Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vår vistelse i Pagonda på ön Samos, Grekland.


  Maj - Aug 2009

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end  för att komma längst ner på sidan.

Fredag 1 Maj: Då var det en ny sommar månad, vi får hoppas att det blir bättre och varmare i maj. I dag är det mycket tunga moln som seglar över himlen. Vi är på väg ner till Kambos för att vattna. Vi planterade vatten- och nätmelon samt gul lök. Det blev en timmes siesta i sängen när vi kom hem, trötta och något ryggont har vi. Julia och Stavro ville vi skulle komma till farmen på kvällen och fira våren. Det vill vi gärna. Birgitta och Julia lagar mat medan Stavro och jag vallar får och getter. Det kändes så skönt att vandra runt med djuren, njuta av bergen och vad mat dom har, djuren. Dem äter sig mätta snabbt. Killingarna var på bushumör, när inte hungern tär så ska man leka. Alla stora stenblock ska bestigas, så även små högar av ved. Ett och annat träd skall också klättringstestas, är dom svåra så får man väl backa upp för stammen. När vi kom hem till Farmen så ville Penelope mata mig med bröd! Var det ett frieri? Julia bjöd som vanligt på god Mezè och god mat. Vi fick några trevliga timmar innan det var tid att åka hem och sova, alla är vi trötta. Är det någon som är intresserad av att köpa ett fräscht hus i Pagonda så lägga jag ut bilder i morgon, "Hus i Pagonda till Salu".

Lördag 2 Maj: Ett stilla sommarregn vaknar vi till. Inte helt igenmulet så solen skiner på olika byar och bergstoppar. Stavro hämtade mig för att kolla lite priser på bevattningsslangar och lämna min trasiga jordfräs. Priserna låg ungefär lika i de butiker vi kollade. Väl tillbaka i Pagonda fotograferade jag Stavros hus och rum i Pagonda som nu är till salu. Birgitta och jag for till Pythagorio för att morsa på Per Hillerström som ska öppna hotell där. Men ingen Per fanns där rest till Sverige för fem dagar sedan. Vi åkte då till Georges och Amy på Sinandisi för att äta en Pizza och dricka en Amstel. Vi for sedan grusvägen förbi Myli på hemvägen. Många apelsinodlingar och träden fulla av frukt. En stor biodling har tillkommit på ett fält i år, många bikupor är det. Vi satt en stund på altanen och njöt av en GT innan vi avslutade kvällen med "Casino Royale" James Bond 007. Nu var det tuffa tag med otroliga slagsmål, ett under att dom överlevde så länge. Ja ja det är ju i filmens värld som man reser sig i alla lägen. I morgon har vi sovmorgon, då vaknar vi säkert tidigt.

Många bikupor är det. © foto: Bengt Ahlstrand

Många bikupor är det!

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 3 Maj: I dag gratulerar vi Lars-Åke Lundqvist i Leksand som fyller år, Annika bjuder säkert kaffe på sängen. Ha en trevlig dag. Det blev så som jag tänkte i går kväll, vaknade halv sju och är hur pigg som helst. När Birgitta kollade väderprognosen,  i går var kväll var det regn hela veckan. Fel, fel, fel solen skiner från en, näst intill molnfri himmel.

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag
Regn
19° C | 11° C
Risk för regn
20° C | 11° C
Risk för regn
21° C | 11° C
Växlande molnighet
21° C | 11° C
Risk för regn
21° C | 11° C
Regn
60% risk för nederbörd
Risk för regn
30% risk för nederbörd
Risk för regn
50% risk för nederbörd
Växlande molnighet Risk för regn
30% risk för nederbörd

Chattade via Skype telefonen med Lasse R i Knutsgårdarna, björkarna har slagit ut och den var en vacker skir vårdag. Birgitta kokar bönor som hon spritade i går och gör ost av getmjölken som Julia gav henne plus en massa ägg. Dom är för givmilda. Till Er som haft hälsningar till dem så är det framfört och de hälsar tillbaka. IM kom och drack kaffe, det är planering för en långpromenad om jag förstår de ivriga planer som dryftas där ute i solen. Nilla hörde av sig via e-mail. Vattnade rosor, blommor, vinrankor och vinstockar. Birgitta bjöd på god mat. Chattade med PH via e-mail. Vi tillbringade några sköna timmar på altanen, där vi även åt vår middag. En skön och varm dag trots dyster väderprognos. Vi avslutar kvällen med en Dvd och en god bok.

Måndag 4 Maj: Inget lyckat försök att återskapa mitt släktforskningsprogram, Disgen, jag får vänta till jag kommer till Sverige och läsa ned programskivan. Men trösten är att det är varmt och skönt ute. Filio fick min hjälp att beskära sitt citronträd i dag, Birgitta fick en massa citroner, det var bra. IM bjöd på Keftedes retriever smet som Birgitta stekte och bjöd på en god meze, egna inlaga oliver, ost, sallad och Keftedes retriever. Min jordfräs var ännu inte klar så vi skippar Kambos i dag. Det var en lugn dag, frånsett blåst på eftermiddagen. Några timmar på altanen med en bok innan vi flyttade in. På kvällen började det regna, det som prognosen visat. Vi tröstade oss med en dvd "Ocean´s Thirteen", mer i vår smak inte så mycket våld. Chattade med PH och Nilla. Perry ringde och vi pratade lite om när dem kommer ner igen i maj.

Tisdag 5 Maj: I går kväll och i natt föll det 13 millimeter regn, så något jobb på Kambos blir det troligen inte. I går kom Blåtrasten, som jag såg och hörde. Det finns ett häckande par nära oss. Hanen sitter ofta högst upp i belysningsstolpen och sjunger. Det är så härligt. Birgitta kollade prognosen för veckan och det blir fint väder sol och värme. Chattade med Lasse och PH via Skype telefon. Annars en lugn dag. Birgitta bjöd som vanligt på en god middag. Jag bar undan en del ved för vinterbehovet. Vattnade aprikosträdet. Kvällen avslutade vi med att se "Så ska det låta", som alltid är bra.

Aprikoskart. © foto: Bengt Ahlstrand

Snart mogna aprikoser.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 6 Maj: Nu är det härligt väder ute, sol dock lite blåsigt avtar under morgondagen. Allt enligt prognos. Första gången i år som jag ser följande prognos. Även måndagen ser ut att bli lika, 25 grader 15 på natten.

Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag
Klart
24° C | 13° C
Klart
22° C | 13° C
Klart
23° C | 13° C
Klart
23° C | 15° C
Klart
26° C | 13° C
Klart Klart Klart Klart Klart

Men nog om vädret denna vecka. I dag blir det att kupa potatis och trimma gräs i olivlunden. Skolresa till Pagonda! Kan det vara något, troligen. Tre bussar kom med ungdomar, som vandrar upp i byn. IM och Birgitta gick en långpromenad medan jag vaktade på Blåtrasten för att med stativ få en bättre bild. Chattade med Harry. På eftermiddagen for vi in till Pythagorio för att titta på hotell Polyxeni, som nu öppnat och fått ut möblerna i baren mot hamnen. Birgitta kom med ett bra förslag att vi skulle åka utmed stranden mot Ireon. På det viset blev det en fågelskådardag för oss. Silkeshäger, Vadarsvala hamnade på bild och Härfågeln får jag fota en annan gång. I Ireon köpte vi glass hos Karin och Niko, som vi slickade på vid stranden. Handlade mat och for sedan hem till Pagonda. Filio kom med ägg åt oss, det tackar vi för. Min jordfräs är ännu ej klar, varför inget jobb på Kambos blev av i dag heller. Chattade med Åsa, som får fixa mycket åt oss i Sverige. Jag bjöd Birgitta på souvlaki och stekt potatis, som vi avnjöt på altanen. Lasse R hörde av sig, men vi missade det då vi satt och njöt av sommarkvällen och summerade dagens upplevelser.

Blåtrast. © foto: Bengt Ahlstrand     Silkeshäger. © foto: Bengt Ahlstrand     Silkeshäger. © foto: Bengt Ahlstrand     Vadarsvala. © foto: Bengt Ahlstrand

          Blåtrast.                                      Silkeshäger                                Vadarsvala.               

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 7 Maj: Nu är det varmt i sovrummet på morgonen, solen strålar in genom "tyllgardinen". Vaknade till treklang, någon har avlidit i byn. Vi misstänker vem det är, men avvaktar. Glädjande nog var det inte som vi befarade. En man med hjärntumör är det som avlidit. En god frukost på altanen startar en skön morgon. Hustrun, hon som har hand om det väsentliga i livet, knallade upp till IM för att hämta elräkningen. Vad hade hon med sig tillbaka, inget! Vad gjorde hon då, jo hon började sticka på något. En schal ska det bli. Men hon fick repa upp och starta om.  Själv laddade jag kamera och stativ, för att fota Blåtrasten och Turkduvan. Någon liten chatt med Lasse R. Vattnade landen och rosorna. Sedan följde vi begravningen från altanen, många var det som var det som deltog.

Blåtrast. © foto: Bengt Ahlstrand                              Turkduva. © foto: Bengt Ahlstrand                                                              vacker utsikt Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

                                             Blåtrast Monticola solitarius                        Turkduva.                             Hans Persson ordnade musik och rörelse i min stillbild (klicka på bilden).

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 8 Maj: I dag gratulerar vi Inga-Maj (IM) Östlund, som fyller år i dag. Uppe med tuppen, jag ska skjutsa IM och Birgitta till Myli för en långpromenad, själv åker jag till Ireon och flodens utlopp för att se om jag hittar på Kungsfiskaren. Jag såg Kungsfiskaren som hastigast, men kameran var ej riggad. Birgitta bjöd mig och IM på kaffe och bakelse nere i Ireon. På hemvägen såg vi ett gäng Biätare sväva i vinden. Vi for ner igen och fotade Biätaren. Vi såg även Blåkråka och Minerva uggla. Köpte varsin glass i Ireon innan hemfärd. På kvällen chattade vi med Lasse R och sedan tittade vi på "Crocodile Dundee", alltid lika rolig. Sedan var det dags att inta ryggläge med en god bok. Ja men ok då, en Lokaniko slank ner före. När jag borsta tänderna så såg jag vi fått nattfrämmande, en lien Salamander i badrummet. Fy vad jag såg elak ut, tyckte han säkert och gömde sig under skurtrasan. Birgitta får berätta för honom i morgon att det är ok att bo hos oss.

Rätt sida om trädet. © foto: Bengt Ahlstrand        Biåtare. © foto: Bengt Ahlstrand

Håll till höger!                        Biätare.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 9 Maj: Strålande sol nu på morgonen en snabb frukost och sedan bär det av mot Kambos. Jag kupade nästan färdigt potatislandet, resten gör jag i morgon. Stavro och jag for till Sotiris, han saknar en drivrem till min jordfräs. Jag får väl vänta till han hittar en lämplig drivrem. I dag har vi köpt slang och en massa kopplingar så i morgon ska vi bygga bevattnings anordning på Kambos. Birgitta ägnade sin förmiddag åt att städa huset. I dag fotade vi en några fåglar, varav en vi måste kontrollera med Folke Nyholm. Vi träffade ett par fågelintresserade Holländare som vi guidade till Biätarnas favoritplats. Jag fick kram och pussar av Dinos änka. Tur att Birgitta känner igen parfymen. I skräpposten fann jag e-post från ett tyskt par som är intresserad av Stavros hus. De finns här i Ireon nu, fick jag veta, då jag sa att vi kunde träffas när vi återkom den 20 maj från Sverige. Vi kollade lite dvd film innan vi gick till sängs.

Söndag 10 Maj: I dag gratulerar vi Hans Persson i Borlänge på hans födelsedag. Ha en bra dag Hans. Efter frukost beger vi oss ner till Kambos för att kupa klart potatislandet och sedan ska vi montera bevattningsanläggningen. Det ska bli fint, då jag förra sommaren blev så f-n när jag skulle leda vattnet i olika fåror, mest småsten att stänga en fåra, för att leda vattnet till en annan fåra. Potatisen är nu färdigkupad, det som återstår för mig är att fixa några fåror för vatten. Vi ska manuellt vattna potatisen, bland annat. Vattenslangar med små hål i monterade vi, så snart går det att "sola" medan grönsakerna får vatten. Vi åkte samtliga till Ireon, till Karin och Niko, där tyskarna bor. Vi lotsade upp dem till huset. De kände till Pagonda, då de bott i IM,s hus tidigare. Jag berättade för dom, att ett svenskt par ska titta på huset i veckan som kommer. En soppa slank ned, vi ska ha fläskkotletter i kväll. Jag är trött efter dagens arbete. Så någon fågelskådning blir det inte i dag. Vi vattnade och rensade ogräs i vår trädgård och efter kvällsmaten försökte vi se på "Så ska det låta". Det fungerade inte så vi får kolla någon morgon. Nu kallar sängen på oss!

Vår potatis är färdig om  ca tre veckor. © foto: Bengt Ahlstrand

Snart färdigväxt potatis.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 11 Maj: I dag gratulerar vi Bibbi Riddersporre i Gagnefs Gråda på hennes födelsedag. Ha en bra dag Bibbi, vi ringer i kväll. En lugn morgon med en god frukost, blev starten på vår dag. Vi ska ner till Kambos för en del jobb. Det jobbet varade hela dagen, ok till 16.30, men det är mer än heldag. Birgitta klippte mig, vill vara fin när jag ska åka till Sverige. Om hon kunde dra hår trimmern som dom gör med gräsklipparen på fotbollsplanen, kunde jag ju se rätt så snygg ut. Ser så trevligt ut med schack mönster. Har chattat med Nilla och Perry, deras önskan är att få ett bra boende här i Pagondas. Birgitta och jag önskar dem lycka till. Vi vill gärna ha dem som grannar. En god pytt i panna, med lök och korv bjöd jag hustrun på. Några sköna timmar på  altanen avslutade kvällen.

Tisdag 12 Maj: Vi har inte hört så mycket om vädret i Sverige, vi har 24 grader och det verkar vara kallt i Sverige, fem grader! Får väl ta långkalsongerna med hem, denna vecka som vi ska tillbringa i Falun. I dag ska vi bara slappa och åka runt till några fågellokaler för att fånga, tofslärka, gulärla och blåkråka på bild. Frukosten var underhållande i dag, fyra turistplan kom i tät följd. En kille murade fast tegelpannor på ett hus, det är högt upp från gatan ska ni veta! Vi for ut på fågelskådning och turistade i Pythagorio, där vi åt en PitaGyro. Nu när jag kommer in tar flickan i serveringen fram två glas direkt, jag har tidigare frågat efter glas, då de flesta dricker direkt ur burkarna. Hon lär sig snabbt, men så är vi nog stamkunder där nu. Lite bilder från vår fågel utflykt, Blåkråka, Ny bild på Vadarsvala. jag lagade maten nu på kvällen innan vi avslutade kvällen med "Så ska det låta". I morgon flyger vi till Sverige för en veckas besök, då gäller vår svenska dagbok.

Högt arbete utan skyddsnät! © foto: Bengt Ahlstrand        Blåkråka. © foto: Bengt Ahlstrand          Vadarsvala. © foto: Bengt Ahlstrand         

Högt arbete utan skydd!        Blåkråka      Vadarsvala

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 20 Maj: Gårdagen bjöd på en del överraskningar. I Borlänge kom det en lindrigt sagt överförfriskad dam. Full som ett vårdike trillade hon ner, nästan i mitt knä. Käften gick i ett och lite små elak. Ur ryggsäcken hivade hon fram en Bag in Box med vin och ville bjuda. Vi tackade artigt nej! Hon stank som en gammal spritfabrik. Men hon droppade av mot en öl i restaurang vagnen. På Rest and Fly träffade vi två Umeå par som var på väg till Turkiet. Vi åt våra mackor och drack vår öl i deras sällskap. Birgitta är en riktig snorunge, näsan rinner som ett vattenfall! Vi kunde inte checka in bagaget direkt till Samos denna gång. Resan till Aten gick bra och nu sitter vi på flygplatsen och väntar. Planet till Samos är fyra timmar senare än vi bokat. Troligen är planet 12.30 inställd. Vi äter en god salladsbuffé innan vi flyger vidare. Det blåser kraftigt när vi startar till Samos och kraftigare när vi landar. Piloterna var en aning svettiga när vi landat. Men de är väl vana vid blåst här på öarna. Chattade en stund med Marco när vi kom hem. IM kom förbi med tomatplantor och hon en fick present av hustrun. I kväll travar, förhoppningsvis vår häst, Beauty Class på Rättvikstravet. Birgitta köpte några dvd filmer med hit ner. Bland annat en box med "Hasse & Tage samlade revyer" innehållande fem dvd. Vi tittade på "Gulahund". Dem kommer vi att ha mycken glädje av.

Torsdag 21 Maj: Vaknade onödigt tidigt i dag. Något täppt i näsan. I går träffade vi Gunnel L, en f.d. bankkompis som berättade om spikmattan. Även Kerstin S i Järvsö öste beröm, så vi köpte en. I går låg en trött och grinig hustru, 15 minuter på spikmattan och upp kom en glad och pigg en! Nu har även jag provat mattan och det känns toppen, gäller bara att stå ut dom första minuterarna. Vi kan verkligen rekommendera denna nyttiga "pinoredskap". Nu tänker jag på en av Hasse & Tages berättelser om motion, Birgitta har knäskurat köksmattorna. Bra blev det och motion fick hon utan "Home Roller", eller vad Tages fru fått i present. Jag lagade en god middag bestående av nötbiff och potatis pure. Vi chattade med Nilla och Perry och Barbro och Lasse. Svågern Harry ringde via Skype telefon, allt var väl med med han. På kvällen tittade vi på Hasse & Tages Spader Madam. Den ansågs som överklassnöje! Det var nog mer att man inte fattade vilken suverän humor som bjöds. Sedan var det dags för sängen.   

På en vecka har Rosorna slagit ut. © foto: Bengt Ahlstrand                      Birgitta tvättar köksmattor. © foto: Bengt Ahlstrand

Rosorna har slagit ut nu.          Birgitta skurar köksmattor.

© foto: Bengt Ahlstrand 

Fredag 22 Maj: Pigg som en Pelikan, kan det bero på spikmattan? Birgitta far omkring bland köksskåp och spisfläktar, stor rengöring på gång, hon är så pigg! Det drabbade även mig. Storstädning på gång. Damma av alla böcker dvd skivor och allmänt plock. Damsuga alla skrymslen. Tvättmaskinen surrar belåtet i badrummet. Det är mycket på gång. Beate kom och frågade om bilskatten för Lada Niva, dom har en på gång. Försäkrings avgiften var så billig, ja visst jag har 42 skadefria år. Hennes hund var inte rädd i dag, slickade min hand och sonen var villig att hjälpa till med städningen, 15 månader gammal. Vi får städsla honom och hunden. middag på altanen, varmt och skönt. Sms från Kerstin, flygavgången i morgon senarelagd igen. Det blir kväll innan dom landar på Samos. Chattade med Åsa en stund och avslutade kvällen med "Ocean´s Twelve". Johan Widerberg har en liten roll i filmen.

Lördag 23 Maj: Piggare än en Pelikan. Vår grönsakshandlare kom tidigt i dag, jag gick ner på vägen och köpte två kilo tomater. "Ben, Ben" ropade Filio och kramade mig, hon har saknat oss. Även Irini såg glad ut, Dinos änka. Stavro var till oss en stund i går, vi ska till Kambos en sväng för jobb, nu på förmiddagen. Vi planterade mer grönsaker som jag var och handlade, mer tomatplantor som vi fått av IM. Vattnade potatis och en del land på traditionellt sätt och även med det nya bevattningssystemet. Tyvärr har någon stulit bensindunken som vi "gömt" bakom en dörr. Trist troligen mopedungdom enligt Stavro. Två tyska ungdomar gick förbi Kambos, de frågade om det var långt till Ireon, jag plockade upp dom i bilen nä vi åkte hem. Dom bjöd på frapé i Ireon och vi pratade länge om allt möjligt. Birgitta och jag for till Samosstad för att handla. Seat bilen startade inte, så när vi kom hem startade vi den via startkablar och jag for till Sparthari fram och åter för att ladda batteriet. Nicke ringde och berättade att det var normal avgångstid trots Sms om försening. Vi får se när dom landar. Lite sena blev dom, men det berodde nog mer på transporten av resväskorna. Birgitta och jag for före till Evelin och träffade ägarinnan. När även Kerstin och Nicke kom så drack vi ett glas vin på balkongen. Vi for sedan till Ireon och Georgis taverna Venetia. Åt gott och hade några trevliga timmar med Kerstin och Nicke. Vid 23 tiden körde vi dem hem till hotellet. Några sidor i boken hann vi med innan vi somnade gott.

Birgitta tar emot, Värdinnan i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand          Nicke och Kertin intar  Hotel Evelin. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta tar emot Nicke och Kerstin på Hotel Evelin.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 24 Maj: Vaknade tidigt och var utsövd. Var på väg till Kambos för att jobba. Mötte Stavro och Julia, allt var redan klart och bevattningen jobbar utan oss. Känns bra med den investeringen. Jag for via Ireon och Karin P för att köpa telefonkort till lånetelefon. Så Kerstin och Nicke slipper ringa via Sverige. Stavro hjälpte mig att bygga bevattning i vårt hus. Enkelt och smidigt så jag utökar till att ha bevattning på fruktträden också. Birgitta och jag åkte till Eveli hotell för att hämta Kerstin och Nicke. Vi åkte via Kambos hem till oss för lunch. Efter en "stadsvandring" i Pagondas så lagade damerna en god middag. Vi har en trevlig kväll på altanen. Lasse R och Barbro pratar vi med via Skype. Vi fick se en filmsnutt hur byggnationen av bastu och Relaxavdelningen kommer att se ut. Snyggt blir det, ljust och trevligt. En taxi tar familjen Hedlund tillbaka till hotellet. Vi törnar in, trötta och nöjda.

Lunch med Kerstin och Nicke i huset, Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand    God mat, alla Kerstin och Birgitta, © foto: Bengt Ahlstrand     Våra gäster, Nicke, Kerstin och hustru Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Tidig lunch i Pagonda.        God middag                    Våra gäster.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 25 Maj: Det är varmt nu på altanen, när frukosten skall inmundigas solparasoll vore nog bra. Efter frukost ska vi försöka få Seat tvättad in och utvändigt så att Kerstin och Nicke inte behöver skämmas när vi turistar med dem. Det tog sina modiga två timmar innan jag kunde rulla i väg mot Hora där de övrig väntade. Lite miss var det att de väntade vid Apoteket, jag förväntade mig Sinandisi med en Amstel. Vi hamnade ändå på Sinandisi, Syster Ami kom med påslagna sirener med min medicin (Amstel).  Amstel och sallad slank ner. Vi for sedan söder ut mot Peri där Birgitta och Nicke badade, de sa att det var varmt, "fan trot" sa klädvakterna. Vidare en "stadsvandring" i Koumeika, många fina gränder och små hus. På eftermiddagen sög det i Amsteltarmen och torget i Myli blev vårat mål. Kvällen tillbringade vi på Tavernan Farao inne i Pythagorio. God mat och som vanligt trevlig personal. Mot Pagonda via Hotel Eveli. Trötta men nöjda intog vi sänglägen.

Birgitta och nicke badar iPeri. © foto: Bengt Ahlstrand                 Stadsvandring i Koumeika. © foto: Bengt Ahlstrand             På torget i Myli, Amsteltime! © foto: Bengt Ahlstrand

Nicke och Birgitta badar vid Peri.  Stadsvandring i Koumeika.  Torget Myli, Amstel time.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 26 Maj: I dag gratulerar vi Gösta Falk i Halmstad/Falkenberg på hans födelsedag. Birre bjuder på kaffe. I dag gratulerar vi även Mikael Segerström på hans födelsedag. Vi hoppas att ni båda får en fin dag. Dagens övning med Kerstin och Nicke är att besöka Tsopela. Det var nu många år sedan Birgitta och jag  var där. "Birgit Kullberg" och hennes man har den tavernan fortfarande. De är Pagondas bor. Även Anna, som säljer keramik, är bosatt i Pagonda. På nervägen körde vi om tre flickor som vandrade. Medan vi satt och njöt av öl och läsk, gissa vilka sippade läsk, kom flickorna ner till tavernan. Vi gick en runda och kollade läget, ska jag vara ärlig så minns jag inte så mycket från vårt förra besök, vilket år det nu var! Nicke ropade och meddelade mig, att tre flickor ville ha lift upp till sin hyrbil. Det var tre trevliga holländskor. Jeepen kändes trög i styrningen när vi for ner till Tsopela. Punktering, pys i och för sig. Ok jag körde tjejerna upp till dras bil. Hittade inga verktyg för att byta däck på en dålig grusväg. Flickorna erbjöd mig att köra upp till Pagonda, i deras bil. Försökte ringa Nikos på vår lånetelefon, men inget svar. Det visade sig senare att det var dålig täckning i området. Men hade samtalet kopplats, så hade jag inte behövt åka två vändor. Vi har ju en luftpump som kopplas till batteriet. Sen var det lätt som en plätt. Nicke körde Ladan till Pagonda där vi sen grillade och njöt av livet och varandra. Manolos taxi förde dom till Hotel Evelin.

En seglare utanför Tsopola. © foto: Bengt Ahlstrand     Tsopela, en oas. © foto: Bengt Ahlstrand     Mycket att titta på och berätta. Nicke lyssnar.© foto: Bengt Ahlstrand     Havsvy, Turkiet i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand

Vyer från Tsopela. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 27 Maj: All luft var ur framdäcket på Ladan. Får kolla med Stavro om Sotiris fått hem däck till bilen. Birgitta kör en tvättmaskin i dag på morgonen. Friska vindar torkar säkert tvätten snabbt. Jag planterade två plantor, någon slags kål, här uppe i Pagonda. Nicke ringde och var klara för dagens övning. Bilparken något decimerad, punktering på ladan och något stag under som pajat. Får kolla med Sotiris, vad som bör göras. Så vår Seat får tjänstgöra. Vi for österut med Klostret Zoodochou Pigis som mål. Klostret håller på att anlägga en olivlund ner mot havssidan. Det är så vacker utsikt över havet, in mot land och byn Kamara. Färden gick sen till Kriton taverna för öl och Frapé. Ula kom senare från Vathy och slog sig ner en stund hos oss. Bad jäveln har angripit Birgitta och Nicke, dem tjoade "Mot badet!" Det fick bli närmsta strand nära Amstel och mat, Mykali. Efter det att Kerstin och jag vaktat kläderna gick vi till tavernan, vars namn jag inte minns. Frågar Nicke i morgon. Diverse inköp i Ireon och sedan mot grishägnet utanför Myli för att plocka oregano. Jag sov en timma och Birgitta skördade Mousmoula. Det blir till god marmelad. IM kom och kollade e-posten och vill får en kaktusväxt fotograferad, den blommar bara en dag, kanske i morgon! Kvällen avslutade vi med 88 öres revyn och första akten på Glaset i örat. Hasse & Tage.

Mourtia med Kritons olivlund i förgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand                      Megali Laka, med badbåt. © foto: Bengt Ahlstrand             Även unga servitörer måste äta. © foto: Bengt Ahlstrand

Mourtia med Kritons olivlund i förgrunden.     Megali Laka, med badbåt.     Även unga servitörer måste ha mat.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 28 Maj: Birgitta tidigt uppe, när jag vaknade spann en tvättmaskin i badrummet. "Kalespera! Tavernan heter Kalypso, de unga servitörerna heter Angela o Dimitri. Vi har varit mycket där under åren badat, solat och ätit god mat." Tackar Tommy och Berit i Källby för hjälpen. Dagens utflykt med Kerstin och Nicke gick först upp till några bergsbyar. Mavrazei var det ingen taverna öppen, alltså ingen Amstel time. Färden gick vidare genom Mesogio upp till Pandroso och si där fick vi en bira och frapé på en liten taverna. Senare så ringde matklockan och vi beslutade att äta på Lion i Platanos, en av våra favoritställen. Nicke och jag åt Lokal korv och damerna åt en slags dolme av mald griskött och grönsaker. Smaskens, jag fick tugga på en bit. Hemfärden gick via Karlovasi och Samos stad för lite inköp. Hem till oss på kvällen för korvgrillning, sallad och mys på altanen. Manolos hämtade Hedlund för hemfärd, snart behöver vi nog inte säga så mycket vid beställning av taxibil.

Stavros Monastery. © foto: Bengt Ahlstrand     Stavros Monastery. © foto: Bengt Ahlstrand     Mot nya äventyr. © foto: Bengt Ahlstrand     Jag fotograferar en fin insekt, "vars namn jag inte vet".© foto:Nicke Hedlund     En stilig krabat. © foto: Bengt Ahlstrand    Damerna har koll på läget. © foto: Bengt Ahlstrand    Byn Mavratzei, tji Amstel!.© foto: Bengt Ahlstrand   Vingårdar, på vägen upp till Pandroso. © foto: Bengt Ahlstrand    Mat och Amstel Time i Platanos, Lion. © foto: Bengt Ahlstrand     Jag grillar korv. © foto: Nicke Hedlund

Stavro Monastery de första bilderna. Kyrka bild tre. Nicke fotar insektsjakt. Insekten. Damerna kollar läget. Tji Amstel i Mavrazei. Vingård Pandroso. Mat i Platanos, Lion. Bengt grillar Nicke fotograferar.

© foto: Bengt Ahlstrand © foto: Nicke Hedlundnd

Fredag 29 Maj: Stavro ringer och vill att jag skall åka ner till Kambos för att vattna. Sedan hämtar jag Kerstin och Nicke, arbetsdag i Pagonda. Vi åker via Georgis. slaktaren i Ireon för att köpa lammkotletter. Damerna kör tvättmaskin och jag och Nicke röjer gräs och städar taket på lilla kyrkan. Vi kapar även en Mousmoula gren, för att damerna skall lättare plocka till att äta och sylta. Damerna bjöd på en korv pytt till lunch som smakade godis. Gänget åker sedan ner och badar, jag röjer vidare med trimmern och hämtar grillkol till kvällens grillning. Damerna gick med bestämda steg ner i byn för att köpa glass till Baklava. Maten av så god grillad lammkotlett och klyftpotatis. På kvällen ringde vi Olofsson i Räviln, för att tala om att vi ska äta Baklava. Vi var många som försökte prata via Skype, så dem trodde säkert att vi var runda under fötterna, av lite Chile vin vi fått tag på hos "von Lidl". Manolos skjutsade hem dem med sin taxibil, dem behöver inte säga vart de ska och jag behöver bara säga Kalespera.

I dag grillar jag lammbrisol. © foto: Nicke Hedlund     Birgitta och Kerstin fixar gott till brisolen. © foto:Nicke Hedlund

Middag efter en dag med arbete hemma.

© foto: Nicke Hedlund

Lördag 30 Maj: Det är en skön morgon att vakna till. Jobbar hårt med bilder och försök att komma på vad vi gjort de två senaste dagarna. Men nu tror jag att vi fått med det väsentligaste. Kul att vi får skribenter i gästböckerna. Lidl lockar, en Cabernet Sauvignon från Chile skall inhandlas för att drickas när Tiogänget kommer ner. Evelin som är boss på hotellet där Julia jobbar och Kerstin och Nicke bor vill att jag ska lägga ut ett hus på Internet som ligger i Sparthari, jag fick nyckel och väg beskrivning. När jag fotograferat utvändigt och några vyer var det dags att gå in i huset. Dörren gick inte att öppna, även Nicke provade. Fel nyckel var det. Vi for ner till Potokaki för att Birgitta och Nicke ville bada. Som brukligt så pratade de både länge och väl hur skönt det var. Det skulle inte förvåna mig om dem skallrade tänder när Kerstin och jag vänder ryggen. En öl på Hedlund balkon och chipps innan vi far hem för att försköna oss. Vi skall äta i kväll på en taverna mellan Potokaki och Pythagorio. Mittåt, det en blev taverna inne i Pythagorio som fick vårt besök. Symposium har god mat. Efter en god middag promenerade vi ner till hamnen. Vi träffade Lisa som jobbar på en Kaffe Neo. Hon berättade att Polyxeni går väldigt bra. Öppet till fyra på morgonen!!! Vi vandrade sakta huvudgatan uppåt och fönster shoppade. Jag köpte en ny turistbok för 9,80€, i affären längre upp på gatan kostade samma bok 8,80€, ojojoj! Färden mot Evelin där vi parkerat och sedan hem klockan är över 23 och så länge får vi egentligen inte vara uppe!

Hus till salu i Spatharei. © foto: Bengt Ahlstrand     Fin utsikt från Spathareihuset. © foto: Bengt Ahlstrand     Öl och vin på Hedlunds balkong. © foto: Bengt Ahlstrand     taverna Symposium. © foto: Bengt Ahlstrand

Ett hus till salu i Spatharei och utsikt.               På Hedlunds balkong.  Taverna Symposium.

© foto: Bengt Ahlstrand 

Söndag 31 Maj: I dag är det Kambos som gäller. Först plockar vi Mousmoula till Julia. Det är rensning och vattning som gäller. Det var några timmars arbete. Vi träffade en av ägarna till fältet norr om oss, som också vattnar ur vår brunn. Manolo heter han. När vi var klara hörde vi Cikador som nu anlänt eller vaknat. Nu vet jag var de tomma skal som fanns överallt hos oss förra året. Det är Cikador som byter skepnad. Vi for vidare till Karin i Ireon för att handla grek kaffe till Julia. Babi, deras hund blev överkörd och nu har dom en valp. Nu förstår vi varför Karin sett så ledsen ut. Jag vattnar även här hemma. Birgitta fixar frukost och sedan ska vi ta med Kerstin och Nicke ner till Farmen och dricka kaffe. Tyvärr väckte vi dem, de sov siesta. De var glada ändå. Stavro behövde lite hjälp. Efter några timmar promenerade vi hem. Damerna fixade middag och Nicke och jag ordnade med bevattningsanläggning för vinstockarna. Vinstockarna behöver vatten som nyplanterade och ettåriga. God mat var det sedan på altanen.

Tomaterna på gång. Kambos. © foto: Bengt Ahlstrand         Birgitta rensar bland tomatplanto. © foto: Bengt Ahlstrand         Birgitta,Kersti, Nicke och Julia på Farme. © foto: Bengt Ahlstrand  

Tomater är på gång. Birgitta rensar bland tomat plant. Birgitta, Kerstin, Nicke och Julia på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand

  Stavro och Bengt på Farmen. © foto: Nicke Hedlund     Stavro och Bengt med en tre dagar ung Killing. © foto: Nicke Hedlund     Gott med mat, även om man bara är tre dagar. © foto: Nicke Hedlund     Birgitta benar fisk åt Bengt! © foto: Nicke Hedlund

Stavro och Bengt cigarotime. Stavro, Bengt med en tredagars killing. Matdags för lamm. Birgitta benar fisk åt Bengt!!  © foto: Nicke Hedlund

Måndag 1 Jun: IM kom och plockade Mousmoula. Det är nu ganska hett ute, så vi svalkade av oss i duschen efter frukosten. Vi får inte klaga, utan att tänka tillbaka på vintern då vi huttrande längtade på värme. I dag är det vattenfallet i Potami som är vårt mål. Vi for via Karlovasi. Vi vandrade upp till fallet, en del såg många vackra fotomotiv och tog längre tid på sig att nå upp. Nicke var den ende modige som vågade vada in till första fallet. Vi andra fotograferade och vaktade Nickes kläder. Näktergalen hörde vi sjunga vackert, när vi vände tillbaka. Där vi parkerat bilen finns en Taverna, där vi åt med dem för två  år sedan. Hedlund bjöd oss på maten, det tackar vi artigt för. Hemvägen blev via Leka, Sourides, Pirgos, Hora och Eveli Hotel där vi lämnade paret Hedlund. Samtliga är nog trötta efter dagens äventyr. I Pagonda startade jag bevattning av vinstockar och blomrabatter. Ett glas vin och gårdagens rester, fiskgratin, blev en natt meze.

Vattenvägen till Potami, vattefall. © foto: Bengt Ahlstrand          Endast Nicke vågade vada/simma till vattenfallet. © foto: Bengt Ahlstrand     Nick kommer tillbaka från sin tur till vattenfallet. © foto: Birgitta Ahlstrand      Vacker insekt. © foto: Bengt Ahlstrand            Vacker insekt igen. © foto: Bengt Ahlstrand           En, av fisk trackad sötvatten krabba. © foto: Bengt Ahlstrand          Hedlund bjuder på middag. Jag Bengt, Kerstin, Birgitta och Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand (självutlösare)

Vacker vy från Potami, vattenväg. Nicke, den modige som vadade/sam in till fallet. Vacker insekt. En fisk trackad Krabba. Matdags, Fam. Hedlund bjöd på mat! Jag Bengt, Kerstin, Birgitta och Nicke.

© foto: Bengt Ahlstrand © foto: Birgitta Ahlstrand

Tisdag 2 Jun: Upp tidigt för att svavla vinstockar och vinplantor. Stamati är nu ännu sämre, dottern kom hem här på morgonen med flyget. Stavro berättade i Söndags att Filio talat om att ringa på hos oss och få hjälp. I dag tog det tid att komma iväg till Kerstin och Nicke, det var mest funderingar över Stavros resa till Mitilini och Soteris. Vi mötte Stavro när vi for i väg till Hotel Eveli, vår jordfräs fans på flaket. Vi vände men Stavro fanns ej att hitta. Färden i dag gick mot Psili Amos, den bortre badplatsen med sandstrand och långgrund strand. Kerstin och Nicke har diskuterat en del om badet och vi ville se vem som haft rätt. Min blygsamhet och kompisrelation med Nicke förbjuder mig att meddela vem som hade rätt. Några badade och en plaskade omkring och jag vaktade det mesta. Jag har lovat att bada i morgon! Vi åkte in till Pythagorio och drack varsin Amstel och damerna en Frapé glass, smasken enligt dem. Hemma i Pagonda hämtade jag vatten vid brunnen, när jag gick tillbaka vinkade Filio in mig. Stamati har verkligen tacklat av den sista veckan! Mot kvällen hämtade vi Hedlund för att åka till Sinandisi, det är Pizza som gäller. Amy busade med oss, som vanligt gott och trevligt. Greker löser de flesta problem, med en garage domkraft kan man dra en trasig bil till verkstaden. Det var vad två män gjorde så, nedför backen sedan kurvan och rakan förbi Sinandisi till bilverkstaden. Nicke fotade så jag tigger en bild i morgon.

vacker vy över Psili Amos sandstrand. © foto: Nicke Hedlund                               Så kan man bogsera sin bil till verkstaden. © foto: Nicke Hedlund

Psili Amos            Så här kan man bogsera sin bil till verkstaden.

© foto: Nicke Hedlund

Onsdag 3 Jun: I dag gratulerar vi Barbro Lindeborg i Rält / Uppsala på hennes födelsedag. Om Lasse bjuder på kaffe, så är han i trakten med sin husbil. Birgitta och jag åkte ner till Kambos för bevattning. Nicke har hyrt jeep och kommer upp till Pagonda för att hämta oss. Vi ska åka till Balos. Vågor höga rullade in mot stranden i Balos. Vi, ja det är rätt jag badade också, trotsade elementet och plumsade i. Jag har dålig balansen på vanlig mark, efter fallolyckan för några år sedan, gissa om det var jobbigt att plumsa omkring bland stenar och annat löst folk, Birgitta och Nicke. Men skönt var det så nu har även jag inlett badsäsongen. På Stellas taverna blev vi trakterade med god mat. Sonen är nu kock och servitör i sex månader, Stella är så glad åt att han hjälper dem. Han jobbar de övriga månader, i Tyskland. Färden gick sedan hem till oss i Pagonda. Vi ska på kvällen äta lite Meze hos oss.

 Nicke med sin hyrda Jeep på väg mot Balos. © foto: Bengt Ahlstrand      Bad vid Balos, även Bengt skall bada. © foto: Kerstin Hedlund     Bengt vadar ut mot de "hög" vågorna. © foto: Kerstin Hedlund    En liten taverna? © foto: Bengt Ahlstrand     I väntan på mat, visst är dom bruna nu Thomas! © foto: Bengt Ahlstrand     Niko och Bengt i samspråk. © foto:Nicke Hedlund     Son och Fader Antonioy på Stellas. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt visar föregående bild. © foto: Nicke Hedlund

Nicke med Jeep. Ombyte för bad i Balos. Bengt vadar i. Liten Taverna? Mat hos Stella. Niko och Bengt. Son och Pappa. Bengt visar bilden till vänster.

© foto: Bengt Ahlstrand © foto: Kerstin Hedlund © foto: Nicke Hedlund

Torsdag 4 Jun: I natt har det regnat! Nio millimeter dråsade ner, ovanligt för den här årstiden på Samos, men bra. Nu kan jag fräsa landet i kväll, har fått tillbaka fräsen, om den fungerar. Om någon undrar om spikmattan så ingår den i morgonrutinen. Nu är vi på väg till Manolates. Vägval genom Mytilinii, Samos, Kedros, Kokari och Avlakia. Vi vandrade runt och tittade på all fin keramik som finns där. Jag blev inmotad av en konstnärinna som målade och tecknade fina alster. Hon flåsade som en törstig hund, men det berodde nog mer på att hon var välväxt och troligen joggat upp för gränden än hon fann mig som en blivande modell! Det var mycket folk och trångt på Amstelställen varför vi beslutade att åka vidare mot Samos stad. Nicke har ju tappat en skruv, ja en som tillhör glasögonen! Det var siesta och ont om öppna butiker men Amstel och god mat fick vi i alla fall på Next. Mätta och nöjda med dagen for vi hem. Birgitta och jag for via Ireon för att träffa Karin. Jordfräsen fick ledigt, musik från torget lockade oss ner i byn. Det var på tavernan Dimitra man spelade musik, inomhus, där satt det folk! Vi slank in till Stella och fick en öl och en frapé. Stella satte sig hos oss och vi pratade, trots bristande kunskaper i språk. Stella kan ingen engelska och vi är inga hävertar på grekiska.

Till parkeringen i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Många fina muggar i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Ännu en butik i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Konstsalong i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Ops, en fotograf bäst att vakan. © foto: Bengt Ahlstrand     Slut på butiks inventering i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Ladusvalan: När kommer käket? © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från Manolates. Ber om ursäkt att jag av misstag har tids- och datumstämpel aktiverad av misstag! © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 5 Jun: Dagens utflyktsmål var Ormos Marathokambou och Marathokambos. I Ormos Marathokambou är det en fin badstrand så efter en promenad badade vi, ja även jag badade. Efter badet gick vi till en taverna där vi åt Kalamari och Greksallad, givetvis med Amstel. Maten var god och gubben var glad och hinkade vin. Frun var lite småsur på honom, men kul hade. När jag pussade på hans tant tjoade och skattade han glatt. Vi for sedan genom Marathokambos och mot Samos stad. Vin på Lidl tilltalade fam. Hedlund och Birgitta ville ha yoghurt och jag korv. Vid Hotel Eveli släppte vi av Kerstin och Nicke och for hem i deras Jeep. Vi skall ut och äta i kväll och då lämnar vi tillbaka Jeepen. Vi "grundade" som det numer kallas med en GT på deras balkong på Evelin. Vi promenerade in till Pythagorio där Hedlund bjöd på mat. Vi åt gott. En öl till? Nej men vi tar den på Osteria, där Lisa jobbar, ligger utmed hamnpromenaden. Skönt att sitta och slappa med en god Amstel. Damerna sippade Campari med apelsinjos. Det är alltid trevligt att gå dit. Det får bli Taxi hem, när vi lastade i såg vi Karins Niko som kör taxi, men då var det för sent att vänta in honom. Väl hemma så slappade vi en stund innan vi intog snarkofagern.

marathokambou hamn. © foto: Bengt Ahlstrand      Marathokambou hamn. © foto: Bengt Ahlstrand     Marathokambou strandpromenad. © foto: Bengt Ahlstrand     Marathokambou, med Samos högsta berg, Kerketeas 1434 m.ö.h. © foto: Bengt Ahlstrand     Full rulle på spirorna, till Tavernan? © foto: Bengt Ahlstrand

Några bilder från Ormos Marathokambou och en lite snabb rackar. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 6 Jun: Det är i kväll dags för Kerstin och Nicke att åka hem, det är då "bara" femton veckor tills de återvänder och då tillsammans med Tiogänget. Vi hämtade upp dem för bad vid Mykali stranden. Jag badade tre gånger i dag. Vi satt i solen och kollade båtar, kastade smörgås och "dösnackade" åtminstone några. Hungern tär och Hedlunds får inget i sig förrän på planet i kväll, så vi for till Sinandisi för att äta. Vi släppta av dem på Evelin och for hem för att vila. Åsa och Marco ringer via Skype och berättar att Åsa kommer ner hit på Onsdag och stannar två veckor. Det ska bli trevligt. Marco måste stanna hemma för att arbeta men jag lovar att se till att det finns Amstel senare i år när han kan komma. Vi åkte ner till flygplatsen för att vinka av Kerstin och Nicke. Sedan satt vi i ankomsthallen för att se om någon vi känner kommer till ön. En hund, som gillar turister sprang fram och tillbaka och in i ankomsthallen, där en polis körde ut den. Heder åt den busschaufför som gav hunden tre flaskor vatten. Vi hjälpte tre brudar tillrätta som har enbart flygstol. På hemvägen bokade vi in Åsa hos Karin i Ireon. Kvällen avslutade vi på altanen.

En avskedslunch på Sinandisi. © foto: Bengt Ahlstrand               Har jag inte sagt till dig att inte springa i avgångshallen! © foto: Bengt Ahlstrand                En snäll busschaufför ger hunden vatten. © foto: Bengt Ahlstrand

Sinandisi  Polis talar hunden till rätta!  Snäll busschaufför ger hunden vatten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 7 Jun: Nu bär det av ner till Kambos. Vi ska skörda några potatisar och vattna. Mylla runt plantor och rensa ogräs ingick även i dagens arbete. I dag har det inte hänt så mycket. Jag vilade en stund när vi kom hem och Birgitta lite senare. Chattat med Åsa och Anders S. Suttit på altanen med korsord, Birgitta friterade Kolo-kitholoulouda gemista (Fyllda friterade Zucchiniblommor) kalasgott, synd att det inte går att bjuda Tiogänget på det. Åsa däremot får njuta av Birgittas Kolokitho-loulouda gemista. Kvällen avslutade vi med att titta på Hasse  & Tages revyer. "Gröna Hund". Monica Zetterlund och Sonya Hedenbratt, vilka sångerskor.

Måndag 8 Jun: Nattmusik var det hos oss i Pagonda, fiesta på torget och det var hålligång till klockan 03,00. Vi har lyft ur fönstren i sovrummet och satt myggnät för så inte missade vi en enda ton. Lyckan var ju att det var fin musik och lite trött är man ju efter partyt trots att vi inte var med själva. Tre klang, dur och moll. Stamati har avlidit och skall begravas klockan 17. Jag tror att Stamati tycker det var skönt att få somna. En timma i kyrkan och en halv timma i Prossesion till begravnings- platsen. Filio fick sitta men en kvist och jagade bort flugor från Stamati ansikte. Många tittar undrande på vilka vi är, våra grekiska vänner förklarar. Filio bror har bli väldigt trevlig från att varit avmätt artig. Vi pratade med honom och hans son som bor i Aten och sonen pratar fin engelska. Det är på systemet man träffar bekanta i Sverige, här är det vid begravning. Jag lagade en god middag åt oss, medan hustrun njöt i vilstol på badrumstaket. Vi inmundigade även måltiden på nämnda tak. Fläktar skönt. Vi har tvingat dottern att utföra diverse inhandlingar, på Klas i Sjön innan hon anländer Samos på Onsdag. Jag säger som Hasse Alfredsson: "När kan man börja skicka dom i små ärenden?" Vi avslutade kvällen med att se "Konstgjorda Pompe". Svenska Ord.

Stamati fotograferad 2 mars 2009. © foto: Bengt Ahlstrand

Stamati fotograferad 2 mars 2009.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 9 Jun: Nattmusik även i natt.  Men vi somnade och hörde inte när dom slutade. I går utanför kyrkan träffade vi Stella som har serveringen vid torget, hon var så trött av att hon jobbat hela natten. Troligen denna natt också. Jag var in till Filio med bönor och annat grönt. Hon grät i min famn, så även dottern. Jag fikade med dem och pratade om Stamati och om hur tomt det är när någon går bort. Birgitta och jag har ju det nära inpå oss, med Meta. Jag for ner till Kambos för att ta upp en säck potatis, vi ska plantera pumpa på en bit av potatis landet. Vi gav Filio potatis, så fick även Birgitta gråta en skvätt tillsammans med henne. Sedan kontrade Filio med fyra ägg. Det är så skönt att leva här, man ger av det man har och får av det man inte har. Inga politiska tankar i min mening, så det så! Utan av fri vilja. Fick njuta av lite chatt med Åsa, hon är så härlig att chatta med, snabb i tanken och klurig. Fast hon kunde ge mig fler namnsdagar. Men hustrun är ju givmild med namnsdagar. Tidig sänggång i dag då vi ska hinna vattna på Kambos, innan Åsa landar på Samos. Men en Hasse & Tage måste vi hinna med. I kväll blir det "Svea Hund".

Onsdag 10 Jun: Efter en snabb frukost åker vi till Kambos för vattning, I dag kommer Åsa och hon har beställt fönsterbord på Sinandisi. Vattning och ogräsrensning var klart på dryga timman, så vi kan åka hem. Filio kom med bullar och Birgitta klippte mig. Nu gäller det att snygga till sig så att Åsa känner igen oss i ankomsthallen. Planet landade i tid och vi kände igen varandra! Vi for till Sinandisi för att äta, George kollade om jag har kamera med, så att han vet om jag tappar bort den. Vi åt god mat som alltid. I Ireon handlade vi mat, vin och installerade Åsa hos Karin P. Niko bjöd på en öl och bad mig göre en knuff för Music festivalen 7 till 9 augusti i år. Mot Pagonda, tjejerna slappa på altanen och jag vaktade datorerna. Senare serverade Birgitta en god meze. Åsa är trött efter att tillbringat föregående natt på Arlanda så Birgitta skjutsade ner henne till Karin Pensionat. Vi satt en stund på altanen och njöt av livet, samtidigt så vattnade vi. Avslutningsvis var det lite Hasse & Tage. Epilog: Solan, blir svårt att uppfylla dina önskningar, saknar drinkparaply!!!!!

Torsdag 11 Jun: Nu har vi spänstat runt en timma på morgonen, skönt. Gäller att komma i badbyxorna, nå nu skojar jag. Åsa ringer och jag kör ner Birgitta till Karin Pensionat. Det är bad som gäller för damerna. jag själv skall till Vathy och betala bilförsäkringen för Ladan. Sedan ansluter även jag till badet. Det kom två damer och satte sig 3 meter bakom oss fast det var tomt åt båda hållen med minst 500 meter. Märkligt beteende, kanske flockdjur. Jag åkte till Spatharei för att fotografer ett hus som är till försäljning. Kommer att lägga ut huset på www.ahlstrand.com vid tillfälle. Vi äter en sallad i Ireon innan vi åker upp till Pagonda. Nu sitter Åsa och Birgitta i solstolar uppe på taket och läser. God mat åt vi senare och Damerna drack vin och jag öl, ska ju transportera hem Åsa till Ireon. Åsa chattar med Carina i Falun och Andes S ringde på Skype telefon. Skönt att krypa ner i sängen efter dagens slit.

Potokaki snyggaste fågelskrämma. © foto: Bengt Ahlstrand     Vackert segelfartyg på redden. © foto: Bengt Ahlstrand     Samos stad. © foto: Bengt Ahlstrand     Det var nära en ordentlig brasa, blåst mot havet. © foto: Bengt Ahlstrand     Cigarett från bilfönster? © foto: Bengt Ahlstrand

Potokaki vackraste fågelskrämma!  Vacker segelfartyg. Samos stad. Brand utmed vägen Ireon - Pythagorio.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 12 Jun: Vaknade naturligtvis redan halv fem och kunde inte somna om. Låg och trugade en stund, det var hopplöst så jag gick upp och rensade ogräs bland vinstockarna. Träffade även på Stavro. Det behövs inte vattnas nere på Kambos i dag, på Söndag däremot blir det jobb. I dag ska vi turista. Vi beställer båtbiljetter till Patmos på Måndag, fram och åter samma dag. Sedan blir det kultur för hela slanten. Vi besöker Panaghia Spyliani, en vackert liggande kloster med en grotta som är sval och skön, där finns heligt vatten. Nästa begivenhet är Eupalinus Tunell, vi gick inte in i den utan njöt även där av storslagen utsikt över Potokaki området, Pythagorio och havet. På vägen därifrån gick vi på teater! I varje fall tittade vi på den, det var en storslagen Anicent Theater. Nu fick det vara nog med kultur Amstel time. Vi promenerade ner till Ostria bar där Lisa jobbar, Öl och frapé med glass. Vi satt länge och njöt av dagen och skuggan. Mycket roligt att språka med Åsa. Handlade och åkte sedan hem till Pagonda. Jag rensade i vingården och Birgitta och Åsa fixade mat. På kvällen gick vi en promenad upp till ett hus som en av flickorna på "by ship Travel" vill att jag ska sälja åt henne i Pagondas. Kommer som en länk när jag fått mer information om huset. Tog några bilder utifrån. Via kyrkogården hem. Dino har fått sin grav färdig. Dinos änkan mådde dåligt i dag hon satt i gränden när jag gick till vattenkällan. Birgitta och Åsa släckte pagondas. De satt länge på altanen och pratade, vi var bra trötta när vi körde ner Åsa till Ireon. Åsa nämnde något om PRO och att hon var tacksam att det inte var en hel buss att ta hand om!!!! Hm.

 En vacker utsikt från kloster och grottkyrka. © foto: Bengt Ahlstrand    På väg upp urb tunneln. © foto: Bengt Ahlstrand    En del av läktare och scen. © foto: Bengt Ahlstrand    Bläckfisk på tork. © foto: Bengt Ahlstrand    En av ägarna på baren Ostria. © foto: Bengt Ahlstrand

Åsa och Birgitta njuter av utsikten. På väg upp ur tunneln. Teater. Bläckfisk på tork. Ostria barägaren.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 13 Jun: Vaknade av att damerna på väg till gravarna var väldigt högljudda och hade mycket att prata om. i dag får jag fridag, skjutsar Åsa och Birgitta till någon badstrand och de ringer när det är dags att åka hem. jag får jobba med husmäkleriet. Jag har nu fått ett av husen klart för att lägga ut på nätet.. Träffade på Stavro som vill att vi ska komma till farmen i kväll. Vi middags tid ringde Birgitta för hämtning. När jag kom satt dom vid ett bord på Calypso taverna. Där träffade vi på Berith och Tommy från Källby, att Tommy kände igen Birgitta från webbsidan. Vi pratades vid en stund och bestämde att vi skall träffas någon kväll och äta. Skall bli trevlig. Åsa ska knoppa kvar hos oss i natt, så vi for via Ireon och Karin för att hämta tandborste och annat nödvändigt. Nico och jag drack en öl medan vi väntade på Åsa. Väl nere på Farmen var det slakt av ett lamm, det var till oss alltihop så nu är frysen rågad, "Det behöver Ni nu när Åsa är har" sa Stavro. Vi hjälpte till med diverse bestyr innan maten. God mat som alltid hos dem. Julias feta ost är så god. Vi satt länge tillbords och fick många härliga skratt, Åsa har så skön humor. En stund på altanen med ett glas vin avslutade en bra dag.

Söndag 14 Jun: Trötta stapplade vi ur sängen för att få i oss lite frukost innan det var dags att åka ner till Kambos. Min lilla jordfräs var med. Den är inte så bra, men fungerar nog bättre i våra små land här hemma. Birgitta tvättar kläder nu, när vi har tillgång till vatten. Kommunen jobbar med nya vattenrör i vårt område, så det gäller att passa på när det är Söndag då dom är lediga. Vi är hungriga och beslöt att åka till Leon i Platanos för att äta middag. God mat och en liten servitris, hon har inga framtänder, var nog sex år. För två år sedan lekte hon och en annan liten dam servitriser gick mellan borden och noterade i varsitt block. Här är det naturligt att hjälpa till redan som unga. Maten var god och när vi betalade fick vi äppelskivor i honung och kanel och jag en liten flaska Ouzo med hem. Fick en bild från Solberg i Västerbotten, som Hans Persson fotograferat i dag på morgonen. Kunde inte låta bli att lägga ut den i dagboken. Undrar vad Solan säger! Nu tidigt i säng, trötta av att ha vallats av Pro ledaren Åsa. I morgon ska vi tidigt upp för att åka båt till Patmos.

Vår servitris på Leon Platanos! © foto: Bengt Ahlstrand

Vår servitris på Leon i Platanos, sex år och småbusig.

© foto: Bengt Ahlstrand

Snö i fjällen, Solberg Västerbotten. © foto: Hans Persson

Solberg, Västerbotten tidig morgon.

© foto: Hans Persson

Måndag 15 Jun: I dag gratulerar vi Jessica Segerström, Sågmyra på hennes födelsedag. Ha en bra dag. Svalt, 20 grader och blåsigt i natt. Efter frukost drar vi ner till Ireon för att plocka upp Åsa, reseledare för dagens utfärd till Patmos. Men se goda du! Båten inställd på grund av blåst, märkligt för så farligt var det väl ändå inte. Som tur var har Åsa plan B i beredskap. Det blir Samos och fönsterkoll. Ett vackert segelskepp låg i hamnen som måste förevigas och jag köpte mig en vegasmäck, som jag alltid önskat mig. Vad damerna handlat under dagen är hemligt!!! Jag fick stå utanför och titta på tjejer. Sedan vidare till Kokkari, där fick jag inte titta på tjejer, utan snällt sätta mig med en Amstel vid havet. Förövrigt den uteservering som Marco och jag satt på förra hösten. Resans mål var upp till Manolates där vi åt lunch. Vi vandrade runt och damerna gjorde av med slantar även där. "Bengt har namnsdag i dag" tjoade damerna och rusade ut och in i butikerna. På hemvägen for vi till By ship Travel och böt ut våra biljetter till nästa Måndag. Vi får hoppas att vinden avtagit till dess. Rensade i vingården och Birgitta bland rosorna. Nu sitter de trötta, utschasade handlerskorna i solstolar på taket. Troligen diskutera dagens fyndhandel. På kvällen grillade vi lam och åt en potatisgratin som Birgitta lagat, den var så god. IM kom på ett glas vin. Sent blev det.

Fiskare passar på att renovera. © foto: Bengt Ahlstrand     Vackert segelfartyg, Sea Cloud. © foto: Bengt Ahlstrand     Nöjda och trötta handlerskor! © foto: Bengt Ahlstrand

Liten båt och en stort Segelfartyg, Sea Cloud. Åsa och Birgitta sluthandlat?

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 16 Jun: Vi sov länge i dag. Att Åsa sov länge var ett under, luften i den uppblåsbara sängen gick sakta ur under natten. Jag missade något i går när jag pumpade upp sängen. Efter frukost körde jag ner damerna till badet och jag for till macken och köpte nya däck till bilen. Vilken skillnad. Nu är det förhoppningsvis bara ljuddämparen som behöver lagas. Jag jobbade någon timma med webbsidan, hus till salu. Åsa och Birgitta var nöjda vid tretiden så jag for ner till Karin P dit dom promenerar. Niko och jag tog en öl meden jag väntade. Jag backade upp Niva på uppfarten till förrådet, med ena hjulparet så att jag kunde krypa under bilen. En temporär lösning med avgassystemet blev ståltråd så att det inte låter som kastanjetter om avgasröret. Åsa och Birgitta löste korsord tills det mörknade. Vi stekte lammkött och smaskade i oss. Mailat några bilder på Karin och Nikos hundvalp. Körde hem Åsa vid 22 tiden.

Nivan får nya sulor! © foto: Bengt Ahlstrand

Nya sulor på Niva.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 17 Jun: Upp tidigt och pratade med Stavro. Jag skall vattna på Kambos och senare i veckan skall potatisen grävas upp. Nu skall vi åka upp till Profeten Elias 1154 m ö h. Då jag vet att det är guppig väg upp till Elias, så lagade jag avgasröret med ståltråd, ska leta reda på killen som flyttat sin bilverkstad till Vathy i morgon. Resan upp fungerade bra vi tog det lugnt och Åsa och Birgitta njöt! Nja kanske jag ljuger lite. Väl uppe så gick dom runt och njöt av den storslagna utsikten. Vi tände ljus för våra avlidna vänner innan vi startade nerfarten. Vi skall till Stellas Cypriot Restaurant. Vi åt gott där som vanligt. Deras son har satt fart på verksamheten, han är ung och utbildad. Stella och Nikos är så glada att han är hemma sex månader för att hjälpa till. Vi satt länge och pratade med Nikos. Han kommer till Pagondas någon gång i augusti. Åsa har hör talas om en taverna som heter The end of the world så dit ska vi åka, smal grusväg med branta stup men vi kom dit. Det fick bli frapé och vatten. Ägarparet var trevliga och han visade mig sin vindkraft och ackumulatorer med mera. Vi pratade någon timma innan det var dags att åka hem till Pagonda. Åsa och Birgitta lagade mat och jag var till ingen nytta, jo men visst jag fick vattna blommor. Maten smakade bra och vi var trötta och nöjda efter en lång utflyktsdag. Det är varm ska ni veta. Åsa skjutsade vi hem till Ireon till Karins Pension. Dusch och dagboksjobb avslutade kvällen.

Pr. Elias bergstopp 1154 m ö h. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Åsa vid Elias. © foto: Bengt Ahlstrand     Vacker liten kyrka. © foto: Bengt Ahlstrand     Stellas nya logotyp. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Åsa vid världen ände. © foto: Bengt Ahlstrand     Taverna med vacker utsikt. © foto: Bengt Ahlstrand     Vindkraft till taverna Världens ände. © foto: Bengt Ahlstrand     Värdparet Andreas med fru. © foto: Bengt Ahlstrand

Pr. Elias kyrka. Birgitta och Åsa med utsikt! Liten kyrka. Stellas nya logotyp. Birgitta och Åsa vid Världens ände. Tavernan. Egen vindkraft. Värdparet Andreas med fru.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 18 Jun: Nu lider vi med våra svenska vänner. Kollade vädret i dag i Falun, regn, regn och kyla. Vår grönsaksförsäljare kom i dag och jag köpte 2 kilo tomater 2€, men så fina och saftiga. I dag firar vi trettiotvå år som gifta. Efter frukost är det bad och sol som gäller för Åsa och Birgitta, för mig blir det en resa till Vathy och en bilverkstad med Niva. Fick ett visitkort av Niko och skall ringa i morgon bitti för att få en tid. Det blir nog inget dyrt kalas, Niko kan svetsa in en bit rör. Handlade det som hustrun skrivit på en handlingslapp. När jag åkte hem var det en långsamtgående fordon med köbildning. Jag höll avstånd till min framförvarande bil, då kör en idiot i en liten lastbil om mig för att tränga sig in framför min bil, kön bromsas samtidigt upp så han får bromsa kraftigt och jag fick köra ner i dikeskanten för att undvika att hamna i hans flak. Jävla idiot, han låtsades som inget hänt. Åkte ner till stranden och träffade på damerna, där var det disko för hemvändande skolungdom. Jag hörde musiken senar ända inne i Ireon. Andes S ringde på Skype telefon och även Lars J från Jonheden. På kvällen åt vi Birgittas lammgryta och drack rödvin. Då Åsa inte sett Mamma Mia så får det bli Bio time.

Fredag 19 Jun: I dag gratulerar vi Birre Falk i Halmstad / Falkenberg som fyller år, Gösta bjuder säkert kaffe på sängen. Ha en trevlig dag Birre. Klockan tio fick jag hjälp med avgasröret på min bil. Pratade med en trevlig bekant till Niko, medan Niko lagade bilen. For sedan till Paradis stranden i Pythagorio där Åsa och Birgitta ligger och solar, läser. Dom vill vara där länge så jag for upp till Pagonda. Sågade en del grenar på vårt Mousmoula träd och öppnade upp mandarinträdet. Filio behövde hjälp med citronträdet, dock bara två grenar som gått av. Fick även fixa till ett skaft till en kratta slidkniven kom väl till pass. När jag hämtat solbrudarna så bar det av hemåt. Åsa vill bli hämtad vid sextiden för att äta mat. Det blev Faros igen, men dom har så god mat och trevlig personal under Stellas ledning. När vi kom kallade Stella, mig "Sexy" och sådant suger man naturligtvis åt sig. Även kusinen är söt och trevlig.  Åsa bjöd på maten, Ouzo och vin samt öl. Vällagad mat som vanligt. En runda utmed hamnen och en öl och drinkar fick vi hos Åsas bekanta bar ägarinna. Hem, hem ljuva hem, hojtade vi när kvällen var slut, tänkt oss till Lisa också men hon var ledig i kväll.

Lördag 20 Jun: Upp tidigt för en snabb frukost, det är Kambos som gäller. Birgitta och jag ska hacka potatis. Vi får ihop 2 säckar till Åsa kommer och vi bryter för att åka till Pagondas och tvätta oss och byta kläder. Just som vi är på väg att lämna huset kommer ett jordskalv, väldigt kraftigt var det lät som ett reaplan igenom rummet och huset skakade. Vi klarade oss bra lite spricker där det redan var sprucket och en kaffekastrull föll i golvet. Då var det värre för Filio, sprickor på några millimeter i några väggar, putsen i tak och väggar rasade ned över möbler och övrig inredning. Nere i Ireon föll ett glas ner från badrumshylla i Åsas rum. Mer vet vi inte för närvarande, men ingen verkar bry sig. Vi kom dock i väg till Vourliotes där vi åt lunch, en sen sådan. Vi gick en promenad runt i byn, Vourliotes sevärd med ett litet fint torg och fina byggnader. En glass slickade vi oss i Ireon vid havet. Hem till Pagonda for vi sedan. Jag bytte kläder och for ner till Kambos och hackade upp resterande potatis drygt tre säckar blev skörden. Birgitta bjöd på lite sallad och fårkött. Jordskalvet var värre än vi anat, mycket sprickor i vårt hus och Filio fick än värre. Vän av ordningen ska nu inte jämföra detta med katastrof områden. Men för oss är det inte så kul, kostar att reparea. Såg ett nyrenoverat hus på vägen till vattenkällan, där delar av skorstenen och taktegel rasat ned på vägen. Trötta men nöjda körde vi hem Åsa till Karins Pensionat. Sedan var det sänghalmen som lockade.

Tre säckar drygt blev skörden. © foto: Bengt Ahlstrand     Mycket städjobb bjuder jordskalv på. © foto: Bengt Ahlstrand     Tak och väggar ligger risigt till.  © foto: Bengt Ahlstrand     Tak och väggar ligger risigt till.  © foto: Bengt Ahlstrand     En bra Taverna. © foto: Bengt Ahlstrand

Tre säckar potatis hackade vi i dag. Bilder från Filio hus. En av vår favorit taverna.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 21 Jun: Svalare och skönt i sovrummet. Värmen är nu arbetsvänlig, tjugosju grader. Innan vi ger oss iväg med Pro ledare Åsa, ska vi vattna på Kambos. Vad vi förstod av gårdagens planering ska vi öster ut på ön och bland annat äta hos Ulla och Kriton i Kamara. Vi var ner till Kambos med Julia och Stavro. Dom var glada och pigga vilket glädjer oss. Jag skottade till jorddiken genom det nu upphackade potatislandet, så att vi kan vattna pumporna. Efter att vi skördat det vi ville ha vattnade jag landen. Åsa kom till Kambos för utfärden. Som vanligt så glömde jag något i Pagondas. Denna gång glömde jag stänga av bevattningen till apelsinträdet. Varför vi fick åka hem först. Passade på att skölja av oss. Färden gick mot Mykali där vi svängde upp på en grusväg som går via Klima, Posidonio och framme i Kamara stannade vi hos Ulla och Kriton för Amstel och mat. Kalamari åt Åsa och den var så god, jag minns nu att vi åt Kalamari där i vintras som vi njöt av. Ulla var glad att vi kom och pustade ut efter att två italienska familjer lättat. De barnen var söta och rara men motoriken var inte den bästa och ut i köket på snabba men vingliga ben. Till slut reagerade några av föräldrarna. Efter en god och trevlig matstund åkte vi vidare till Mourtia för bad. Solan, det var så varmt i vattnet att jag låg i länge, pumpen hackade inte ens när jag doppade mig. Skönt var det. Sedan via Pythagorio för att handla, både "von Lidl" och Basar i Vathy var stängda. Åsa lämnade en del i kylskåpet i Ireon och sedan hem till Pagonda. Några timmar på altanen med korsord för damerna medan jag gentlemannamässigt, höll mig undan och vaktade laptop. Lite Meze innan jag skjutsade hem Åsa.

    Vacker badvik, Mourtia. © foto: Bengt Ahlstrand     Båtar på redden i Mourtia, Turkiert i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand

En skön och lugn vik av Medelhavet, Mourtia.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 22 Jun: I dag gratulerar vi Nicke Hedlund i Hökviken, en av 10-gänget, som fyller år, Kerstin bjuder säkert kaffe på sängen, om hon jobbar i Svärdsjö. Ha en trevlig dag. Själva hoppas vi på en bra dag på Patmos. F/D Venus I bordar vi klockan åtta i Pythagorio hamn för färd mot Patmos. Det är lugnt väder och vi njuter av havet. Åsa ser en delfin så vi spanar om vi ska få se flera. Efter en timma anländer vi Patmos. Vädret är till vår fördel, växlande molnighet vilket är bra. Vi startar med en rundtur i hamnen och den är stor. En öl och apelsinjuice passar bra på torget innan vi går runt i Skala, som hamn byn heter. Vi har för avsikt att åka upp till Chora och det stora klostret Theologos. Vi tar bussen upp och vandrar runt där i några timmar, många gränder och prång att gå vilse i, men som tur åt vi mat på en Taverna och kunde då få en beskrivning åt vilket håll vi skulle gå. Vi beslöt promenera ner mot Skala och titta på Apokalyps. Det var stängt. Vid Apokalyps träffade vi på en hund som var törstig. Vi gav den vatten att dricka, halsbandet sa oss att någon ägde hunden! Men hunden gick med oss ända ner till Skala. Vi skojade om att köpa hundmat och lura hunden medan vi bordade båten. Vi såg hunden, slå följe med tre andra flanörer. Åsa konstaterade snabbt att hunden kunde räkna till tre. Helhetsintrycket blir att Patmos är sevärt, dyrt och turistiskt. Vi kommer att åka dit fler gånger. När vi landat i Pythagorio hamn gick vi till Ostria där Lisa jobbar för Amstel och Drinkar. Berith och Tommy från Källby, kommer dit också. Vi får en pratstund innan de reser hem igen. En trevlig stund med skratt och glam. Sedan, ett tack till er båda som "snodde" vår nota. De skulle handla lite och vi for till Ireon för att äta på To Kyma. God mat, jag kan rekommendera Spagetti Carbonara riktig bacon. Damerna åt fisk, det var gott sa dom enstämmigt. Fiskben som tandpetare, hm! Trötta och mätta for vi hem efter en lång dag med sol, luft och motion. Av 190 bilder som jag fotograferat väljer jag ut dessa, ett svårt val men kan inte lägga ut alla.

Vi går ombord på F/D Venus I, Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Patmos hamn. © foto: Bengt Ahlstrand     Patmos har ett stort hamnområde. © foto: Bengt Ahlstrand     En av alla så gränder i Patmos. © foto: Bengt Ahlstrand     Chora och Theologo kloster i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand     Åsa i ett av alla gluggar i klostret. © foto: Bengt Ahlstrand     Gamla vakttorn eller möllor? © foto: Bengt Ahlstrand     Vy över hamstaden Skala på Patmos. © foto: Bengt Ahlstrand      Promenad ner till Skala på Patmos. © foto: Bengt Ahlstrand    

Bilder från vår utflykt till ön Patmos. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår vän Lisa på Ostria i hamnen Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand                 Berith och Tommy från Källby bjuder på drink. © foto: Bengt Ahlstrand

Lisa på Ostria Pythagorio.   Berith och Tommy från Källby.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 23 Jun: Några droppar regn föll från ett svart, tämligen ensamt mol. Snart var det vackert igen. Treklang tidigt och begravning redan halv elva, troligen beroende på värmen. IM kom med räknig och ville att Birgitta skulle klippa sonsonen. Jag hämtar Åsa och skjutsar dem en bit mot Samiopoula för att bad och pressa, en sista gång. Vi är nu åter utan vatten, så jag får nog dra en ledning från vattentanken till vårt hus för tvätt och disk. Det gick åt en del tid att färdigställa gårdagens bilder. Nu har vi vatten igen, så länge det varar. Damerna beställde hemfärd och vid sextiden hämtade jag. Åsa chattade med Marco, undrar om det var en del förhållningsorder! Vi ska nu fara och äta någonstans då ingen vill laga mat i denna sena timma. Sinandisi blev målet för målet! Pizza och sallad vin och öl. Karin har inbjudit oss på vin och öl när vi ätit. Hos Karin var en annan Holländska, Irma. Vi satt där nästan till midnatt, men kul har vi, då går tiden fort. Eldfest på torget i Pagondas men vi orkar inte att gå ner. Det blir sänghalmen i stället.

Birgitta, Irma, karin och Åsa festar loss! © foto: Bengt Ahlstrand

Fest hos Karin, fv. Birgitta, Irma, Karin och Åsa.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 24 Jun: Vaknade tidigt och for ner till Kambos för att vattna. Därefter hem för att försköna mej, Vi hämtar Åsa vid halv elva tiden för färd till flygplatsen. Mycket folk är det som ska hem till Sverige och en del andra länder. När vi vinkat av Åsa så gick vi över till ankomsthallen för att möta Nilla och Perry. Dom stannar en vecka i Stavros hus. Birgitta tvättar kläder och jag vattnar landen här hemma. Vid femtiden åker Nilla, Birgitta , Perry och jag till farmen för en trevlig kväll med mat och vin. Dessförinnan är det vallning av lamm och getter, Perry och jag följer med Stavro och damerna lagar mat. En liten tre dagar ung killing var så trött så att Stavro fick bära den i bland. Vi är alla trötta så det blir tidig hemfärd med ägg och gurka som gåvor. Av Stavro fick vi veta att det var jordskalvet som orsakade vårt vattenproblem, tur att han pratat med kommun i Hora. Vi tittade på Allsång på Skansen innan vi knoppade in.

Blivand häradsbetäckare och Stavro. © foto: Bengt Ahlstrand     Tjusig är jag, bara så ni vet. © foto: Bengt Ahlstrand     Perry njuter, blivande fårahede? © foto: Bengt Ahlstrand     Jag är bara tre dagar, så vänta på mig! © foto: Bengt Ahlstrand     Skönt att åka med husse en bit. © foto: Bengt Ahlstrand

Blivande bock.          Vacker get.        Perry njuter.      Tre dagars killing.      Fint att åka med husse en bit.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 25 Jun: Vi sov länge i dag, är det åldern som tar ut sin rätt? Fest och gamma tre dagar i stäck är nog för mycket för oss. Vi får minska till två dagar! Nog om detta. När Birgitta var till Nico för att betala räkningar berättade han att jordskalvet var det värsta på 50 år på Samos. Skalvet epicentrum  vara vid Profeten Ilias berg ovanför Tsopela, allt enligt Nico. Jag körde grästrimmen några timmar och Birgitta städade, rensa lök och rabatter. På kvällen åker vi till farmen. Stavro och jag styckar ett lamm som vi, Nilla och Perry fick. Jag fick bistå vi mjölkningen idag. lätt jobb för getterna är mer timida. Jag lånar en del plastlådor för att förvara potatisen i. Meze och vin igen! Fyra dagar i sträck och sent blev det, igen. Julia och Stavro är så glada så det får kompensera tröttheten.

En av våra många matgäster, på spiskumming. © foto: Bengt Ahlstrand

En av våra många lunchgäster.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 26 Jun: I dag måste vi sortera potatisen, jag gav en kasse till Filio i går och såg att några var dåliga. Nu är det bara fräscha potatisar kvar, det räcker och blir över. IM skickade sms till Birgitta och vill ha vattnat i sitt hus. Gästerna som hon har är inte ute och åker, så Birgitta fick knalla dit ändå. Till Ireon för att handla armeringsjärn till gardinstänger, vi fick dem kapade i de mått vi ville och betalade per kilo. Även färg till dessa och krokar inhandlades. På Kambos skördade vi våra första tomater för i år. Det blir en riklig skörd i år. Birgitta plockade ihop en del grönsaker. Harry var uppe på Skype telefon så Birgitta ringde för att höra hur det var. Allt väl förstod jag av Birgitta. Vi gick en runda i olivlundarna för att kolla läget, många ras var det efter jordskalvet. Pagondas är en av de äldsta byarna på Samos och på måndag kommer det att ske en besiktning av husen, för att konstatera om något är riskfullt att bo i. Korsord och tidig sänggång är det som gäller, inget partajande tur nog!!! 

Snart mogna tomater. © foto: Bengt Ahlstrand     Många tomatplantor är det. © foto: Bengt Ahlstrand     Meloner, snart färdiga. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta har skördat grönsaker för några middagar. © foto: Bengt Ahlstrand

Tomaterna snart mogna. Tomatplantor, många är det. Melon. Birgittas skörd för middagar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 27 Jun: Vaknade pigg i dag, är nog utvilad nu. Låg länge på spikmattan bra för ryggen. Ryggen klarar sig bra numer, hoppas bara att det håller i sig. Efter frukost tänker jag köra grästrimmern mot vattenkällan för att kunna inspektera. I går var gräs och andra växter lika höga som vi. Det fastnar så mycket taggiga saker i kläderna när man försöker nå fram till Stern. Efter några timmar var det slaget en del gräs och sly. Men mycket gräs återstår innan alla våningarna kan anses klara för städning inför vinterns skörd av oliver. Nilla och Perry kom förbi en sväng så också IM fast lite senare. IM fick en kasse med potatis med hem.

Söndag 28 Jun: I dag gratulerar vi Mats Wilander i Hässelby som fyller år, Anne-Louise bjuder säkert kaffe på sängen. Ha en trevlig dag. Vi kom sent till Kambos i dag men inte mycket jobb. Rensade en stund och åkte sedan till havet så Birgitta fick ett bad. Handlade och for sedan hem. Tre klang, någon har avlidit i dag. Jag slog gräs mellan lilla kyrkan och huset och vattnade sedan plommonträden och vin stockar och rankor. Nilla, Birgitta, Perry och jag ska till Farmen för att äta Julias goda mat. När Penelope och Odysea fått kramar och kel så var det dags att skörda gräs till getter och får. Perry var en höjdare på att kratta ihop och bala. Han har säkert ett förflutet som sommardräng någon stans i sin ungdom. Julias mat är bara så god. Lammsadel, inbakad med diverse inälvsmat och en makaroni, ser ut som riskorn. Klockan sprang i väg som vanligt när man har trevligt. Chattade en stund med Åsa, innan vi intog snarkofagern.

Måndag 29 Jun: I kväll startar vår häst Beauty Class i Rättvik, i lopp två. Vi får hoppas att det inte blir galopp igen. Tre timmar har jag tillbringat med grästrimmen i olivlunden. Hela jag är fylld av diverse frön och skräp. Birgitta rensar här hemma och bakar matbröd. Birgitta ska göra aprikosmarmelad, köpte två kilo av vår ambulerande grönsakshandlare. Vattnade rosor och blommor på framsidan, glömde av det och tömde tanken 1600 liter, då är blommorna säkert nöjda. Nilla och Perry bjuder oss på middag i Ireon, det var ett trevligt initiativ. Vi går till Georges på Venetia. Vi äter gott och har trevligt, kanske för hög musik och prat omkring för att jag ska höra samtalen. Jag försöker att se ut som jag hör. Vi åker sedan till Pythagorio för att sitta en stund hos Lisa på Ostria och titta på folk och smutta på något gott. Birgitta och jag tackar Nilla och Perry för en trevlig kväll. Jubel i busken! Vår häst Beauty Class kom tvåa, och jag fick lite pengar på spel, dels vinnaren och Beauty på plats.

                                                   Spektakel i Spartharei 2007. © foto: Bengt Ahlstrand

Anna och vår häst Beauty Class, 2:a i Rättvik.                         Lisa en bild till dig. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 30 Jun: I dag får det bli en något lugnare arbetsdag. Efter att kört grästrimmen i två dagar är jag lite stel i kroppen. Vi tittade på Beauty loppet nu på morgonen och det såg väldigt bra ut, trots dåligt läge sista kurvan, bra kört av Westholm. Nu åker vi till Pythagorio för att få några bilder på papperskopia. Tre förstoringar 13*18 1.60€ inte så dyrt tycker jag. Vi gick en sväng i hamnen och tog en öl och Frapé på Ostria innan hemfärden. Hjälpte Filio med hennes bil, körde upp den och parkerade temporärt till hennes plats blev ledig. Filio är så glad för hjälpen, "thank you thank you" har hon lärt sig troligen den enda engelska som hon kan. Birgitta och jag mätte hur långa "gardinstängerna" (armeringsjärn) skulle vara. Vi handlade armeringsjärnen i fredags och i dag ska jag måla dem. Vi provade längderna och samtliga tre fick jag kapa en och två cm. Ett drygt jobb med metallsåg. men snygga blev de och även vattentankens ställningen fick färg. Birgitta bjöd på aubergin halvor med grönsakshack och köttfärs och riven ost, kalas. Problemen hopar sig! Nja inte så farligt. I och med den stora ombyggnaden av vatten ledningar i Pagondas är vi utan vatten mellan 9 och 16 alla dagar utom söndagar. Detta arbete kommer att dröja många månader innan alla hushåll fått nya ledningar. Problemet är att när vattnet släpps på så kommer det grus och slam med i ledningen. Vår tvättmaskin gillar inte slam och annat. Vi rengjorde så mycket vi kunna och si, tvättmaskin fungerade igen. Nilla och Perry kom och sa adjö, dom åker hem i morgon. Kommer åter i augusti. Vi åt Lokanika och ägg till kvällsvard. Vi tittade på "Allsång på Skansen" det fungerade bra då klockan var 23.00.

Onsdag 1 Jul: Jag for tidigt ner till Kambos för att vattna, jag rensade även lite ogräs. Hemma väntade Birgitta med frukosten. Jag är väl inte så alert i dag då det blev sent i går med televisions program. Degade på altanen mest hela dagen. Nilla och Perrys plan var troligen försenade 55 minuter, om vi har koll på flygplanen. Stavro kom förbi och pratade om Kambos och pipes. Han startar upp bevattningen på fredag och jag åker dit och fortsätter. Det är hett nu och vi hoppas att tomaterna ska mogna. Birgitta körde tvättmaskin när vattnet släpptes på. DD gick bra i dag, hästarna travade som dom ska. Vi satt på altanen några timmar innan läggdags.

Torsdag 2 Jul: Jag läser att Grekland skall införa rökförbud, följa EU!! Fan tror, men det vore bra då kan jag gå ner på torget på vintern och dricka en öl hos Stella utan att bli rökt. Det är så hett nu att vi stannar i skuggan. IM och Birgitta satt länge på altanen och språkade om allt, tror jag. Var upp en stund i olivlunden och skar bort vildskott. Pincerade vinrankor och vinstockar. Ett pyssel som alltid finns att göra. Klippte bort överblommade rosor, då small det till i ryggen. Har haft känning av ryggen några dagar och många besök på spikmattan har det blivit. Nu får jag sitta rak i ryggen och ropa "Birgitta", nej så farligt är det inte ännu. Vi chattade med Lasse R i Knutsgårdarna, allt var väl med dem. Lasse och Erik har turnerat runt med husbilen i Danmark och Sverige med fint väder. Min hustru har läst i dagens dagbok! Jag beordrades in i sovrummet, "Lägg dig på magen och ner med byxorna!" Vad nu då, bäst att lyda. Det var massage på min onda rygg jag fick. Troligen en förebyggande åtgärd för att jag ej skulle ropa "Birgitta" stup i kvarten. Kristina L hörde av sig via Skype telefon. Blåsten tilltog på kvällen och det var behagligt att sitta på altanen innan läggdags.

Fredag 3 Jul: Vindstilla och hett. Vi åker till Kambos för att vattna, sedan bad och diverse inköp. Jag var inne hos Filio i går. Filio vill att jag fotograferar skadorna på hennes hus, efter jordskalvet. Så det blir även en tur till Pythagorio för att få papperskopior. Det är lugnt på Kambos vattningen gick bra trots dålig rygg, inte så många fåror att leda vatten i sedan potatisen är skördad. Ryckte ett och annat ogräs medan jag vattnade. Tankade Ladan och till vattenpumpen på Kambos. Sedan startade inköpsresan, Apoteket i Chora var första stoppet, eftersom jag har namnsdag fick jag ett par snygga skor i skinn med kilklack. Det visade sig sedermera att dom var för små, storlek 39 så jag fick över låta dem åt hustrun. Oj vilken otur. Till Pythagorio för att printa ut bilder åt Filio. Sen tjoade hustrun, som så ofta, "till stranden". Även jag badade i dag, två gånger. I Ireon Handlade vi mat och skulle köpa packningar till kranarna. Men si det gick inte. Vi får pröva i Hora eller norr om Pythagorio där det finns en specialbutik för vvs. IM ringer och har åkt på ryggskott, Birgitta ilar dit med spikmattan och massage. Senare får hon uppdraget att hjälpa till att städa IM hus då nya gäster anländer i morgon. Vi satt på taket och njöt i solen en stund. Övriga delen av kvällen var det altanen som gällde. Åsa och Birgitta chattade en stund.

Vindruvorna växer bra i värmen. © foto: Bengt Ahlstrand     Många klasar är det. © foto: Bengt Ahlstrand

Årets vindruvor växer bra. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 4 Jul: Nu drog jag igång fläkten medan vi låg på spikmattan, men vi säger alltid, vi skall inte klaga utan minnas hur mycket vi längtade efter värmen i vintras. Vi funderar på att köpa en kamin som drivs med olja, inget som rycker in och vedbehovet räcker till myselda i öppna spisen. Vi får se hur det blir. Ryggen är inte så bra så jag gör inte så mycket i dag. Har tittat på en massa fotografier Ullervad - Leksbergs hembygdsförenings webbsida. Mycket rolig läsning där. Bland annat, att min skolkamrat Åke Möller höll ett intressant nationaldagstal i Mariestad, han berättade bland annat varför Kronprinsessan inte gifter sig i Mariestad. Stavro kom hit på ett glas vatten, vill bara ha vatten i värmen, på dagen alltså! Vi ska vattna och skörda i morgon då Stavro har jobb på Farmen. Filio pratade med Stavro, Birgitta och jag är bjudna till kyrkan på "40 dagar" (19 juli). Fyrtio dagar sedan Stamati dog. Jag fick en flaska Ouzo av Filio! Birgitta vattnade en del rosor och annat som inte får vatten genom pipen. Kvällen tillbringade vi på altanen som brukligt sommartid.

Söndag 5 Jul: Uppe med tupparna för skördearbete på Kambos. Mycket grönsaker var det. Filio fick en kasse och en del tar vi med ner till Farmen. Det var synd nog få mogna tomater, en del var dåliga och några var halvätna av någon liten rackare. Efter bevattning for vi hem och åt resten av frukosten. När vi kom till Farmen såg vi en Stavro som sakta rörde sig, han har en ond rygg. Birgitta masserade en stund och visade även Julia hur hon kunde knöla på ryggen. Stavro åker till sjukhuset i morgon! Vi hjälpte till med det som behövdes av dagliga sysslorna och for sedan hem. Vi har så mycket egna grönsaker, så vi avböjde att äta sallad med dem. Vi vattnade fruktträd och Birgitta lagade en god middag. Mot kvällen kom IM och Tobias, IM barnbarn förbi, de satt en stund på altanen. Vi att där hela kvällen, det fläktade så skönt.

Måndag 6 Jul: Vaknade tidigt det är alldeles vindstilla ute. Jag ska försöka trimma gräs i olivlunden nu på morgonen när det är lite svalt (30,1grader). Efter någon timma i olivlunden gav jag upp, blir så snuvig av all frö och damm som far omkring. Lunch på altanen trots hettan, men smakade bra efter att jobbat. Tre stycken Air Berlin plan landar i rad, trångt i luften är det ibland. I dag har jag mest hela dagen ägnat åt att rätta och fixa med äldre dagböcker. Bland annat text under bilder. Birgitta har rensat ogräs i kökslandet närmast badrummet. I dag träffade vi på sonen till Nilla, trevligt att prata med honom en stund. Det är nog hans förtjänst att Nilla och Perry hamnade på Samos. Jag ska stå för mathållningen i dag, nej det blir inte Lokanika, köttfärssås och spagetti. Det blir inte så mycket grönsaker när jag står för mathållningen. Jag vattnade sedan rabatten mot gatan. Birgitta fortsatte sedan med vattenkannan. Plötsligt ropade hon, jag trodde det var kattungar i rabatten igen. Ingalunda, det var en ödla av något slag, vi tror det är en Taggsvansagam. Den gräver ner äggen i jorden precis som sköldpaddan på Zakynthos. Nu ligger hon och vaktar äggen, sex till antalet. Efter någon timma gick vi för att kolla hur det var med vår äggläggande vän, inte ett spår hon var försvunnen och det märkliga är, det går inte att se att det finns ägg nergrävda. 25,4 grader på altanen vid 23 tiden, så skönt. Nu är det dags att krypa ner i sänghalmen.

Taggsvansagam? © foto: Bengt Ahlstrand

Taggsvansagam Agama stellio © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 7 Jul: Varmt var det när jag arbetade i olivlunden nu på morgonen, höga tistlar och annat skräp trasslar in sig i grästrimmern. Jag får byta och sätta på skiva nästa gång. Nu har jag lagt in Googles översättare av hemsidor, kan vara trevligt för våra utländska vänner. Lars-Åke Janzon Fil dr, 1:e intendent Jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm skickade ett mail att det är en Taggsvansagam Agama stellio som lagt ägg i rabatten. Det tackar vi för Lars-Åke Janzon. Dagen tillbringade vi mest på altanen. Birgitta lagade mat och jag tillbringade några kvällstimmar med grästrimmern. Kollade en Wallander Jokern innan vi sussade.

Onsdag 8 Jul: Vaknade redan klockan fem, vindstilla och varmt. Jag startade fläkten i sovrummet och läste ut Arto Paasilinna "Uppdrag: Skyddsängel". Efter att frukosten avklarats åker vi till Vathy för att handla en del matvaror. Jag har även fått ett tips om en vvs butik för inköp av packningar till kökskranarna. I den butiken hänvisade dem en annan butik nära Lidl, den butiken hittade vi inte. En sväng till Pythagorio och en PitaGyro avslutade "handelsresan". Ingen telefon eller Adsl fungerar och jag ringde via mobilen och felanmälde. Det tar säkert sju månader sporde hustrun. Även Filio var utan telefon. IM kom hit med elräkningen, 29€ var inte så farligt dyrt för perioden maj - juni. Eftermiddagen väntade jag på Ote, men som vanligt inget händer. På kvällen kollade vi Hasse & Tage. Svårt att somna. Körde fläkten några timmar. Birgitta satt ute på altanen någon timma i natt.

Torsdag 9 Jul: Varmt, kvalmigt. Vi får återgå till stängd sovrumsdörr igen. Då är sovrummet svalare, får vi hoppas. Jag skall prata med Karin och Niko i Ireon, om uppdatera webbsidan via deras nät, hoppas att vår telefon lagas så snabbt som möjligt. Det är luftledningar här i Pagonda, men dom gräver i gatorna för vatten och avlopp så något kan väl ha hänt. Mycket riktigt, telekabeln är av grävd utanför Stavros hus. Det känns som om det kommer att ta tid! Hoppas bara att det lagas innan dem gräver igen diket. På eftermiddagen kom Ote, hurra! "Men se goda du!", jag kommer i morgon och gör jobbet. Vi åkte ner för ett kvällsdopp och för att komma ifrån holländarna som spelar högt nu när dom fått el i huset. Efter ett skönt bad åkt vi till Pythagorio och Ostria för en drink och Amstel. Jag städade trappan ner till Senia. Vi satt sedan länge på altanen och njöt av utsikten. Filio ringde på porten och berättade att hennes bil blir klar i morgon, jag lovade att skjutsa henne till Vathy. 

Stort vatten och avloppsarbete i Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand     Diket där telekabeln blivit av grävd. © foto: Bengt Ahlstrand     Telekabeln som grävts av. © foto: Bengt Ahlstrand

Arbete med vatten och avlopp i Pagonda. Även telekabel av grävd. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 10 Jul: Klockan är nu halv nio och Ote lyser med sin frånvaro. Men klockan nio kom han när vi åkte ner till Kambos för att vattna. Ingen Filio syntes till. Efter vattningen åkte vi in till Pythagorio för att fotografera till 10-gängets webbsida. IM var här en stund och jag chattade med Åsa. Inte mycket av aktivitet nu i värmen. Inomhus eller altanen i skugga. Birgitta kollade Dalarnas Tidningar på Webben, bron i Leksand, Översvämningar i Borlänge och så vidare. Det är synd om folket som har semester. Anders S hörde av sig via Skype och berättade om väder och vind. Trösten var att dem får bra med svamp. Filio kom hem med tre bussen, hon har besökt Vathy bland annat för att få ett kort på Stamati inramad till graven. Det är i morgon vi ska fara och hämta hem bilen åt Filio. Det är en obeskrivlig glädja att kunna komma ut på nätet igen. Maria V kom upp till oss och pratade en stund. Vi skickade med lite matnyttigt, vi har ju så mycket. Janne S hörde också av sig via Skype det var trevligt. Sent i säng blev det, hett och varmt är det. Vi funderar på att ordna svalare sovställe på taket.

En efterlängtad bil. © foto: Bengt Ahlstrand

En efterlängtad bil.  © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 11 Jul: Varmt och vindstilla ute. Frukosten åt vi inne i dag, skönast så. Jag skall åka till Mytilinii med Filio för att hämta hennes bil. På hemvägen var jag på Evelin hotell och pratade med Evelin och Julia om webbsidan och huset i Spatharei. Chattade med Per H i Falun. Anders S ringde - och berättade att han och Birgitta också skaffat spikmattan.  Birgitta berättade också hon att tidningarna skriver om spikmattan. Det är ju så typiskt svenskt, att när något blir populärt ska pressen kommentera. Vi känner oss mycket bättre i kropparna. Eftermiddagen tillbringade vi på altanen med varsin bok. Jag läser "Häxan" av Jan Mårtensson och Birgitta har läst ut "Åskgudens son" av Arto Paasilinna. Ett störande moment var en av Lada ägarna som spelade bilradion så högt att vi undrade hur han kunde vistas i oväsendet. Ett trevligare oljud var tutande bilar och någon som sköt med hagelbössa, det är den unge fåraherden som gifter sig med en tjej som jobbar på Mariopolos. En volta ner till torget var ett måste. Det var fullsatt, inga bord lediga så vi vandrade hem och lyssnade på musiken från altanen, det var lagom högt.

Söndag 12 Jul: I dag åker IM till Sverige på obestämd tid, hennes pappa fyller 80 år i augusti. Birgitta ska vattna blommor med mera. Vi är nu på väg ner till Kambos Ireon för att skörda och vattna. Vi träffade Julia och Stavro på Kambos. Stavro var mycket bättre i ryggen nu efter en vecka, Han har trots värk jobbat varje dag. Det är inte kul att vattna medels dikesvarianten, bara sten och lera kvar i rännan och vattnet spolar bort den lilla jord jag lyckas hacka upp. Men det är nog sista versen för böner så att det blir ny sådd och då med bevattning med pipes. Trist med långtandade snyltgäster bland tomater och meloner.  Birgitta och jag for ner till havet och badade, i dag länge, det var så varmt att det knappt svalkade kroppen. Jag behöver ladda min mobil så vi for till Karin och Nico för att köpa refill kort. En sväng för att kolla Papa Beach. Av värmen och långsam bilkörning så kokade Ladan. jag fyllde vatten i Ireon och Ladan fick vila medan vi drack Iste och Amstel på torget. Birgitta bjöd på en god middag, lammkött. Det var Brigittes son som vi fick av Julia och Stavro. Filio ropade att jag skulle komma till porten, hon gav oss olivolja, det är tacknämligt då det går åt mycket i matlagning och sallader. Kvällen var skön och behaglig, 28,4 grader och blåsigt vilket ger svalka. Vi videochattade med Lars R en stund på kvällen, alltid lika trevligt.

Snylgäster har varit framme, 90 procnt av melonerna är skadade. © foto: Bengt Ahlstrand     Likaså tomaterna är angripna. Men det är gott om dem. © foto: Bengt Ahlstrand

90 procent av melonerna är naggade i kanten. Tomater också. men dem är det gott om. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 13 Jul: I natt var det skönt. Sov gott då vi har svalare i sovrummet. Det är lite moln som seglar fram över himmelen och blåser. Det är bra för vi ska städa under "Åsnegodisträden" i dag. Några timmar på skrå känns i benen och nu är det rensat och fint under träden. Birgitta började att kratta under olivträden så att det blir lätt att köra "Amanda" i vinter. Birgitta går ner till posten och betalar elräkningar. Därefter far vi till Ireon för att handla vvs artiklar. Birgitta vill ha en vattenkran utanför huset. Vi köper även två krattor för städning under olivträden, det behövs först en rejäl kratta och sedan en räfsa i plast. Men nu ska det bli fint under olivträden inför skördetiden. Pizzan "fyra ostar" lockar, så Sinandisi blir nästa stopp. Vi hämtar Stavro på kommun, då hans bil fått nya däck på bensinstationen, så slipper han och med någon annan. Nu har Birgitta en vattenkran att skölja grönsaker och annat. Men det är svårt att locka ut henne för syn, hon läser om spikmattan som nu bluffmakare säljer. Men tillslut fick jag godkänt med min vatteninstallation. Vi tillbringade kvällen som vanligt på altanen.

Åsnegodis, stora ärtskidor som bruna smakar godis för djuren. © foto: Bengt Ahlstrand     Snart helbruna och mogna för skörd åt Djuren. © foto: Bengt Ahlstrand

Träden vildvuxna men fulla av Åsnegodis. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 14 Jul: I dag startar vi med rensning i olivlunden, efter frukosten. Det blev många timmar och fint blev det. I dag fick vi veta att vår häst Beauty Class startar på Axevalla på Söndag 19 juli. Startar i lopp sex, spår fyra, inget bra spår vid voltstart. När jag gick ut för att duscha såg jag ett litet djur, såg ut son ett blad med ben. Berith och Tommy, vi spar värme också. Vi vattnade apelsinträd och andra fruktträd. God mat bjöd hustrun på, som vanligt. Äntligen fick vi kontakt med Harry P. Vi trodde han gjort slut med oss, men det var en illstarrig pc som orsakade Harrys frånvaro på Skype. Det var skönt att få lite läges rapport från Harry. Trötta och nöjda hoppade vi i sänghalmen.

 En konstig liten insekt. © foto: Bengt Ahlstrand

En konstig liten insekt. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 15 Jul: I dag gratulerar vi Annica Rumby i Leksand som fyller år, Lars-Åke bjuder säkert kaffe på sängen. Ha en trevlig dag. Själva ska vi efter kaffet åka ner till Kambos och vattna. Det blir så här långt in på sommaren bråk mellan vattnet och mig. Det blir svårare för var gång jag vattnar, att leda vattnet in i fårorna, mest bara sten kvar att styra flödet med. Den jord som finns kvar spolas snabbt bort. Det var krig mot vatten för vår del på Kambos men det var ingen ting mot vad brandkåren fick vattenkriga mot eldsvåda. Det brinner på kullarna ovanför militärförläggningen utanför Ireon. Det är ett ganska stort område så brandflyget gick upp, båda planen. Även många brandbilar och militär med schaktmaskiner deltog. Jag fotograferade från Kambos där Birgitta upptäckte rök. Sedan inne i Ireon och slutligen från utsiktsplatsen vid taverna Panorama. Där såg vi hur det flammade upp igen i den hårda blåsten. Vi skördade en massa tomater, så Filio fick en kasse och andra grönsaker. Filio blir så glad. Jag skållade tomater och skalade dem medan Birgitta mixade. Nu tar vi en promenad upp till brandtornet, för att kolla läget nere i Ireon. Det är lugnt nu men en kulle blev avbränd. Vi tände ljus i bergskyrkan för våra avlidna vänner. Vi besökte även begravningskyrkan där vi träffade Irini, Dinos änka och Filio, Stamatis änka. Stamati grav byggs över med marmorskivor på lördag, 40 dagar sedan begravningen. På kvällen kollade vi på Viktorias kalas på Öland och Allsång på Skansen. Vi fick e-mail från Nilla, Nilla läste om vår tomatskörd och vi fick ett bra recept på en god tomatsås. Tack Nilla! DD gick bra 396 % i vinst. Nu ska vi sova.

 Brandbil på väg mot elden i Ireon. © foto: Bengt Ahlstrand     Vattenbombning sett från Kambos. © foto: Bengt Ahlstrand     Vattenbombning Ireon. © foto: Bengt Ahlstrand     Brandflyget i aktion. © foto: Bengt Ahlstrand     Brandbilar i aktion. © foto: Bengt Ahlstrand     Elden flammar upp igen i de starka vinden. © foto: Bengt Ahlstrand     En del av dagens skörd av tomater. © foto: Bengt Ahlstrand    Vi tänder ljus för våra avlidna vänner! © foto: Bengt Ahlstrand     Eldsvådan begränsades av vägar som tur var. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från branden ovanför Ireon. Tomatskörden i dag. Ljus för våra avlidna vänner. Branden slutade lyckligt denna gång. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 16 Jul: I natt var det kraftiga vindar, det mojnade mot morgonen. Bra om det fläktar något när det är arbete i olivlunden dit vi beger oss efter frukosten. Pratade med Lars J på Jonheden. Dem har fått mycket regn. vattenfyllda jordkällare och pumphuset. Stavro ringde och talade om att jag glömt öppna två bevattningsslangar i går. Jag tog med bensin till vattenpumpen och for ner till Kambos. Passade på att skörda tomater, en bärkasse. Det går undan med städningen av olivlunden, bättre än vi trott. Plockade in några Krikon som mognat, men dem kan säkert sitta kvar några dagar. Några brandbilar finns kvar vid brandområdet vid Ireon. Det är nog säkrast då det blåser friska vindar, som ökar i helgen. Kvällen tillbringade vi på altanen, tomat sallad, vad annars.

Fredag 17 Jul: Denna morgon är det måttliga vindar, tjugonio grader. Så det blir svettigt på Kambos när jag skall kriga mot vattnet. I onsdags lade jag ut en extra slang och i dag ska jag prova en ny variant. Mycket riktigt blev det ett ordentligt krig mot vattnet, jag var helt chanslös. Vi drog dit pipes och en annan grövre slang. Men jobbigt var det. En kasse tomater till med hem. Birgitta ska skicka gratulationskort, så vi åkte in till posten i Pythagorio med hopp om att korten går iväg i dag. En Amstel och en Frapé på Ostria satt fint i värmen. Vi badade på hemvägen, nu är det varmt i havet så även jag njuter. Tomater ska i dag förädlas till tomatsås. Lite pyssligt och slaskigt jobb var det, men så gott det blev. Vi tackar Nilla för det goda receptet. Vattnade apelsinträden på eftermiddagen. Sharon trädet fick även vatten och då störde jag ett älskande bärfispar. Dem gör som hundarna sitter fast i varandra, dom drog uppför stammen med god hastighet, en drog och den andra backade snällt med. Tre klang, och begravning i dag. Vi vet inte vem. Birgitta bjöd på lammgryta, det blev sen middag i dag. Vi njöt en stund på altanen och innan sängen kallade tittade vi på ett avsnitt av "Pistvakt", helt galet program.

Bärfispar utövar samlag, sitter fast i varandra.

Bärfispar utövar samlag, livet är upp och ned. © foto: Bengt Ahlstrand 

Lördag 18 Jul: Filio ringde på och gav oss ett bröd. I morgon skall vi gå till kyrkan, "fyrtio dagar" sedan Stamati dog, Vi städade en våning i bortre olivlunden. Sedan var det att ta tag i tomaterna. Mycket tomatsås bli det. I dag skall vi åka till Kamara och efter ett dopp i havet åker vi till Kriton taverna och Ulla för något gott att äta. Skönt svalkande bad vid Mourtia och det var flera som tyckte det. Många familjer. Ulla och dottern städade deras hotell Kriton, i Vathy, medan sonen och Kriton skötte tavernan. Vi åt Kalamari och greksallad till det drack Birgitta ett glas retsina och jag fick en Amstel. På hemvägen handlade vi en del mat. Vinstockar och vinrankor fick vatten i dag. Vi försöker prångla ut tomater. Maria V fick en kasse och vi ville ge Beate en också, men hon har också tomater i överflöd. Anders S ringde via Skype telefon. Ett par "Pistvakt" program tittade vi på innan sängen intogs, tidigt för att vara pigga i morgon.

Söndag 19 Jul: I dag gratulerar vi Anné Viklund i Falun som fyller 89 år, ha en bra dag. I natt var det svårt att sova, vaknade av en bil halv ett, sedan var det svårt att somna om. Luften står stilla och vi körde fläkten. Nu klockan nio skall vi gå till kyrkan, Stamati har varit död i fyrtiodagar. Under sju dagar efter begravningen brukar de sörjande gå till kyrkan och be för den döde. Detta upprepas sedan 40 dagar efter dödsfallet, sex månader efter och på årsdagen efter dödsfallet. Det är första gången för oss, så vi vet inte hur det går till. Därefter blir det kafé Neo. Eftersom vi har jobb på Kambos så avböjde vi kaffe, ouzo eller vad man vill ha. Jag tyckte att det var stämningsfullt i kyrkan. Papa mässade och sjöng och tre andra sjöng emot Papa. Böckerna fanns på ett tresidigt notställ, som vreds efter vilken text de tre männen ska sjunga. Vi fick en påse med hem, bröd och något mysli liknande godis. Efter skörd av tomater, två kassar och bevattning for vi till havet för att svalka av oss. Två figurer smet in bland träden på Kambos, dem tillhörde ett nytt gäng människor, nu även med småbarn, landstigit utmed Ireon kusten i natt. När vi lämnade Kambos så hämtades ett tjugotal i polispiket. Birgitta vattnade hos IM medan jag fyllde på vatten vid källan till oss själva.

Måndag 20 Jul: I dag gratulerar vi Per Weilander som fyller år. Eva bjuder säkert kaffe på sängen, om du inte är ute och flyger. Ha en bra dag. Nu är det  varmt, 36,8 grader och i natt var det som svalast 29 grader. Fläkten fick jobba och Birgitta har bäddat med frottéhanddukar i sängarna, hon är smart. Nu är det inte många timmars arbete kvar i den bortre olivlunden, med markstädning. Det känns bra att kommit igång med det jobbet. Tomat sallad till lunch! Vad annat, det är tomater i alla former som gäller. I dag ska Birgitta ordna till tomater för soltorkning. Vår häst Beauty Class kom fyra på Axevalla i går. Westholm var mycket nöjd med henne. Det är vi också, jag glömde av att satsa på plats!!

Beauty gav bra besked!
Det som var positivt för helgen och som gladde många, inte minst Team Westholm var det positiva besked som Beauty Class lämnade i gårdagens Rixallsvenskan lopp. Från spår fyra med volt var hon riktigt snabb ut och fick ledningen direkt. Jörgen släppte ledningen och Beauty fick gå i rygg på ledaren hela vägen och slutade fyra.

Trots att hon var utselad som hon brukar så sprang hon dock och slog i vagnen hela tiden, något som störde henne lite. Jörgen menar att det beror på att hon har utvecklat steget så mycket, så det var egentligen positivt. Vi ser väldigt positivt på hennes utveckling och hoppas att hon snart kan vara först över mållinjen!

Saxat från Team Westholm webbsida. Vi byter till mörkare och tjockare gardiner, vintertid håller värmen inne och sommartid stänger värmen ute. Det hoppas vi i alla fall. Vi for ner till havet för att svalka oss. Där upptäckte vi en Mindre Strandpipare som sprang omkring och låtsades ruva än här och än där. Jag lockade på den och den kom närmare då såg Birgitta en liten unge, en pingisboll är en jätte i jämförelse, busig och ville inte lyda mamma Strandpipare, så vi slutade med lockton och for därifrån. God mat på altanen och en skön kväll, det fläktar svalt.

Tisdag 21 Jul: De nya gardinerna i sovrummet är bra, dem stänger ut solvärmen. Det är ändå varmt så att köra fläkten är ett måste. Stavro ringde nu på morgonen och undrade om jag kunde köpa femtio nya tomatplantor!!! I dag har vi städat klart den bortre olivlunden på de flesta storstenar och gamla blad. Jag bad Stavro komma förbi när han slutade jobba, det blir ofta lite missar när vi pratar via mobilen. Han var imponerad av vårt arbeta med tomatsås och torkning. Stavro tycker Birgitta är en duktig grekinna. Barbro och Lasse R är på husbils turné och vi talades vid via Skype telefon, alltid trevligt att få lite kontakt. Kvällen tillbringade vi som vanligt på altanen.

Onsdag 22 Jul: Vaknade tidigt för att åka ner till Kambos för att prata med Stavro om vårt arbete i dag. Rensade blad från aubergin plantor och vattnade. Hem för frukost och sedan ska vi handla tomatplantor och sättpotatis, så det blir en tur in till Vathy. Sättpotatisen kommer på fredag, så det var en onödigt tripp in till Vathy. Vi handlade på von Lidl när vi ändå var i de trakterna, dem säljer en yoghurt som är så god. Vi handlade tomatplantor. Ägarinnan till växthuset har snubblat och brutit armen, men hon jobbade ändå så gott hon nu kunde. Vi jobbade sedan några timmar på Kambos. Skördade tomater, en låda och tre bärkassar. Birgitta håller på att bryta i hop och mumlar osammanhängande, tror att det är något med tomater men är inte säker. Jag hämtar vatten medan Birgitta vattnar hos IM. Jag gav Filio en bärkasse tomater, "Poti" sa Filio, vi har så mycket! Birgitta ringde upp Harry och bad att han skulle logga in på datorn så att dom kunde prata lite. "Allsång på Skansen" avslutade kvällen. 

Torsdag 23 Jul: I dag gratulerar vi Camille Chebli i Göteborg som fyller år. Ha en bra dag Camille. Efter frukost skall vi börja städningen av olivlunden hos oss. Det är mycket skit som ligger på övre delen av lunden, bland annat har en numer avliden åsna ägare tömt halm. Burkar, plåtar, plast, glas med mera. Det kommer att ta sin tid att snygga till den delen. Men så fint det blir. Efter tomat sallad jobbade vi några timmar till, mycket sten att köra bort eller stoppa in i muren. När skottkärran anföll mig så insåg jag att det var dags att avrunda arbetet. Birgitta kom sedan med en lysande idé. Vi åker in till Ostria och klämmer en kall Carlsson och en Amstel, ok det blir bra. En Gyro Pita slank ner på huvudgatan i Pythagorio innan vi landar hos Lisa. Ett glas vin på altanen innan det är dags att hoppa i bingen.

Före städningen såg det bedrövligt ut, flera års nedvräkt skräp. © foto: Bengt Ahlstrand     Bra mycket tjusigare nu, bara att vänta på skördetid. © foto: Bengt Ahlstrand

En liten del av olivlunden vid huset, före och efter städning. © foto: Bengt Ahlstrand 

Fredag 24 Jul: I dag gratulerar vi Sivert Jonsson i Falun som fyller 75 år. Ha en bra dag Sivert och Margit fixar något gott. Även Julia på Farmen fyller år i dag, vi lyfter på luvan för er båda. "En sån dag!" säger Olle i Pistvakt, "En sån natt!" säger vi. Det var stört omöjligt att sova. Birgitta har inte sovit alls och jag har väl sussant ett par timmar. Vi åker ner tidigt till Kambos så hinner vi jobba en stund innan det blir varmt. Enligt Lisa på Ostria skall det bli upp till fyrtio grader nu i helgen och nästa vecka. Bevattning gick skapligt, drog ner vattentrycket ordenligt så vallarna spolades inte bort direkt. Rensade och luckrade paprikan och aubergin. Handlade bröd och köpte en plastkratta. Hem till Pagonda för en dusch, vi är bjudna till Lisa och Vasili på en kall öl. Vi satt ute och beundrade deras fina utsikt över havet och deras vackra hus. En drömplats med klipporna alldeles utom dörren. En trevlig stund i nyvunna vänner. Siesta, vi gick och lade oss några timmar, det var nödvändigt efter detta ofrivilliga natt vak. Birgitta plockade igenom tomatlådor för att rensa ut skämda och tråkiga tomater. En del av de övriga tomaterna krossade hon och stoppa i frysen. Det börjar bli trångt i kylskåp och frys nu, så det blir att äta lammkött i dag. Vattnat rabatterna och blomkrukor. Tittade på tomater som ligger på tork, dem ser fina ut. Det blev en sen middag, vi har jobbat hårt i dag.

Lördag 25 Jul: Sov länge i dag, stel i kroppen efter gårdagens slit. Det är varmt ute över 37 grader när jag vaknade. Men det är "bara" 30 grader inne! Då blir det skönt att gå upp i olivlunden, där det fläktar något och ligger i skugga då olivträden där är stora och vildvuxna. Medan jag fyller våra vattendunkar så vattnar Birgitta hos IM. Träffade Stavro och jag fick uppgifter för morgondagens arbete på Kambos. Jag skall bygga pipes för bönor och potatisen. Filio ringde på och vill ha hjälp med bilbyte i morgon. Lagade bildörrhandtag åt Filio i värmen. Övre etaget är nu färdig städad, jag var trött mot slutet att skottkärran bestämde det mesta. En kall tomatsoppa bjöd Birgitta på den väckte liv i min trötta kropp. Angående döda kroppar så var det en begravning i dag, vi vet ännu inte vem! Vattnar apelsin och plommonträd. Några timmar på altanen avslutade dagen.

Söndag 26 Jul: Uppe med tuppen och en snabb frukost, macka och kaffe. Sen bar det av till Kambos för att vattna grödorna. En liten svart orm gillade inte att vi vattnade! Filio vill att jag ställer bilen på hennes plats när hon åker ner till sitt Kambos. Det blir inte mycket uträttat i dag. Slappardag i hettan får det bli. Nu har Camille skaffat Skype telefon det var kul att prata en stund med Camille. Vi chattade med Åsa och fick lite nytt om vad som händer och sker hos dem. Det är någon aktivitet uppe i bergskyrkan nu på kvällen, många finklädda travar upp för backen och mycken trafik. En stund på altanen innan det är dags att inta sängläge.

Måndag 27 Jul: I dag gratulerar vi Ann-Mari Johansson i Falun som fyller 65 år. Ha nu en bra dag Ann-Mari. Själva åker vi ner till Kambos, för att bygga pipes till nya potatislandet. Jag blev tvungen att åka in till Ireon och köpa ett paket sprinklerhuvud innan vi kund avsluta jobbet. I Vathy fick vi köpa 15 kilo sättpotatis, nu skall dem få små groddar innan vi petar ner dem. Stavro lämnade lite cement i dag så att jag kunde mura igen en spricka på taket hos Senia. Resterande bruk använde jag till att laga sprickor i väggen på vårt hus. Putsen är så söndervittrad att hela väggen borde putsas om. Men det finns inget intresse från ägarnas sida att åtgärda något! Nog med gnäll för i dag. Nilla och Perry kommer snart ner och hjälper oss att käka tomater. Birgitta fixade tomatsås för vilken gånger, vet vi inte och bakade en Pizza. Jag förberedde städning av olivlunden plan två genom att plock sten efter ras. Vattnat vinstockar och rankor. Birgitta vattnar hos IM.

 Hålstans och sprinklerhuvud. © foto: Bengt Ahlstrand     Pipes och sprinklerhuvd, hål görs efter behov. © foto: Bengt Ahlstrand

Håltagare och sprinklerhuvud. Pipes färdig. © foto: Bengt Ahlstrand.

Tisdag 28 Jul: Efter frukosten går vi till IM huset för att vattna från källan, det är problem med vattnet igen. Dem var snabba att komma hit för att reparera vatten problemet. Vi tillbringade förmiddagen i olivlunden för att städa, det blir snyggt och rent. Nu är det fart på reparationer av taken, flera hus förses med takstolar och tegelpannor. Birgitta såg bränder på andra sidan berget, mot Mitilini sidan. Ett litet brandfordon kom från Spatharei i full fart och höll på att krocka med en "bilförare", dem är det gott om! Våra två brandflyg är ute på annat uppdrag, i övärlden. Halv fem kom ett av brandflygen hem och sattes genast in i släckningsarbete. Även en helikopter arbetar med vatten bombning. Krisen är nu över, skönt är det. I morgon ska vi till Kambos och vattna och sedan till Vathy för diverse inköp så vi åker via Mitilini för att se hur mycket som skadats och om det är några olivlundar som är förstörda. Kollade på svenska tv program, "Sommarkväll med Anne Lundberg".

Onsdag 29 Jul: Vi vaknade tidigt i dag för att efter en snabbfrukost och ner till Kambos för att vattna och plocka tomater. Birgitta fick rycka ut med råtthandskar, en bamseråtta låg död vid en pipes kran. Troligen käkat råttgift och sökte vatten. Det kan vara en av de gnagare som ödelade våra meloner, endast några få var hela som vi kunde skörda. Även en stor hund lufsade runt bland grödorna. Nu en tomat sallad och sedan i väg till Vathy för inköp av diverse varor. Jag har namnsdag! En fin Hibiskus fick jag av frun! Det var inte så upphetsande att vara turist i Vathy, varmt, trångt och massor av människor. vi satte oss vid torget och drack en pilsner samt en Pita Gyro. Vi kunde inte se gårdagens eldsvåda, trolig mot Kedros, Kokari hållet. Jag pratade med Nikos, min nya bilreparatör om Ladan, det luktar bensin i kupén. Jag ska ringa Nikos på fredag och få besked när jag får komma. Birgitta som är brandupptäckare ropade på mig, det brinner. Denna gång mellan Pagonda och Ireon. Vi åkte upp till brandtornet ock tittade och fotograferade. Branden är nu under kontroll. En "tomatsallad" bjöds på kvällen och sedan "Allsång på Skansen" innan sängen intogs.

 Många körde fel, dessa körde rätt! © foto: Bengt Ahlstrand.     Det är skickliga piloter i brandflygen. © foto: Bengt Ahlstrand.     Här är det lugnt! Var brinner det? © foto: Bengt Ahlstrand.     Nu mer är det även  helikopter som hjälper till. © foto: Bengt Ahlstrand.     Vatten, vatten i mängd. © foto: Bengt Ahlstrand.     Bra hjälp. © foto: Bengt Ahlstrand.

Några bilder från branden här i Pagonda, Det var ingen fara för oss! © foto: Bengt Ahlstrand.

Torsdag 30 Jul: Sovmorgon! Det blev sent i går kväll, kollade på äldre "Sommarkväll med Anne Lundberg" program. Det var inte planerat och plötsligt var klockan två på natten. Nu skall vi vattna hos IM och sedan städa i olivlunden. Efter fem liter vatten och nitton skottkärror, är dagens arbete i olivlunden färdigt. Vi har nu etage två städad. Nu vankas det tomat sallad till lunch. Birgitta har plockat fram lammkött ur frysen till kvällens middag, blir en gryta i tryckkokaren. Krossade tomater och tomatsås ägnade vi några timmar åt, vi har fått bra snitts på de arbeten. Vi har sorterat ut skämda tomater, ett jobb vi får göra var dag. Lammgrytan var superb, Birgitta är en underbar kock. Vi njöt av maten på altanen, 28, 3 grader, jag frös men lovade att inte sätta på mig glesbygds kavajen. Vi chattade med Barbro och Lasse i Knutsgårdarna, alltid lika roligt. Nu får ni se till att komma hit till Samos. Trötta efter dagens arbeten var det sängen som pockade på uppmärksamhet.

Fredag 31 Jul: Stack i väg tidigt till Kambos för att skörda tomater och vattna. Vi plockade av dåliga och skadade tomater och kompostera dem i ett dike. Nu såg vi var branden i förrgår startade, någon har kastat ut en cigarett i diket på vägen upp till Pagonda. Man undrar nog om det står rätt till i vissa huvuden. Birgitta menar på att det går på förlängda märgen, dem kastar ju allt. Birgitta är på städhumör, bäst att hålla sig ur vägen. Damsugaren låter som ett reaplan, så jag tar på med hörselskydd! Men snyggt blev det och doftar gott av såpan. Underhållning på altanen, fler husägare lägger om tak. Snabba som attan är de, så säg inte att greker är söliga. Vi åt god god mat, Birgitta kockade. Ut med Lapptoppen på altanen för att titta på, "Sjukan" vi har glömt hur rolig den var. Tidigt till sängs.

Lördag 1 Aug: Ny månad! Kalo mina. Tiden går snabbt. Birgitta fick ett trevligt e-mail från Solan i Leksand. Birgitta vattnade hos IM medan jag hämtade vatten åt oss. Skönt att sitta i skuggan medan Birgitta pysslar med blommorna. Nu bär det av till Olivlunden. Några skottkärror krattade vi ihop innan vi gav upp. Det blåser kraftigt och skräpet som är lätt, blåser omkring. Vi gav upp och plockade ihop en del järnskrot och körde det till tippen. Var in till Pythagorio för att kolla om damfrisörskan var på plats, men det var stängt. Birgitta vill bli vacker i håret. Jag har erbjudit mina tjänster men hon avböjer alltid. Vi gick en promenad nere vid hamnen och kollade båtar innan vi for och badade. Handlade i Ireon och köpte glass hos Karin och Niko. Jag frågade Niko om det var svårt att få vår svenska bil omregistrerad här nere. Kanske han kan hjälpa mig. Handlade byggstenar till en trapp på taket. Jag lagade middagen i dag. Kvällen tillbringade vi på altan.

Söndag 2 Aug: Jag var så trött i morse, sov länge. Vi for sent ner till Kambos för att vattna och skörda... ja, tomater. I morgon kommer Nilla och Perry så då får vi ge dem tomater och potatis. Vi åkte och badade när vi var klar med Kambos. Jag tycker att det var kallt trots att det var pålandsvind. I morgon travar vår Beauty Class i Rättvik. Vi såg ett litet hål i jorden där Taggsvansvaranen lagt sina ägg. Vi grävde försiktigt och äggen var kvar. Jag såg denna gröna Gräshoppa, jag tycker den ser ut som en figur i någon tecknad barnfilm. För den som inte ser Gräshoppan så är den i mitten. Bilden är inte bra. Terna och Kosta gick förbi på gatan, vi är bjudna till dem på Tisdag om Julia och Stavro är lediga. Det blir en tidig sänggång i dag med en god bok. "Åskgudens son" skriven av Arto Paasilinna.

Festlig gräshoppa. © foto: Bengt Ahlstrand                     Taggsvansagam? © foto: Bengt Ahlstrand

Festlig gräshoppa.           Taggsvansagam Agama stellio

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 3 Aug: Vilken natt! I går kväll var det musik från torget. För att njuta av "Åskgudens son" så var det öronproppar i. Vaknade halv två det hördes fortfarande musik. Birgitta kollade utsikten och kände röklukt, det var rena Lützen utanför. Röken drog in och det brann på andra sidan vägen. Det var vindstilla och vi hörde hur elden sprakade. Brandkåren var kallad och folk samlades. Vi drog ner vår slang från Stern, då anlände första brandbilen. Elden var nu under kontroll. Då började det blåsa kraftigt. Birgitta och jag bara tittade på varandra, vi tänkte nog samma tanke. Viken tur! Musiken har tystnat men folket var kvar på gatan och pratade högt. Vi läste och försökta att somna om. Klockan var fem minuter över tre, då kände och hörde vi ett ganska kraftigt jordskalv. Då tänkte Birgitta på Sturegatan! Nu har vi ätit en stärkande frukost och jag tror Birgitta har glömt det där med Sturegatan. Nu åker vi till Vathy för att få en koll av Ladan. Den drar mycket bensin och går med högt motorvarv vid tomgång. Niko provkörde bilen och säger "Du har inga problem med bilen, kom tillbaka i morgon så får jag ha den hela dagen och kolla bensintanken". Vi bytte torkarblad i alla fall. Bestämde oss för ett nytt stolsöverdrag till bilen. Vi tog en frapé vid Basar och en Pita Gyro i Pythagorio efter att kollat av båtarna i hamnen. Hemma blir det jobbigt, hustrun ska städa sovrum!!! Jag får hjälpa till och borra för en ny upphängning av gardinstång. Typiskt! Batteriet i skruvdragaren orkar inte, får ladda detta sinkar! Jag får kolla e-post med mera. Tomatsortering ingår nu mer i det dagliga jobbet. Skörden av tomater avtar nu och det flesta som är kvar blir förstörda och spricker i värmen. Fick upp gardinstången och vi spolade av bilarna. Träffade ett par trötta resenärer, Nilla och Perry. Birgitta bjöd på hemlagad Pizza med mycket Salami och Gouda ost den saknade inte tomater. Sängen och "Åskgudens son" kallar!

Nära oss, men som tur var det kavlungt. © foto: Bengt Ahlstrand

Morgonen efter. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 4 Aug: Somnade gott i går kväll, inga jordskalv eller bränder. Efter frukost beger jag mig till Vathy med Ladan. Birgitta vattnar hos IM och vi sopar bort lite löv. Sedan far vi till Niko i Vathy med Ladan. Den blir klar under eftermiddagen, jag får ringa och få besked. Birgitta parkerar vid varuhus dit vi går och handlar mat. Hem och äter en Tomat sallad innan arbete i olivlunden. Vår häst galopperade på upploppet, synd gick i ledningen mest hela loppet. Beauty såg väldigt fin ut i travet, blir säkert bra när hon inte förivrar sig när andra hästar tränger på. Birgitta lagar en svamppaj till kvällen, vi skall till Terna och Kostas på partaj. Det blev ingen bil i dag, jag var dum nog att tre bussen till Ireon dit Niko skulle leverera Ladan. Men ingen telefonsamtal om bilen. Kostas på Friendly körde mig hem vi sjutiden på kvällen, det tackar jag för. Nilla och Perry gav oss kaviar och några fotoramar, det tackar vi för. Vi fick kontakt med Jackie & Anki som kommer till Samos i september, alltid kul att kunna tipsa om våra smultronställen. Partyt hos Terna och Kostas var hur trevligt som helst. Mycket och god mat bland annat köttbullar, svenska. Det blev sent innan vi kom hem. Dem har gjort så fint vid deras "halvårs" hus. Med var Ternas dotter och dotterdotter, mycket behagliga och söta. Dotterdottern var även en riktigt duktig tecknerska trots sina unga år. Hon har talang. Niko ringde sent och berättade att Ladan är klar. Vi får hämta den i morgon.

Onsdag 5 Aug: Sms från IM, dimma på Arlanda hoppas vi kommer i väg! Själva ska vi komma i väg till Vathy för att hämta Ladan. Därefter är det Kambos och vattning som gäller. Vi passade på att byta ut stolsöverdragen på Ladan. De gamla var så dåliga och illaluktande då det oftast var hundpassagerare med förra ägaren. Vi ska även lämna Ladan för rengöring både ut- och invändigt hos Niko. Det är Nikos fru som sköter det arbetet och vi har sett hur bra det blir, på en annan Jeep. På Kambos var vattningen jobbig som vanligt, jag provar olika vattentryck. Men vad hjälper det, vatten kraft rår jag inte på!! Lat eftermiddag och sov en stund. Vi ska ner till Pythagorio för festiviteter, befrielsedagen från Turkarna 5 augusti 1824. Det var stopp i trafiken redan vid Potokaki där vi fick parkera bilen och promenera in till Pythagorio. Det var byst med folk. Stor Papas från Aten närvarade med en mängd livvakter.  Jag sökte lite på nätet och hittade följande beskrivning, av det Birgitta och jag upplevde. Sedan knallade vi bort till Ostria, där var fullt men Lisa lyckades som vanligt ordna bord åt oss och vi fick sällskap av Lisas trevliga man, Vasili som berättade om befrielsekriget. Det var det maffigaste fyrverkeri jag någonsin har sett. Birgitta berättade att Grekland vann en fyrverkeri VM i Stockholm. Sent vandrade vi till Potokaki där bilen var parkerad. Tack Lisa för att du tipsade oss om detta evenemang av verklig klass. Vi har tidigare år sett fyrverkeri åt Pythagorio hållet men ingen har berättat om denna dag.

Redan vid Potokaki blev vi stoppade och fick parkera. © foto: Bengt Ahlstrand     Många flickor i folkdräkt. © foto: Bengt Ahlstrand     Militär uppställning. © foto: Bengt Ahlstrand     Militär musikkår. © foto: Bengt Ahlstrand     Bevakar dem säkerhetsvaktens bil? © foto: Bengt Ahlstrand     Glad flicka i folkdräkt, fotograferades även av mamman. © foto: Bengt Ahlstrand     I väntan på att kortegen. © foto: Bengt Ahlstrand     En sista genomgång inför start. © foto: Bengt Ahlstrand     Fyrverkeri av stora mått. © foto: Bengt Ahlstrand     Maffigt fyrverkeri över hamnen i Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Befrielsekriget 1824. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från firandet av befrielsekriget mot turkarna, 5 augusti år 1824. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 6 Aug: I dag gratulerar vi Roland Wallgren, en i Tiogänget, som fyller år. Inga bjuder säkert på något gott. Roland, ha en bra dag. Vilken kväll det var i går, sent blev det också. Nu ska jag åka till Niko bilreparatör i Vathy för att få bromsarna på Seat kollade. Träffade Stavro på Kambos, på väg till Vathy. Tomatplantorna skall jag skära bort gammalt så att nya skott får växa och blir en andra skörd. Hos Niko var det stängt. Niko var och hämtade en bil så det var att vänta. Bromsbeläggen var helt utslitna så jag fick bytt på båda sidor. Jag ska byta skivorna också då dem var skadade. Hemma efter fyra timmar, trött så det blir siesta någon timma och sedan ska jag jobba med gårdagens upplevelser. IM var här och vi fick kaviar, det tackar vi för. På kvällen njöt vi en god middag. Vi orkade inte att åka in till Pythagorio för att fira gårdagarna krigshjältar. Vi får sikta på rockfestivalen nere i Ireon i helgen.

Fredag 7 Aug: IM kom med vattenräkningen, drygt 120 kronor för ett halvår. Efter frukost bär det av till Kambos för jobb. Vi träffade på Nilla och Perry nere på gatan och fick en pratstund. Dem var på väg till badet. Vi klippte ner tomatplantor och sparade nytillväxta grena där vi får en andra skörd. Nu är det slut med tomater för denna gång. Plantorna vi fick av IM ser inte bra ut, tomaterna blir bruna. Efter ett par svettiga timmar for vi till havet och doppade oss, skönt i vattnet nu. Köpte bröd i Ireon, då förslog hustrun PitaGyro och en öl. Det var ett så bra förslag, att jag höll med!!!  Hem och fyllde vatten och vattnar fruktträd. Vilade och läste Colin Forbes "Psykopaten". Nu på kvällen åker vi ner till Ireon, inte så mycket för Musikfestival utan för att äta. Vi promenerade runt och tittade på folk och sedan gick vi till Venetia och Georgo och åt gott, kyckling i ugn. Birgitta köpte svärdfisk kokletter. Vi var förbi Kostas och även Niko och Karin. Väl hemma träffade vi  Nilla och Perry som också varit ner till Ireon för att äta. Vi tittade på årets sista Allsång på Skansen. Sent i säng, snart en ful vana!!

Tomatplanta före beskärning. © foto: Bengt Ahlstrand     Blivande tomater! Efter beskärning. © foto: Bengt Ahlstrand      Svärdfikar till salu! © foto: Bengt Ahlstrand     Svärfiskar stora och vassa spjut. © foto: Bengt Ahlstrand

Tomaterna beskärs vid nya skott.                    Svärdfisk kommers.

    © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 8 Aug: I dag gratulerar vi Solweig Boiardt Weilander, i Stockholm som fyller år. Solweig, ha en bra dag. Vi gratulerar även Dimitri, Julias son i Bulgarien. I dag har vi sovmorgon, vaknade vid 10 tiden. Birgitta tvättade kläder. IM kom med sockerkaka och fikade med oss. Vattnat fikonträdet och aprikosträdet. Vi åt köttfärsbiffar och potatispuré, got, got. Nu klockan 20.00 brinner det på ön igen. Brandflyg och helikoptern är i luften och några brandbilar far förbi Pagonda mot Spatharei hållet. Planen kom tillbaka efter en timma då är elden under kontroll. Varmt och fuktigt inomhus så fläkten får jobba på nu när det är dags att sova. Vaknade klockan tre och det var svårt att somna om. Jag låg och läste ett par timmar och somnade sedan.

Söndag 9 Aug: Vaknade klockan nio och snabbt upp ur sängen. Detta är så typiskt med uppvaknandet på morgonen. Ställer vi klockan på väckning är vi dödströtta, när den larmar. Bestämmer vi att gå upp tidigt nästa dag, men ingen väckning, då sover vi länge. Skall vi inte upp, ja då är vi klarvakna hur tidig som helst. Denna beskrivning av uppvaknande, betyder att vi skulle upp tidigt i dag men av det blev "asint" som dem säger i Leksand. Nog om detta! Nu har jag lyckats lura vattensystemet på Kambos. Inte en enda svordom, magont eller nervöst sammanbrott. Vi for sedan och handlade. Vi köpte en ny stekpanna och nya myggmaskiner. Fullt med folk i affären. Nu åker en del hem efter veckans Fiestor och firandet av Befrielsekrig. Det är trångt på ön. Chattade med Lasse R, som är på husbilssemester. Kvällen ägnade vi åt att njuta av "Mamma Mia" vilken musik! En stund på altanen han vi med innan läggdags.

Måndag 10 Aug: Lite svalare utomhus nu, 29 grader. IM kom på besök och vi drack kaffe. Vi skall fortsätta städa i olivlunden. Men vi fick ge upp det jobbet då det blåste kraftigt. När vi krattade blåste det tillbaka lika fort. Plockade stenar istället, dem blåser då inte iväg! Vi tackar Anneli och Anders, Samos resenärer sedan 1986, för hälsning. Det friskar i mer nu 50km/t i byarna. Vi skall posta ett brev och far till Pythagorio för att köpa kuvert. Vi har försökt att få tag i frisör åt Birgitta och i dag var hon på plats. Hon kunde ta emot Birgitta om en timma så vi passade på att få lite mat medan vi väntade. En sväng bland båtarna han vi också med. Birgitta är nöjd med frisörskan varför hon slipper fundera på hårvårdsdetaljer framöver, 18€ gick kalaset på. Behöver du frisering medan du är på Samos kontakta oss. Nu på kvällen luktar det brandrök, vet inte om det brinner någonstans. En stund på altanen avslutar en skön dag

Nu mognar våra vindruvor. © foto: Bengt Ahlstrand     Inget besvär att bli friseradm. © foto: Bengt Ahlstrand     Det krävs vana! © foto: Bengt Ahlstrand     Det blev ju bra.

Nu mognar våra vindruvor. Birgitta blir tio år yngre. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 11 Aug: Det blåser friska vindar i dag också. Vi städar bort en del grenar och väntar på lugnare väder för att kratta vidare under olivträden. Städade upp baksidan av huset och upptäckte stora sprickor i putsen vid marknivå, det får jag fixa cement och laga innan höstregnet. Plommonen är stora som päron, ännu inte riktigt mogna. Vattnat fruktträden.  En skön eftermiddag bara 25-26 grader i skuggan och vind gör det så behagligt. Birgitta fixade "pappas pizzadeg" och gräddade en god pizza. Jag medverkade genom att steka bacon och ägg till pizzan, det var gott. Harry P ringde på Skype telefon, det är trevligt att höra hur dem har det på hemmafronten. På kvällen tittade vi på "Jönsonligans största kupp" och sedan en stund av njutning på altanen innan vi hoppade i sänghalmen med en bra bok.

Plommon snart mogna. © foto: Bengt Ahlstrand            Birgittas goda pizza. © foto: Bengt Ahlstrand

Plommon snart mogna.  Birgittas goda pizza

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 12 Aug: Efter frukosten åker vi ner till Kambos för bevattning och vanliga sysslor. Vi fick e-mail från Nicke H angående 10-gängets resa hit till Samos, nu är det bara drygt fem veckor till dem kommer. Det blir trevligt att alla kunde komma hit. Nu är det snart dags att skörda druvor på Farmen. Stavro kollar över fälten i kväll. Vi for till Samos stad för att köpa present till mig, i dag heter jag Klara. Det blev 2 stycken badrumsskåp att ha tvättmedel och andra badrums artiklar. På hemvägen badade vi, men så kallt det var. Vattningen skötte Birgitta om. IM och hon tog en promenad på kvällen. Vi avslutade med en sallad och några timmar på altanen. Det är svalt nu, blåser ganska kraftigt. Det är skönt i sovrummet om natten. Inte ett enda rätt på Dagens Dubbel på Solvalla. Tre klang hörs från kyrkan, det är en man som avlidit.

Badrumsskåp- © foto: Bengt Ahlstrand

Badrumsskåp. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 13 Aug: I dag vaknade vi till tre klang. Det blir begravning nu på förmiddagen. Nu väntar vi på att Stavro skall komma och titta på sättpotatisen och berätta när vi ska börja med vindruvsskörden. I går mötte vi Filio och gudsonen Georg på väg med druvor till Vathy. Men det är kanske tidigare nere på Filios Kambos nära Ireon. Jag såg meteorsvärmen Perseiderna i går kväll och något som såg ut som ett långt moln, som vintergatan. Bara synd att jag inte visste om det. Nu vet jag att det återkommer varje år. I eftermiddag skall vi starta skördearbetet med vindruvor. Vi fick ihop 22 lådor innan det mörknade, det var bra tyckte Stavro. Jag hjälpte till med mjölkningen så att Julia och Birgitta kunde laga mat. Gott var det att äta och slappa på kvällskröken. Birgitta och jag får sovmorgon i morgon. Stavro startar bevattningen på Kambos och sedan jobbar han några timmar. Sedan åker vi gemensamt ner för att fortsätta skörden av druvor. Trötta stupade vi i säng.

 

Fredag 14 Aug: I morgon travar vår häst Beauty Class i lopp 11 Färjestad. Vi får hoppas på att hon inte galopperar.  Hon såg så fin ut senast, men galopperade på upploppet. Lite ont i ryggen har jag efter gårdagens skördearbete. En haltimme på spikmattan lindrade. Vi jobbade vidare med skörden i dag fram till klockan 13. Nöja for vi hem och duschade det var så hett på fältet. Vi fick en kasse ät vindruvor av Filio när vi kom hem. I eftermiddag är det dags att åka iväg med Stavros druvorna, för pressning. Manolo heter killen som har musteriet, trevlig kille. 285 liter vinmust fick vi med oss hem. När vi var på väg hem ringde Stavros chef och berättade att det var problem med reningsverket vid Marinan utanför Pythagorio så vi begav oss dit, någon har spolat ner plast som täppte till ett filter. Vi kom hem sent och Birgitta bjöd på en god middag trots den sena timmen. Vi tittade sedan på bilder från musteriet.

Birgitta tömmer druvor nära vägen och bilen. © foto: Bengt Ahlstrand   Druvorna klara för transport till vinpressen. © foto: Bengt Ahlstrand   Druvorna lastas in genom gluggen och mals. Kvistar ut till höger. © foto: Bengt Ahlstrand   Druvorna och saften ner i pressen. © foto: Bengt Ahlstrand   Pressen snart full, på med locket! © foto: Bengt Ahlstrand   Klart att dra åt skuven som pressar ur all must. © foto: Bengt Ahlstrand   Musten rinner ner i en tank i golvet. © foto: Bengt Ahlstrand   Pressresterna blir till Souma. © foto: Bengt Ahlstrand   Musten fylls i dunkar och vägs, sedan hem för att bli vin. © foto: Bengt Ahlstrand

Från ax till limpa! Nej då från druva till vinmust. För över musen på de små bilderna för text innan ni klickar för större bild. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 15 Aug: I natt var det inte så trevligt. Fiesta på torget Pagonda och musiken tystnade inte före klockan fyra i morse. Massor av bilar överallt. Vår Seat är nu fast här nere på gatan. Bil bakom 20 centimeter och framför 15. Men vi skall ha Ladan i dag, vi skall handla konstgödsel till Kambos med mera. Stänkt överallt i dag. Mycket folk på tavernor överallt. I går var det fasta för Maria och i dag proppar man i sig mat... tror vi! Birgitta såg en orm i dag, på vägen mot Pythagorio, 2 meter lång och tjock som min underarm. Vi åkte ner till vårt bad. Den största orm hon sett. Vår häst Beauty Class kom trea på Färjestad, av tiden att döma var det nog strid om segern. Jag fick in Dagens dubbel och Beauty på plats. Drygt hundra procent i vinst. Får avvakta tills vi kan se loppet i laptoppen. Birgitta bjöd på en god levergryta, smaskens tyckte vi. Några timmar på altanen avslutade denna dag.

Söndag 16 Aug: Filio hörde av sig för att jag ska ställa en bil på hennes plats för hon åker ner till sitt Kambos. Vi handlade gödning och for ner till Kambos för att sätta potatis. Sedan var vi och badade varmt och skönt i havet nu. Nu är vi nog pensionärer, sov siesta någon timma, men visst är det värmen som är boven i det hela!! Vi for ner till Pythagorio och var på Ostria och Lisa för en öl och ett glas vitt. Vi satt där ett par timmar och tittade på båtar och folket som drog förbi. Väl hemma så åt vi upp resten av Birgittas goda levergryta. Vi satt några timmar på altan och njöt av utsikten.

Måndag 17 Aug: Vaknade sent i dag. Vi ska nog ha en vilodag i dag. Eventuellt blir det vindruvsskörd mot kvällningen, Stavro ringer i sådant fall. Stavro kom förbi och berättade att det var ok med vattnet på Kambos. Manolo, grannen på Kambos har problem med vitkålen så han fick vattna i går och Stavro vattnade klart vårt i dag. Det blir även skörd av druvor i kväll. Vi jobbade till 20.00 sedan hem och lagade mat. En öl slank ner innan det var dags att sova. Trött och öm i ryggen.

Tisdag 18 Aug: Vaknade klockan två i natt av semestrande greker som återvänder från någon sen middag. Det är nackdelen med att ha öppna fönster, men ett måste i värmen. Efter några timmars läsning gick det att somna om. Förmiddagen ägnades åt böcker, städning av datorer och annat roligt. Jag har lagat mat till i kväll när jag kommer tillbaka från farmen och druvskörden. Blev så sen med mat i går kväll. Nu är det färdigskördat de sorter som ska bli vin. Det vi skördade i går och i dag ligger på ett stort nät i solen och skall till fabriken på torsdag eller fredag. Att druvorna ligger i solen beror på att det skall bli dessertvin. När jag parkerade bilen nu på kvällen träffade jag på en granne. Han tyckte det var mycket bilar utmed vägen. I "Septembrio" är det du och jag som parkerar här, då skrattade han gott. Birgitta var hungrig och åt med god aptit min middag. Svårt att sova, mycket folk som pratar högljut på gatan. Somnade nog vid tvåtiden.

Onsdag 19 Aug: Var ändå relativt pigg vid sjutiden. Fixade frukost och sedan ner till Kambos för skörd och vattning. Nu är det mer eller mindre melontvång. De mognar fort och vi skall sätta vit- blom- och brysselkål på melonens nuvarande mark. Jag lagade en potatissoppa till middagen, jag tror vi får handla hem lite mat snart. På eftermiddagen var det eldsvåda igen Enligt brandflygens väg och senare även brandbil så är det mot Spatharei. Det blåser ganska så friska vindar. IM kom och hälsade på och kollade e-mail. Kvällen ägnades åt att läsa.

Torsdag 20 Aug: I dag gratulerar vi Thomas Olofsson Stockholm / Linghed, en i Tiogänget, som fyller år. Gunn-Britt bjuder säkert på något gott. Thomas, ha en bra dag och snart är du på Samos tillsammans med de övriga i tiogänget. I dag är det nära 35 grader i skuggan så en stund på altanen, för att där fläktar det något, får bli dagens aktivitet. IM kom och underhöll Birgitta på eftermiddagen. Även en stund på kvällen kom IM och kollade sina e-mail.  Nu är klockan 21.20 och det är 30.5 grader ut. Det blir en varm natt.

Fredag 21 Aug: I natt var det orolig sömn igen. Mycket beroende på semesterfirare som kommer hem sent, eller högljudda mobilpratande. Bränder! Tydligen så vanligt nu, att jag glömde skriva att brandplanen var i luften några timmar i går eftermiddag. Jag skall åka ner till Kambos för att skörda, det som finns! Även vattning av landen. Manolos, grannen har satt på sin bevattning, så jag skall inte skämmas för att Stavro bad mig vattna på "fel" dag. Det är andra gången som han kör vattning på sina grödor på våra dagar. Jag fick visa hustrun hur bra jag är att köra skurborste. Det får jag tacka "kontorsstäderskorna" för, när dem övergick till dagstädning, då kunde jag studera tekniken. Hustrun godkände sedan mitt arbete. Klockan 13 skall Stavro och jag åka till vinpressen i Mitilini med de druvor vi skördade på måndag och tisdag, som sedan legat i solen några dagar för att få mer sötma. 108 liter gott dessertvin blev resultatet, vad månde bli av det när det får ligga till sig! Jag blev inbjuden till Manolo när det blir dags att koka Suoma, sprit på vindruvsrester. Det skall bli väldigt spännande att ta del av. Inte för att jag direkt tycker det är någon höjdarsmak på drycken. På hemvägen handlade jag mat till kvällens middag. I dag tävlar vår häst Beauty Class på Romme. Det gick inte så bra för våran tjej, Beauty, men ingen galopp och det är ju glädjande. Vi får läsa i morgon vad som hänt. IM kom en sväng och vi satt på altanen och pratade om ditten och datten. Lasse R har vi chattat med under dagen och missade honom på kvällen, damer pratar ju så mycket!!!! Tidigt i säng och somnade utan bok.

Lördag 22 Aug: Vaknade av ett  livligt samtal utanför vårt hus. mycket att diskutera. Denna helg är semestern slut för dem flesta. Så då blir det lugnt igen. Vi har kört två omgångar i tvättmaskinen, tvätten torkade på en halvtimma. Så i kväll så är det en speciell känsla att lägga sig bland nytvättade lakan. Chattade med Åsa, som kommer om en vecka så även Marco. Vi har beställt lite saker som behövs, saker från Clas i Sjön! Brandflyget har varit borta hela dagen, möjligt att dem jobbar på någon grannö. Klockan 20 är det bröllop här i Pagonda. massa bilar som tuta och försöker finna en parkering i denna trånga by. Brandflyget har ännu inte kommit tillbaka. Däremot har vi haft underhållning på landningsbanan, någon pilot på inrikesflyget har kört in sig på Samos, elva touch and go. Brandflygen var i Aten för att hjälpa till med de bränder som härjade nära Aten. Vi avslutade kvällen med att titta på "Sjukan" med Gustavsson, Brunnberg m.m.

Söndag 23 Aug: Vi är på väg ner till Kambos nu efter frukosten. I dag skall vi bygga pipes för vitkål med mera. Manolos har problem med sina vitkål varför han vattnade i dag, Stavro kör vårat innan jobbet i morgon. Jag monterade sprinkler så långt dem räckte. Jag får köpa fler i morgon. jag var klar vid ettiden och for hem, trött i rygg och lårmuskler. Mycke sittand på huk när jag monterar sprinklers. Vad gör man inte för att slippa slås mot vatten som lätt spolar bort fördämnings vallar. Birgitta har bokat en semesterresa till Falun i tre veckor i höst, för att plocka lingon och svamp. Sigmundsson hörde av sig. Nu är det sovdags.

Måndag 24 Aug: I dag sov vi länge. Bokade rum på Rest and fly åt Birgitta. Kerstin och Nicke fixar tåg billjet, så får hon sällskap till Falun. Det tackar vi för. Chattade en stund med Bosse i Thailand. I dag har det mest löst korsord suttit på altanen och kollat flygplan. Våra brandflyg är troligen kvar i Aten området. Åsa har handlat en del åt oss enligt önskelistan. Marco är i Holland och hälsar på föräldrarna, Magda och Cornelis. Mot kvällningen åkte vi ner till Ireon, dels för att handla och dels för att äta middag. Karavopetera serverade en utsökt Carbonara och Kycklingfilé. Karin Pol fick ett besök också, av oss. Vi chattade med Lasse R som nu är hemma i Knutsgårdarna efter en treveckors husbilssemester i Sydsverige. Någon timma på altanen innan sängen och en god bok kallade, Jack Higgins "Döds Ängeln".

Tisdag 25 Aug: I dag hände det! Jag köpte två kilo tomater av grönsaksbilen. Det tar tid innan vi är självförsörjande på tomatsidan igen. Nu är det behaglig temperatur ute 28 grader i skuggan. Längtar efter en tomatsallad, med mycket olivolja. Jag städade på den näst nedre etaget, men det dammade så att jag gav upp. Jag får vänta och eventuellt vattna. Vi solade en stund, noga räknat 15 minuter på taket, sedan gav vi upp trots att det fläktade, så var det för hett. Vi fick e-mail från Nilla i dag hon och dottern kommer i morgon och Perry kommer om en vecka. Jag bjöd på Lokanika och kokt potatis på kvällen. Camille C hörde av sig via Skype telefon, tyvärr en dålig ledning, vi får försaka igen en annan dag. Det var så trevligt att höra Camille röst, vi saknar honom, så länge sedan vi träffades. Vi är trötta och längtar till sängen och våra spännande böcker.

Onsdag 26 Aug: Jag vaknade tidigt i morse och det var omöjligt att somna om varför jag for ner till Kambos för att skörda och vattna. Det är mest paprika, bönor och morötter just nu. Potatisblasten sticker redan upp. Det växer bra i värmen. Stavro kom förbi och vi bestämde, att på söndag skall besöka några handlare för att få tag i bra kålplantor. Nu är brandflygen tillbaka efter sin insats i Atenområdet. Det känns nu mer tryggt för oss här på ön. Vi skall köra ner IM med Catrins resväska, en gäst och vän till IM. Vi passar då på att handla kaffe och åker till Pythagorio och dricker en öl och frapé hos Lisa på Ostria. Det var många svenskar och norrmän hos Lisa i dag, säkert beroende på att Lisa är så öppen och trevlig. Vi åt en Gyro Pita på vårt favoritställe, dem har klart bästa Gyro Pita. Via Ireon till slaktare Giorgio för diverse inköp. Birgitta träffade på IM men hon skall äta så hon promenerar eller tar en taxi upp till Pagonda. Birgitta pratade med Lena S i Insjön via Skype telefon, dem har varit på Bönans lotsstation utanför Gävle. En av våra favoritställen när vi saknade havet. Dagens dubbel! Tänker inte tala  om hur det gick. Anders S hörde också av sig via Skype telefon. Efter en skön kväll på altanen var det dags att krypa till kojs med en bra bok. "Flickan som lekte med elden" Stieg Larsson.

Torsdag 27 Aug: I dag tackar vi sopkillen för att han kom sent, han brukar väsnas bra nedanför vårat öppna sovrumsfönster. Vi upptäckte även att vår brandvarnare inte fungerar, trots batteribyte. Får be någon att köpa en ny på Clas i Sjön. Nilla och Marie E, dottern ringde på porten, vi fikade och pratade en stund. Dem var på vag att handla. jag såg när de anlände hem, Perry håll i hatten det såg dyrt ut!!! Birgitta friserade mig och fixade en del med sina tånaglar, röda skall dem vara. Jag fixade lunchen och Birgitta körde två maskiner tvätt. Birgitta chattade med Åsa och jag med Lasse R. Tvätten torkar på halvtimma. IM kom med telefon/Internet räkning. Jag testade, med Birgittas överseende att laga "Pappas pizza deg", måste ju träna när jag skall hushålla själv medan hustrun är i Sverige. Jo visst är jag hemtam i matlagning, men kanske någon tycker synd om mig! Vi kollade en dvd film, Curt Wallander  "Den svaga länken" innan sovdags.

Fredag 28 Aug: Efter en macka och en kopp kaffe for jag ner till Kambos för att vattna rensa lite ogräs. Stavro kom förbi och jag påpekade att vi var tvungna att göra något åt slangen som går ner i brunnen. Vi får åtgärda det på söndag. Hem och duscha samt äta frukost. I dag skall vi till Vathy för att handla mat och diverse annat. En trappstege inköptes och solcells lampor så att Tiogänget hittar upp på taket för middagen på Söndag den 20 september. Ett nytt dasslock i vitt har Birgitta önskat sedan vi köpte ett, som var svart. Nu hittade vi ett vitt. En del mat och annat av nöden inhandlades och vi åt även middag i Vathy. På hemvägen hittade vi på en ledig biltvätt så nu är Seat fin till i morgon kväll när Åsa och Marco skall hämtas på flygplatsen. På kvällen såg vi Nilla med dottern Marie, dem har inspekterat fruktträden. Dem kom upp till oss på ett glas vin. Vi fick en trevlig stund på altanen. Sedan ropade sängen: ella, ella!

Aprlsinträd090828. © foto: Bengt Ahlstrand     Duvor i Vathy  är så tama. © foto: Bengt Ahlstrand     Vi åt på El Greco, naturligtvis en pratsam och rökande dam satte sig alldeles bredvid!!! © foto: Bengt Ahlstrand     Ung kille körde in så här på parkeringen och gick in för att handla. © foto: Bengt Ahlstrand

När kommer mina första apelsiner? Bilder från Vathy, El Greco och en smart parkering. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 29 Aug: Efter gårdagens klåda tog jag en tablett innan jag gick till sängs. Därför sov jag länge i dag, tabletten är bra mot klåda och sömnlöshet. Birgitta hade frukosten klar på altanen där det nu är skugga ganska tidigt på förmiddagen. I dag är det inte mycket till verksamhet. Läsa och lägga Kungen på lapptoppen och få dagen att gå. Åsa skickade sms att dem var 45 minuter försenade redan från start. Nilla och Marie skall också äta ute i dag varför vi skjutsar ner dom till Pythagorio i samband med att vi hämtar Åsa och Marco på flygplatsen. Dem landade en timma senare än tidtabellen. Maria Wiren, piloten hade 200 km motvind bland annat  och körde med högsta fart. Vi körde till hotellet, Patra där Åsa och Marco numer är vipgäster. Åsa som läser dagbokens rop på hjälp, köpte två brandvarnare med till oss. Det tackar vi för. Även fem dvd filmer till vinterkvällarna. Sedan en promenad utmed hamnpromenaden bort till Faros och Stella. Vi åt gott sittande på stranden 2 meter från havet. Nilla och Marie som vi mötte på vägen till Faros har också varit på Faros och njöt av maten. Vi landade sedan på en bar, där Åsa och Marco är stamkunder. Enda felet var att baren bredvid spelade hög musik. En trevlig kväll var det, fint att träffa "ungarna". Men varför höll dom oss vakna till klockan var närma två på natten? Vill minnas att vi ville gå hem tidig!!! Tror jag!

Marie och Nilla njuter av utsikten. © foto: Bengt Ahlstrand                                               Marco och Åsa anländer till Samos.© foto: Bengt Ahlstrand

Marie har nyligen fotograferat utsikten med mobilen.    Marco och Åsa anländer Samos.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 30 Aug: Frukost på altanen och sedan packade vi ihop vad som behövs för jobbet på Kambos. Stavro kom ner till oss på Kambos när han jobbat färdigt. Vi for runt och letade plantor, det var stängt överallt. Manolos, på grannfältet körde vattning på vår tid, igen. När Stavro gick över för att kolla så rann vattnet ner i ett dike. Slangklämman lossat i en skarv på slangen. Vi vattnade och rensade lite ogräs innan vi for till Ireon och handlade... tomater. Vi fick citroner av Filio. jag gjorde en tomatsallad till lunch, så gott med olivolja från egen skörd. Tyvärr början oljan minska drastiskt i tunnan. I dag såg vi att Taggsvansagam Agama stellio (se 6 juli) ägg var kläckta, måste ha skett i natt eller tidigt i morse. Cirka sextiotre dagar inkubation för äggkläckning. Treklang och begravning på eftermiddagen. Vi vet bara att det var en man. Birgitta lagade en god Briam till kvällen. Vi kollade en av fem dvd som vi fick av Åsa och Marco "Loveactally" med bland andra Hugh Grant. Filmen var bra och rolig. Sedan i säng med en bra bok. Läs böcker det är så avkopplande, läs inte bara fakta böcker som jag gjort i alla år.

Måndag 31 Aug: Första att göra på morgonen var att köpa tomater av den ambulerande grönsakshandlaren, två kilo 2€. I går handlade vi tomater i Iron 1.40€/kilo. Åsa och Marco ringde och ville ut och åka. Till Kokari med mera. Vi for via Mitilini och utanför byn såg vi en Agam? (Någon som vet namnet?). I Kokari var det Amstel time för Marco och mig. Damerna jagar runt i butikerna som skållade ekorrar på jakt efter solklänning. Marco investerar i ett par badskor, det är smart. Efter någon timma med ett par Amstel for vi till Konstandinos för att bada, jag vaktade kläderna. Hungern fick oss att åka till Sinandisi för att avnjuta deras goda Pizzor. På kvällen träffade vi Nilla och Marie på gatan och fick oss en lång pratstund. In för att kollade vidare på Nasa och Fugelsang. Dagbok hösten/vintern 2009.

En Skäggagam? © foto: Bengt Ahlstrand            En öde brunn, men så vacker. © foto: Bengt Ahlstrand            Badfolket vid Konstandinos. © foto: Bengt Ahlstrand           Birgitta, Marco, Bengt och Åsa. Vår Seat i bakgrunden, nytvättad. © foto: Bengt Ahlstrand

En Skäggagam?     En vacker ödepump.     Badnymf, Konstandinos!     Sinandisi. Foto: Emmy Spanos.

© foto: Bengt Ahlstrand

De fyra dvd filmer från Samos, som Lars Rydén filmade sommaren 2008 går att låna (ev. porto kostnader betalar du). Kontakta Bengt Ahlstrand.

        Åter dagboks menyn.   Dagbok våren 2009.   Dagbok sommaren 2009. Dagbok hösten/vintern 2009.

Gästbok


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinandisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2020-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2009 - 2020