Ett par bilder från dagens skördearbete.

Julias mor från Bulgarien, i löklandet.     Stavro och Julias son kollar Julia, som jobbar!

Lök skörd på Kambos. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 13 jul: I natt sov jag ovaggad, trots en värkande och sönderbränd rygg. Jag kände inget i går, det blåste svalkande vindar. I dag däremot svider ryggen och armarna. Det var ju inte min mening att jag skulle stanna så länge på fältet. Julia var klar med sin halva och jag ville göra klart även jag så att Stavro får fräsa upp lök och potatislandet för annan sådd. Det blev en bra hög med lök som ska torka. Nu gäller det bara att se till att Brudarna inte smaskar i sig den. Jag var in till hamnen i Pythagorio och kikade på båtar. En Giro Pita och en Amstel innan jag for vidare hem via Ireon och Karin, hon väntar sex svenskar i dag till sin pension. Placerar om löken i en hög. Jag trodde den skulle utsprid. Julias son kom och ringde på. Han var säkert både nyfiken och sugen på att kolla. Jag visade honom webbsidan och lite bilder. Han visade mig, musik, videos och annat. Chattade med hustrun länge, det är mycket nu.

Lökskörden ligger och torkar, ca 2-3 veckor.

Lök på tork. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 14 jul: När jag kom upp till lammen nu på morgonen såg jag att ett av Brigittes horn gått av. Jag har sett att hon sticker ut huvudet genom armerings mattan som jag har som stängsel. Troligen blivit skrämd och då inte kunnat parera hornen. Jag ska ringa Stavro och höra om det är något jag kan göra. Jag såg en fjäril på gång att kläckas i ett av apelsinträden. Jag var bara tvungen att gå in efter kameran och hoppas att lammen inte följer efter. När jag kom ut var dom på taket och undrade var jag tog vägen. Jag läser ofta om hur liten kunden är gentemot se stora telefon bolagen. Nu när det blir mer vanligt med mobilsurf så kan denna artikel vara till nytta. Telenor gäller det och  jag kommer då inte att använda deras tjänster, när pressansvarig Marcus Adaktusson ger ett för bolag vanligt svar: När PC för Alla ringer upp Telenor beklagar man det inträffade, men håller fast vid att företaget inte gjort något fel. Läs hela artikeln. Ännu ett bra tipps om billigare bensin. I dag verkar det som jag är på hugget med information. Jag har fått några bilder från Hans P, det är rena nostalgin. Bilderna är från juli år 2000. Från Solberg.

Svågern Hans (sittande) och Harry jag till höger. Juli 2000     Bengt och Birgitta Ahlstrand Solberg juli 2000.

Foto: Hans Persson

Syster Jean, förklädd till IM var hit och hjälpte mig att få ur en tagg ur foten, trodde först att det vare en glasflisa. Nu på kvällen kunde jag konstatera att det förhoppningsvis inte medför några större men för Brigitta med sitt sabbade horn.
 

Var blev Ben av?     Här är den blivande Fjärilen på väg ut.     Brigittes avbruta horn hittade jag i fårhagen.

Lammen på taket.       Fjäril föds.         Brigitte hornlös.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 15 jul: Nu kan ni åter sova lugnt om natten, Brigitte mår till synes bra och ännu ingen infektion i såret. Hon gosade som vanligt och  åt med god aptit. Många (Thomas O), hörde av sig i går och funderade. Hans P skickade en ny nostalgibild. Jag vet inte om jag sett bilden förut, men det är kul att se bilder, för lite mins man ändå... tror jag.

Bengt Ahlstrand funderar! Vart tog vattnet vägen? foto: Hans Persson

Foto: Hans Persson

Lite chatt med hustrun innan hon for i väg. Jag vattnade alla landen i dag, det är så torrt 36,2 grader i skuggan, det går inte att gå barfota på stengången. Det blir mycket inne vid datorn i dag. Bokningar och chatt med Lars D. Jag hittade på en trevlig bloggsida om två killar som jobbar sig genom Sverige. Dom var i Falun i går. http://www.roadtrade.se/ kolla den. Ni får kolla om dom dyker upp i kväll vid Allsång på Skansen i tv.

Onsdag 16 jul: Från sjuk hagen kan meddelas att det är en piggare och normal Brigitte. Jag har ju konstaterat att lammen är väldigt "hjälpsamma" när jag städar. Det spelar ingen roll hur jag lägger upp städningen, när jag går in i fårhuset hinner jag sopa en del av golvet innan fröken Beba kollar in genom dörren och snabbt konstaterar att här gäller det att göra en insatts. Att jag suckar och med en inställsam röst säger att detta klarar jag själv, bekymrar inte damen det minsta. Hon lyckas alltid parkera sina fyra ben över den hög jag hunnit sopa i hop, innan "städhjälpen" Beba anlänt. Detta sinkar ju den ordinarie städaren och på så sätt hinner förstärkning komma sättandes, Brigitte. Sedan är det nästan kört, men jag kom på ett smart sätt i dag jag tar tag i häcken på dom och drar dom mot mig, vad händer? Jo dom förflyttar sig framåt. När vi promenerade hem så såg jag en massa cikador, det är många i år, en del som kurtiserade sin tilltänkta partner, då backar dom med sin vibrerande bakdel och det låter ska jag lova. Mycket mail fram och åter med Gagnefs Älvtrafik under dagen, det är ju trevligt att några engagerar sig helt plötsligt.

Gäller att hålla städaren vid gott mod!     Förr fick man fixbilder, tror jag det heter, gissa vad det är.     Smälter bra in mot olivträdens bark!

Kelsjuk Beba     En gräshoppa på bilden, var?      Cikada.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 17 jul: Fick en del strul med Gagners Älvtrafik sida i går, men nu är det löst. Alltid bra att sova på saken eller att valla lammen, då får man tid att fundera vad som kan ha hänt och hur det skall lösas. Man ska aldrig vara flera som sköter en webbsida, så var det en gång på ett företag jag jobbade på. Ingen hade gjort något, men fel var det. Nog om detta, min irritation från i går har nu lagt sig. Lite strul under dagen med boknings formulären. Vi fick en bokning med bara ett namn och det är ju inte så bra. Därför ville jag göra så att vissa fält måste fyllas i. Men det blev inget bra, Martina på turistbyrån försökte lägga en bokning men fick eror. Det var bara att återgå till formulären ovaliderade. Så jag får tänka ut något annat sätt. Stavro kom med massor av tomater, vattenmeloner med mera. Beba har lagt om städteknik, nu kör hon in huvudet och en del av halsen bakifrån mellan mina ben, då har hon bra utsikt över mitt arbete och kan bita i borste, skyffel och även en det tappra försök med mina fingrar. Det blåser kraftigt i dag med, i natt var det skönt 21 grader. Så jag sov med ett lakan över mig. 

Fredag 18 jul: Lyssnade en stund på banden som nästa helg skall uppträda nere i Ireon. Jag ska inte åka dit. Det är inte rockmusik för mig, mer åt elektronisk popp och trummaskiner. Lammen fick sin vanliga promenad på morgonen. Sedan några timmar med Gagnefs Älvtrafik. Det händer inte mycket nu. Jo I-M kom förbi och fikade. Jag sysslade sedan med att släktforska, resten av dagen. Någon dvd film på kvällen innan sovdags.

Lördag 19 jul: Det har varit lite svalare några nätter nu och då är det skönt i sovrummet. Efter timmarna med lammen så fick jag ett anfall av arbetslust. Monterade en kran på pipen från källan för att kunna vattna fyra apelsinträd och ett fikonträd på ett bekvämt sätt. Det jag inte har i huvudet får jag ha i gaspedalen på bilen. Mitt ICA - bankkort strejkar när jag skulle ta ut slantar i Ireon. Nu är goda råd dyra. Jag far till Pythagorio för det är ju klart att det måste vara fel på uttags automaten. Samma bekymmer i Pythagorio, ok fram med mitt andra bankkort. Fel kod blir svaret. Jag törs inte prova mer då jag inte för mitt liv kan komma ihåg den rätta koden. Så vad gör jag, jo speedar hem till Pagonda och kollar vad jag har för kod. Tar fram plånboken och plockar ut ICA Kortet. Sen iväg igen, bestämmer mig för att åka ner till Ireon, för det vore ju synd om det inte skall fungera när jag är i Samos stad. Nästan nere i Ireon är jag då jag känner att plånboken inte är med, plånboken ligger kavar i huset. Mycket bilåkande blev det! Jag har nu mailat till ICA för att få ett besked. Vattnat land och käkat plommon. Skratta inte åt Beba! Det straffar sig. Vid kvälls matning och städning så byter eller fyller jag på vatten beroende hur det ser ut. I vart fall fyllde jag på vatten med vattenkannan. Beba nyfiken som hon är, stack fram huvudet och blev blöt. Jag skrattade åt henne och tyckte att det var väl ovanligt dumt, då torkar hon av sig på mina byxor.

Söndag 20 jul: I dag startade jag vallning av lammen redan halv sex, då Stavro ska hjälpa mig att köra hem hö idag klockan åtta.. Det blev ändrad tid. Lammen är nog glada ändå det blev en extra runda. Hos bonden, där vi köper hö, så blev det horn sågning. Han hade ett djur där hornet växt i i kinden. Stora bågsågen och antibiotika löste problemet. Vi besökte Terna och Kostas på deras farm och avmaskade Lolålolo och hennes telning, som blev så förbannad på oss. En intressant iakttagelse var, Lolålolo som inte brydde sig om Vangelis när han föddes förra året, skyddade nu sin killing. Terna och Kostas bygger ut sitt hus. I Pagonda så hjälper Stavro mig med att klippa Beba och Brigitte (Glömde fråga om han kunde klippt mig med, ser ut som en målarpensel). Dom, lammen var väl inte så förtjusta i det, men det blir säkert skönt. I kväll visar lammen säkert besked om dom vill komma ut och visa upp sig för allmänheten. Äntligen kontakt med hustrun, som varit i Järvsö hos Kerstin sedan i tisdags.

Stavro har fräst upp gamla land för nysådd.            Stavro med en saftig och god vattenmelon.         Brigitte hos frisör Stavro. En ledsen Beba i bakgrunden.          Husse é dum, hade den frisörn lärt sig genom brevskola?

       Stavro med fräs.  Stavro skördar vattenmelon.   Brigitte hos Stavros Klipp.  Husse é dum, har den frisören läst på brevskola?

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 21 jul: Inte några större fel, lammen var ungefär som vanligt efter besök av Stavros ambulerande klippotek. Lite känsligare för insekter kanske. Lammen är mer irriterade på varandra nu, men det går väl över om jag får hit en kille. Dimitar, Julias son kom och ville hämta hem musik till sin mobil. Köpte foder till lammen i Böndernas affär. På hemvägen när det var 10 meter kvar till huset stod en bil med grus. Det var bara att backa tillbaka genom halva byn för att kunna vända. När jag vänt mötte jag en ny lastbil, backa igen några 100 meter i gränden. Plockat Åsnegodis från ett träd i våran lund, till lammen i vinter. Gäller att samla i ladorna. ICA Bank har ännu inte svarat på mitt e-mail om krångel med mitt bankkort. Det tycker jag är svagt. I-M kom förbi och pratade en stund och kollade e-mail. Lammen fick en kortare promenad även nu på kvällen, det uppskattades nog dom mumsade glatt i sig allt som kom i dess väg, även mobiltelefoner testades. Birgitta fick besök av Solan, en glad och pigg "tant". 

Mobiltelefon, mums, går det att ringa med den?         Inte ser vi väl ut som pudlar?         Plommonen vid källan mognar snart.          Tycker inte du att stövlarna verkar är dumt i värmen!

Får får ringa mobil!   Två Lejonpudlar?   Plommonen mognar.  Är det inte varmt!

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 22 jul: Ingen kontakt med Jonheden nu på morgonen. Jag har kört en tvättmaskin igen, jag är numer en hejare på sådana invecklade maskiner. Lammpromenaden till källan var med avsikt att kolla vattenståndet, nu var det skillnad 2/3 av källvattnet var förbrukat, så nu spar jag bevattning till i kväll och kollar nivån då, förra vår har jag för mig att källan fylldes på ett dygn från att varit helt tom. Dimitar ringde på och ville träffa mig. Jag frågade om han ville ladda ner lite musik. Chattade med Lasse R och bad Lasse att ringa Jonheden då jag inte haft kontakt med Birgitta sedan i går morse. I dag är det annons på vårat hus i lokaltidningen. Inget svar från ICA Bank i dag heller trotts upprepad e-mail. Nu är det frågan om jag kan rekommendera ICA Bank, det är inte trevligt att inte kunna ta ut pengar vid behov. Svar skall man få inom kort, jag säger som "Oss bröder emellan" Det vet du väl vad "inom kort" är i ICA Banks värd. Lammen fick en promenad nu även på kvällen. Tittade på Landgång på Svt.

Onsdag 23 jul: I dag gratulerar vi Camille C på hans födelsedag. Ha den bra Camille. Vattenkällan var inte uppe i normalnivå i morse så det tar nog ett par dagar att fylla upp den, men så har det varit över 30 grader varenda dag i två månader. I dag kom äntligen ett svar från ICA Bank, där man kallt konstaterar att det gamla kortet gäller tre månader efter det nya skickas ut. Trots löfte från dom tidigare att kortet ska gälla till Birgitta kommer ner.

Hej Bengt,
tack för din e-post.
Du kan använda ditt gamla kort i den nya dosan tills du får ditt nya kort när din fru kommer ner i början av augusti.
Med vänliga hälsningar
x
ICA Banken
504 82 Borås

Att jag gör så stor affär av detta beror på att jag är förbannad. Jag ville förvissa mig redan i december när jag erhöll brev från ICA Bank om byte av kort under våren, att det inte skulle bli något krångel.. Jag poängterade att jag inte ville ha något  strul med bankomatkort här nere i Grekland. Det enda ICA Bank gör är att rycka på axlarna, så är det tyvärr lite varstans nu mer. Chattade med hustrun en stund innan lammen fick en kvällspromenad.

Torsdag 24 jul: I dag gratulerar vi Julia K på hennes födelsedag. Ha en bra dag Julia. Medan lammen mumsade mat vattnade jag mandarin och apelsinträd. Frisör är jag knappast, men jag tog med mig hustruns bästa sax ut i dag. En del tussar och annat som stör mig. Nu går lammen inte säkra någon gång. Till min förvånig var dom alldeles stilla. Det är en fördel att jag plockar och undersöker öron och annat dagligen, lammen vänjer sig och det är ju bra om det händer något. Jag fick e-mail från ICA Bank, men vad då? ICA Bank ber om ursäkt att jag fått fel information samt ett standardbrev, där ICA Bank erbjuder sig att skicka ut ett kort hit till Samos, till en kostnad av 500 kronor. Så trött man blir. Företagen svarar en massa skit tills man tröttnar och ger upp. Bra där blev vi av med den besvärliga kunden. Chattade med hustrun en stund innan jag gick ut med lammen. Tur att jag har mat till lammen. Då ICA Bank lurat mig så jag kan inte komma åt mina pengar.

Saftiga och söta vattenmeloner från egen odling.

Härligt saftiga vattenmeloner. Egen odling.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 25 jul: I natt var det skönt, 22 grader utomhus och svalt i sovrummet, lakan på gällde i fem minuter. Jag hade svårt att somna. Låg och ältade ICA Bank dåliga agerande. Jag får släppa det nu och vänta till jag kommer till Sverige på höstsemester. Då skall jag ta itu med detta. Jag måste kunna lita på information jag får från den bank jag ska anlita. En skön sval morgon med lammen i dag, bara 23 grader på morgonkulan. Jag friserade lite här och lite där på lammen och båda lammen står som saltstoder. Pratade med hustru Birgitta och Lars J via Skype telefon. Lars J sa att det lät som jag var hemma på Jonheden och att jag inte lät "dyngrak", hm nu får man passa sig när det inte går att skylla på Skype. Nu får även Sverige lite värme, ser att gradtalen är lika som här i Grekland, det kan behövas för semestrande Svenskar.

Brigitte funderar               Utsikt mot bergen, från hemma lunden.                 Julias son Dimitri kommer till mig och kollar musik till sin mobil.

Brigitte funderar!    Vy mot bergen från vår lund.        Julias son Dimitar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 26 jul: Det har varit svalt i natt igen och jag har sovit gott. Nu har jag kommit hem efter tre timmar med lammen. Dom orkar äta mer nu när det inte är så hett. Även vila sig, jag plockade med Beba, klippte lite och allmänt kel då lade hon sig ner på mina fötter och där låg hon. En annan märklig sak med Beba var när jag klippte lite ull och skräp på magen lyfte hon benet som hanhundar när dom pinkar, var ungefär som hon skulle underlätta mitt klipparbete. Dimitri ringde på och ville visa djurbilder från farmen. Sedan kollade han musik och annat en stund. Han tycker väl att det är lite omväxlande att surfa, han får väl abstinens besvär han med, som inte har någon dator här. Tittade på några avsnitt av en humorserie, Grotsco, men i brist på annat så fick det väl duga. Trött och gick tidigt till sängs.

Söndag 27 jul: Då var det söndag igen och om en vecka kommer hustrun, skönt att det blir ordning på torpet igen. I dag är det andra visningen på vårat hus. I dag är Beba troligen nöjd med min städning, ingen hjälp eller inspektion, utan hon mumsade fridfullt mat under tiden jag städade. Vi gick bort till källan och jag smakade på en hasselnöt, inte riktigt mogna ännu. Vi får samla till julafton. Dimitar kom och ville kolla på Internet en stund och det fick han. Jag plockade lite under tiden. Nu är det en hektisk vecka, att försöka återställa huset så att hustrun känner igen sig. Fick ett mail från Hans P om kanottur från Rälta till Borlänge. Jag följer gärna med på den turen. Nu har mina pengar på ICA Bank varit oåtkomliga i 10 dagar. Det åskar visst jämt på Jonheden, får nog ingen kontakt med hustrun. Innan kvällspromenaden med lammen städade jag, både Beba och Brigitte deltog i städningen. Lade mig tidigt.

Måndag 28 jul: Nu vaknade jag väldigt tidigt. Halv fyra var klockan, ok upp och jobba med trådlösa routern. Men det vill sig inte och jag törs inte rensa en fil då jag är rädd för att jag inte kan komma ut på Internet med mitt ordinarie modem. I-M ringde på porten, "Lever du?" hon var här med vykort från Meta och Harry för någon dag sedan. Men ingen öppnade, så hon skickade in vykortet under porten, de gånger hon varit här har jag varit ute med lammen. Men tanken är ju riktig, ingen vet om det händer mig något. Inte har jag haft något ärende ut, då ICA Bank fixat så att mina pengar är oåtkomliga. Birgitta och I-M talades vid via Skype telefon. I dag testade Birgitta mitt nya ICA Bankkort som legat i Sverige sedan i våras och det fungerade... konstigt nog, med tanke på allt strul jag har med ICA Bank. Mycket jobb med Gagnefs Älvtrafik bokningar.

Tisdag 29 jul: Vädret de närmsta dagarna, enligt prognos skall vara varmt upp till 36 grader. Dock svalkar vindarna, så skönt. Efter den obligatoriska morgon vallning och städning for jag till Hora för att handla. Vid utfarten ur Pagonda väntade Fotis på skjuts, så han åkte med till Hora. For sedan till Ireon för att testa lapptoppen, mot Karin Pol trådlösa router. Men inget fungerade, jag tror inte att nätverkskortet är helt. Jag fyllde på min mobil med 10€ och får då 10€ av telefonbolaget. Jag får leta rätt på Birgittas kort och fylla på det i morgon eller senas 31/7. Det kom in en hel del bokningar till Liskulla. I dag fick jag testa ATG live sändning gratis. Men det var hackigt och tipsen dåliga. Chattade och pratade med hustrun några gånger via Skype telefon. Somnade tidigt.

Onsdag 30 jul: Vaknade redan klockan fyra och konstaterade att jag bara hade tre rätt på V75. Skönt med någon timma för fika och tvagning, innan lammen skall ut och äta. I dag är tanken den att jag friserar löken under tiden dom mumsade mat. Efter dryga timmen så gick vi till källan, där efter till baka och jag fortsatte att frisera löken, dom höll sig i närheten och efter någon halvtimma kom Beba och lade sig bredvid mig och Brigitta käkade lite på lök renset. Jag kelade lite med lammen och fortsatte sedan att rensa, när jag inte orkade mer för ryggen, sa jag till dom att vi går in och jag gjorde ordning mat åt dom. Beba låg kvar vid lökarna, Brigitte ropade ängsligt och vi gick bort och petade på Beba, hon låg som om hon var död, slutligen vaknade hon och tittade sig yrvaket omkring. Det såg så festligt ut. Pratade sedan en stund med hustrun. Vid kvälls vallning av lammen så gjorde jag klart med löken det blev två säckar så det räcker till nästa skörd i vår. Såg en video snutt på Internet, det handlade om ett vuxet lejon som mötte ett par som fött  upp lejonet.  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article3003581.ab?latest=true&collapsed=true och klicka på Senaste, knappen under Nyheter uppe till vänster och pila dig sedan ner till "Lejonkärlek är populärt" jag fick då en tår i ögat.

Den ofriserade löken skall fixas efter ett par veckors torkning.           Lammen Beba och Brigitte skall vara med överallt!                  Beba sov så djupt att hon inte hörde Brigittes bräkande eller mina Ella          Resultatet, när löken rensats och skadad kasserats.

Löken ska rensas.       Lammen ska ha sällskap.         Beba sover djupt.      Löken rensad

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 31 jul: Vaknade sent i dag 05,12 pip. Men det är väl bra, solen går upp strax efter sex nu. Medan lammen mumsade så städade jag upp efter lök jobbet i går, inte mycket att ta reda på. Det blåste hårt i går kväll så man kan säga att naturens sopborste fördelade skräpet åt mig. Chattade med Birgitta om en del förberedelse inför hennes resa hit. Behöver få ner ett par promenadskor, dom gamla har tagit slut. Kvällens promenad med lammen var kort, dom gick hem helt sonika. Värmen bidrar säkert till hemlängtan. Tittade på "Allsång på Skansen", det var hålligång om man säger. Bra program. Även Anders Lundins svar till en mamma, som ondgjorde sig för att man sa "kåt" i förra programmet. Hur ska hon kunna förklara för sin 4 åriga son vad ordet betydde. Tror inte grabben ens hörde det, om så var fallet får hon väl förklara. Hon skulle sluta och betala tv licens. Ja gör det, fick hon till svar. Åsa och Marco har äntligen fått fart på sin uppkoppling mot Internet, Vi chattade en stund tills jag fick order att gå och lägga mig, Men, Åsa är ju även timid, koll chatten: Birgitta så åt mig i går att lammen kommer inte in i sovrummet!!!!!! åsa Segerstöm säger (20:59): Men hon kommer ju inte förrän på söndag så ni har några dagar på er att sova skavfötters ändå. b_ahlstrand@hotmail.com säger (21:00): Bra Åsa, tänkte inte på det! Lasse R ringde via Skype telefon. Barbro, Lars R och Lars J har varit på middag hos hustrun. Fisk, öl och vittvin tror jag dom fick. Lars J klippte gräset åt Birgitta på dagen, medan hon mumsade i sig kaffe och Karins goda bullar, i Yttermo hemma hos Karin J.

Egen lök och egen tomat.           Nu snart är dom mogna, denna är redan ätbar. Saftig.

Tomat och lök sallad.          Hasselnöt.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 1 aug: Vaknade senare i dag, klockan sex, är uppe längre på kvällarna. Mathållningen är konstig när det gäller lammen. Olika växter gäller. Det finns ett träd vid källan vars blad troligen är mumma för lamm, bladen slukas direkt. I dag när jag tog av en gren, spottade Brigitte ut bladet, ingen av dom åt av bladen. Jag rensade den lök som vi odlat här hemma, löken har jag förvarat i en säck i portlidret. Inte så bra, en del ruttnat. Nu får resterande lök ligga under trädets skugga någon vecka och torka. Man lär sig på misstagen, sa igelkotten när han hoppade på rotborsten. Lasse R och Lasse J och jag hade trepartssamtal via Skype telefon, det fungerade alldeles utmärk och var verkligen trevligt. Lasse R visade även video från husbils resa och Tällberg besök. Tvättat två maskiner i dag, men den krånglar. Svårt att få upp locket för att kunna hänga tvätten. någon givare som är fel eller så. Ringde till I-M om Niko kunde prata med företaget, han kan beskriva felet bättre än jag. men från Niko har jag inte hört något. Så nu ligger det handdukar och dukar m.m. i maskin. Får väl köra skölj programmet så att det inte tvätten möglar. Chattade med Birgitta men det fungerade inte så bra med Skype telefon. Städat sovrummet och bäddat rent i sängarna.

Lördag 2 aug: Knäckte några nötter under morgonpromenaden med lammen. Beba nyfiken som vanligt, kom för att se vad jag sysslade med. Nöten jag hade i handen tog hon. Varje gång jag gick till min nötknäpparsten kom hon sättandes och ville smaka. Brigitte ville inget ha. Nu mer går Beba och nosar på min hand för att se om det vankas nötter. Tvättmaskinen har lagt av, ja själva öppnandet av luckan. Niko ringde inte till firman i går, så jag fick ringa själv i dag och försöka förklara felet. Ingen hjälp före måndag. Stora städdagen är det i dag. Men lite hinder i flytet, var finns det påsar till dammsugaren. Fick besked av hustrun senare. Chattade en stund med Åsa och Birgitta i Falun innan läggdags.

Söndag 3 aug: Sov länge i dag vaknade föst vid 05 tiden. Men det är ju tröttsamt att städa! Efter promenaden med lammen så diskade jag. Rengjorde toa, badkaret och diskbänken, spisen, kylskåp. Skurade alla golven, nu är det fint till hustrun kommer. Planet var försenad, 50 minuter från Arlanda, då det var många plan som landade på Samos. Kaptenen får en landningstid och anpassar avgången från Arlanda därefter. Birgittas ressällskap skulle segla en vecka så hon erbjöd Daniella, som hon hette skjuts med oss till hamnen. Vi for först till Marinan men båten hon ska segla med lägger säkert till i Pythagorio hamnen. Men hon fick en guidad tur. Vi for via Ireon och handlade lammkotletter och korv till kvällens grill middag. Även Karin fick besök då jag inte har något vin hemma. På kvällen följde Birgitta med på lamm promenaden, trots att hon gjort en Rydénare, alltså slagit i en tå som svullnar och antar en blåaktig tom.. Lammen kände igen Birgitta. Kvällen avslutade vi med middag på altanen och chatt med Åsa.

Birgitta och Daniella på flygplatsen.

Birgitta och Daniella

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 4 aug: Under tiden lammen mumsade i sig av det som finns, så plockade jag "åsna godis" till lammen. Birgitta kom linkande efter någon timma på väg mot källan, men hörde oss stöka upp vid trädet med "åsna godis". Att det kallas så beror väl på att det var ett tillskott till åsnorna. Stavro kom förbi och fikade. Nu är det dags att plantera nya tomat plantor och sätta potatis för skörd i höst. Jannis från Samos kom för att fixa tvättmaskin. Men han måste beställa en reservdel. Vi åkte sedan ner till havet för att bada. Skönt sa hustrun, kallt sa jag. Vi for via Pythagorio för att inhandla vykort. Lammen skall sedan utfordras och landen och rabatterna skall bevattnas. Birgitta var upp till I-M och Nikos med snus m.m. medan jag lagade mat. Vi satt länge på altanen och njöt. Även chattat med Åsa innan det var dags att krypa ner i sänghalmen. En skön och trevlig dag.

Tisdag 5 aug: Ut med lammen. Viki ringde från Mitilini för att höra om tvättmaskinen var ok och om Janis varit och lagat den, Hon ville vi skull komma till butiken för att få något papper att ge Jannis, kanske det är något garantijobb. Vi köpte en kastrull och en stekpanna hos Viki, vi tittade även på tv, inför vintern. Sedan for vi till Balos och Stella och Nikos Cypriotiska restaurang för att äta lunch. Deras son Keriko, som jobbar i Tyskland var hemma och hjälpte till. Det var en trevlig kille och Stella var överlycklig att få hjälp. Nästa år skall Keriko komma sex månader och hjälpa till. Vi åt en kyckling som stått i bakugnen i 5 timmar, den var så mör och smakrik. Vi fick fikon och lokomades. Till alla som varit med oss till Stellas kan jag meddela att nu har dom Amstel, troligen Keriko,s förtjänst. Sedan for vi bort mot badet. Hustrun påpekade att det var varmt i vattnet medan jag motade bort isflak, dock osynliga sådana. På hemvägen for vi via Ireon för att testa mitt ICA kort. Jag frågade Emanuel var jag kunde få oljebyte i Seat. Efter att städat åt lammen och dom fått en kort runda så avslutade vi en skön dag på altanen. Även chatt med Åsa innan det var dags för sängen.

Ett stort djur, vi vet ännu inte vad!     Keriko laster mat på tallrikar ur bakugnen.     Niko, Keriko, Birgitta och Stella

En underlig varelse            Niko, Keriko, Birgitta och Stella

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 6 aug: Ut är det 27,5 grader nu klockan 05.40 och vidstilla. Efter vallningen av lammen gick vi ner till torget och tog en öl och frapé. Birgitta gick upp och hälsade på Niko och si, vi fick vykort från Kerstin och Nike. Det var en inbjudan, träff med "Tiogänget" i höst. Vi handlade socker till krikonmarmelad. I dag sov vi siesta det var skönt. Vi for sedan ner till havet för att bada, Vi såg brandrök nära flygplatsen. Det var en olivlund som brann. Ett av brandflygen körde en vända och släckte elden. Brandkillarna bevakade sedan fälten, för att inte elden skulle skulle flamma upp igen. Det var hårda vindar, men som tur var blåste vinden mot havet. Vi for via Ireon hem för att äta Gyro ala crema hos Georgios på Venetia. Meta och Birgitta pratade via Skype telefon på kvällen. Vi satt  på altan, i vad vi tyckte svalkande vindar. Förstärkt med vår fläkt för att slippa myggbett.

Torsdag 7 aug: Ut med lammen som vanligt. Stavro ringde vid åtta tiden och undrade om vi kom till Kambos. Visst, sa vi. Det var ogräsrensning och bevattnig. Med oss därifrån hade grönsaker i mängder. Jag fick tio tomatplantor med hem till vår trädgård i Pagonda. Sedan for vi till Evelyn hotell och fikade där jobbar Julia nu. Trevliga ägare till hotellet, många svenskar bor där. Hämtade Lokanika hos Georgo slaktaren i Ireon, som jag beställde förra veckan. Nu skall jag plantera tomatplantor. Vi for sedan ner till farmen. Mita, Julias mamma och sonen Dimitar är där också. En trevlig kvällsvard innan hemfärd. Chattade med Åsa innan det var dags att sova, även för oss.

Fredag 8 aug: I dag gratulerar vi vår svägerska Solweig och Dimitar, Julias son som fyller 13 år. Birgitta städade köksingången under tiden jag vallade brudarna. Vi skall ha en gasolspis där, som vi fick av Stavro för länge sedan. Stavro kom för att montera ihop gasolanläggningen. Tur var väl det, då det inte fungerade. Han hämtade en annan gasolspis i sitt rika källarförråd. Jag får skugga tomatplantorna, det är för hett i solen för små nyplanterade tomatplantor. Vi åkte till Hora och köpte myggnät och en parasoll. Sedan badade vi vid flygplatsen, där var inte så mycket folk, mest greker. Nu är det skönare i sovrummet inga fönsterluckor bara nät. Vi åkte till farmen för att fira Dimitri. Jobbet före firandet var att valla Stavros får och getter. En trevlig stund med mat och vin.

Penelope gillar att bli kliad på magen.     Penelope, Vadå fårhund?     Stavro,  Mitra, Dimitri fyller 13 år, Birgitta och Julia.

En dag på farmen. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 9 aug: I dag ska vi vara turister och besöka några affärer. Majs till lammen och ett bord till altanen står högst på listan. Vi startade med hjärnhandel och inköp av skruv till hjulen Birgitta köpte till köks ön. Majs till lammen och sedan en 12 volts kompressor till bildäck och ett solskydd till bilen, då Åsa skänkta sol underlägg gått sönder. Plastbord till altan, på rea i Vathy avslutade inköps rundan. Vi var även på ett stort supermarket och handlade en del småsaker. På hemvägen stannade vi för bad. Det var mycket folk överallt så jag erbjöd mig att vakta Birgittas kläder, det var varmt i vattnet sa hon. Laddade upp den nya skruvdragare, som Birgitta fick i namnsdagspresent för en tid sedan och satte på hjul och handtag på köks ön. Vilken skillnad, på borrmaskin, den tror jag att jag lånar på obestämd tid. Stavro fick min gamla skruvdragare. Birgitta fixade med parasollet på taket. På torget är det musik och teater, Pagonda hemvändare dagar. Kul att se innevånarna kolla på alla i sitt tycke festliga typer som kommer från Alten, i moderiktiga kreationer. Vi åt en glass och gick sedan hem för att sova.

Söndag 10 aug: I dag fick lammen en kortare promenad är normalt. Vi är på väg till farmen för att skörda vindruvor. Det blir spännande, första gången vi är med på vindruvsskörd. Det var lättare än jag trodde, men ack så jobbigt för ryggen. Birgitta inledde skördandet med rast, ja i och för sig ofrivillig, hon skar sig i tummen. "Man kunde kasta in hatten", det såg ju värre ut än det var och det är mycket blod i fingertoppar. Doktor Stavro tog hand om den skadade på bästa sätt. Vi jobbade till klockan ett, sedan lunch och hemfärd, Stavro nekade oss att gå upp till bilen i värmen, varför han körde oss upp. Nästa skörd blir nog om två dagar. Trötta men nöjda sov vi några timmar innan lammen fick en längre kvällspromenad. Vi slappade på altanen innan det var dags att åter sova.

Måndag 11 aug: Det är dags för en morgonpromenad med lammen, i en behaglig temperatur, 24 grader. Brigitte var så nyfiken på Mousmoula trädet så jag gick dit, där satt tre kattungar och väste och såg allmänt kaxiga ut. Birgitta och I-M gick en volta runt brandtornet. Ordnade med solskydd för de nya tomatplantorna. Vi for in till Pythagorio för att titta på båtar och handla mat. Härlig cirkus när färjan från öarna runt om kring lade till. Bilar av bilar på och ett väldigt liv på han som skötte av och pålastning. En öl och en kaffe på tavernan där Lisa jobbar. Birgitta körde en tvättmaskin och jag vallade lammen. Samlade ihop torkad lök, för vinterförvaring. Kvällsvard på altanen och tidigt i säng då det vankas arbete i morgon.

Vad är du för stora katter, tänker dom nog om lammen.i

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 12 aug: Det är Kambos som gäller i dag på förmiddagen. Men först ska lammen vallas. Vaknade i natt av bråk mellan två katter på gården. Vi luckrade och rensade ogräs, hackade upp nya "diken" för kunna plantera kål och bönor. Jag beskar några olivträd, mest för att få lite mat till lammen. Vattnade landen. Trötta och varma for vi hem för att vila några timmar. Vattnade våra egna grönsaker. Reparatören av tvättmaskin ringde och ville komma och installera reservdelen, som nu anlänt från Aten. Det kostade 80€, bra detaljen till luckan kostade 45€. På kvällen är det vindruvsskörd som gäller. Sent blev det men vi varvade ner med varsin Amstel på altanen. Birgitta njöt av ett svalt fotbad. Sedan sova!

Onsdag 13 aug: Vaknade tidigt och kände inget av ryggvärken, från gårdagens övningar. Jag får tacka hustrun för massage och Voltaren. Efter volta med lammen bär det av till farmen igen för fortsatt druvskörd. Efter några timmar var vi klara med skörden av tredje fältet, så hälften är skördad. Vi får vänta några dagar på att resterande druvor ska vara klara. Gårdagens och dagens skörd ligger på en presenning för några dagars sol. De druvorna ger ett sötare vin. Det blev en tidig hemgång för oss och det var skönt, då jag är ganska trött. Jag sov ett par timmar och känner mig nu piggare. Får väl väcka upp kroppen med ett dopp i havet. Ok jag vaktade Birgittas kläder, hon sa att det var varmt i vattnet. Meta ringde via Skype telefon. I dag åker Julias mamma och son, Mita och Dimitar hem till Bulgarien efter två månader. Lars R ringde via Skype telefon och berättade lite om vad som händer hemma. Vi satt och njöt en stund på altanen innan det var dags att krypa till kojs.

Torsdag 14 aug: Nu är det varmt igen, 27,1 grader klockan 04,59. Efter morgonrundan med lammen och frukost for vi till Kambos för att beskära tomat plantor, har bryter det nya skott och blir en skörd till. Sedan bar det av till stranden och bad, även Ahlstrand badade i dag, men tycker nog att pumpen hackar över eller slår hastigare. Hustrun som är en hård kvinna säger att jag är som ett litet barn! Vi for till Ireon för att handla på det nybyggda supermarket. Det var stort i två våningar. Där träffade vi Filio och Stamati och deras dotter, Vasiliki som var hemma på semester hos föräldrarna. Dom bor på sin farm utanför Ireon sommartid. Filio var så glad att se oss och undrade varför vi inte slaktat fåren. Jag talade om att dom ska få manligt besök och ha lite lajbans. På kvällen vattnade jag några träd. Birgitta fick brev från Kerstin S.

Nu är druvorna mogna! Ätas eller bli till vin?

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 15 aug: Brigitte, lammet var små seg i dag! Åt inte som vanligt utan gick mest omkring och funderade. Birgitta och jag åkte ner till havet för några timmars bad. Jag var i tre gånger, jo det är sant. Vi skall ta en semesterdag i dag och åka någonstans för att äta lunch. Det blir en vända till Pythagorio också för att kolla båtarna. Vi for sedan upp till byn Platanos och åt mat på Leon, jag åt deras lokala korv, den är så god. När vi var där med Kerstin och Nicke för en massa år sedan åt Nicke och jag korv på Leon. Efter någon timma for vi tillbaka och åt ännu en portion korv. Brigitte var på gott humör och mumsade som vanligt på kvällsturen. Vi har kattungar i rabatter som skriker gällt efter kattmamman. Hon hämtade dom till sist och travade iväg bort mot vattenkällan, med ungarna i släptåg. Vi satt en stund på altanen med ett glas vin eller två innan vi gick och lade oss.

Lördag 16 aug: Vid morgonens lammpromenad plockade jag "Åsnegodis". Jag knäckte hasselnötter, Beba är hel tokig i dom så jag får inte många själv. Under tiden kom Brigitte och lade sig på min fot och somnade. I-M kom och fikade, var här länge och pratade med Birgitta. I-M fick lök och potatis med hem. Sedan ett par veckor är det cirkus utanför på gatan. Grekerna är inte, i mitt tycke några bra bilförare. Nu är det semestertid. Dom kommer från Aten med sina stora bilar och gränderna är smala, parkerar överallt, stöddiga och åker mitt i vägen. Men dom flesta försvinner nu efter helgen och då återgår Pagonda och Samos till sin vanliga lunk. Nu förstår jag varför en del försvinner ner till sina sommarhus. Som Filio och Stamati väljer Kambos Ireon. Birgitta lagade en god levergryta till kvällen. Sov sent.

Söndag 17 aug: Vaknade inte förrän 06,20. Solen går upp först 06.35 men lammen bräker ändå och vill ut. Brigitte ligger mest vid mina fötter, när jag stannar till vid bra matställen. Nu skall jag skjutsa svenska gäster som bott i I-M,s hus i två veckor till flygplatsen. Vi skall sedan åka och bada Birgitta och jag. Jag investerade i en bad madrass, Åsa och Marco donerade en förra sommaren, så nu kan våra gamla och trötta kroppar vila sig mellan doppen. Mot Hora och Sinandisi ställde vi kosan, för att äta lunch. Amstel och en pizza för mig och bönor och potatis till hustrun. Mätta återvände vi hem och på kvällen tittade vi på "Dalarapsodi" filmad av Sven Nilsson. Köpte en samlingsbox genom Genline släktforskning via Internet. Vi har även fått en Sven Nilsson dvd av Meta och Harry "Falukrönika 1".

Måndag 18 aug: Sov till 03.00, men lyckades slumra lite av och till fram till 05.30 då det var dags för kaffe innan lammen får sin promenad, städning. mat och allmän omsorg. I dag var det olustigt, det drev omkring säkert 20-30 killar på vägen, dom pratade och gick av och ann. Sedan delade de sig i två grupper en gick mot Ireon och en gick ner grusvägen mot Kyriakou. Sedan när Birgitta och jag åkte ner till kambos satt en del på vägkanten med två poliser och väntade på piketen. Fler gick utmed vägen ner mot Ireon, även dom som gått mot Kyriakou. Stavro berättade att det ofta kom båtar på nätterna vid Tsopela, Ireon kusten mot Potokaki. Dagens arbete var att tillsammans med Stavro sätta potatis, blomkål, vitkåt och broccoli. De tre senaste var jag och handlade på morgonen. Vattnade och kapade olivgrenar till lammen och en del gräs. Efter middagen såg vi färdigt på "Dalarapsodi". Jag plockade en kasse med Åsna Godis vid ett annat träd vi källan, där var det fullt och lätt att komma åt ärtskidorna. Lammen mumsade på en del under tiden. Birgitta bjöd på "Birgittas Låda" en god grönsaks låda av egen skörd. Chattade med Åsa på kvällen och fick reda på att hon och Marco kommer ner två veckor, kul. Samtidigt så kan vi tala om att vi sålt vårt hus på Jonheden. Tråkigt då vi trivts så bra där, men vi orkar inte med två hus. Ett i Grekland och ett i Sverige och vi vistas mer i Grekland än i Sverige.

Mogna druvur att njuta av!     Förskrämda kattungar bland rosorna. En ny kull.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 19 aug: Vaknade klockan fyra och kunde inte somna om, varmt och stillastående luft. Plockade en kasse Åsna Godis i dag med. Lammen tycker nog att jag vet var de bästa ligger, då de äter dom som jag ska plocka eller springa i vägen. Men kul har vi. I dag är det Vitlöksfestival i Balos och vi skall åka dit. Efter en lunch på altan åkte vi mot Balos för bad och festival. Bada gjorde vi, men vitlöks festival såg vi inget av. Vi måste ha fattat fel datum eller så var det senare men inga förberedelser syntes till, inga skyltar så vi beslutade att åka till Ireon för att äta. Vi stannade i Hora vid bensinmacken där finns en biltvätt. Jo dom kunde tvätta den och i morgon får jag oljan utbytt. Killen körde högtrycksspruta avfettning och sedan en maskin med borstar som vi har i Sverige. Efteråt torkade han rutor och bilen, allt detta för 6€. Vi åt gott i Ireon och åkte sedan hem till lammen och I-M som kom med räkning. Birgitta och Meta pratade via Skype telefon. Hela Gagnefs Webbsidor i min PC är putts väck!!! Fattar noll. Det tog mig en stund att med hjälp av backupp och ändringar få till det hela. Det blev ingen altan i dag!

Birgitta beundrar utsikten på väg mot Balos.                                          Bengt med nytvättad bil. Foto: Birgitta Ahlstrand

Birgitta beundrar utsikten.                           Bengt med nytvättad bil

© foto: Bengt Ahlstrand                                    Foto Birgitta Ahlstrand

Onsdag 20 aug: I dag gratulerar vi Thomas O Stockholm/Linghed på hans födelsedag. Ät något gott Thomas! Efter lammens sedvanliga promenad for vi ner till kambos Ireon och vattnade grönsakerna. Jag skar olivgrenar till lammen. Birgitta rensade land. Därefter in till Ireon för Birgitta  vill svalka sig i havet. Jag vaktade kläderna. En lätt lunch på Birgittas låda, ja maträtten vill säga, innan jag åker ner till Hora för oljebyte på vår nytvättade Seat. Efter lite väntan fick jag oljebyte och övrig koll för 35€, det är billigt. Vet inte vad ett oljebyte och olja kostar i Sverige. Oljan som blev kvar fick jag med mig hem, med orden ta med den nästa gång. Vi lämnade en tom dunk för olivolja, till Stavro, för påfyllning. När jag städade åt lammen på kvällen var det nästan som vanligt, Beba kollar att jag gör riktigt. Nu har jag även fått åskådare från muren. Kattungarna som troligen ska växa upp som blivande "jordfräsar" och även gödsla (dom skiter) i våra grönsaksland. Birgitta bjuder på Lokaniko och Rösti.

Beba kollar att Bengt städar ordentligt!     Åskådare när Bengt städar åt lammen!     "Jag är då inte nyfiken!", men man vill ju ha koll på servicen.

"Vi är inte nyfikna!" men vi måste hålla koll på Bengt!

                                                        Foto: Birgitta Ahlstrand     © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 21 aug: I dag ska vi åka till Vathy efter vallningen av lammen. Vi stannade till vid Kambos och Birgitta skördade grönsaker och jag skar olivgrenar till lammens kvällsmat. Varma beslöt vi att åka och bada, det blev tre dopp för mig och det var svalt i vattnet. Kallast i natt var 30,8 grader och det gör nog att vattnet känns kall när kroppen är så varm. Med det var skönt när jag väl kom i vattnet. Vi låg en stund på gummimadrasser och njöt. Sedan bar det av mot Vathy, Samos stad. Ote har renovering av sina lokaler varför inget blev uträttat där. Vi fönstershoppade oss fram till mitt Pita Gyro ställe, vid torget. En Amstel till Pita Gyro sakade mumma. Innan vi for hem köpte jag broccoli plantor för att fylla ut kållanden på Kambos. Kvällen tillbringade vi på altanen. Värmerekord i dag, 37 grader i skuggan.

Fredag 22 aug: Sovit gott trots värmen. Lammen är på hugget. Jag vill inte att dom äter på vinrankorna. Brigitte stack direkt upp några etage och startade sanering av några rankor. Jag tjoade och försökte skrämmas med stenar men inget hjälpte. Vi for sedan ner till Kambos och jag planterade plantorna vi köpte i går och vattnade. Stavro och Birgitta satt mer potatis. Olivgrenar tog jag med hem till lammen.                    

Bengt beskär olivträd på kambos. Fota Birgitta Ahlstrand.       Nya tomatplantor. Foto Birgitta Ahlstrand     Nya potatislandet. Foto Bengt Ahklstrand

                                                   Bengt beskär olivträd.   Nyplanteringar, tomater och broccoli                                                    

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 23 aug: Så trötta lamm i dag, ingen åtgång på gårdagens olivgrenar. Brigitte låg mest där jag stannade. Stavro hämtade oss för att åka till en av hans fällt för att plocka fikon. Det är slut på fikonsäsongen när vi kommer tillbaka till Samos, Fikonen var dåligt mogna, men vi fick i hop en back som nu ligger på tork uppe på taket. I dag startade Mälarö Jazz, som vi lyssnade på. Det kallar jag musik! I-M kom förbi och ville ha sällskap på en promenad. Jag lagade mat. Sedan såg vi på DVD "Pretty Woman" med Julia Roberts och Richard Gere. Chattade med Åsa en stund innan det var dags att krypa ner i sänghalmen.

Trötta lamm och herde! Foto:Birgitta Ahlstrand     Birgitta klämmer fikon och lägger till torkning.     Flinka fingrar! Behövs för den rätta klämmen.

Morgonen och förmiddagens arbete. Knäcka nötter och klämma fikon.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 24 aug: Det har varit en varm natt så jag körde fläkten var gång jag vaknade, den går att ställa på timer tre timmar. I dag var det bättre fart på brudarna. Dom mumsade i sig allt som kom i dess väg. Min vattenflaska var ett hett objekt. Penelope, Julias och Stavros valp drack i går vatten i Birgittas händer när vi plocka fikon. Jag fyllde på händerna med vår mugg, då drack hon direkt ur muggen. Lars J ringde via Skype telefon. Dimma, hösten är tydligen på gång. Lars J har klippt våra gräsmattor och det tackar och bockar vi för. Barbro och Lasse R ringde också via Skype telefon. Dom såg så pigga och alerta ut i webbkameran. Synd att vår kamera inte är så bra. Vi for till havet och badade några timmar, nu är det varmt och skönt i vattnet. Till Ireon för att äta en bit mat. Det smakade så gott och deras Tonfisksallad är så god. Personalen undrade hur vi kunde varit där i vintras och ätit. Vi berättade att vi bor i Pagonda. Killen frågade var vi bodde, han var från Pagonda. Han var så glad när vi berättade om våra resor och sedan att vi fastnade för Samos. Nya supermarket i Ireon fick ett besök innan vi åkte hem. Lammen ville inte gå in nu på kvällen, mumsade på allt som fanns. Men det är bra att dom piggnat i, det är väl värmen som gör att dom inte alltid äter. Chattade med Åsa en stund innan Birgitta och jag avslutar kvällen med en DVD "Runaway Bride" med Julia Roberts och Richard Gere.

Måndag 25 aug: Fläkten fick jobba i natt också. Vi tycker att det fläktar för lite ute och förut tyckte vi det blåste för mycket! Men det är så att det har blåst mer än vanligt, detta år. I dag på förmiddagen är det jobb med bevattning på Kambos. Handlade farmaka till lammen och kopplingar och dusch slang. Birgitta och jag besökte en del affärer i Pythagorio för att köpa en lampveke åt Lars D, men svaren var "Det är ute" vi fick tipps om en liten affär med en gammal man som sålde gamla saker. Han sa "Antikt, det har jag inte", en smal veke och runda fanns att köpa. Väl hemma i Pagonda byggde jag en utomhus dusch. Med två fyrbenta hjälpredor tog det säkert ett par timmar att färdigställa duschen. Dom fick mat och jag fick sällskap. Duschen invigde Birgitta och jag med en gång, det var så skönt i värmen. Lasse R hörde av sig via Skype telefon, testade nytt headset. Birgitta lagade en del maträtter på grönsaker från Kambos. Meta ringde via Skype telefon och vi fick en stund av trevlig gemenskap med henne och Harry. Det är alltid trevligt att få lite kontakt med "hemmafronten". Kvällen avslutade vi på altanen, innan sängen kallade. 

Vår nya anläggning för kalla avrivningar.

Vår nya anläggning för kalla avrivningar.

foto: Birgitta Ahlstrand

Tisdag 26 aug: Endast 26,9 grader nu på morgonen klockan sex. I dag har jag tre flickor med på promenaden. Birgitta kom och gjorde oss sällskap en stund. I-M ropade och kom upp och drack kaffe. En lugn dag på altanen med "Kollektivt självmord" av Arto Paasilinna. Han skriver roligt och är underfundig i sina berättelser. Lars R ringde via Skype telefon, testar hans headset och nu fungerar den efter lite spakande. Mot kvällningen for Birgitta och I-M för att bada. Jag vallade lammen under tiden. I kväll ska vi äta lammkotletter dock ingen av egen uppfödning.

Brigitte tycker om att vila vid Bengts sida.     Undrar vad Birgitta har i flaskan?     Bjuder du inte på lite vatten?     Du Bengt, hon är ju snäll!

Några bilder från morgonens volta med "tredamer".

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 27 aug: Lars R var vaken tidigt, så vi chattade en stund innan jag gick ut med lammen. Birgitta anslöt senare med en kopp kaffe och kamera. Hon video filmade oss när jag knäcker nötter till Beba och Brigitte krafsar mig på ryggen. I dag var det skönt på altanen, lite molnigt. I-M kände av en tand och vi åkte till Dagmar Magnusson i Vathy, Samos stad. Birgitta och jag handlade medan I-M satt i tandläkarstolen. Handlade även bensin till vattenpumpen på Kambos. Vi tog ett glas vin med I-M på altanen vid hemkomsten så att hon fick livsmodet tillbaka. Utfodrade fåren, hustrun säger att dom är så gamla nu så dom är får och inte lamm längre. På kvällen bjöd Birgitta på levergryta så gott. Chattade med Åsa och Marco. Skönt på altanen.

Vilostund vid vattenkällan.

Brigitte och Ben, vilostund vid vattenkällan

foto: Birgitta Ahlstrand

Torsdag 28 aug: Det är molnigt i dag, men varmt 28 grader. Fåren fick en lång volta i dag, tre och en halv timma. När jag kom hem mötte jag skurhinken. Birgitta har städdag, då är hon inget att leka med. Ett försök att gömma mig i sovrummet hjälpte inte. Jag blev tilldelad dammsugaren och blev tilldelad ett område som ska rengöras. När jag fick på mig hörselskydden och trodde att jag var på skogshuggarläger, då gick det mycket lättare. En dag på altanen med Arto Paasilinna. Birgitta gjorde en god tunasalata, mycket god. Birgitta har fått mail från Kerstin H och Kerstin S, hon blir lika glad varje gång hon får mail eller brev. Kvällen avslutade vi som vanligt på altanen i dessa ljumma vindar.

Hårt arbetande äkta make

Hårt arbetande äkta make!!!!

foto: Birgitta Ahlstrand

Fredag 29 aug: Efter fåren fått sitt och jag fått frukost for vi ner till Kambos Ireon. Där rensade vi ogräs i kållanden, men vi sparade lite till morgondagen. Jag skar olivgrenar till Fåren. Sedan ett bad i havet, så varmt och skönt är det i vattnet nu. Birgitta bjöd på egen potatismos med lök och olivolja, den är så god. Jag har tur det fanns en Lokaniko i kylskåpet och Birgitta åt fisk. Vi använde gasolspisen för att kokade potatis och stekte korv. Gasolspisen är en gammal och den fungerade dåligt så skall köpa en ny. Någon form av vidskydd runt gasolspisen är också nödvändig. En stunds ryggläge kändes nödvändig, då ögonlocken föll i hop redan efter några sidor i "Kollektivt självmord" av Arto Paasilinna. På kvällen vattnade Birgitta och jag sysslade med fåren. Åsa och Marco hörde av sig via chatten, det är närma nu!

Lördag 30 aug: Nu är det svalare om natten, 21,6 grader. Fåret Brigitte har nu funderat ut vad jag och Beba sysslar med vid vattenkällan, knäckning av hasselnötter är ju en höjdare så nu har jag två "fårnäbbar" att hålla undan och försöka fördela nötterna så rättvist som möjligt. Efter frukost for vi ner till Kambos Ireon för att rensa ogräset i kållandet. Brisol och potatisgratäng skall vi ha till middag i kväll, därför ställde vi kosan mot Ireon och slaktare Georgios. Några Lokaniko följde med hem också, det är sådant som är "bra att ha". Även Karin Pol fick ett besök. Vi besökte det grekiska paret Maria och Emmanouel som lånar vår stege. Dels för att lämna tillbaka ett fat som vi fick bakverk på, samt att titta på huset dom renoverar. Det är Marias föräldrahem 50 meter från vårt hus. Dom bor i Aten och i Australien. Vi mötte Maria och pratade med henne för två somrar sedan, enligt Birgitta som har hand om minnet. Fåren fick ett par timmar på kvällen innan det var dags att laga till en god middag, nej inte våra får!

Röd Paprikan i vår trädgård     Grön Paprika i vår trädgård             Bengt i rensar i kållanden.     Birgitta rensar i kållanden.

Paprikabuskar i vår trädgård.                        Vi rensar ogräs i kållanden på kambos.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 31 aug: Nu är det bäst att passa fingrarna. Brigitte som fått smak på hasselnötter krigar med Beba om att vara först på nöten. När hon missar den så är det mina fingrar som gäller. Det är inte så skönt kan jag tänka att få ett bett av deras tänder. I dag kommer Åsa och Marco hit ner och bor i Pythagorio två veckor, det ska bli kul. Vi mötte dom på flygplatsen och körde till hotellet. Därefter for vi till Sinadisi där Åsa bjöd på lunch. Vi åt gott och hade det trevligt, många skratt blir det när vi träffas. Vi visade dom Kambos Ireon innan vi skjutsade dom till deras hotell. Fåren längtade ut och fick en promenad. På kvällen for vi till Pythagorio för att äta. Vi lyckades få ett bord på Esperides en restaurant som alltid är välfylld. Därefter en promenad för att titta på båtar och slutligen öl och paraplydrinkar hos Lisa på Osteria. Trötta for Birgitta och jag hem till Pagonda. Vi är inte vana att turista på kvällarna.

Nu är det Dagbok Sep - Dec 2008 som gäller.

Åter dagboks menyn.  Dagbok Jan - Apr 2008.   Dagbok Sep - Dec 2008.


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinandisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2020-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2008 - 2020

Webbmaster Bengt Ahlstrand