Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland.


Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Feb - Apr 2009

Lördag 14 Feb: Sov så skönt i natt trotts att det var rått och kallt när vi kom hit i går eftermiddag. Nu är det mycket att pyssla med. Birgitta packade upp väskorna i går kväll men nu skall det stuvas undan på lämpliga och "lätt att komma ihåg ställen". Det känns trotts allt skönt att vara tillbaka. Det har regnat mycket i år, över 200 mm, enligt I-M. Vi märkte det i går när vi kom hem i taxin, det forsade vatten i floden Imvaros nere vid bron, nära Myli. Det är grönt och växtligheten frodas, Mandelträden blommar så fint. Rosenbuskarna har massor av skott, så dem får jag beskära snarast.

Nu går det nattåg till Stockholm. © foto: Bengt Ahlstrand        Nu blommar mandelträden så vackert. © foto: Bengt Ahlstrand        Våra Rosmarinbuskar i full blom. © foto: Bengt Ahlstrand

Kallt -20 grader i Falun. Nu blommar mandelträd och Rosmarinbuskar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 15 Feb: Vaknade sent, sov så tungt. Birgitta var på en morgon volta och stökade med en del saker här i huset. Till slut vaknade även jag. Sover tungt på medicinen. I dag skall vi åka till Karin med printer papper och köpa vin. Babi, Karins hund, viftade på svansen och sen var det bara att kela och klappa innan man fick krama Karin. Till Supermarket och handla mat, men allt blev senarelagt på grund av att batteriet i Seat och Ladan inte fungerade efter futtiga sex veckor. Pärlan däremot startade direkt så hon fick bistå med ström till alla bilarna. Vi åt en lätt lunch innan vi for till Farmen, Stavro ringde i gåt kväll och ville att vi ska komma ner. Vi har haft en trevlig kväll och många djur att klappa på. Penelope och Odysea var som tokiga när vi kom. Brigitte var en tjock havande dam. Som vanligt något reserverad, men så är ju vissa damer. Får nog ta hem henne igen !!! Julia och Stavro bjöd på en god middag men många skratt, dom har som vi saknat varandra. När vi kom hem hängde en kasse med vitkål på porten, den var från I-M. Birgitta chattade med Åsa en stund. Åsa berättade att Thomas och Gun-Britt var förbi och fixade telefonjacket. Tack Thomas du är verkligt en god vän !

Vi planterade i December. © foto: Bengt Ahlstrand     Två av tre av våra bilar var batteriet dött. Men inte Pärlan. © foto: Bengt Ahlstrand     Så ser det ut på Kambos i februari 2009. © foto: Bengt Ahlstrand

Marola växer. Pärlan fixar dåliga batterier. Kambos väntar på sådd.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 16 Feb: Sovit länge och är trött ändå, miljöbyte kan tänka. Birgitta är dålig i halsen, kanske beroende på avkylning medan vi väntade på att komma ombord på tåget i Falun fredag morgon. I-M kom tidigt och fikade kollade mail med mera. Jag gick ner i byn och besökte Nico för att betala räkningar. Många hälsar glatt när jag släntrar ner i byn på grekiskt vis (Man går lugnt). Sedan gav jag mig på rosenbuskar och en del vinstockar med sekatör. Vi har nu sol till klockan två på taket, vilket innebär att vi har en del varmvatten. Eftermiddagen flöt lugnt Birgitta vilade och jag lagade mat. Vi tittade (jag sov nog mest) på Götakanal del 1, sen blev det att sova vidare i sänghalmen.

Tisdag 17 Feb: Kallt som bara den på morgonen, Det tar tid, att få kroppen villig att stiga upp. Det var meningen att vi ska fara till Vathy i dag men det får bli när hustrun piggnat till. I-M kommer med dunderbryggd, får se om det blir bättre. Starkt var det i alla fall, mirakelbrygden vill se den j - a bacill som överlever. Spisen röker in, så nu får vi elda i öppna spisen för att få värme. Jag gödslade Marola plantorna och luckrade jorden. Det var lagom jobb kände jag och ryggen. Birgitta piggnade i mot kvällen månde dunderdrycken gjort verkan. En Beck film avslutade dagen.

Onsdag 18 Feb: I dag gratulerar vi Birgitta, min syster som fyller år. Jag gick upp tidigt och eldade så en halvsjuk hustru inte ska behöva frysa, när hon lämnar sänghalmen. Men damen i fråga var inte sämre än han ville följa med till Vathy i dag, så även I-M. Det regnar även i dag så mitt nygödslade sallads land mår gott. Jag skall till försäkringsbolaget för att hämta försäkrings brevet på bilen. Köpte även 10 kilo sättpotatis för snart är det dags att plantera. I-M skall hämta papper för sin EU- moppe. Jag bjöd damerna på lunch. Regn och åter regn, så det blir inte mycket uträttat utomhus. Dvd filmer och böcker är huvudsysslan.

Torsdag 19 Feb: I går läste jag om RIXallsvenskan, Jim Frick haft kick off. för Stall Stockholm. Jag försökte skicka e-mail två gånger till Jörgen Westholm. Han är tränare för Beauty Class, den häst Birgitta och jag är delägare i. Men fick jag inget svar . Vi ville så gärna se hästen innan vi for ner hit till Samos, då kick off. är den 27 februari på Rommehed. Nu är vi småtrötta på vädret, regn, regn och hagel om vartannat. Det räcker nu med nederbörd. I-M kom med kikärtsröra som vi stekte som biffar. Det är så gott. Kvällen avslutade vi med att titta på dvd filmen Mamma Mia.

Fredag 20 Feb: Nu får det väl ge sig ! Vädret alltså, det föll snöblandad regn någon halvtimma och temperaturen sjönk till 1,1 grader. Blåsigt är det också, men även en dag närmare sommaren ! Fick mail från Hans P att Meta och Harrys dator slutat att fungera med en suck. förklarar varför vi inte kunnat se dom uppkopplade på Skype. Birgitta är nu ordentligt förkyld och ligger nerbäddad i halmen. Jag är ännu på fötter och eldar. Anders S hörde av sig för att förvissa sig om att vi levde i kylan. Jag lagade Fakes åt hustrun och hon åt med god aptit, alltid något hopp om snar tillfrisknande. Jag lyckades få upp värmen i huset till 14 grader på eftermiddagen. Till er som inte sett vårt hus, det är stora ytor att värma upp. Chattade lite med Bosse i Thailand, han har det varmt och "skönt". Birgitta har tillbringat den mesta tiden i sängen, det är ju varmare i sovrummet.

Snöslask över Pagondas någon timma. © foto: Bengt Ahlstrand      Snö på berget Karvounis- © foto: Bengt Ahlstrand

Snöblask. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 21 Feb: Birgitta fick sitta och sova mesta delen av natten, på grund av hosta. Jag startade dagen med att fara till apoteket i Hora för inköp av hostmedicin och lite frukt. Passade på att införskaffa vin till tröst för "doktorn". I-M (hemtjänsten) kom med tabletter och marmelad. I dag är det växlande molnighet och det är varmt i solen. Jag gör ett nytt försök att starta Ladan, batteriet är tomt. Kopplar med kablar från Pärlan men ingen riktik kontakt. Försökte att rulla igång den utan resultat, fyrhjulsdriften  försvårar? Hustrun är snäll och tycker om maten som jag lagar åt henne och övrig sjukservice. Hon verkar lite piggare nu på kvällen. Kanske beror det på att prognosen för de närmaste dagarna visar soligt väder.

Söndag 22 Feb: Hustrun är fortfarande hostande och snörvlande. Jag själv börjar får lite retningar i halsen. Det gäller att inmundiga vitlöksdrinkar med honung. Jag har fått tipps om batteriproblem genom, Åsa, Marco, Mikael och Janne. Det tackar jag för. Nej inte fungerade det provade olika varianter, med ett bra batteri från Pärlan. Knäpper bara som om det var dålig kontakt. Jag får konsultera  Janne ock Mikael. Det är flera som har batteriproblem. Dinos fru tjoade "Ben, Ben ella" dom fick inte igång sin buss, med Pärlans hjälp löste det sig. Jag beskar några vinstockar mellan eldnings jobben. Vi chattade med Lars och Barbro på kvällen innan läggdags.

Måndag 23 Feb: Ingen skillnad på hustruns förkylning, jag har eldat sedan tre i natt. Jag börjar att snörvla nu så snart är det nog min tur att brottas med baciller. Jag lagade till en god vitkålssoppa nu på förmiddagen. Lars D svarade på e-mail om batteri problemet. Hemtjänsten, i form av I-M kom för att förhöra sig om sjukdomsläget. På eftermiddagen körde jag Seat bilen några kilometer då batteriet krånglar, fick ta den på rulle. är det fukten? Troligen ett problem här nere. Hustrun är nog piggare nu! Började rya om att jag inte diskat på två dagar. Vet inte vilket som är lugnast!! Jag fick ett erbjudande från I-M i dag om två hundvalpar, men hustrun lade in ett veto, jag fick välja mellan henne och valparna! Efter som dom var två, valparna alltså, dubbelt trubbel så valde jag hustrun, enkelt trubbel.

Tisdag 24 Feb: I dag gratulerar vi Berit Telde, en i Akupressur gänget, på hennes födelsedag. Jan fixar nog kaffe på sängen. Nu är livet skönt, trots svidande halsar och hostande munnar. Solen värmer frusna leder. Men till kaffet kom första chocken, en diktator vid frukostbordet! Nej det var hustrun som med sotiga fingrar pillat på överläppen. Varmvattenberedaren påslagen storstädning av kroppen anbefalls, hustrun börjar verkligen tillfriskna. Sötebrödsdagarna är över. Vi for till Vathy för att handla mat och ett batteri till bilen. Men det är nog andra problem. Kvällen tittade vi på time out dvd. Mycke skratt, dom är inte kloka. Birgitta ringde svägerskan Solweig i Stockholm på kvällen och förhörde sig hur det var. Nu är det dags att knoppa, varmt i sovrummet med hjälp av ett elelement.

Onsdag 25 Feb: Rapport från en sjuksäng! Nja, lite längre i "snarkofagern" än vanlig. Men läget är under kontroll. Det ser ut att jag klarar mig från förkylning, möjligtvis en liten en för att sympatisera med hustrun som haft det jobbigt. Hon "grälar" mer för var dag, så det är tecken på tillfrisknande. Ja ja vad kan man vänta sig! I dag regnar det igen så något arbete utomhus kan inte komma på frågan. Vi styckar en kyckling för att ha till dagens mat. Birgitta fixar en god middag. Barbro och Lars hör av sig via Skype telefon. (Italiens polisväsen vill förbjuda Skype för privatpersoner på grund av maffia och övriga tjuvar). Angående tjuvar så tittade vi på Beck, Monstret. Kvällen livade vi sedan upp med "Crocodile Dundee 2". I Slutscenen joggade Sue emot en förmodad skjuten Crocodile Dundee, jag frågade hustru varför hon inte joggade så emot mig? Ja men jag är ju sjuk, var svaret. Nästa vecka ser jag fram emot det då hon friskat till.

Torsdag 26 Feb: I dag gratulerar vi vår egen Robban, Robert Gustavsson, på hans födelsedag. Lisbeth fixar nog kaffe och tårta på sängen. Birgitta och Åsa chattade via Skype telefon. I-M kom och fikade samt förhörde sig om sjukläget. Jag var ner till postmästare Niko för att betala räkningar och hyran. Birgitta vill prova att promenera lite så hon och I-M drog iväg på en volta. Birgitta och jag chattade med Janne via Skype telefon och fick tipps om bilarna. Iraklis kom förbi och vi kollade bilen, något med startmotorn var det som felade. I morgon bittida skall Birgitta och jag åka till en bilelektriker i Mitilini. Jag beskar ett päronträd åt I-M. Nu har vi skapligt varmt i huset över 14 grader, inte så illa. Birgitta som nu är pigg lagade en underbar potatispuré till min Lokanika. Kattugglan hoar på kvällen och svarthättan visslar sin härliga vårlåt om dagarna. Bofiken lika så. Vi närmar oss ljusa varma tider. Vi avslutade kvällen med en Beck och Grabben i graven bredvid, den senare tackar vi Birgitta och Anders S, som sponsrat oss med en del dvd filmer.

Fredag 27 Feb: Upp i ottan för att fara till bilelektrikern i Mitilini. Först rulla igång bilen och förse hustrun med en följebil om ifall något händer. Väl framme vid verkstaden undrar ägaren vad som är fel, "Misa", (startmotor) svarar jag. Han startar bilen fler gånger inget fel. Så är det ofta! Väl vid verkstaden så fungerar det. Det är så att bilen stått länge och fukt i startmotorn. Så vi for glada hem, efter att försökt få tag i Sotiri för att lämna en bil för genomgång. Frun ber att Sotiri ringer mig om en tid. Startproblem med Seat också så vi beslutade att åka till Karlovasi så batteriet får en chans att bli ordentligt laddad. Det var skönt att turista och vi vandrade runt bland skoaffärer och andra butiker. Hungriga återvände vi hem till kyckling grytan som väntade. Chattade med Hans P och Birgitta kunde nu även prata med Meta, via Skype telefon då Hans fått fart på deras dator. Vi njöt av en Samos dvd som Lars R filmade när han och Barbro var här förra sommaren. Sov sedan trötta och nöjda.

Blommande anemoner i februari. © foto: Bengt Ahlstrand     Mandelträden blommar. © foto: Bengt Ahlstrand     Killing med mor på grönbete. © foto: Bengt Ahlstrand

Några bilder från dagens rundresa. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 28 Feb: Upp i ottan även i dag, på grund av min hosta och jag vill inte störa hustrun som nu sover gott om natten. Proppade i mig hostmedicin och vitlöksdrinkar. Eldade i öppna spisen för att det ska vara skönt när hustrun lojt och kattlikt lämnar duntäcket, för att frukostera med mig innan jag far tillbaka till Karlovasi för inköp av reservdel till bilen. Inget är som väntans tider. Reservdelar kommer nästa vecka så det blir en rest till. Fotograferade på vägen dit och hem. Så fint nu med sol och blommor och vatten i floden, som vi inte sett på många år. Birgitta har städat och tvättat kläder medan jag var ute på vift. I-M kom och dom gav sig iväg på en volta. Anders S ringde på Skype telefon för att berätta att han hade hälsningar från Dagmar B, en pigg dam i mogen ålder. På kvällen tittade vi på samtliga Samos filmer som Lars Rydén filmade. Så trevligt vi hade det, men inte visste vi att Lars fått en spricka i sin onda stortå. Vi var duktiga på att tracka stackars Lasse, som linkade vidare försedd med tablett och Voltaren tub.

Ett vackert vidpinat Pinjeträd. © foto: Bengt Ahlstrand     Vatten forsar nu efter allt regn. © foto: Bengt Ahlstrand     Vatten på väg ner mot havet. © foto: Bengt Ahlstrand     Forsnacke i floden.© foto: Bengt Ahlstrand

Några bilder från floden och ett vackert Pinjeträd. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 1 Mar: Usch vad trött jag är nu, alldeles slut. Ja, jag har åkt Vasloppet, otränad via Sveriges television. Det är nog andra året jag "åker" härifrån Samos. Birgitta och jag hade för avsikt att åka till Sparthari på fiesta men min förkylning var ett hinder. Birgitta och I-M går på en lång volta, Ireon tur och retur. Vasaloppet blev till sist mycket spännande och Daniel Tynell från Grycksbo van ohotad av Oskar Svärd som kom två. Damernas segrare var Sandra Hansson. Birgitta bjöd på god mat i dag. Eftermiddagen tittade vi på Molin filmer, favoriten är "Potatishandlaren" med bland andra Rolf Lassgård.

Måndag 2 Mar: I dag gratulerar vi Margit Jonsson, en av majblommorna, på hennes födelsedag. Sivert fixar kaffe på sängkanten. Jag är nyfriserad i håret, skönt vi satt ute en stund med friserings bestyr, batteriproblem naturligtvis och vi fick klippa inne. Nu är det behagligt väder och sommaren närmar sig. Det är inte så kallt på nätterna vilket gör att huset är snabbare att värma upp med vedbrasa i öppna spisen. Det har gått åt mycket ved i år. I dag såg vi Stavro och Julia, det var länge sedan nu, vi sjuka och dom jobbar på annat håll. Vi är nu på väg ner till Ireon för att fira Fiesta, Blå Måndag, första dagen i fastan. Undrar om någon fastar numera? På gatan möter vi Filio, Stamati och Marika och där blir vi givetvis kvar, mycket att avhandla och berätta. Jag får omedelbart, på stående fot fotouppdrag. Det är bilder som ska skickas till släktingar här och där. Väl nere i Ireon, efter Super Market besök, vandrade vi runt en stund och hälsade på dom vi känner sedan åt vi en glass hos Karin. Det är mycket bilar och lite folk, tycker Karin Pool vår kompis med vinaffär. Sedan far vi hem och fixar ved för kvällens brasa. Lars R pratar vi med via Skype telefon, han har mössa på för att sympatisera med oss. "Två bröder i mellan", avslutar vår kväll, som är behaglig, sommaren är nära.

Mycket att avhandla innan vi far ner till Ireon. Filio, Birgitta och Marika.© foto: Bengt Ahlstrand     Full komers och Taveror fullbelagda. © foto: Bengt Ahlstrand    Pappa, köp en ballong. © foto: Bengt Ahlstrand     Drakflygning är ett måste på Blå Måndag, 40-50 drakar i luften. © foto: Bengt Ahlstrand     Babi, är så cool, låt mig snusa och drömma om köttiga ben. © foto: Bengt Ahlstrand    Karin och Birgitta. Ska vi dela glassen? Oss flickor emellan? © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från Blå Måndag, sista dagen före fastan. Bilderna är från Ireon vår närmaste by vid havet. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 3 Mar: I dag gratulerar vi Sten Ryding på hans födelsedag. Agneta fixar kaffe på sängkanten. Kosta och Terna är tillbaka på Samos och behöver hyra en bil, vi erbjöd dom att låna vår bil ett par dagar. I-M och Birgitta åkte till utsikten över Samiopoula för att därifrån promenera till Spatharei fram och åter. Jag slog av gräset nere vid förrådet utmed gatan och beskar de sista vinstockarna. Vi börjar elda av veden från fältet vi jobbade på för två år sedan. Beate kom förbi när jag beskar vinstockarna och presenterade sin grabb Filip, en glad gosse. Det har varit en skön och behagligt varm dag i dag med. På kvällen var det Peter Karlsson och Robert Wells som gällde.

Onsdag 4 Mar: Det är så varmt och skönt nu, ute alltså. Solen värmer upp kropp och växt. Fortfarande är dock inte våra kroppar fullt tillfrisknade, men det känns bättre dag för dag. Fotvård är det som gäller nu på morgonen. När jag öppnar dörren hör jag Koltrasten, så nu är nog sommaren närma. Vi åker till Ireon för en del ärende och sedan vidare till Terna och Kostas för att lämna vår Seat till låns. Vi jobbade sedan en stund i trädgården med vedarbete. Motorsågen startade ganska så snällt denna gång. Jag var sedan tvungen att åka och köpa bensin till sågen. Birgitta jagade kalorier runt berget medan jag förberedde middagen. Meta ringde via Skype telefon och berättade vad som händer på hemmafronten. Jag har fotat Hyacinter som blommar i trädgården, den tillägnar jag Meta och Harry.

En Hyacint till Meta och Harry. © foto: Bengt Ahlstrand

Vi skickar cybermässig Hyacint till Meta och Harry. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 5 Mar: Vaknade sent i dag, trött tål inte så mycket jobb numer!!! Birgitta är ju hurtig, ute på morgonrunda samlade kottar och tändved. Chattade med Marie G i Gagnef. Dagens dubbel gick som vanligt inte in, lägger snart av då jag tydligen inte har feeling för travet längre. Vi får väl nöja oss med att vara delägare i en travare, Beauty Class. Stavro hjälpte mig att få i gång bilen, något elfel till starmotorn (Misa). Jag var ner till Kambos och plockade undan vatten slangar och annat då vi ska få det plöjt vilken dag som helst. Sedan fram med motorsågen och jag kapade ved, så länge sågen fungerade. Stannar ofta som om bensinen är slut. Det blir att sätta motorsågsrengöraren Birgitta i jobb. Nu väntar vi några dagar med kraftig blåst. Färjorna är inställda och Flyget vet vi inte om även dom är inställda. Nu gäller det att hålla i hatten! 

Fredag 6 Mar: I dag gratulerar vi Kerstin Hedlund Stockholm/Linghed, Kerstin är även en i 10-gänget, på hennes födelsedag. Synd om Nike som inte kan bjuda kaffe på sängen, men enligt vanligtvis välunderättad källa (G-B), blir det god mat och skumpa i kväll. I-M kom med present öl, Amstel. Jag hjälpte henne att såga några grena vid hennes hus för att förbättra utsikten. Kvistsågen behövde filas och motorsågen rengöras. Birgitta bjöd på kaffe och tårta. Sedan gick hon och I-M på en långpromenad medan jag vårdade redskapen, motorsågar. På eftermiddagen körde jag trimmer på första etaget. Jag har lite tur, efter någon timma kom hustrun och petade mig i ryggen och backade snabbt, tur var det när trimmern är i händerna på en "gammal" man. "Kostas ringde och sa att han är på väg upp med vår bil". Jag körde hem honom och Terna gratulerade mig på födelsedagen. "I do not think you are 68 years old, 58 mayby", dom är då snälla. Jag har även blivit gratulerad via telefon av Meta, Harry, Nicke, Kerstin samt svägerskan Solweig W B. Hans P, Åsa, Marco och Janne i Sågmyra med familj, via mail. Ja, jag fick kaffe på sängkanten av hustru Birgitta och nu lagar hon till en god kycklinggryta med crema. Jag har även Lokanika i reserv om det krisar. Kerstin H äter och dricker också något gott, ombord på en ny färja på väg mot Åbo Finland. Birgitta och Anders S gratulerad på kvällen. Vi avslutade dagen med våra favoriter, Peter Karlsson och de blå Grodorna och Robert Wells.

Birgitta bjuder I-M och födelsebarnet Bengt på cheescake. © foto: Bengt Ahlstrand      Birgitta och I-M smaskar cheescake på Bengts födelsedag. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgittas goda kyckling som Bengt bjuds på 6 mars 2009. © foto: Bengt Ahlstrand

Tårtkalas och middag på min födelsedag. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 7 Mar: I dag gratulerar vi Jenny Jonspers på hennes födelsedag. Undrar om Jenny lärt Greta, hennes Dog att fixa kaffe på sängen. Nu blåser det och regnar. Regnet innehåller sand från Sahara, synd på Seat som Kostas tvättat innan han lämnade den i går. Jag fick mail om att SAS släpper 650000 lågpris biljetter, bland annat till Aten. På eftermiddagen bröt solen igenom och värmde gott och åtta millimetern Sahara indränkt regn kom på förmiddagen. Georgios, som har trädgårdslanden vid Teodors hus, har vi funderat mycket på då vi inte sett honom sen vi kom hit ner. I dag såg vi honom och även min gamle vän Dimitri med sin Åsna. I-M ringde och vill ha med Birgitta på en volta. I-M berättade att i dag kommer Maria, Nikos mamma tillbaka till Pagondas från Aten. Kanske ett vårtecken!

Gergios i sin trädgård vid Teodoras hus. © foto: Bengt Ahlstrand              Dimitri på väg till jobbet med sin Åsna. © foto: Bengt Ahlstrand

Georgios fotad med teleoptik och Dimitri med sin Åsna på väg till jobbet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 8 Mar: I dag gratulerar vi Helena Jonspers på hennes födelsedag. Peter bjuder dig säkert kaffe eller annat gott. Vi vaknade av att Tor for omkring i sin vagn förspänd av bockarna och svingade hammaren Mjölner. Det åskade ordentligt med kraftiga regnskurar, 25 millimeter. Nu har det, sedan 1 januari, regnat lika mycket som under hela 2008. Vi plockade mandariner och sorterade om sättpotatisen. I dag följde jag med Birgitta runt Brandtornsrundan. Det var ganska kraftiga vindar. Molnen skingrade sig något och i solen var det så varmt och skönt. Gamla skolvägen ner i byn var verkligen sig olik. Många ras har skett nu under vintern, en stor bamse sten har lossnat och rasat ner på vägen och vidare ner i en olivlund. Det blev ett stort sår i vägen och i den nedre kurvan har vägen blockerats av nedrasande stenar. Nu kan jag förstå att föräldrarna nekade, att få sina barn bussade den vägen. Kvällen avslutade vi med "Att göra en pudel" och en James Bond film "Octopussy".

En blombukett till Meta. © foto: Bengt Ahlstrand  Våra grekiska vitsippor, Marguriter. © foto: Bengt Ahlstrand  Denna vy med Bergskyrkan har alltid tilltalat mig. © foto: Bengt Ahlstrand  E vacker blomma som blommar om våren. © foto: Bengt Ahlstrand  Tura att jag inte åkte denna väg ner i byn, skolvägen. © foto: Bengt Ahlstrand  Här på vägen studsade bamse stenen på sin väg ner i olivlunden. © foto: Bengt Ahlstrand  Här stannade bamse stenen på sin väg ner för skolvägen. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från dagens volta. Blommor till Meta, Bergskyrkan, Vårblomma, Stenras, Skadad väg och Bamse stenen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 9 Mar: Birgitta tog bilen till Myli med I-M för att gå en morgonvolta. Vi fick ett trevligt mail från Erika Björk i Göteborg, om vår webbsida det värmde oss. Jag knallade upp till vägen, där bamse stenen sabbat vägen, för att videofilma händelsen med kameran. Vi sågade ved och påtande i landen, på eftermiddagen, men det är ännu för blött i jorden för att kunna köra jordfräs. Nu är det snart fullmåne och det ska innebära varmare väder enligt böndernas almanacka. Vi hoppas att det är så. Vi gick brandtornsrundan på eftermiddagen och hittade ett fikonträd med kart och lite vackra vyer i solnedgången. Vi tittade på en av Lars Rydéns Samosfilmer, lika kul varje gång. Sedan i säng tidigt för att läsa någon bra bok.

Myli i kvällssol. © foto: Bengt Ahlstrand     Fikonkart. © foto: Bengt Ahlstrand     Snart fullmåne. © foto: Bengt Ahlstrand     Månsken över den lilla kapellet. © foto: Bengt Ahlstrand

Sol över Myli Fikonkart och nästan fullmåne. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 10 Mar: Blå handduk nere vid postkontorets toalettfönster vid torget, det betyder att i dag har mina födelsedagskort anlänt. Tack Solweig, Meta, Harry, Kerstin, Nicke och Bibbi. I dag har vi fått klara oss ända till klockan 15.30 innan vi fick ström, då är det bra att ha ett gasolkök så frukosten är ända på bordet. Birgitta handlade frottéhanddukar av en handelsresande. Filio bevakade att det gick rätt till när jag betalade. Det är hon väldigt noga med, vår lilla "hönsmamma". Resterande inköp gjorde vi i Vathy. Det föll några droppar regn på hemvägen. Jag sågade en skottkärra ved och sedan åt vi en Pizza och drack ett rött vin från Chile som vi köpt hos "Von Lidl", smakade inget vidare, lila till färgen och var från 2008 så det var ett felköp. Får se om det kan ligga och mogna! Men jag tror inte att det är hjälper. Men kanske gott i en sås. Vi fick mail från Nilla och Perry som har hus på gång i Pagondas, nära vårat. Kan bli trevligt. Meta hörde av sig via Skype. Åsa via chatt och Åke O i Leksand. Nu är det hög tid att krypa ner i en iskall säng, ja det har ju varit strömavbrott så att värmeelementet, som går på klocka är sju timmar efter. 

Blå posthanduk i övre mittendelen av bilden. © foto: Bengt Ahlstrand     Handduksköp. fv Filio, handlaren och hustru Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand     Skor som är välplaserade för åktur! © foto: Bengt Ahlstrand

I övre delen i mitten, syns den blå handduk som visar att nu är det post! Handelsresande i korta varor!

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 11 Mar: Blå himmel i dag när vi vaknade. Skönt är det, så varmt i solen. Birgitta kör igång tvättmaskinen efter sin morgonpromenad. Vi frukosterade för första gången i år ute vid köksingången. Jag jobbade med några hemsidor, måste förnya bilder på uthyrningsbilar och motorcyklar. Birgitta och I-M skall gå en volta nu på eftermiddagen och jag sågar ved. Nu har vi bäddat rent i sängarna med sängkläder som torkat i vinden. Det är alltid härligt första natten i nybräddade lakan. Nu är vädret så pass skönt så vi tände brasan först vid femtiden. Dagen Dubbel gick som vanligt, ett rätt.

Första frukosten severad! Utomhus i år. © foto: Bengt Ahlstrand

Första frukosten serverad, utomhus i år!

© foto: Bengt Ahlstrand (självutlösare, sprang som en skållad ekorre)

Torsdag 12 Mar: Växlande molnighet och varmt när solen skiner. Enligt väderprognos skall det vara soligt söndag till onsdag, hoppas att det stämmer vi är nu som många andra trötta på regn och kyla. Birgitta har lagat storsats av biffar då vi köpt ett stort paket med köttfärs. jag har sågat dagens behov av brasved och lagade sedan middag, köttfärssås med crema. Birgitta chattar med Barbro, Lasse och Åsa. Dags att tända brasan vi femtiden. Det blåser kalla vindar. Senaste lästa bok är Colin Forbes "Läckan", den var spännande och kan rekommenderas. Vår väderstation har fått klart för sig, efter två år att den ska visa upp vilket väder som väntas de närmaste sex timmarna. Förra sommaren visade den oväder trots sol i månader, trots att jag kalibrerade den ofta. Nu vet vi vad som komma ska, han alltså rädda veden in under tak och några timmar senare kom det regn. Då är det bra att ha en samling av Dvd filmer. "Runaway Brid" med Gere och Roberts samt "De Omutbara" med bl.a. Costner, De Niro och Connery. Vi chattade med min datakompis Lasse i Knutsgårdarna, alltid lika roligt och stimulerande. Sen var det sängen som hägrade.

Fredag 13 Mar: I dag gratulerar vi Meta Persson på hennes födelsedag. Harry har nog fixat något gott på sängkanten. Vi gratulerar även Karin Jon Jobbs på hennes födelsedag. Lars kommer med hälsning och äter tårta i eftermiddag. Vädret är väl inte det bästa i dag, mulet och duggregn. Vi "sjöng" för Meta i dag, via Skype telefon. Vi satte oss i bilen efter I-M besökt oss för att kolla mail och fika. Vi for till Psili Amos för att se om det fans några tidiga Flamingon. Det var tomt endast måsar och några änder simmade omkring i det grumliga vattnet, insjön är grund och det blåste vitgäss. Vid infarten till Ireon rinner en mindre älv ut i havet, där såg vi Hussvalor i mängder säkert tusentals!! Birgitta och I-M gick brandtornsrundan medan jag fixade ved och eldade. Kalla vindar från N/NV, kräver en brasa i öppna spisen. Birgitta bjöd på stuvade morötter och köttfärsbiffar. Vi avslutade kvällen med "Drömkåken" med Björn Skifs.

Gratulationsbukett till födelsedags firarna. © foto: Bengt Ahlstrand

En blombukett till Meta och Karin.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 14 Mar: Vaknade till några hårda åskknallar. Kallt igen om nätterna. Birgitta kollade gårdagens filmsnuttar från Let´s Dance. I-M kom som vanligt, damerna gick en volta. Regnade även i dag. Anders och Birgitta S hörde av sig via Skype telefon. På kvällen tittade vi på "Så ska det låta", men det tog oss tre timmar att se programmet, med all buffring. Meta ringde via Skype telefon, det var bra med både Meta och Harry det glädjer oss.  Sigmundsson Birgitta och Anders har nu Lasses Samosfilmer, hoppas att det ger inspiration. Nu är det sängen som gäller, kallt är det.

Söndag 15 Mar: Vad kallt det är, både ute och inne. Trots en molnfri himmel, men isande nordvind då är det svårt för solen att värma. Damerna däremot trotsar vind och kyla och går en volta. Brigitte har fått barn, en pojke. Ja lammet alltså, inte hustrun om någon trodde det. Stavro kom med en påse ägg. Stavro och jag åker troligen till Mitilini i morgon. Efter att försköna vårt yttre for vi till Kamara och Taverna Kriton. Dom blev glada att se oss och Ule pratade säkert en halv timma innan vi fick beställa mat och Amstel. Birgitta åt fisk, fy vad ben det var i den, fisken. Jag nöjde min med keftedes och friterad potatisklyftor. Vi fick in även en tallrik Horta, ungefär som maskrosblad. Alla grekinnor rusar runt på fälten och plockar Horta nu på våren. Ett besök i Marinan på väg hem var ett måste för en gammal sjöbjörn. Där var dom på gång med att lyfta en segelbåt, med en kran som lyfter 18 ton. Åsa och Birgitta pratades vid via Skype, så även Jenny, Helena, Meta och Harry. Vi eldar nu för att besegra kylan, Det känns som en tidig träff med Jon Blund i kväll.

Filio och Stamatis värmer sig i solen.© foto: Bengt Ahlstrand                Birgitta, Ule och Kriton på Kritons Taverna. © foto: Bengt Ahlstrand             Segelbåten på väg upp i marinan. © foto: Bengt Ahlstrand          På väg i den radiostyrda kranen som lyfter 18 ton. © foto: Bengt Ahlstrand

Filio och Stamati värmer sig i solen. Birgitta, Ule och Kriton ägarna av Kriton Taverna. Segelbåt på väg upp.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 16 Mar: Soligt i dag med, det känns så skönt. I dag fick jag mail om att vår häst, Beauty Class gör sin första start den 19 mars i Gävle. Ett tack till Hans P som kollade ett program som jag inte ville ha i min Laptop, via Eforum. Löste det med att återställa till den till dagen före händelsen. Programmet gick inte att få bort på något vis. Trots alla olika försök. Inga virus program, fann något fel. Ja, ja sådant är livet och lite spänning fick jag. I-M ropade att hon har burit hit en stor torr stock till vår öppna spis. Det var att plocka fram motorsågen igen ett tacksamt arbete. Hustrun stod med ändan i vädret och plockade Horta till middagen och jag körde grästrimmer och beskar den sista vinstocken. I-M och Birgitta gick en volta på eftermiddagen och plockade med varsin stock till elden. Vi avslutade dagen med att titta på "Falukrönikan 1" av Sven Nilsson som vi fått av Meta och Harry. Jag fick en Flashback angående Selma Lagerlöfs hus på Villavägen. Jag var där och på visning samma år (1968) som jag flyttade till Falun. Birgitta och Metas, far Bertil W var med och plockade ned inredning ur Selmas hus, som sedan byggdes upp på museet.

Tisdag 17 Mar: I dag gratulerar vi Marco de Hoogh på hans födelsedag. Åsa har nog fixat något gott på sängkanten. Stavro hämtade mig på morgonen för att lämna bilen till elverkstaden och sedan till Sotiris för diverse arbeten. Jag köpte sättlök, nu är det hög tid att plantera. I dag eller i morgon får vi hjälp med att plöja på Kambos. I-M ska följa med oss, till Vathy för även hon har saker att uträtta. Jag har ett felaktigt reg.kort på bilen, fel bilmärke och fel bilnummer men rätt namn, alltid något. Dom bad så mycket om ursäkt och rättade till det, på 30 minuter som vanligtvis tar ett par dagar. Jag har även bytt försäkringsbolag, jag berättade att jag har 42 skadefria år. Ingen bonus utan en höjning vid nästa period. Det nya bolaget halverade avgiften, på försäkringen. Var även till Kambos och skar av paprika plantor inför plöjningen. I-M bjöd oss på mat innan vi for hem för att elda och prata med meta via Skype. Åsa och Marco hörde av sig också, kul med webbkamera. Kvällen avslutade vi med "Cabaret" med Liza Minelli.

Två glada ungdomar, den ene fyller år i dag. © foto: Bengt Ahlstrand

Två glada ungdomar, den ene fyller år i dag.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 18 Mar: I dag gratulerar vi Gunn-Britt Olofsson, en i 10-gänget, på hennes födelsedag. Thomas fixar säkert något gott på sängkanten. Stavro hämtade mig, han skulle till Hora där ligger det en uppköpare av olivolja. Manolos, en killen med lastbil kom dit med Stavros olivolja. Där pumpades olivoljan över i en stor plastkub den var placerad på en våg. När olivoljan var vägd pumpades den upp i en stor cistern. Jag fick åka med Manolo till Soteris i Mitilini. Betalade bilelektrikern 50 € för reparation av statmotor och nya kablar. Sotiri var inte klar med bilen så jag ringde hustrun. Birgitta har jobbat hårt i dag, städat upp i "vedförrådet" det vill säga porthuset. Jag har kört grästrimmen på våningen där lammen huserat, samt mellan huset och lilla kyrkan. Tyvärr så regnar det nu på kvällen och åskar, vilket innebär att jag inte kan fräsa landen i morgon som jag tänkt. Kambos där emot är upplöjt i dag. Vi avslutade denna kväll med Henning Mankells "Kurt Wallander Brandvägg". Filmen lite roligare än Bäck filmerna med Persbrandt som aggressiv polis. Ganska tröttsamt.

Torsdag 19 Mar: I kväll är det dags för vår Beauty Class att starta på Gävletravet. Det ska bli spännande att följa hennes första start på ATG live. Det regnar nu på förmiddagen så inte kan jag köra någon jordfräs. På Fredag och Lördag ska det vara fint och soligt alltid någon tröst. Hela Pagonda låg i en rökridå, jag sotade skorstenen av misstag, soteld med andra ord. Snickaren som fixade till ett bord till Birgitta sa att man gör så här. Nu är det bra drag i öppna spisen. Vårt deklarationsunderlag för husförsäljningen har fått fötter och gömt sig, trots letande i Falun och här i Grekland. Åsa har vid ett flertal tillfällen varit i lägenheten och letat. Vi ger upp och skickade ett mail till Sven Olof, vår mäklare i Leksand. Ganska omgående ringde Sven-Olof och berättade att han skickar ett nytt underlag hit ner. Stort tack. Det gick inte bra för Beauty Class på Gävle travet, galopperade redan efter start. Men hon kommer tillbaka. Hustrun och jag satsade 10 sek på plats. Man måste ju tro på bruden. Snygg är hon i alla fall. Åsa har lagt ned spaningen efter våra papper från husförsäljningen. Tack för hjälpen Åsa. En Kurt Wallander "Steget efter" avslutade kvällen.

Fredag 20 Mar: Galopp i debuten Det blev ingen lyckad debut för Beauty Class på Gävle idag. Hon kom i väg i trav och var relativt startsnabb, men blev för ivrig och tog passgång och sedan galopp. När hästarna på tillägg kom ikapp blev hon stressad och gick inte att få ner i trav och blev därför diskvalificerad.
Innan nästa start kommer Beauty att få komma in på banan och gå provlopp. Detta för att vänja henne ännu mer med att gå med många hästar.
En tråkig start, men sånt händer i synnerhet med orutinerade unghästar. Men inom Team Westholm är vi positiva och vi ser framåt emot nästa försök! 090319

Nu är det bara att hoppas att vår tjej får en bättre start nästa gång. Det var ett väldigt drag i öppna spisen i dag kunde även skjuta igen spjället en bit som inte har gått så bra förut. Det har varit strömavbrott i sju timmar och även denna gång har hustrun tvättat håret, ingen el till hårtorken. Jag har köpt gasol till spisen, fem månader räckte tub. Sågat ved och startat beskärning av olivträd. En blå handuk hos postmästare Niko, brev till Birgitta från Elisabeth i "Floa"!! Bland annat Gagnefsbladet med en födelsedags hälsning, från Swedbank!!! Vi plockade ner de sista Mandarinerna. Anti kom och frågade om vi kunde ge lite blommor till Söndagens kyrkohögtid. Visst fick hon det. "Två Bröder emellan" avslutade kvällen. På grund av strömavbrott var det kallt i sovrummet då timern inte fungerade.

Vi blev firade!! © foto: Bengt Ahlstrand     Till dagens middag. © foto: Bengt Ahlstrand     Sista Mandarinskörden för i år. © foto: Bengt Ahlstrand     Nu blommar Plommomträden. © foto: Bengt Ahlstrand     Ringblommor till Meta. © foto: Bengt Ahlstrand

Swedbank firar oss!!! Dagens matpotatis. Sista Mandarinskörden i år. Plommonblom. Ringblommor till Meta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 21 Mar: I går kväll ringde dom från verkstaden i Karlovasi att reservdelen till bilen anlänt. Jag åker till Karlovasi på torsdag. Sågat ved för ett par dagars eldning medan Birgitta har vårstädning på toaletten. Det luktade rent när jag kom hem från sågarbetet. Stavro kom och hämtade olivgrenar till lammen. Stavro hörde med Sotiri om bilen var klar så vi kunde hämta den. Tankade bensin och handlade mat innan vi for hem. Birgitta och Meta chattade via Skype. Jag skickade mail till Mats W, bilder från uppvaktning av Meta på hennes födelsedag, så att Solweig W B även får se blomsterprakten. Vi beskar även olivträd, när jag väl fick igång motorsågen som ofta är svår att starta. Kvällen avslutade vi med "Änglagård".

Söndag 22 Mar: I dag gratulerar vi Kristina Lilja på hennes födelsedag. Sören fixar säkert kaffe på sängen. Nu på morgonen kunde vi se på "Så ska det låta", det är nog det bästa programmet. Oftast bra artister och Peter Settman är verkligen bra som programledare. Även på Let´s Dance kunde vi se, danserna och bakom kulisserna. Jag idkade vård på motorsågarna, filade kedjor och rengöring. I dag är det en stor kyrkohelg varför vi inte kört motorsåg eller jordfräsen, som jag tänkt göra. Å andra sidan kom det åtta millimeter regn på morgonen så någon jordfräs kunde det inte bli ändå. Stavro ringde och ville att vi skulle komma till farmen för att lasta på jordfräsen och bränna skräp. Vi fick även se Brigittes son, en söt krabat. Vi fick ägg med oss hem. Birgitta ringde till Elisabeth och Reinier i Dala Floda. Vi språkade även med Lars R i Knutsgårdarna. Dagen dvd var "Mamma Mia" och Peter Carlsson och dom Blå Grodorna. Så bra.

Brigittes avkomma en pojk. © foto: Bengt Ahlstrand     Bra där är ju morsan, passar väl på att äta då. © foto: Bengt Ahlstrand     Bäst att hålla lite koll! © foto: Bengt Ahlstrand     Här ser du en tuffing! © foto: Bengt Ahlstrand     Det var längesedan du var här, Ben. © foto: Bengt Ahlstrand

Brigittes son.      Mamma ge mig mat.     Getöga.           Tuff kalkon.         Penelope blev så glad.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 23 Mar: Tre millimeter regn nu på morgonen. Det blir inga potatisar satta i dag, på Kambos, för blött i marken för att köra Jordfräs. Birgitta hjälpte mig med beskärning av olivträden i vår del av olivlunden. Jag får ingen ordning på kedjan till grensågen. Filade upp den igen så jag hoppas att det går bättre nästa gång. Släpade i hop grenar till lamm och getter samt resten till brännhögen. Det kommer att ta ett par år att få ordning på olivträden. Elisabeth S fixade till så att hustrun kan göra betalningar igen. Mäklare Sven-Olof på Fastighetsbyrån hjälpte oss med K5 som anlände i dag, tack för det. Vi gick tidigt till sängs då vi var trötta efter dagens arbete.

Tisdag 24 Mar: Trots prognos om fint väder i dag var det helmulet och vår egen "vädergud" visar oväder. Vi är nu trötta på denna långa vinter, som vi aldrig tidigare haft här på Samos. Märkligt är att brandflyget kom i går till ön. Det är ju knappast någon brandrisk ännu. Meta och Harry tyckte synd om oss i vårt vinterväder och beslöt sig för att ringa oss på Skype. Det var ett trevligt initiativ. Vi åkte ner till Ireon och handlade mat och vin. Vår slaktare Georgios (inte "von Lidl") var inte på plats, utan Karin Pol tog upp beställning och Georgios kommer upp till oss med köttet. Det kallar jag service. I dag klämtade klockan sin treklang, i dur och moll, vilket innebär att en Pagondas bo har avlidit. Prövar ännu en webbläsare Firefox, verkar snabbt och bra, saknar dock möjligheter till insticksprogram. Lasse R hörde av sig via Skype. I-M kom hit och berättade om sin vistelse i Göteborg på Tur2009, en turistmässa. I-M berättade att vår vän och granne Dino avlidit i dag, troligen hjärtat. Det känns tungt och snopet, han var så förtjust i oss. Georgios kom med köttet 18 €. Fyra Brisol, fyra stora korvar (45 cm/st.) och ett halvt kilo köttfärs samt resa fram och åter. Kvällen avslutade vi med att titta på "Svensson Svensson".

Onsdag 25 Mar: Grekland firar Nationaldag i dag den 25 mars, dagen då upproret mot Turkarna började år 1821. Förra året regnade det så att skolbarnen inte kunde genomföra sin parad. Nu skiner solen och det är varmt och skönt. Svalorna har nu hittat upp till Pagondas så nu finns det hopp om bättre och varmare väder. En tur ner till torget och paraderande skolbarn blev det sedan. I-M var också där vi avslutade på Stellas Kafé Neo. Filio ringde på porten och berättade att det var dags att åka i väg med hennes bil till verkstaden i morgon. Jag har lovat att hämta henne. Nyss hemkommen från Dinos begravning, det känns skönt att jag bestämde mig för att vara med. Det är min första närvaro på en grekisk begravning, men så viste vi i förväg vem som var död. De andra som vi känt har vi fått veta i efterhand. Vi fick en pratstund med Barbro och Lasse via Skype innan läggdags.

Greklands Nationaldag, skolbarnen agerar med tal och parad. © foto: Bengt Ahlstrand      Pagondas torg. © foto: Bengt Ahlstrand     Paraderande skolbarn. © foto: Bengt Ahlstrand     Förskoland barn fick också vara med. © foto: Bengt Ahlstrand     Vad gör man inte för lite godis!!! © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från Greklands Nationaldag på torget i Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 26 Mar: Vaknade tidigt och frukosterade sedan bär det av mot Mitilini. Filio ska lämna sin bil där och jag har lovat att hämta henne. Sedan for Birgitta och jag vidare mot Karlovasi för att byta ett filter i bilen. Vi blev bjudna på så gott kaffe medan vi väntade och det hela gick på 45€. Då det regnade så gick vi inte på stan utan for direkt till Sinandisi för att äta en pizza. Filio ringde på porten och gav mig Stamati sågjigg då han nu var för gammal att såga ved. Den kommer bra till pass nu när jag har mycket ved att kapa. Men jag har problem med min motorsåg, svårstartad och som i dag omöjlig att få igång. Jag pratade med Lars J via Skype och fick några bra tipps. Meta ringde till Birgitta via Skype. Nu skall även Peter och Helena skaffa Skype koppling det är bra, att kunna hålla kontakt med faluborna. Jag fick använda grensågen för att få ved kapad till kvällens brasa. Nu är det behagligare klimat, behövde inte eldade förrän klockan arton. Sängen lockade då vi var uppe tidigt i morse.

Äng av blommande Marguriter. © foto: Bengt Ahlstrand      Våra "vitsippor". © foto: Bengt Ahlstrand     Även en och annan Anemoner. © foto: Bengt Ahlstrand

Även Åsa har beställt bilder på blomsterprakten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 27 Mar: I dag gratulerar vi hustru Birgitta Ahlstrand, på hennes födelsedag. Jag han inte bjuda hustrun kaffe på sängen, det får bli något gott till kvällen. Planerat nu är en tur till Vathy för att få motorsågen lagad. I-M kom hit för att följa med. Jag fick sågen lagad och köpte en kedja till grensågen och fick den gamla slipad. I-M köpte bakelser till kaffet för att fira Birgitta. Birgitta handlade bland annat fisk. Många mail och samtal till Birgitta. Testade motorsågen genom att kapa ved, den fungerade alldeles utmärkt. Det var bensintillförseln som var orsak till problemet. Birgitta chattade med Helena J som nu också har laddat hem Skype. Jag bjöd på en god middag som kompensation från morgonkaffet inte han serveras på sängkanten.

Lördag 28 Mar: Stavro ringde i går kväll och kommer hit nu på morgonen. Vi ska fräsa och sätta potatisen på Kambos. Stavro och jag åker sedan till Mitilini för att handla mat till djuren, gödning till landen. Jag köper sju stycken vinrankor och en rosenbuske till Birgitta. Vi besöker även Sotiris för att jaga på lagningen av Stavros pappas jordfräs som sedan blir stationär nere på Kambos. Stavro hämtar även olivgrenar på det fält vi beskar förra året. Det fältet ska beskäras hårt nu efter skörden. Jag får veden och jobbet att elda upp skräpet. Vi avslutade med kaffe hos Terna och Kostas. Efter Birgitta sett till att jag fått mat så var det dags att ta fram min jordfräs och preparera min vingård, inför morgondagens plantering av de rankor jag handlade hem i dag. Trötta och nöjda så tittade vi Peter Carlsson dvd. Även bergsbyn Pagonda släckte ner belysningen en timma nu på kvällen, så gjorde även vi, dock en timma före Sverige. Jag tror att det är 20.30 lokal tid världen över, ingen vits att Australien släcker belysning mitt på dagen.

Birgittas nya rosenbuske. © foto: Bengt Ahlstrand     Nya vinrankor. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas ros och våra vinrankor. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 29 Mar: Soligt och fint ute nu på morgonen. Vi får några varma och sköna dagar nu enligt prognos. Jag planterade Birgittas ros och rensade lite ogräs vid husväggen. Inga handskar då jag försöker att få med så mycket rötter som möjligt, där fanns småkryp och bland annat en liten Skorpion. Birgitta klippte till, mitt hår alltså, kunde sitta med bar överkropp i solen. Det blev arbete i trädgården i dag, Birgitta var som vanligt mest idog, planterade växter och rensade ogräs med hanskar på. Brasan tände vi inte från på kvällen, nu får vi hoppas att sommaren kommer. Jag lagade köttfärssås och skruvmakaroner till middag. Birgitta brassade köttfärsbiffar till morgondagen.

En blomsterbukett till Meta. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgittas nyplanterade ros. © foto: Bengt Ahlstrand     En liten Skorpion. © foto: Bengt Ahlstrand     Förstoad Skorpion. © foto: Bengt Ahlstrand

En bukett till Meta.      Nyplanterad ros.           Skorpion.  © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 30 Mar: I dag gratulerar vi Reinier Smits på hans födelsedag. Elisabeth fixar kaffe på sängen. Gråmulet ute i dag på morgonen. I-M följer med oss till Vathy, Samosstad för diverse ärenden. Jag har köpt ett tangentbord med grekiska bokstäver. Jag besökte även databutiken som sålde mitt trådlösa w-lan som jag och Lasse R jobbat med men inte fått att fungera. Det tog över timmen för killarna på labbet att fixa till det, så Lasse och jag behöver inte skämmas. Skall prova det under kvällen. Vi eldade gamla grenar och kvistar, det blev lite problem för att en bit av muren har rasat just där kvistarna låg. Birgitta var upp till Niko med ett brev. Νu är jag igång med trådlös w-lan, som jag har längtat. Felet låg i routern, fel programmerad. Lasse och jag försökte, i maj när dom var här på besök, lägga in rätt loggin men lyckades aldrig ändra det.

Så kan man också "parkera". © foto: Bengt Ahlstrand          Birgitta och I-M i Vathy park. © foto: Bengt Ahlstrand

Så kan man "parkera"!   Birgitta och I-M i Vathy.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 31 Mar: Nu är det äntligen varmt, 18 grader klockan sju. Gick i kortärmat och hämtade vatten. Livet leker, värme och trådlöst Internet vad mer kan man begära! Vi for ner till en olivlund, som vi jobbade på förra året och kvistade och kapade ved till nästa vinter. Det var ett svettigt arbete i solen. Middagen intog vi, liksom frukosten, på altanen. Någon timme ogräsrensning utmed gatan avslutade en bra och skön arbetsdag. Nu är vi på G igen efter vinterkylan. I dag anlände tre gratulationskort till Birgitta. Birgitta tacka nu alla som uppvaktat med kort, brev, telefon och e-post. Det är ju lite si och så med postgången. Birgitta har kört ett par maskiner med kläder. Vi hämtade ner tvätten vid tjugoett tiden 22 grader och ljumma vindar. När Lasse ringde via Skype kunde jag gå runt i huset och utomhus med lapptoppen och webbkameran på för att visa utsikten bland annat, tack vare trådlösa.

Birgitta släpar ris som jag rensat. © foto: Bengt Ahlstrand           En fullastad bil med grenar till getter och lamm. © foto: Bengt Ahlstrand           Detta är en fröjd att se i år, vatten i fåran. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta jobbar med ris.  En bil full med olivgrenar. Vatten i fåran i år.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 1 Apr: Inga april skämt på vår sida i dag. I-M kom med en fin fjäril som hon vill att jag fotograferar. Den är så maffig. Senia ägarinnan till den bortre olivlunden kom på besök, hon var nöjd med mitt arbete i lunden. Jag får lägga ner lite mer krut på träden. Jag fick även laga en läckande cistern till hennes toalett. Kanske därför vi har en förbrukning på fyra kubik vatten, i mars månad. Löksäcken var nästa jobb, rensa bort dåliga lökar och frisera dem som är kvar. Lika med potatisen och Birgitta städade altanen. Hon har även kört ett par tvättmaskiner. Nu har jag lagt in två gästböcker, en för Tiogänget och en för vår. Testa gärna. Birgitta och I-M går en runda och jag kör ner Senia till Ireon. Åker förbi olivlunden där vi jobbar just nu, inte mycket att göra där. Birgitta bakar bröd och jag kollar vad jag ska ha för hästar till kvällens DD. Birgitta pratade med Åsa en stund och jag missade DD med en noslängd.

En stor vacker fjäril! © foto: Bengt Ahlstrand     Sagan om Fjärilen och Tändstickan!!! © foto: Bengt Ahlstrand

Fjärilsbilder, vacker eller hur!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 2 Apr: I dag är det mycket Sahara sand i luften, vi kan bara ana flygplatsen genom diset. I-M berättade i går, att man på televisionen uppmanat folk att använda munskydd. Vi har vårstädning nu, i dag är det sovrummet som genomgår en reningskur. Jag städar lilla LapTop mellan inhoppen i Birgittas städ projekt. Åsa var den första som vågade testa gästboken, Bra! Vi träffade Dinos fru och hon grät mot min axel, jag stank parfym efteråt. Tur att hustrun var med, troligen svårt att förklara annars. Städning och defragmentering, av gamla LapTop var klart först på kvällen. Meta ringde via Skype och berättade lite från Falun om väder och vad som händer. Vi avslutade dagen med Peter Carlsson och Robert Wells.

Fredag 3 Apr: Ingen ström i dag. Strömlösa fredagar, mellan 08.00 och 14.30, är tydligen ett återkommande fenomen. Men nu är vi igång igen. Nackdelen med nya trådlösa w-lan är att den drivs med ackumulator, Adsl modemet som med spänning från telefonlinjen. Förut kunde jag skicka dagboken och ringa via Skype och batteridriven LapTop. Nog om detta. Jag har nu planterat de vinrankor jag köpte. Birgitta gick en volta med I-M. De hittade orkidéer som jag senare for upp och fotograferad, till Meta och andra blomsterälskare. Jag lagade brisol och stekt potatis till middag. Berit T ringde via Skype telefon. Jag vandrade runt i huset och i trädgården med laptop och webbkamera och visade Berit hur vi bor. Häftigt tycker jag. I-M kom en stund och damerna drack en Campari på altan. Trevligt att vi fått respons från Samosälskare i Gästboken. Dvd "U-571" fick avsluta kvällen. Åsa och Marco ringde också innan läggdags.

Nyfräst vinland, med fyra vinrankor. © foto: Bengt Ahlstrand   Rankorna på plats för plantering. © foto: Bengt Ahlstrand  Nya vinrankor planterade. © foto: Bengt Ahlstrand     Nu är plantorna kupade. © foto: Bengt Ahlstrand      Orkidée. © foto: Bengt Ahlstrand     Orkidée Fusca. © foto: Bengt Ahlstrand     Orkidée Italica. © foto: Bengt Ahlstrand

Fräsa landet och placera ut vinrankor, plantera, vattna och sedan kupa upp över rankan.  Några vackra Orkidéer. © foto: Bengt Ahlstrand 

Lördag 4 Apr: Innan tuppen gol var vi uppe ur sängarna. Tidig frukost och sedan skjutsade jag ner Birgitta till flygplatsen. Jag var hemma innan solen gick upp och tog några bilder på en orangeröd sol. Nu var det jobb som hägrade. Först körde jag trimmern på grönsakslanden och gödslade. Säcken med getgödseln var så angripen av solen att den brast. Fick skyffla i skottkärran. landen var så hårda att jordfräsen rådde inte på ytan så jag vattnade igenom landen. Får vänta någon dag till nästa försök. Ett olivträd fick sig en omgång med grensågen. Meta, Hans och Harry fick en guidad tur via webbkameran och Skype telefon. Försökte titta på "Så ska det låta" med dåligt resultat. Birgitta ringde på kvällen, resan gick bra men tröttsam.

Solen genom Saharadis. © foto: Bengt Ahlstrand       Vacker sol. © foto: Bengt Ahlstrand

Soluppgång över bergen. © foto: Bengt Ahlstrand 

Söndag 5 Apr: Nu på morgonen har jag burit ner alla olivgrenar som djuren på farmen ska få. Träffade Julia, hon har en hundvalp åt oss efter Penelope. Troligen har jag och hustrun vid något svagt tillfälle visat intresse. Vi får bli fodervärd. Vädret är emot mig, regn vilket spolierar min runda med jordfräsen i landen här hemma. Det blir att diska i dag, trots att "skogshuggarlägret", bara är inne på sin första dag! Stavro kom och hämtade olivgrenar till sina djur. Julia kom med en present, stöd för ryggen och en massagerulle, det tackar vi för. Julia vet, både jag och hustrun har något sämre ryggar än när vi var unga, i förra veckan. Strömavbrott någon timma medan jag tittade på "Så ska det låta". Strömmen återvände och jag kunde se de två senaste avsnitten. Harry hörde av sig via Skype telefon, det var trevligt att prata en stund. Vädret är nu något bättre, regnet har upphört, men fortfarande hotfulla moln i horisonten. Jag har tänt en brasa, det känns fuktigt i huset. Alla bilar tutar ilsket nere på vägen! Nu förstår jag varför, nya Fittipaldis kompisar har lite svårt för sig. Man ska inte som passagerare "behöva" kliva ur bilen före den parkeras!! Därav en halvmeter till muren och blockering, av en av två tillfarter till Pagonda. I-M kom och kollade e-post. Nu regnar det igen så det blir inget fräst i köksland i morgon. Fel, fel, fel angående blockering av tillfart... en liten röd bil lyckades att komma förbi bilen på vägen utanför. Birgitta hörde av sig via Skype telefon hos Meta och Harry. På kvällen var det blixt och dunder, ett maffigt åskväder och himmelens portar var vidöppna 52 mm regn. jag får kolla stenmurarna i morgon, risk för ras.

En halvmeter från muren, blockerar en av två tillfarter till Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand

Smart förare, blockerar en av två infarter till Pagondas.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 6 Apr: Tunga svarta moln. Enligt prognos kommer det mer regn i dag. Chattade en stund med Lasse R i Knutsgårdarna. Det hårda regnet förstörde kupning av vin stockar, så stövlar på och upp och skyffla över mer jord. Lyckades även kvista av några grenar från olivträd mellan skurarna. Det är verkligen ett trist väder, troligen lika i morgon. Några åskknallar vid middagstiden, så fort ur med datorer och sladdar. Birgitta och Åsa ringde via Skype telefon, Birgitta har hittat en bäddsoffa så att Kerstin och Nicke kinesa hos oss vid besök. Jag har nog namnsdag! Nu har det regnat 40 mm i dag. Jag avslutade kvällen med Lasses Samosfilmer.

Oväder på Samos. © foto: Bengt Ahlstrand

Oväder på Samos. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 7 Apr: Möjligen kan jag slippa regn idag! Ljusare och högre i tak. I natt har det blåst kraftigt, en av plaststolarna låg på vägen ner mot porten. Jag fyllde giggen med grenar för att såga till en brasa. Motorsågen vägrade att starta trotts reparation. Jag blir så trött. Åker ner till fältet på Kambos för att jobba med ved. Var sedan och handlade mat i Ireon. Okey då, även vin. Jag fick en lottsedel, när jag handlat, vinsten var ett lamm. Jag kommer och hämtar lammet den 27 april, svarade jag. Expediterna tittade klentroget på varandra och tänkte, han har nog inte alla höns hemma! Jobbade en stund i vår egen lund tills regnet kom nerdimpande, prognosen för i morgon har ändrats från klart väder till växlande molnighet. Birgitta ringde via Skype telefon hos Meta och Harry , just som jag har en flicka på rummet. Nåja flicka! I-M har nog växt från flickstadiet. Studerade gamla ångbåtar som trafikerat Siljan och Österdalälven. Nu på kvällen eldar jag brasa för att få värme, inte överdrivet varmt inne om man säger så.

Onsdag 8 Apr: Vaknade till sol men med växlande molnighet. Endast någon millimeter regn i natt. Frukosterade och gav mig sedan upp i vår olivlund. Beskar ett par träd och städade upp, kvistade veden och bar ner matnyttiga grenar som Stavro hämtade. Julia och Stavro undrade hur det var med Birgitta och när det är Påsk i Sverige. Birgitta ringde via Skype telefon hemma hos Meta och Harry och Lasse R från Knutsgårdarna. Resten av dagen blev inte så rolig, allergi snuva och huvudvärk.

Torsdag 9 Apr: Sov skapligt i natt trots snuva. Strålande sol och 17 grader i skuggan. Det var kav lugnt så jag ska elda ris. Tur att jag inte han starta eldandet, kraftiga kastvindar. Julia kom och gav mig 20 ägg och fyra Keftedés Spanáki. Beskar olivträd och rensade sedan skräp och staplade ved. Världen är lite. Åsa skickade en länk om en av mina f.d. kunder i redovisnings firman, Per Hillerström ska starta Hotell här på Samos. I dag jobbade jag övertid, trimmade gräset på en av avsatserna. I-M kom med vitamin, apelsin och kolla sina e-mail. Åsa hörde av sig via e-mail om var hotellet är beläget, som Per ska öppna 1 maj. Birgitta ringde via mobilen.

Fredag 10 Apr: Glad Påsk på Er i Sverige. Fortfarande lite småkyligt om nätterna, tretton grader nu på morgonen. Chattade med Lasse R i Knutsgårdarna en stund på morgonen, alltid trevligt med lite hemlands nytt. Fick organisera om dagens arbeta. När jag var på olivlundens övre våning var gräset så högt att jag hämtade grästrimmers. Det var tur att jag köpte en proffs trimmer och inte en "liten", det är mycket att slå och ibland ganska stronga växter. Beskar ett par stora yviga olivträd i övre delen, fan vad skräp som har kastats ner där genom åren. Körde trimmern mellan huset och lilla kyrkan, stenigt och besvärligt. Jag behövde byta tråd så jag slet ut den gamla på den biten. Sedan i med ny tråd så trimmern är klar till att användas när det nu blir. Chattade en stund med Lisbeth J i Siljansnäs. Fick påskhälsning från Marie G i Kärna. Anders S hörde av sig och slutligen hustrun. Trött i kroppen efter flera dagar med sågen i olivlunden.

Lördag 11 Apr: Stavro kom tidigt och ville fylla på vattencistern på bilen. Han var på väg till Dinos farm för att bespruta ogräs. Ja fortsatte med att såga olivträd i övre delen av lunden, I-m kom och kolla e-post och berättade att det inte var eldningsförbud som Niko postmästaren läst i tidningen. Han läste säkert bara rubriken som vissa andra gör, inga namn. Glad över detta besked eldade jag några timmar, mycke ris blir det. Städade även fårhagen på ris. Prövade att köra jordfräsen i kökslanden, men det gick inte bra, en skruv och mutter till handtaget var putsväck. Treklang i kyrkan, en man har avlidit nu på morgonen och begravs nu på eftermiddagen. Det gäller att inte vara skendöd. Birgitta och Anders S hörde av sig på kvällen. Lyssnade på  Robert Wells innan sängen kallade.

Söndag 12 Apr: Sol och vindstilla nu på morgonen, varför jag forsätter att elda ris från övre delen av olivlunden. Jag tänkte att i dag blir en kortdag. Men vad jag bedrog mig, fem timmar tog det att släpa, elda och kratta rent. Men nu är det klart så långt. Drivmedel till grensågen är slut, så i morgon får det bli en tur till bensinstationen. Chattade med Lasse R i husbilen, Barbro och Lasse i Älvdalen. Efter att maten inmundigas, var det dags att vattna i trädgården. När jorden torkat är den som cement. På kvällen väntade jag på chatt med hustrun, hon sa då så igår. Men kvällen blir sen och jag får nog ge upp. Det är väl mycket nu.

Måndag 13 Apr: I dag ska jag åka för att handla och köpa bensin till sågarna och nya bultar till jordfräsen. Passar samtidigt på att införskaffa mat för den närmaste veckan. Nu är det full fart på taverner och hotell inför turistsäsongen. Det målas och fejas lite var stans. Köpte apelsiner på hemvägen hos vår leverantör, som nu äntligen har till försäljning. I-M kom hit och chattade med Birgitta, så även jag. Var sedan till I-M,s hus och kapade några grenar. Försökte sedan att köra jordfräsen men den orkar inte i den hårda jorden. Jag hackade så mycket rygg och ork mäktade med. Handskarna som jag fick av Lars J har nu sett sina bästa dagar. På kvällen gick jag en runda i trädgården och tittade på växtligheten. Mosmollan har stora kart, apelsinträden slår snart ut i blom. Päronträdet har blommat över, små kart på trädet.

Nu startar snart turissäsongen. © foto: Bengt Ahlstrand     Trätuppar till paska? © foto: Bengt Ahlstrand     Potatisen växer på Kambos. © foto: Bengt Ahlstrand     Vackert blommand träd. © foto: Bengt Ahlstrand     Fikonlöv, ännu inget för Eva. © foto: Bengt Ahlstrand     Pelagon, på gång. © foto: Bengt Ahlstrand     Årets första rosenknopp. © foto: Bengt Ahlstrand     Tyvärr så tär det inte bara på mig att jobba. © foto: Bengt Ahlstrand

Några bilder från Pythagorio och potatis Kambos samt lite från vår trädgård bl.a. en rosenknopp. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 14 Apr: Killen på bensinmacken lärde, för mig något nytt i går. Det är olika blandning till motorsågarna och en fetare till röjsågen. Jag har en dunk med lite oljeblandat i sedan gammalt, tar med den ner till andra Kambos olivfältet där jag ska elda i dag. Därefter blir det röjsågs soppa i den dunken. Gäller att hålla i sär drivmedlen. Jag hade sällskap vid frukostbordet i dag, en liten skorpion såg jag på golvet. Efter fotografering fick den respass. Efter att eldat ris sågade jag ved, till motorsågen tröttnade. När jag kom hem möttes jag av Dinos änka och Anti. Jag fick en flaska olivolja från Dino! Kram och kindpussar, Anti pussade mig på munnen, så nu får nog hustrun se upp!!!! Stavro och Julia kom och hämtade olivgrenar till djuren. Jag fick även inbjudan till påskfirande på farmen, tillsammans med Terna och Kostas, det blir trevligt. Rensade i det närmaste kökslandet för att testa om det går att fräsa. Det landet fräste jag i december förra året så kanske att jordfräsen orkar!

Gäst till morgonkaffet. © foto: Bengt Ahlstrand      Mosmollan har nu stora frukter.  © foto: Bengt Ahlstrand      Nu blommar våra apelsinträd.  © foto: Bengt Ahlstrand

Gäst vid morgonkaffet. Mosmolla och Apelsin blommat. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 15 Apr: Några millimeter regn kom det i natt. Många blytunga moln seglar sakta över himmelen. Jag avvaktar lite med att bestämma vad jag ska göra i dag. Det klarnade upp vi 10 tiden och jag provade med att fräsa landet, men det var som vanligt fräsen orkade inte. Nu är frågan om det är något fel på jordfräsen. I-M plockade kamomill i landen och kollade e-posten. Körde grästrimmern i landet för att testa om det var växtligheten som hindrade fräsandet. Men inte en det hjälpte. Ska jag verkligen behöva hacka upp landet för hand för att kunna köra jordfräs! Birgitta försöker att få fart på datorn i Sverige, tydligen utan resultat. Chattade en stund med Bosse K i Thailand innan det var dags att sova.

Torsdag 16 Apr: I dag gratulerar vi Kerstin Ström i Järvsö, på hennes födelsedag. Ha det bra Kerstin och ät något gott. Det är en solig morgon med Sahara dis. Kraftiga vindar så det blir en "lugn" dag. Åkte ner till Ireon och handlade mat och var förbi Kambos för att hämta en hacka till kökslanden. Birgitta skickade ett Sms om dålig täckning varför hon inte kan få i gång datorn. Vi fick en chatt stund senare när Birgitta var hos Åsa och käkade mat. Hon smörar även för skjuts till Arlanda, det blir säkert bra Åsa och Marco är aldrig omöjliga. Åsa imponerade när hon fixade till pc åt Birgitta. För mig oanade talanger. Bra, det gillar jag som gammal datanörd. Underlig klockklang nu på kvällen, inte treklang men något liknande. Jag hörde inte treklangen när Dino dog, men nu i efterhand tycker jag mig minnas att det lät lika. Jag får besked i morgon. Stamati har varit sämre och åkte in på sjukhuset för några dagar sedan. Enligt Dinos änka ska dom komma hem i kväll! Jag får ge mig till tåls! En lämplig dvd film avslutade jag kvällen med. "Grabben i graven bredvid"

Fredag 17 Apr: I går kväll var det full fart på ungdomarna. Påsksmällare dånade mellan husen nere i byn. Stavro hade bilen full med olivgrenar i går eftermiddag så jag åker ner till olivfältet och tar hand om veden. Jag var även på Kambos och körde grästrimmer, runt olivträden och runt landen. Var sedan till Karin och handlade presenter till Julia och Stavro, dit jag är bjuden på Söndag. Där träffade jag Nilla och Perry från Falun och Köping. De söker något bra boende i Pagonda. På eftermiddagen kom dom upp till Pagonda och fikade. Jag visade dem Teodoras hus och vi gick sedan upp till det hus dom funderar på att köpa, dom vill se hur solen når huset vid olika tider. Nästan granne med I-M,s hus. Filio ringde på porten, Stamati mår sisådär. I morgon bittida ska vi åka och hämta deras bil i Mytilinii. Chattade med Meta och Harry och Lasse R. Folket tågade förbi huset med ljus och bårar ner till begravningskyrkan. Kostas hejade glatt och en till, kunde det vara Perry, dom skulle tillsammans med I-M deltaga.

Vallmoblomm i en härlig röd färg, till Meta. © foto: Bengt Ahlstrand                  Birgittas murväxt blommar. © foto: Bengt Ahlstrand             Vår nya soffa i Sverige. © foto: Åsa Segerström

Blommor till mina två brudar, Meta och hustru Birgitta.     Vår nya bäddsoffa i Sverige.

 © foto: Bengt Ahlstrand                                   © foto: Åsa Segerström

Lördag 18 Apr: I dag gratulerar vi Solveig Hjort i Leksand, på hennes födelsedag. Ha det bra Solveig och Lars fixar något gott. I dag på morgonen är det kav lugnt och soligt. Nu när hustrun inte är här får jag en massa konstiga kompisar, skorpioner och annat. Men den senare kompisen höll sig på mattan. Det blir ingen resa till Mytilinii då Stamati inte är helt kurant, det blir efter påsk. Filio hör av sig om dag, fick målade ägg och "bullar" och hon undrar så var Κυρία Birgitta är någonstans. Hon kommer snart, då sken hon upp som en sol. Birgitta är populär hos tanterna. Nu ska jag, Nilla och Perry åka till Näktergalsdalen för att lyssna om det finns några "galningar" kvar. Därefter blir det nog mat hos Ule och Kriton. Vi besökte klostret, Zoodochou Pigis med en härlig utsikt, innan vi åt mat hos Kriton. Nilla och Perry, jag tackar för maten. samt en trevlig dag. Birgitta var på nätet när jag kom hem så vi chattade en stund.

En kompis på mattan. © foto: Bengt Ahlstrand           Hos Ulla och Kriton i Kamara. © foto: Bengt Ahlstrand     Nilla och Perry njuter av solen maten hos Kriton och Ulla     Nilla och Ulla beundrar utsikten i Kamara. © foto: Bengt Ahlstrand

En kompis på mattan!        Nilla, Perry och jag åt mat hos Ulla och Kriton i Kamara.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 19 Apr: I går kväll klockan tolv bröt "kriget" ut. Det var smällare och maffiga fyrverkerier i alla byar som jag kunde se. Nu på morgonen är det så lugnt och tyst i byn, endast Ben är vaken. Chattade med Lasse R i Knutsgårdarna. I-M kollade sin e-post. Hackade lite i landen innan jag ska till farmen för att fira påsk med Julia, Stavro, Kosta och Terna. Chattade även med hustrun en stund. Vi åt gott och samtliga pratade med Birgitta via mobiltelefon. Terna har revansch i Ägg pickningen visavi mig, men jag segrade igen. Men Stavro var mig  övermäktig i år. Jag får åka på Äggpicknings läger inför nästa Paska. Behaglig vind och lagom värme jag satt i skjortärmarna hela dagen. Nattamat fick jag med hem. Träffade Filio när jag kom hem, kanske i morgon är det dags att hämta deras bil. På kvällen vattnade jag rosor och vin rankor igen, det är torrt om deras fötter nu. Chattade med hustrun innan vi gick var och en till säng.

Uj,uj,uj vilken stor kamera, bäst att ktypa ihop. jag är ju så liten. © foto: Bengt Ahlstrand     Smasken! massor av gott vankas det.  © foto: Bengt Ahlstrand     Redskap för Ägg pickning. © foto: Bengt Ahlstrand    Paskamat. Kostas, Stavro, Julia och Terna. © foto: Bengt Ahlstrand     Terna och Kosta i grekdans. © foto: Bengt Ahlstrand  

Liten kaninunge,    Penelope sugen på gott.   Ägg till Pickning.  Paskamat, Farmen.  Grekdans.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 20 Apr: Åter en stilla och vacker morgon med solen högt på himlen redan klockan sju. I dag skall vi troligen hämta bilen åt Filio, men det är många turer fram och åter. Först fick jag för mig att Filio inte kunde åka med för att hämta bilen då Stamati är dålig. Billackeraren skulle komma och jag ska flytta min bil. Filio är ingen mästare på bilar, varför hon vill parkera närmast vår port. Jag flyttade bilen nu på morgonen, men det var inte bra! Filio ringde på porten och frågade var vår bil var. "Backa tillbaka den så att ingen annan tar platsen", sa Filio. Sedan kom Stavro och då ringde Filio på porten och ropade "Ella Ben", Stavro hjälper till som tolk, med sin engelska. Nu tror jag vi lyckas reda ut begreppen, men inte är det "hundra". Men kul har vi. Redan efter en stund ringer Filio igen och det är dags att fara iväg. Bilen var så fint lackad, som ny. Där träffade jag en stilig herre, Sotiris häxmästare på  bilar välklädd, ledig i dag! Beställde tid åt motorsågen, byte av filter i bensintanken. Avslutade kvällen med att chatta med Birgitta!

Kärleken är ibland uppåtväggarna. © foto: Bengt Ahlstrand                  Vårt apelsinträd blommar. © foto: Bengt Ahlstrand

Kärleken är uppåt väggarna!     Vårt apelsinträd blommar-

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 21 Apr: Nu på morgonen skall vi åka till handelsträdgården för att köpa plantor till Kambos. Vi for till Mytilinii och var först till Sotiris där jag lämnade in min motorsåg igen, nu är det troligen filtret i bensindunken. Sedan var det diverse plantinköp både i Mytilinii och handelsträdgården utanför Hora. Tomater och paprika bland annat. Ner i jorden vid Kambos. Våra potatisar har nu blasten blivit stor. Det tråkiga började när vi skulle vattna, inget vatten kom det. Nu hör det till saken att det står ett aggregat till i pumphuset som pumpade vatten till en farm bredvid våran. vatten pumpen fick gå till bensinen är slut, fanns inget folk på fältet. Vet inte om Sotiris lovat ut vatten till den bonden. Men lite slöseri tycker jag med vatten. IM kom och kollade e-post. Jag åkte ner till Kambos på kvällen för att vattna. Det gick inte bra. Slut på vatten i brunnen? Chattade med Åsa och Birgitta.  Fick ett mail i dag om att hon läser vår dagbok nästan varje dag och att hon har dotter och dotterdotter här i Ireon och Pagonda. Det är troligen Lottas mamma. En Svenska vi träffade första gången för tretton år sedan i Ireon.

Smart bur att ha matförvaring i. © foto: Bengt Ahlstrand              Tomat och Paprika plantor- © foto: Bengt Ahlstrand                      Våra potatis växer! © foto: Bengt Ahlstrand                   Ämnen till sommarens druvor. © foto: Bengt Ahlstrand

  Smart matförvaring.            Tomat plantor bl.a.                 Vår potatis växer.                   Druvämnen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 22 Apr: Vaknade till en grå himmel. Vädret är ännu växlande från dag till dag. Det är ändå behagligt väder för att jobba. Jag är väldigt snuvig i dag. Troligen sviter från gårdagens arbete med plantering och det är ju inte så kul. Väntar på att få kontakt med hustrun för att få information om läget på hemmaplan. När jag äntligen hackat upp ytan på landet och bedömt att nu kan jag köra jordfräs. Men se goda du, den lade av efter tio minuter. Måste vara något som slirar i drivningen av klorna. Den står helt stilla, motorn går och klorna är inte låsta av någon sten eller dylikt. Allergisk igen det är nog jorden det beror på. Pratade med Birgitta via Skyptelefon. Nu på kvällen kom ett kraftigt regn, det dånade mot marken. Även åska, men det drog snabbt vidare med några rejäla knallar.

Torsdag 23 Apr: Sex millimeter regn kom det ner i går kväll. Bra för vinrankorna, de nyplanterade och rosenbuskarna. I dag är det växlande molnighet med en del stora blytunga moln. Det kom endast några få regnstänk under förmiddagen sedan klarnade det upp. Enligt väderprognos blir det nu fyra dagar med molnfri himmel. IM kom och bjöd på kyrkbulla och jag kontrade med kaffe. Chattade med Lasse R och hustrun. Fick e-post från Harry P med beskrivning vilka som var synliga på en bild, tagen i påskas. Tobias J växer upp så jag kände inte igen honom. Men jag är ju gammal och gaggig, ja enligt hustrun! Eftermiddagen fördrev jag med att städa datorerna och kolla uppdateringar, de som inte sker med automatik. Kikade även på resor till Sverige. men jag tror det är bäst att Birgitta leder det projektet. Lasse R hörde av sig en stund på kvällen, det tackar jag för det är långtråkigt nu. Kvällen blev dock sen.

Blytunga regnmoln över dalen. © foto: Bengt Ahlstrand      Solen strålar. © foto: Bengt Ahlstrand

Blytunga regnmoln.  Solen strålar ibland.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 24 Apr: I dag gratulerar vi två stycken, Eveli Jönsson i Falun, på hennes födelsedag. Ha det bra Eveli och Lars-Håkan fixar något gott. Även Anders Sigmundsson på Jungfruberget fyller år och hans Birgitta bjuder på godis. Ha det bra i Anders. Turister har jag sett tidigare här på ön, nu såg jag däremot första turistplanet landa. Tjugo minuter senare kom ett till, samma flygbolag. Nu har vi bokat resa till Sverige. Vi kommer den 13 maj och reser tillbaka den 20 maj, bara så ni vet. Chattade med Hans P om kamera, skrivare och andra väsentligheter. Var nödd för trivsel att elda en brasa i dag med, jag fryser mer när hustrun är på rymmen. Anders S försökte nå mig på Skype, men något fel var det. I säng med Häxan, ja inte någon sådan utan, en boken med den titeln. Jan Mårtensson är författaren.

Lördag 25 Apr: I dag vaknar jag till en molnfri himmel. Ännu är det vindstilla och solen känns så behaglig. Chattade en med Lassa R som umgås med Evor, ja inte vad ni tror utan, utbildning av eftervårdsombud för Hjärta & Lungsjuka. Jag for sen till Sotiris, motorsågen var inte klar, måndag kanske! Knallade runt lite i Mitilini och fann en vällastad bil, med stolar och allsjöns varor. I Pythagorio gick jag runt och kollade läget med båtar och tavernor. Inget tycks hända på det hotell och bar som PH med kompis ska öppna 1 maj. Pratade med Emmanuel Levisianos om nya bilder på bilar och motorcyklar, för deras webbsida. En Pita Gyro och en Amstel slank ner, jobbig dag. Ett stort mudderverk jobbar utanför hamnpiren Pythagorio. Den pråmen med grävskopa ombord, då pratar vi stor pråm. Birgitta och jag bokade tågresan i maj och boendet på Arlanda, Rest and Fly. IM kom med Tagetes och Solros plantor. I morgon anländer hustrun, det ska bli skönt, frånsett att jag då inte kan använda köksbordet till datorer och annan verksamhet, mycke grejor är det. Jag förstår inte skillnaden mellan mej och hustrun, jo den skillnaden begriper jag, biologin i skolan missade jag aldrig, men många lov var det. Men plats på köksbordet menar jag. Man äter ju inte så ofta och då kan man ju kombinera. Ja, ja ska städa köksbordet i morgon!

Mycket är det på bilen. © foto: Bengt Ahlstrand        Mycket är det på bilen. © foto: Bengt Ahlstrand        Mycket är det på bilen. © foto: Bengt Ahlstrand     vacker utsikt Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Överlast? Vad är det? Sverige, jasså! Mycket är det på bilen. Detta ser du snart, Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 25 Apr: Vaknade i ett ryck. Nu är goda råd dyra. Hushållsnära tjänster i Grekland? Vet inte, men nog skulle det behövas. Hustrun anländer i dag. Skogshuggareläger och köksbordet  utbytt till datorbord i tre veckor tarvar en hushållsnära tjänst. Suck, jag fick ingen "piga" utan fick vara "dräng" själv. Inga problem, jag såg hustrun framför mig hur hon betedde sig och gjorde lika dant och det fungerade bra. Planet var 45 minuter försenad så jag promenerade runt lite. Tittade på den äldre terminalen och mindes hur trångt och varmt det var att köa där. Birgitta kom med ryggsäck som enda bagage, det är vad vi drömmer om att resa utan tunga väskor. Efter att vi handlat mat for vi hem. IM kom förbi efter det att vi ätit mat. Birgitta är trött efter att varit uppe sedan två på natten. Vi satt några timmar och pratade om Meta, skönt för oss båda att ventilera tankarna. Sedan var det sängen som hägrade.

Söndag 26 Apr: Jag vaknade vid fem tiden, trodde jag och klädde mig, gick ut i köket för kaffe. Klockan visade kvart över ett, efter jag kollat en annan klocka så var det bara att klä av sig och krypa ner i sängen igen. Vi sov länge i dag. Harry P ringde via Skype telefon och vi fick pratas vid en sund. Vi tänker mycket på Harry. Dagens bilder är Clematis och Mousmoula frukten. I en bok vi köpte för tretton år sedan, "Laga mat själv i Grekland" skriven av Florica Kyriacopoulos och Tim Salmon, kan man läsa följande om Mousmoula frukten.

 Frukten är guldgul, rund och något mindre än en aprikos. Den har ett illa medfaret och blåsigt skal men smaken är ganska originell - en uppfriskande smak som känns milt syrlig mot gom och tänder. De flesta föredrar att skala frukten (Så gör vi, Bengts kommentar) och man måste vara försiktig med den stora hårda kärnan. Säsongen är kort, från mitten av maj till slutet av juni.

I dag när vi var i Vathy såg vi halvmogna Mousmoula. Vi for först till Ireon och hälsade på Karin, hon och Birgitta har pratat mycket om syskon. Sedan kollade vi PH,s hotell i Pythagorio, där det nu börjar hända saker, men vi såg inga Svenska ägare. Kanske Lisa skulle söka jobb hos dom, får prata med dom båda. Vi handlade det vi behövde i Vathy för den närmaste dagarna. Sen hem och lagade mat. Berith T och Birgitta chattade en stund på kvällskvisten. Så trötta var vi somnade till Dvd filmen "Ocean´s Eleven". Vi får försöka se den klart i morgon.

Birgittas Klematis blommar nu för fullt. © foto: Bengt Ahlstrand           Ännu omogen Mousmoulafrukter. © foto: Bengt Ahlstrand

Klematis och Mousmoula frukter. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 28 Apr: I dag gratulerar vi Clas Riddersporre i Stockholm, på hans födelsedag. Ha det bra Clas, är du hemma hos Mamma Bibbi i Djura, så fixar hon säkert något gott. I dag är det kyligt nu på morgonen, tretton grader ute och femton inne. Efter en god frukost, hustrun är här nu, for jag till Soteris för att hämta motorsågen. Köpte skaft till två trädgårdshackor och blomjord till hustrun. var på flygplatsen och hämtade ut våra inrikes biljetter. Rensade "ogräs" busken mot gatan. Stavro kom förbi han hjälper mig att få iväg jordfräsen till Soteris på fredag, Stavro jobbar på kommunen nu fram till December och Julia är på Hotell Evelina, där Kerstin och Nicke skall bo och sedan 10-gänget i höst. Birgitta och IM gick en volta på kvällen och jag vattnade blommor och vinstockar. Camille Cheblie ringde från Göteborg och det var bra med honom. God mat och några timmars prat innan det var dags att krypa ner i sänghalmen.

Onsdag 29 Apr: Disig morgon, men skapligt varmt ute ändå. Frukosten avnjöt vi ute på altanen. Gruvar mig för att deklarera, konstig när jag drev redovisningsfirman var det, det roligaste jag visste. Gav mig upp i olivlunden med grästrimmer någon timma för att få lite inspiration för deklaration. Deklarerade via nätet, det var klart på kvart, bra och fungerande sida. Birgitta och IM plockade fläderblom för att göra flädersaft. På kvällen såg vi färdigt Dvd filmen "Ocean´s Eleven".

Vårens första ros. © foto: Bengt Ahlstrand

Vårens första ros! © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 30 Apr: I dag gratulerar vi Marie Segerström i Sågmyra, på hennes födelsedag. Ha det bra Marie, Janne fixar säkert något gott. I dag firar vi även konungen, Karl-Gustav som fyller år, Drottning Silvia fixar nog kaffe på sängkanten. Några timmar med grästrimmern innan vi for till Ireon och Pythagorio för diverse inköp och ärenden. En glass slank ned medan vi tittade på segelbåtar och turister. Väl hemma i Pagonda hörde vi kyrkorna klinga sin treklang. Denna gång var det Pagondas äldsta invånare och skomakare som lämnat in vid en ålder av 97 år. Vi chattade med Harry P en stund, allt väl med Harry. Åsa hörde av sig, det är ju deklarationstid även för henne. Vi tröstade med att komma med inbakad fil i limpan. På kvällen såg vi en Beck film, "Den svaga länken". I morgon är det en ny dagbok.

        De fyra dvd filmer från Samos, som Lars Rydén filmade sommaren 2008 går att låna (ev. porto kostnader betalar du). Kontakta Bengt Ahlstrand.

        Åter dagboks menyn.  1 maj gäller följande dagbok

Gästbok


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinandisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2020-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2009 - 2020